[ Dejan Bizinger @ 19.07.2016. 12:34 ] @
Interesuje me koliko je lako naci posao u inostranstvu a nisi programer? Npr. ako te zanimaju poslovi da vodis neki online projekat ili nesto drugo oko menadzmenta. Koliko je neophodno znanje nemackog jezika za rad na online projektima u Austriji, Svajcarskoj i Nemackoj i koliko se lako nalaze ne-programerski poslovi. Imam dvojno drzavljanstvo tako da je sto se tice toga OK. Pre svega me zanima kakva je situacija u Becu ali ako imate neke druge preporuke bice mi drago da ih cujem. Posto sam uvek preduzetnicki orjentisan da li je po vama ok da imate svoju firmu u tim zemljama u odnosu da radite neki 9-5 posao? Hvala.
[ Branko Santo @ 19.07.2016. 14:08 ] @
Nisam u online svetu tako da moje iskustvo dolazi iz enterprajz firmi. Poslovi tipa PM-a (od dosta jednostavnih do dosta kompleksnih), servis menadzera i slicno nisu ogranicena samo na lokalce u CZ. Kako sad radim za DE firmu i tamo ima dosta nekih menadzment (i visi menadzment) likova koji su sa raznih strana, u mojoj organizaciji je jedna Spanjolka, moj 2nd line menadzer je sa bliskog istoka negde i naravno puno lokalnih ali to je i za ocekivati.
Milion malih firmi, startup inkubatora/akceleratora, cak i preuzimanja se desava non stop. Svi bi da budu hipsteri piju skupu kafu imaju brkove i rade u startapu. Da li moze neko da se probije mislim da je jako tesko pitanje :)
[ jablan @ 19.07.2016. 15:31 ] @
Citat:
Dejan Bizinger:
Npr. ako te zanimaju poslovi da vodis neki online projekat ili nesto drugo oko menadzmenta.

Mislim da nije veliki problem ako imaš relevantno obrazovanje i relevantno iskustvo. U nekim firmama nemački nije preduslov.