[ milos crni @ 19.04.2016. 22:08 ] @
Dobar dan svim forumašima :)

Zanima me, ako neko od prisutnih zna, a siguran sam da ima među prisutnima onih koji su to radili, jer to je ranije bio jedini način imati brži downstream, mada lično to nikada nisam radio, kako imati internet preko dve različite linije za upstream i downstream?
Znači, kako treba podesiti ruter ili šta još uraditi da bi se omogućio protok interneta različito za dolazni i odlazni internet? Dakle da dolazni internet dobijam preko optičkog kabla, o odlazni internet preko ADSLa, recimo.

Hvala unapred :)
[ milos crni @ 06.05.2016. 19:27 ] @
Nije valjda da niko od forumaša ne zna ovo?
Ili sam na pogrešnom mestu.
[ valjan @ 06.05.2016. 20:41 ] @
Ili je pogrešno pitanje ;-) Ne možeš u potpunosti razdvojiti UL i DL, jer kad neki paket po jednom TCP/IP soketu dođe do tog računara, mora istim tim putem i da se vrati potvrda o prijemu, i ako skroz razdvojiš DL i UL, nećeš imati nikakvu komunikaciju preko TCP/IP kanala jer će faliti taj povratni deo... Jedan od načina je da na nekom pametnom ruteru (na primer Mikrotik) kreiraš specifična pravila, na primer ako je odredišni port 80 onda će tu najverovatnije biti mnogo više DL nego UL, i to neka ide preko optike...
[ milos crni @ 08.05.2016. 04:50 ] @
Hvala. Na to sam i mislio. Znači kao u vreme sporog interneta, kada je jedini mogući način malo bržeg downstrima bila prijemna satelitska antena, a upstrim se slao putem dialupa. Znači na tu foru.
E sad, da li bi molim te mogao malo preciznije da mi objasniš na koja tačno podešavanja da obratim pažnju? Da li je to PVC ili nešto drugo? Tj. da li paravim različit PVC za DS i US i na različitim portovima rutera, ili je to nešto drugo?
Hvala najlepše.
[ gilopile @ 08.05.2016. 05:03 ] @
Eh, nekada davno, kada je postojao ( naravno, i sda postoji ) SAT int. Radilo se na princpu DialUP - salje ( UP ) a, SAT DOWNload i to je radilo ( 2Mps u to vteme DL ) . U biti, moze da se izvede.

Na mogu da se stim postavke, ali goolaj `one way satellite internet`, tu je negde resenje...


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 08.05.2016. u 06:45 GMT+1]
[ milos crni @ 08.05.2016. 05:42 ] @
Na to sam i mislio, tako je to bilo nekad, samo što bih umesto SAT pustio da dolazi kroz optiku, jer imam optički downstrim dokuće, ali nemam odlaznu. Nemam odgovarajući hardveraj. Čak mislim da su tu posao radile i neke aplikacije koje se instaliraju i onda ti razdvoje mrežu, ali bilo je to davno pre 15g, ne sećam se toga.
E sad, meni treba samo podrobnije objašnjenje podešavanja rutera za to, ili neki drugi način.
[ gilopile @ 08.05.2016. 05:52 ] @
Uh, kontam...Ono sto ti treba je to da UP/DL ide sa istog opsega TCP iP, kako bi server mogao da vrati na istu adresu.

Odavno se nisam baktao, ali cim proveriti, pa javljam.

Nadam se da ce neko da da resenje, ali nije bas jednostavno - veruj mi. Da ne pricam ako je drugi provajder sa obe strane, u tvom slucaju UP/DOWN .

Nekada je to bilo, kada se o SAT opremi, radilo bas jebada. Da Tel. DialUp salje, a SAT prima....

Bum probal nesto pa javljam.

P.S. Mile-Lile ili @valjan ce se javiti, nadamo se...Ako oni nemaju resenje, nisam siguran da ce neko moci da ti resi ovo, iskkreno. Sacekaj....

ja cu pokusati nesto da izguglam na principu` one way satellite internet` Ili ti, kako zatadi sa jedne adrese potraznju za necim, a da vrati na drugu / konfigurisanu u tvom slucaju....

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 08.05.2016. u 07:09 GMT+1]
[ zivanicd @ 08.05.2016. 13:03 ] @
Taj sat link je isao preko proxy-a.

Mozes da napravis da ti upload ide kroz jedan link a download kroz drugi ali moras da imas BGP od tvog provajdera.

[ nkrgovic @ 08.05.2016. 14:37 ] @
Au brate, moze da uzme i ASN i da ima svoje adrese, pa da ih rutira paralelno po vise uplinkova... :)

Njemu treba brzi download. Sasvim je OK da uzme klijent koji podrzava vise konekcija za download i da ima ruter koji radi neki round-robbin socket-a. Nije da ima ssh vezu koja ne sme da pukne, ili nesto vec sto mora samo po jednom socketu.
[ milos crni @ 09.05.2016. 00:42 ] @
U mom slučaju je isti provajder. Trebalo bi. Telekom je u pitanju. Znači UP bi bio ADSL od Telekoma, a optika je DOWN, takođe od Telekoma.