[ laza mojsije @ 11.01.2019. 13:50 ] @
Pozdrav,

Imam problem sa eksternim monitorima kada ih priključim na laptop. Postavi punu rezoluciju (1920 x 1080), ali ne razvuče sliku preko cele površine ekrana. (a čini mi se i da kvalitet slike nije najbolji, boja i oštrina slike nekako nisu "premium")

Nisam imao ovaj problem sa prvim monitorom, LG 19" (ne znam tačno koji model). Radio je savršeno, na punoj rezoluciji. A onda sam kupio Benq G2225HD monitor od 22" i na njemu se pojavio ovaj problem. Pokušavao sva moguća podešavanja koja su mi pala na pamet, na samom monitoru, control panelu, control panelu grafike... Kada monitor uradi auto adjustment, slika se prilepi uz levu stranu, a sa desne ostane jedno 3cm crnog (neiskorišćenog) ekrana. Naravno, drajveri za grafiku/e su mi odgovarajući. Isprobavao sam i roll back driver, i update driver, i instalirao drajvere direktno za ovaj monitor... a u jednom trenutku sam se čak toliko iznervirao da sam reinstalirao ceo operativni sistem (ujedno sa win 10 se vratio na win 7), opet, instalirao sve odgovarajuće drajvere, i ništa.

Ali to nije sve. Uzmem cimerov monitor Philips 227EL, isto 22", priključim, i radi savršeno. Rezolucija 1920 x 1080, slika preko cele površine, čista, oštra, boje jasne... (i na win 10 i na win 7, i pre i posle instaliranja raznoraznih drajvera, čačkanja, menjanja, uvek radi savršeno)

Ali čak ni to nije sve! Onda sam kupio monitor Philips 227ELH (isti kao cimerov!!!, sa jednom razlikom da ovaj ima i HDMI ulaz), i kada sam kupovao, poneo sam laptop, isprobao na licu mesta, i slika je bila dobra, razvučena preko cele površine ekrana. Čak sam mu manuelno na samom monitoru kliknuo auto adjustment, i normalno je raširio sliku preko celog ekrana, isprobavao clock, phase, v/h position, kontrast... Kada sam došao kući, priključio, radio nekih 5 minuta, a onda je monitor sam uradio auto adjustment, i ponovo ista priča kao sa Benq.

Laptop ima dve grafike, Intel HD i NVIDIA GeForce GT 720M, VGA i HDMI izlaz.

Jedino što još uvek nisam probao jeste da ovaj nov monitor priključim preko HDMI.

Da li neko ima ideju šta je ovde problem, i zbog čega moj laptop neke monitore "prepoznaje" lepo, a neke ne? I kako da rešim, naravno. Uz napomenu da oba moja monitora rade normalno na svim drugim uređajima. (isprobano na više desktop i laptop računara)

Unapred zahvalan!

[Ovu poruku je menjao laza mojsije dana 11.01.2019. u 15:37 GMT+1]
[ gilopile @ 11.01.2019. 13:57 ] @
U podesavanjima za rezoluciju imas i napredna podesvanja za monitor i probaj da podesis refreshe rate u Hertz-ima na max koliko nudi. Obicno monitori koji podrzavaju 75Hz, a ako je postavljeno na 60, znaju da se tako ponasaju. Mutnjikava slika i sl.
Naravno, pokusaj i na monitoru da stisnes `auto adjust`.
[ Miroslav Cvejić @ 11.01.2019. 14:04 ] @
Laptop ima samo VGA izlaz?

Nema DP možda negde da ga nisi primetio?
[ laza mojsije @ 11.01.2019. 14:35 ] @
@gilopile Dragan Jovanovic

Sva 3 monitora rade na max 60hz, i na toliko je i postavljeno. Ono što je meni nejasno je to što oba Philips-a, koji su, maltene, identični, sa istim OSD-om, i na identičnim podešavanjima se ne ponašaju isto. Cimerov nakon auto adjust lepo prepozna ceo ekran i raširi sliku, sa dobrim kvalitetom, a moj ne.

Ono isto što sam primetio je kad na mom (i Benq i Philips), recimo u paint-u nacrtam krug, dobijem elipsu. Zaključak.. on horizontalno ne raširi sliku preko celog monitora. A normalno piše da je rezolucija 1920 x 1080 na svim mogućim mestima gde to piše. Čak i kada pomoću onog "clock", na samom monitoru raširim sliku, ne raširi je preko celog ekrana.


@Miroslav Cvejić

Greška... Ne znam zašto sam to napisao. Laptop ima HDMI izlaz, samo nemam kabl da ga isprobam.

[ gilopile @ 11.01.2019. 14:54 ] @
Hmm, djavolji monitori.

Ajd probaj da iskljucis lap, ne sleep, nego shutdown. Onda startuj i odmah na pocetku iskljuci ekran laptopa sa FN + F8 da ostane samo eksterni i onda vidi da li ce biti ok i da li ce odreagovati `auto adjust`.

[ laza mojsije @ 11.01.2019. 15:19 ] @
Isprobao, ništa. Isprobao sam sve moguće kombinacije, duplicate, projector only, extend. Eksterni se uvek isto ponaša, i uopšte ne radi auto adjust (samoinicijativno). Tad jednom je uradio, kad je prejebao stvar, i više ne.

Ja se sa ovim problemom mačujem još od letos. Samo što kad sam se zamenio sa cimerom, i to je šljakalo, mislio sam da je problem samo u Benq, i ništa nisam dirao mesecima. Kažem Vam, ne znam šta nisam pokušao, došao sam do toga da ceo operativni reinstaliram u pokušaju da na taj način rešim problem.

A što se tiče ovog "samoinicijativnog" auto adjust... Da li neeegde mooožda računar čuva informacije o svim ikada priključenim monitorima, pa ako mu to očistim, da ga nateram da kad ga ponovo priključim on "samoinicijativno" uradi auto adjust? Mada ne vidim zašto bi to rešilo problem. Očigledno auto adjust ga ne prepoznaje lepo.

Na mom drugom laptopu, koji je 15.6", i isto dve grafike, oba rade lepo. Dell ima 14" sa rezolucijom 1600 x 900... Jedino mi to pada na pamet da je zajebancija. Ali opet, ne bi trebalo da ima nikakve veze sa tim kako on prepoznaje eksterni monitor, a pogotovo što na nekom radi lepo, na nekom ne. -.-
[ gilopile @ 11.01.2019. 15:27 ] @
Ma zeznuto, znam. Imao sam takav slucaj davno i ne secam se kako sam ga resio. Isto prijavljen i svuda pise 1080p, a slika kao da radi 1280x1024, tj. kao da ne postoje drajveri za g. kartu.

Moze tu biti svasta, moda nisam pazljivo sve procitao, ali probaj i sa drugim kablom, al ne verujem da nisi probao.

Postoji jedan eprom IC u svakom monitoru EEID i on salje podatke g. kartici koje rez podrzava, refresh rate i ostala cuda i ako to ne funkcionise, racunar ne zna kako da postavi podesavanje za monitor.

Skini dobri stari powerstrip i preko njega pokusaj rucno da dodas rezoluciju, pa sta bude.

U svakom slucaju probaj i reinstalaciju drajvera, stavi bilo koju verziju samo da je drugacija od te koju imas sada. Prethodno ocisti sve repove i reg bazu od starih drajvera sa DDU ( display driver uninstaler ).

Na kraju krajeva, skini neki Live Linux, moze puppy slacko i napravi bootable USB flesku i podigni linux i vidi kako se tamo ponasa.


https://www.google.rs/url?url=...g=AOvVaw32tn-eximEq1kuVuoY7lwi

https://www.guru3d.com/files-d...iver-uninstaller-download.html
[ mjanjic @ 12.01.2019. 00:31 ] @
Verovatno je problem Intelova grafička u procesoru, poznata je po tome da na sekundarnom displeju neće lepo da popuni ekran iako je podešena ispravna rezolucija, ali može biti i do monitora.
I nije samo kod laptopova, neće ni kod All-in-one kompa ni kad je sekundarni displej TV ni kad je projektor, oba 1080p, a isti slučaj sam imao sa laptopom koji isto ima Intelovu integrisanu grafiku.

Problem je rešen tako što se u softveru grafike namesti za sekundarni displej opcija "Scale full screen" ili nešto ekvivalentno tome.


Međutim, nekad to nije dovoljno. Recimo, meni neće na TV-u da prikaže lepo sliku sa računara preko celog ekrana, nego kao da je zumirana za nekih 10%, i to je bukvalno isti slučaj kao gore sa laptopom i all-in-one računaraom, samo što je grafika GTX 1060. Tu nije pomagala opcija "Full Screen" u nVidia Control Panel-u, nego TV ima opciju za Aspect Ratio koju treba namestiti na vrednost "PC Mode", dok vrednost "Full" ne pomaže u mom slučaju.

Ne znam u čemu je problem, ali na primeru TV-a videh da nije uvek samo do grafike, nego može biti i do displeja, ali onda mora kod tog monitora ili TV-a postojati odgovarajuća opcija. Nego mi je čudno ovo kod TV-a, da za "Full" vrednost Aspect Ratio opcije sliku sa računara prikazuje uvećanu i odsečenu za nekih 10%, dok "PC Mode" ispravno prikazuje sliku, s tim što je ta vrednost nedostupna (grayed out) kada uređaj radi kao TV.
Koliko videh na internetu, problem je "overscan" ili tako nešto.

U tvom slučaju problem nije osvežavanje, nego nešto drugo, i treba proveriti u kontrol panelu grafike da li imaš "Full Screen" ili neku opciju sličnog naziva za "Aspect ratio"...
[ Miroslav Cvejić @ 12.01.2019. 08:34 ] @
Nabavi HDMI kabl. Em će slika biti bolja, em nećeš imati ovakvih problema.