[ Miloje Sekulic @ 08.05.2002. 15:20 ] @
Privredna komora Jugoslavije i Jugoslovenska asocijacija za upravljanje dokumentacijom YUADM www.yuadm.org.yu organizovali su 24. aprila jednodnevni seminar pod nazivom Sistem upravljanja elektronskim dokumentima. Cilj seminara je bio da se upravljackim strukturama preduzeca i drugim zainteresovanim predstave osnovne vrste elektronskih dokumenata, nacini njihovog formiranja i upravljanje dokumentacijom u elektronskom obliku u racunarskim mrezama poslovnog sistema preduzeca.

Sem teoretskog dela u kome su Prof. Dr Dusan Velasevic sa Elektrotehnickog fakulteta i Mr Dragan Marinkovic sekretar YUADM definisali termine i objasnili osnovne pojmove, principe i tehnologije upravljanja elektronskim dokumentima prisutni su mogli da cuju i vise prakticnih primera.
Tako je gospodin Djordje Djukic, direktor firme Meridijna iz Beograda, upoznao prisutne sa ure|ajima za konverziju dokumenata u elektronski oblik, uz demonstraciju rada nekih od njih i prikazao nekoliko resenja sistema za upravljanje dokumentacijom u elektronskom obliku koje je njegova firma izvela. Narocito interesantno bilo je izlaganje Branislava Sladica, rukovodioca Sektora za kvalitet u Energoprojktu, koji je izneo iskustva iz procesa uvodjenja sistemna upravljanja dokumentacijom u elekrtronskom obliku u njegovom preduzecu.

Da ni u ovom segmentu ne zaostajemo za svetom dokazao je Prof. Dr Vojislav Stojiljkovic, direktor CIM College iz Nisa, koji je prikazao softverska resenja za ove svrhe.

Pristuni su otisli sa seminara uvereni da je za implementaciju principa e-poslovanja u zivotne cikluse njihovih firmi prvi korak sre|ivanje dokumentacije i usvajanje tehnologija i postupaka koji omogucavaju brzu, sigurnu i jednostavnu manipulaciju ne sa dokumentima vec sa informacijama i znanjem koji su na tim dokumentima pohranjeni.

Miloje Sekulic