[ calexx @ 24.08.2016. 11:37 ] @
Sinoć sam verovatno ostao bez harda ali ipak moram da pokušam sa hvatanjem za slamku. :(

U kompu sam imao tri harda, 1T, 2T i 200GB, bio je startovan Windows 10 Insider sa trećeg a hteo sam da pokrenem jedan (portabl) program sa drugog. To je i radilo neko vreme a onda je odjednom sve stalo. Vrteo se loading kursor, nisam mogao da promenim task tj on kao menja ali opet vrati na ovaj koji je krenuo. Mogao sam sa atl-ctrl-del da dobijem onaj prozor sa nekom ponudom i na kraju sam posle svega izabrao da restartuje komp. Prešao je na plavi ekran sa reboot i tačkicama koje se vrte u krug ... i to je bilo sve. Posle desetak minuta čekanja sam ga resetovao na dugme i od tada ne mogu do drugog harda.

Kada sam startovao linux, dobio sam odmah na početku info ata2: COMRESET failed (errno=-16) i to nekoliko puta, posle je sve prošlo ali kasnije od harda ni traga. Onda sam startovao Windows 7 sa prvog a posle i Windows 10 sa trećeg ali ni tamo nije bilo bolje. Disk menadžment pokazuje da hard nije inicijalizovan i ne može da to uradi zbog I/O greške.

Probao sam još neke alatke tipa MiniTool, EaseUS i GDB, neka od njih uopšte ne vidi hard, neka ga vidi kao loš ili vidi samo 512B i ništa nije pomoglo. Najgore je to što bios vidi hard ali kaže da je 0B. Probao sam njega solo da ne bude da se napajanje pobunilo, probao sam i kablove od hardova koji rade ali bios uvek kaže 0B. Ne vidi ga ni drugi komp, mada nisam ni očekivao jer ako na kompu rade dva, onda nije do njega.

Da li postoji neka varijanta da hard proradi? Proverio sam i WD garancija je istekla 22.2.2015. pa ni teoretski ne mogu da dobijem drugi hard, mada mi više znači sadržaj. Hard je kupljen prilično davno, jedan od prvih 2T, u pitanju je WD zelenko i do sada nije pokazao nikakav znak da mu nije dobro.

Što se podataka tiče, bilo je skoro 1T muzike (što je manje važno jer je veliki deo toga na ruskom oblaku) ali mi je mučno što nemam pojma šta je još tu bilo a nikako se nisam setio da napravim makar popis (u WII) pa da bar znam šta je nestalo. :(


Da li postoji neki način da se hard izleči ili je baš ispustio beli dim? :(
[ Branimir Maksimovic @ 24.08.2016. 11:52 ] @
Nisam hardveras ali pretpostavljam da se ne radi o mehanickom kvaru jel je doslo iznenada. Iz iskustva kad je mehanicki kvar prvo se pojave bad sektori, radi neko vreme pustajuci zvuke da se muci prilikom citanja, pa onda kraj.
[ calexx @ 24.08.2016. 11:57 ] @
Pa i ja se nadam da je tako, na nekim mestima sam video da kažu da je u pitanju bios problem ali mi je malo neobično da se tako drastično promenilo a i da ga drugi komp ne vidi. Ipak, nije nemoguće da je nešto naglo otišlo u hardu i da je stvarno stradao. Kako god, izvađen je, tražim rešenje i nadam se da postoji.
[ krgo @ 24.08.2016. 18:20 ] @
Kad bi pronašao istu elektroniku (sa nekog polovnog) da zameniš makar da vratis podatke. Meni je to uspelo nakada davno, našao potpuno isti disk i sve proradilo.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.08.2016. 18:33 ] @
Cim ne znas sta si imao,znaci da ti i ne treba.Pricam iz iskustva.:).

[ bachi @ 24.08.2016. 19:18 ] @
Ja crkavanje hard diskova dovodim u korelaciju sa Windowsom 10. Jer zna da zabaguje i da drlja non stop po hardu.

Čak četiri laptopa su dobila prsnuće hard diska par dana nakon polu-nasilnog downgradea na Windows 10.
[ calexx @ 24.08.2016. 20:00 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:Cim ne znas sta si imao,znaci da ti i ne treba.Pricam iz iskustva.:).
Pa problem je u tome što su tu bili razni sitni fajlovi, neki dokument, možda neka slika, nešto čega sada nema a znači mi. Ništa što bi donelo ili uzelo pare, samo nešto što mi znači ... onako. Mislim, briga me za muziku, briga me za softver ili drajvere, nešto mi znači jedan folder sa nekim dokumentima i nekim sitnicama ali još nisam siguran za sve detalje. Da bar imam popis pa da znam da li da odmah kukam ili da čekam da se setim nečeg važnog.

Ne verujem u zamenu elektronike jer kažu da odavno to ne prolazi. Hard će da ostane parkiran i da čeka neku ideju ... ili da se desi da opet imam pare pa da platim nekome, samo da saznam šta je sve bilo na njemu.

Šta znam za 10, instalacija je bila na trećem, starom, sumnjivom hardu ali je on ostao živ, stradao je samo ovaj koji bi trebalo da lagano raducka. Gremlini. :(
[ Lavlja_Jazbina @ 24.08.2016. 20:26 ] @
Citat:
Pa problem je u tome što su tu bili razni sitni fajlovi, neki dokument, možda neka slika, nešto čega sada nema a znači mi.

Pa sada da nebude da te nesto ,pa pogresno se protumaci.Pismen si IT,GDE SU KOPIJE VAZNIH STVARI?

Kazes da ga drugi komp ne vidi! Probaj da u disk menadzeru pogledas da li je prijavljen i dodelom nekog slova diska i postavljanjem


da je aktivan aktiviras disk.Jedan od slucaja kako se meni probudio.

Isto kao probu uradi cekiranje hdd sa hirensbutom ili podigni win sa njega.Imam jedan uspavani green od 1T.Samo se ugasio(odjavio).
[ calexx @ 24.08.2016. 21:22 ] @
A ti praviš kopije nekih sitnica koje nabaciš na hard i ostaviš do sledeće prilike? Mnogo toga je uglavnom privremeno, tu je dok se ne setim (ili ne) da vidim šta sa tim ... i verovatno među tim uglavnom glupostima ima i nešto zbog čega će da mi bude žao što je nestalo. Napisao sam, nema tu nečega što donosi pare ili može da ih donese, samo onako usputne sitnice koje se provlače kroz svaki hard.

Disk management ga vidi ali kaže da nije inicijalizovan i ponudi da to uradi, na kraju ne može zbog I/O device greške.

Vidim po internetu da to nije redak problem, Seagate ima neki firmware fix koji to rešava, neke ideje koje sam našao ne rade, linux kod podizanja prijavi grešku koju sam pomenuo i onda ne vidi hard pa ne mogu odatle da probam.

Ostaje za dalje i ubuduće, možda i bude pronađeno rešenje. Ili ja pronađem pare da to odnesem nekoj firmi da reši, platio bih samo da dođem do sadržaja i vidim šta ima, hard mogu i da bacim. Ma dođe mi da obrišem i ove ostale i da batalim sve IT gluposti, mnogo je lakše bez toga. :(
[ tuxserbia @ 24.08.2016. 21:27 ] @
Pa nema mnogo šta

https://www.google.rs/#q=wd+green+0gb

https://community.wd.com/t/dri...nal-element-desktop-sata/15060

...
[ calexx @ 24.08.2016. 21:41 ] @
Sve sam ja to danas čitao, recimo ovo kao da sam ja pisao, uglavnom se poklapa u svim detaljima ... a priča je ostala nezavršena. :( Na mnogim mestima navode da je verovatno firmware problem a WD uopšte nema neki fix. Možda se i pojavi. :(
[ tuxserbia @ 24.08.2016. 22:15 ] @
Nema mnogo da se doda, a ovi sa problemom, i da su uradili nešto, mogli su da se vrate, pa da napišu rešenje.

Citat:

if your drive constantly recalibrates, or makes slight clicks than preamp shorted out most likely and your drive would need new heads. if it spins and stays spinning then it could be firmware issue (thats on the platters), so DR equipment is needed to fix this kind of stuff.