[ _ra_ @ 31.05.2018. 10:56 ] @
Pozdrav,
Hteo bih da povezem vise wifi AP-ova u poslovnom prostoru zbog pojacavanja signala ali da imaju isti SSID. Kada povezem 3 AP-a lan kablom i namestim da svi imaju isti SSID, isti pass a razlicite kanale imam problem jer uredjaj koji se kaci na wifi mrezu ostane nekad povezan na AP sa slabijim signalom. Da li se ovo moze resiti sa TP-Link ap-ovima ? U pitanju su tp-link ruteri na 2.4ghz ali bi ih zamenio sa dual band ruterima takodje tp-link (archer C20 ili C60 - ima li neko iskustva sa njima?).
Takodje me interesuje postoji li neka jeftinija oprema koja ce povezati sve ap-ove i kontrolisati ih da rade kao jedan? Tp link ima u ponudi ali nisam kod nas nasao (tp link ac 50 wifi lan controler)

Hvala unapred
[ bachi @ 31.05.2018. 11:22 ] @
Teško...

Sa nekom skupljom opremom sam kontroler "nekim metodama" navodi klijenta na koji AP da se nakači, uglavnom tako što se namesti min rssi na -85 recimo i onda sve što je slabiji prijem od klijenta od tog signala, AP šalje deauth i očekuje se onda od klijenta da se nakači na drugi, bliži AP.

Alii... Kako je klijentova poslednja reč, to moće, ali i ne mora da se dogodi. :(

Na nekim klijentima se može namestiti "roaming agressivness" na low, medium i high i to se uglavnom podešava u samom drajveru, a za Drndoid isti mora biti rutovan, tako da je to nezahvalno.
[ Predrag Supurovic @ 31.05.2018. 13:50 ] @

wifi protokol je defiisao daklijent određuje na koju će se pristupnu tačku podesiti a ne obrnuto. ZAto ti je to tako sa standardnim kućnim ruterima.

Mikrotik CapsMan ima opciju da za svaku pristupnu tačku, i to čak za svakog kljenta ili grupu klijenata da postaviš pravilo da otkači klijenta kome je signal slabiji od zadatog. Uglavnom radi.
[ Aleksandar Đokić @ 01.06.2018. 00:56 ] @
Da, tesko to ide.

Napravili su neki novi standard vezano za roaming, ali pitanje kad ce to vendori implementirati.

Bese nesto .11r ili .11k ne mogu da se setim.
[ Mile-Lile @ 01.06.2018. 07:20 ] @
u ddwrt je skoro implementirana opcija da možeš da podesiš da ruter AP modu otkači klijenta sa niskim nivoom signala...
odnosno možeš da sam upišeš vrednost... default je -128... u GUI je pod Advanced wireless options...
ali samo kod Atheros-a... koliko sam razumeo developere hostapd i mac80211 vrše manipulaciju sa klijentima...
kod Broadcom i Marvell ne postoji takva opcija jer su tu neki drugi drajveri u pitanju NASmodern itd. pa zato i ne postoji ta opcija...
Možeš da nađeš negde neki stari tplink 740n (ima ih i za 500 din ili da pozajmiš), da flešneš ddwrt i vidiš da li funkcioniše...
ja lično nisam testirao tu opciju... naravno flešuj poslednji build sa ovog servera ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2018/
[ _ra_ @ 01.06.2018. 14:30 ] @
Hvala svima na odgovorima. Drugar mi rece da su oni u firmi ugradjivali neku skuplju varijantu i da svi wifi ruteri rade kao jedan, ima kontroler i kako se seta kroz zgradu tako prebacuje klijenta kad signal opadne. Ali to je skupo resenje za ovo sto meni treba.

Kod mikrotik AP-a nisam probao da podesim to jer mi nesto lose radi kao AP u poslednje vreme, ne znam da li je los, da li je nesto pokvareno, jer se desava da u nekim trenutcima radi kako treba a nekad mu protok bas opadne, cak i kad je samo jedan klijent povezan.
Probacu i sa ddwrt ako nadjem neki ruter.