[ R A V E N @ 28.10.2016. 15:52 ] @
Je li neko imao iskustva sa ovim načinom back-up-a, npr. recimo kroz nekih 5-10 je li bilo otkazivanja diskova?

Snimao sam nekada CDDA na diskove sa izvjesnom "naprednom MMORE tehnologijom". Neki dan vidjeh u ostavi da su se na unutrašnjem rubu diska, na strani gdje je zapis, pojavile neke crne tačke i gušće su raspoređene pri rubu. Valjda je neka oksidacija u pitanju i sad je pitanje je li disk čitljiv.

Koristim Verbatimov-e DVD-R diskove sa izvjesnom "AZO tehnologijom", snimam na minimalnoj brzini, buffer underrun protection obavezan, overburn isključen, koristim provjeru ispravnosti poslije snimanja i izabrao sam UDF 2.6 kao datotečni sistem. Sad je logično pretpostaviti da što se manje učitavaju, odnosno vrte po optičkim pogonima, diskovi će duže trajati?

DVD-RAM je bolja opcija, ali samo jedan prazan medij košta, koliko me sjećanje služi, oko €26. Neprihvatljivo. I oni navodno traju do 30 godina. Onda se valjda može očekivati da DVD-R traju maksimalno možda 15 godina? Nakon nekog vremena obaviti ponovo njihovo kopiranje na novi medij?

Izvjesni M-DISC diskovi navodno traju do 1000 godina, ali trebaju i specijalne snimače.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 28.10.2016. u 17:28 GMT+1]
[ bachi @ 28.10.2016. 17:02 ] @
Taj specijalni snimač košta čitavih 1480 dinara...

Više je do načina čuvanja nego do azo tehnologije. Džabe ti azo kada rokneš u neku vlažnu ostavu te diskove.

M-Disc je keva za dugoročno čuvanje, a ovi "obični" traju od godinu dana pa do 20 godina. Imam neke "bugarske" diskove sa početka devedesetih i čitljivi su i dalje. Moj prvi narezani cd verbatim 650MB 2002. godine je čitljiv i dalje.

Međutim, ko se seća Smartbuy diskova, e 9 od 10 se odlepila folija posle par godina, a isto važi i za nesrećni princo.
[ calexx @ 28.10.2016. 18:21 ] @
Ne bih u ovu priču ubacivao ni smartbuy ni princo ni ostale noname diskove. Ako neko hoće trajni zapis, ne kupuje najjeftinije diskove. Svaki moj CD od pre ~20 godina i svaki moj DVD od pre ~10 godina su čitljivi. Osim nekih princo koje sam probao zbog testiranja, oni su izdržali od 0 do nekoliko dana, retko koji više od mesec. Uzimam uglavnom Verbatim +R u proverenoj radnji, ponekad nešto drugo ako je OK (uglavnom neki TY) i mene leđa ne bole.

Ipak, ne postoji 100% siguran način, ako je nešto toliko važno onda više kopija i povremeno prerezivanje.
[ bakara @ 28.10.2016. 18:31 ] @
Ja odavno vise nista ne rezem, cak sam potpuno izbacio opticke uredjaje iz mog domacinstva godinama u nazad.

dok sam rezao najcesce sam koristio TDK diskove, koji su bukvalno poceli da se raspadaju.

opticke diskove ni malo ne smatram pouzdanim nacinom dugotrajnog arhiviranja, ako nesto stvarno hoces da sacuvas bolje trazi drugo resenje.
[ R A V E N @ 29.10.2016. 08:00 ] @
OK, stvarno to nije toliko skupo, snimač i 10 medija koštaju 99.5 BAM ili 6268 RSD uz besplatnu dostavu bez poreza. Pogrešna je informacija na CDBurnerXP-ovoj stranici.

Citat:
Passed U.S. Department of Defense rigorous test.
Trebalo bi da se može i stari PATA tvrdi disk reformatirati u NTFS, ali bi onda trebao i prijemosnik da se može kasnije povezati na SATA utor.
[ R A V E N @ 29.10.2016. 15:33 ] @
Citat:
bakara:opticke diskove ni malo ne smatram pouzdanim nacinom dugotrajnog arhiviranja, ako nesto stvarno hoces da sacuvas bolje trazi drugo resenje.


Na šta misliš, možda na magnetne trake? Pitam se na koje nosače idu digitalizirani dokumenti iz državnih arhiva. Vjerovatno to mora biti u prostoru sa što manje vazduha zbog prašine, vlage i oksidacije i na nekoj niskoj temperaturi.