[ dr_lafo @ 20.03.2019. 11:42 ] @
Poštovani,
imam dilemu kako najbolje da organizujem skladištenje i cuvanje bekapovanih podataka. Do sad sam ih čuvao na eksternim HDD-ovima ali se u poslednje vreme veličina podataka drastično povećala pa moram na svakih 2-3 meseca da kupume po jedan eksterni HDD. Mislio sam da uzmem jedan QNAP ( ts231p ) i da u njega ubacim dva HDD-a pa na njih da prebacujm podatke sa eksternih HDD-ova a onda kad se napune samo da ih zamenim novim a stare skladištim. Takodje na jedan od HDD-ova bih dodao i bekap mejlova pa bi ih menjao kada se napune.

Da li je to dobra praksa? Početnik sam u ovome, pomažite
Kako najbolje organizovati skladištenje podatka? Da li je dovoljan samo QNAP ili trebam još nešto od opreme? Takodje me zanima i da li u slučaju ovakvog skladistenja sa QNAP-om ima logike praviti ikakav RAID?
[ citizenx @ 20.03.2019. 14:46 ] @
Ako su u pitanju fajlovi koji su vec bekapovani, onda ti ustvari ariviras a ne bekapujes. U tom slucaju ne treba ti nikakav raid vec se sve svodi na to da kupis velike a jeftine hdd na koje ces da kopiras arhivu. Dakle u tom slucaju ja bih gledao neke diskove od recimo 4TB (15k rsd), ili 8TB (30k rsd). Ne isplati se da snimas materijale na dvd, a blue ray je takodje skup.

Vidi dal ti se isplati da kupis polovne hdd koji su testirani i nemaju bad sectors.