[ CoyoteKG @ 21.10.2016. 11:28 ] @
Probao bih na nekom serveru da instaliram ESXi, ali pošto bi bio u kanc, i vrteo bi 3-4 Windows Server računara, i možda jedan linux, interesuje me šta mi tu treba za licenciranje.
Nemam iskustva sa ESXi, a i to licenciranje koječega mi je uvek problem da razumem.

Dakle šta mi je potrebno i koliko može da košta ukoliko bih na jednom serveru imao 4 računara po 4-6GB rama i 2CPU.
Postoji li neko ograničenje u hardverskim resursima?
[ agvozden @ 22.10.2016. 11:46 ] @
Poenta virtualizacije nije virtualizacija, vec neka korist iz toga.

Zasto bi razbijao servere na vise manjih? Pocni odatle.
Inace, svaki Vindouz mora da ima sopstvenu licencu, za cene vec pitaj M$.
[ nkrgovic @ 22.10.2016. 14:25 ] @
Za cenu sam prilicno siguran da, ako mu treba vise od 2 kopije windows servera na istom fizickom hardveru treba da licencira jednu Datacentar verziju. CAL-ovi idu odvojeno, naravno.
[ Aleksandar Đokić @ 22.10.2016. 15:18 ] @
Ne kosta nista, dzaba.
[ nkrgovic @ 23.10.2016. 20:09 ] @
Sta je Dzaba? ESXi single, da. Win server nije. Stavise, nacin na koji MS prodaje licence za virtuelizaciju je upravo razlog sto sam ja protiv virtuelzacije windows-a....
[ CoyoteKG @ 23.10.2016. 21:11 ] @
@agvozden
Znam šta je virtualizacija, ali oduvek imam problem da skapiram bilo kakvo licenciranje.
Zašto bih razbijao servere na više manjih... jer su takve potrebe. Imamo neki DMS koji razvijamo, i za svakog klijenta je potreban poseban server. Trenutno nam je to kod dimensiondata. Za test licence, odnosno klijente koji ulaze tek u priču, gde nije bitno da je zagarantovano 100% da je server online, bilo bi savršeno da je lokalno na našem nekom internom serveru kako se ne bi davala prilična suma na nešto što je u test fazi.

Zato, da ne bi bilo u cloudu, i da ne bismo kupovali za svakog klijenta poseban server dok je u fazi testiranja, OK je ideja da bude "virtualizovano". Naravno sa mogucnoscu da mogu da obrisem VM u svakom momentu i kreiram drugu.

Mislio sam da bi me M$ licence kostale kao standard licence. Pa neka ih bude i 5 kom. Pa sam nacuo da mi ne treba za svaki windows po licenca ako je virtualizacija u pitanju nego jedna liceneca za 2 servera?

Koliko vidim ovde u temi, izgleda nije samo meni problem da shvatim licenciranje
[ nkrgovic @ 23.10.2016. 22:06 ] @
Jedna licenca za Win Pro server pokriva 2 instance VM-a. Ako hoces vise, ne mozes da kuois puta dva, moras da kupis datacentar licencu, onda ti pokriva koliko hoces VM-ova na jednom fizickom hardveru. Igranka (bez prestanka) je deo koji se tice :

- Shared storage i cluster u virtuelizaciji (moras da imas licencu za SVE servere u clusteru, iako ne koristis, stavise ako hoces vise od 2 instance Win servera za svaki server u celom clusteru moras da imas datacentar licencu).
- CAL-ovi se i dalje uzimaju, nemam BLAGE VEZE kako. To zovi nekog MS partnera, pa kad budes kupio server licencu neg ti proda i CAL-ove koliko ti treba (u prevodu nek on lupa glavu sa tim).
[ Mister Big Time @ 25.10.2016. 00:51 ] @
Promeni lepo razvojno okruzenje na GNU/Linux, i nemas problema vise sa licenciranjem :)

Lepo ti ljudi kazu, moras zvati nekog M$ partnera, oni ce ti dati 'tailor made' ponudu jer normalan mozak njihovu papazjaniju ne moze da razume (ja se ni ne trudim).