[ tandrli @ 01.09.2016. 06:31 ] @
Pozz

zanima me kako vršite sjeckanje HDD-ea
tačnije koje su particije primary a koje eventualno extended/logical

lično dosad na MBR sam pravio
1. c: Primary
2. Extended
3. d: Logical
4. e: Logical

pa me zanima zbog UEFI i podržavanja GPT koji je bolji ispravniji način

thnx
[ calexx @ 01.09.2016. 07:49 ] @
Nisam još koristio GPT (osim par puta u pokušaju) ali je tu sasvim drugačiji princip i nema ovih ograničenja particija. Ja inače i dalje trošim MBR, nemam razloga za promenu a particije su išle redom ... prvo ona mala windows rezervisana sistemska pa onda sledeća za operativni sistem, jedna za podatke i na kraju extended u kojoj su bile logičke koje sam uglavnom koristio za linuxe.
[ bachi @ 01.09.2016. 08:57 ] @
E, pa to je greška. Jer kada je reč o hard disku, što su ti dalje particije od početka, to je drastično sporiji upis/čitanje i veća latencija.

Dakle, prva particija je OS koji najčešće koristiš, druga je OS koji manje koristiš, a particija za podatke treba biti poslednja.

Što se GPTa tiče, tu nema više primarnih i proširenih, sve su "primarne" i možeš da ih imaš koliko hoćeš.
[ calexx @ 01.09.2016. 09:37 ] @
Ma sve je to u redu ali navika od pre da windows mora da bude na početku (što valjda više nije bitno) a i običaj da prvo instaliram pendžere pa idu na početak, onda napravim particiju za podatke i na kraju ekstended jer nikada nisam siguran koliko će linuxa da legne i da li ću da je povećavam ili smanjujem. A onda mi je bolje da samo skratim (najveću) data particiju nego da je ona na kraju i da je uvek komplet pomeram.
A i mislio sam na windows, on je ionako tupav pa neka mu početak harda, linux nema tih problema i on će lepo da radi i ako je particija na kraju. A uvek ima neka na kraju harda i ne smeta ništa. ;)
[ dragancesu @ 01.09.2016. 21:20 ] @
Ima li GPT nekih prednosti? Koliko sam video namenjena je velike diskove reda 2 TB i vise,
ali sam isto video da je takva particija pukla i nema leka da se vrate podaci
Ili mozda gresim?