[ snezana2 @ 08.08.2017. 13:55 ] @
Pozdrav!

Zovem se Snezana i kao prvo zelim da se izvinim unapred ako su ova pitanja vec postavljena.

Imam srpsko drzavljanstvo a muz dvostruko drzavljanstvo (srpsko i rumunsko) i za sada oboje zivimo i radimo u Srbiji (IT strucnjaci). Zeleli bismo do kraja godine da se preselimo za stalno u Svajcarsku ili Nemacku, ali jos se nismo odlucili tacno gde. Oboje znamo jako dobro nemacki i engleski jezik.

Zanima me koja je tacno procedura za emigraciju u ove dve drzave? Znam da je za njega mnogo lakse posto je EU drzavljanin, ali nisam upoznata sa kojim poteskocama cu ja da se sretnem. Spremala sam i nekoliko pitanja pa molim nekoga ko je upoznat sa ovime da mi odgovori:

- Da li treba prvo muz da ide tamo da nadje posao, pa tek zatim mogu da dojem i ja i da trazim posao?
- Ako sam dobro razumela, muz ima pravo da dobije B vizu u Svajcarskoj posto je EU drzavljanin, pa nakon 5 godina da dobije i C vizu. Da li je ista procedura za mene ili treba da cekam 10 godina dok ne dobijem C vizu posto nisam EU drzavljanin?
- U vezi Nemacke, znam da on ima pravo da radi bez ikakvih potesckoca, ali kakva je tacno procedura samnom?
- Ako bih zelela kasnije da dobijem drzavljansto jedne od ovih drzava, da li je ista procedura kao i sa mojim muzem?

Hvala puno!
[ zwischenberger @ 08.08.2017. 14:07 ] @
Za Nemačku ide ovako: tvoj muž nađe posao, ode i prijavi boravak u opštini da on živi na toj i toj adresi. Ti zatim ideš sa njim i podnosite zahtev za spajanje porodice sa EU državljaninom. Ti automatski dobijaš dozvolu za boravak sa mogućnošću zapošljenja. Posle 7 godina (čini mi se) možeš da zahtevaš prijem u nemačko državljanstvo. Ti teoretski možeš da već tražiš posao, ali je mnogo komplikovanije da prvo ti nađeš posao pa da onda sređujete papire.

Za Švajcarsku nemam iskustva.
[ Braxi @ 08.08.2017. 15:04 ] @
Citat:
snezana2:
Pozdrav!

Zovem se Snezana i kao prvo zelim da se izvinim unapred ako su ova pitanja vec postavljena.


kako obožavam ove francuske sobarice. Mmm....
[ HoT_Steppa @ 20.08.2017. 18:51 ] @
IT stručnjak koji pušta svoju ženu da postavi pitanje na jednom od najboljih IT foruma? Taj IT stručnjak nema nalog na ES-u?