[ RNenad @ 15.03.2019. 02:09 ] @
Poštovani,

Potrebna mi je Vaša stručna pomoć. Pošto baš i ne uspevam sam rešiti tu situaciju, odnosno problem, a ,,Mreža" mi nije jača strana.

Živim na selu, a svoj internet nemam. Druga kuća od mene ima, vazdušnom linijom oko 100m udaljenosti, vidljiva je, ali opet, selo ko selo, poneko drvo i sl. Nemaju ništa protiv, da dele svoj MTS ADSL internet, međutim problem je sledeći:

U 99% slučaja, moj Laptop vidi tu WIFI mrežu. Koja je obeležena znakom ,,!" i naravno nema nijednu crtu signala. Sad, zanima me kako da pojačam navedeni signal, kako bih se eventualno mogao povezati na isti? Imam dva Routera. 1. je ,,D-Link GO-RT-N150" (Reset-ovan), a 2. je MTS-ov ADSL Router (ZTE je jedina oznaka na njemu, a podešen je za MTS ADSL od 10Mbps). Ujedno ma dodam i to, da mi je na krovu montirana Wireless antena, koju sam koristio nekad za ORION Telekom internet. Zaista ne znam koja je u pitanju, niti od koliko je dBi. Uglavnom je jača nego njihova, koju su doneli tad njihovi monteri. Na nju je i dalje povezan mrežni kabl. Međutim, trenutan je problem u tome, što ne mogu naći adapter (modem), šta li je već. U koji s jedne strane ulazi Mrežni kabl od Antene, a sa druge drugi do PC-a i strujni kabl. Mada, ništa mi i ne znači i da nađem, kad sam zaboravio kako da uđem u Setup antene i Admin/Password (menjali su ga nešto). Dobro, toliko o mojoj opremi. Od tog komšije ne mogu očekivati da uradi nešto po tom pitanju, recimo da nabavi jači Router i sl. Da sprovedem LAN kabl do njega, nema ni od toga ništa. Tako da je sve na meni, ali kako?

Razmišljam, da li prvi Router mogu podesiti kao Repeater? Gledao sam tutoriale neke, ali Setup se ne podudara kao kod mene. Na njima je prikazano u gornjem delu, da su kartice Setup>Wireless>Advanced... itd. Kod mene Wirelles nema. Mislio sam, ako uspem da ga postavim kao Repeater, da može uhvatiti signal željenog WIFI-a i eventualno ga usmeriti na moj drugi Router, s kojeg bih primao taj signal. Ne znam, ako je to izvodljivo, a ako ne, šta onda mogu? Ako je potreban neki (DD-WRT) Firmware, nebih nešto da zeznem, pa ako neko može ostaviti download link?


Izvinite sad, na opširnijem postu i unapred hvala!
[ bachi @ 15.03.2019. 07:36 ] @
Dakle to poneko drvo ti blokira direktnu optičku vidljivost između tvoje kuće i tog njegovog APa?

Može li on da premesti svoj AP tako da bude na prozoru koji je okrenut ka tvojoj kući?
[ zica49 @ 15.03.2019. 14:09 ] @
100 metara je predaleko za wi-fi i inegrisanu karticu u laptopu.
Za pouzdnu vezu laptop ne bi trebo biti dalje od rutera koliko i audio uzivalac od zvucnika.
[ RNenad @ 15.03.2019. 14:57 ] @
Citat:
bachi:
Dakle to poneko drvo ti blokira direktnu optičku vidljivost između tvoje kuće i tog njegovog APa?

Može li on da premesti svoj AP tako da bude na prozoru koji je okrenut ka tvojoj kući?

Optička vidljivost ima određenih prepreka i njegov AP ne može nikako postaviti u poziciju da bude okrenut prema meni. To je ujedno i najveći problem. Plus da na sve dodam i to, da su najveće prepreke zidovi od kuće. Postavio je AP u središnjem delu, tjako bi naravno najviše odgovaralo njemu, a prozor nema koji je okrenut ka meni umpšte. Jer kako god, prepreka će uvek biti, ma gde god AP bio. Ne znam šta da radim...

[Ovu poruku je menjao RNenad dana 15.03.2019. u 16:08 GMT+1]
[ RNenad @ 15.03.2019. 15:12 ] @
Citat:
zica49:
100 metara je predaleko za wi-fi i inegrisanu karticu u laptopu.
Za pouzdnu vezu laptop ne bi trebo biti dalje od rutera koliko i audio uzivalac od zvucnika.
Znam da je 100m zaista puno velika razdaljina za WIFI i iz tog razloga pokušavam pronaći neko eventualno rešenje, ako je to uopšte moguće.
[ flighter_022 @ 15.03.2019. 23:56 ] @
Citat:
zica49:
100 metara je predaleko za wi-fi i inegrisanu karticu u laptopu.
Za pouzdnu vezu laptop ne bi trebo biti dalje od rutera koliko i audio uzivalac od zvucnika.


Sve zavisi... od opreme koja se koristi. Sad zamisli kvalitetan WiFi hotspot uređaj, iza (istina, tanjeg) betonskog zida, ja sam sa druge strane ulice široke oko 60 metara iza stakla debelog barem 5mm, i imam sasvim kvalitetnu vezu na mobilnom telefonu, sa laptopom bi verovatno bilo još bolje, a da napolju postavim usmerenu antenu, bilo kakvu, mogu samo zamisliti rezultate.

A desi se i da bude oprema od ISP-a iza srednje debelog betonskog zida, a da veza malo malo pa puca.
[ RNenad @ 16.03.2019. 15:32 ] @
Kad već spomenu usmerenu antenu, dal bi ista pomogla u mom sluččaju? da je izbacim van, fiksiram za spoljnji zid, na oko 2-2.5m visine i usmerim je ka toj kući? Ako može nešto tako, daj mi molim te neku određenu?
[ Predrag Supurovic @ 17.03.2019. 06:24 ] @
Treba kod komšije da postaviš neki Wifi AP, napolju, na mestu koje se od tebe vidi. S obzirom na rastojanje od 100m, trebalo bi da radi i sa fabričkom antenicom ali je bolje da se stavi neka bolja.

Kod tebe treba usmerena antena, takođe postavljena napolju, ne mora neka jaka jer je rastojanje malo. Radilo bi verovatno i sa fabričkom omni ako je postaviš napolju i na mesto odakle se antena kod komšije.
[ dragansar @ 17.03.2019. 10:02 ] @
@RNenad
Mislim da bezveze komplikujes i gubis vrijeme sa svim opcijama koje ti na kraju nece raditi. Rijesenje ti ja da izmedju sebe i komsije postavis P2P link tipa mikrotik SXT ili neki sl (imas izbor veliki)....posle kod sebe postavis AP router i to je to...sve te dodje oko 150 eura max (ako nadjes polovno duplo manje)
[ RNenad @ 18.03.2019. 17:22 ] @
Hvala Vam najlepše. Pošto ima par mogućnosti, videću koja je najbdnlja i što je moguće rentabilnija.