[ ACR @ 17.08.2016. 15:16 ] @
Zdravo svima,

Pogledao sam postojeće teme koje se time bave, ali nisam našao odgovor na svoje pitanje.

Naime, planiram da odem na rad u stranu državu (Kanadu) sa kojom Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Ostaću, međutim, poreski rezident Srbije (a nerezident Kanade) zato što mi supruga i dete moraju ostati ovde, pa će se smatrati da je centar mojih životnih interesa u Srbiji.

Rečeno mi je da Srbija ima mesečni i godišnji porez (to sam znao). Što se mesečnog tiče, praktično neću plaćati ništa, jer je kanadska stopa (oko 30% za mene) mnogo veća od srpske (10%), pa će poreski kredit smanjiti iznos poreza koji trebam platiti u Srbiji na 0 i dobiću potvrdu od Srbije da sam to platio. So far, so good.
Međutim, Srbija ima i godišnji porez (obrazac PPDG-2R). Tu mi je rečeno da ću prijaviti kompletan iznos koji sam zaradio tokom godine (koji će, naravno, biti mnogo veći od 3 ili 6 prosečnih srpskih plata) ali da ne samo da neću moći dobiti poreski kredit, već neću ni moći prijaviti stvaran porez (30%) koji sam platio, već samo onaj deo koji bih platio u Srbiji da su to bili srpski prihodi i za koji sam dobio potvrde (10%).
Sve to će imati efekat da, nakon svih poreza koje platim Kanadi, moraću Srbiji na osnovu godišnjeg poreza da platim skoro 10% svoje bruto plate!

Moje pitanje je, da li je neko od vas u ovakvoj situaciji i da li je postupak stvarno takav kao što mi je gore opisano?
PPDG-2R ima sekciju 3.9 - Oporezivi prihodi za koje je obračunat i plaćen porez u drugoj državi, prema potvrdi nadležnog organa te države.
Zašto ovde ne bih mogao barem prijaviti realan porez koji sam platio, ako za njega mogu dobiti potvrdu od Kanade? Već bi to značajno umanjilo moj problem.