[ R A V E N @ 06.04.2016. 14:46 ] @
Da li postoji način da vodovod ili elektrodistribucija i ostali nekako automatski očitavaju potrošene resurse? Taj bi mjerač morao stalno biti uključen i biti spojen ili nekako na Internet ili imati wireless predajnik, pa da možda radnik kompanije očita potrošnju kad dođe u blizinu objekta.

Morala bi biti uključena zaštita tih podataka, jer neki ljudi ne žele da im komšije znaju koliko su potrošili npr. struje.

Možda bi čovjek koji dolazi da to očita izgubio posao, ali bi onda to sve dugoročno koštalo kompanije manje.

Ponekad su vodomjeri negdje pod zemljom i ne može čovjek koji to očitava da ima lagan pristup, pa mora da pita vlasnika da ga pusti negdje možda u podrum gdje je postavljen vodomjer ili da sam vlasnik vrši prijave tih potrošnji.

Vlasnik bi mogao da putem Interneta pristupi svojim podacima o potrošnji, a i taj mjerač bi sam možda čuvao podatke o potrošnji u zadnja, recimo, 3 mjeseca. Mogu čak podaci za vodu, struju... biti ujedinjeni u jednoj Android aplikaciji.

Ne znam je li podforum Mikrokontroleri pravo mjesto za ovo...

Ovdje se već raspravljalo nešto o ovome.
[ bogdan.kecman @ 06.04.2016. 15:19 ] @
Citat:
R A V E N: Da li postoji način da vodovod ili elektrodistribucija i ostali nekako automatski očitavaju potrošene resurse?


pitas generalno ili?
da li je moguce, jeste
da li mora da bude okacen na internet/wifi, ne mora, ima raznih nacina za komunikaciju ... u razvijenim zemljama je popularna komunikacije preko napajanja, na zalost kod nas je infrastruktura losa. u tim slucajevima se obicno koristi gprs za "dojavu centrali" i neki nfc za bezkontaktno citanje iz blizine (negde je 433mhz neki rf, negde je ic .. zavisi)
da li komsije mogu da citaju tvoje stanje, ne, ne mogu nigde
da li ti mozes da se okacis na "edb/vodovod" i gledas svoju potrosnju, u normalnim zemljama uglavnom da, kod nas je obicno grupno vezan merac za vodu tako da se samo struja meri pojedinacno
nz na primer vec 20 godina za struju ima real time ocitavanje potrosnje, web aplikaciju gde mozes da vidis istoriju svoje potrosnje, trenutnu potrosnju, sve moguce i nemoguce statistike... mi smo 2000te godine nudili dzabe takvo resenje eps-u i oduvali su nas samo tako (velika je mafija u ocitavanju, naplati i stampanju racuna, sta da ti kazem racune stampaju na laserskim stampacima a toner kupuju samo od jedne firme, sta mislis po kojim cenama :( )
[ goran_68 @ 06.04.2016. 18:14 ] @
Jeste podforum pravo mesto ali smo, što se tvog pitanja tiče, na pogrešnom delu planete. Trebalo je da radim na uređaju koji bi se dodavao na standardne vodomere i tako očitavala potrošnja. Nažalost, projekat nije ni mrdnuo samo su nabavljene delom komponente za prototip. Bogdan je lepo objasnio šta je prepreka uvođenju takvog sistema.
[ veselinovic @ 06.04.2016. 19:05 ] @
Kod nas ( u Istocnom Sarajevu) vec godinama
se vodomjeri ocitavaju daljinski. Radnik vodovoda se prvog u mejsecu proseta kolima
oko zgrada i ocita potrosnju.
Sad, kako to radi nisam siguran. Vjerovatno on u kolima ima primopredajnik, a vodomjer
je podesen kao prijemnik. Kad dobije signal od ocitaca onda i vodomjer krene da emituje radio signal.
To su moje pretpostavke, jer baterija traje godinama.
ED je u nekim dijelovima eksperimentalno postavila brojila na daljinsko ocitanje.
Pala su ( brojila) na netacnom mjerenju utroska - skoro svima su drasticno povecani racuni na tim brojilima.
Ali naci ce neki drugi tip.
[ gavra20 @ 07.04.2016. 12:35 ] @
Postoji evropski standard koji pokriva tematiku ocitavanja vodomera, gasomera i sl.
Meter Bus
M-Bus
Nacini ocitavanja mogu biti zicni ili bezicni.
Fabrika vodomera/satova iz Zemuna (da ne reklamiram firmu) ima vodomere sa M-Bus modulima koje je ugradjivala u naselju Stepa Stepanovic.

Noviji trendovi idu ka tome da se uredjaji koji bi se citali umreze dodavanjem radio modula male potrosnje.
LoRa

Sto se brojila elektricne energije tice tu su aktuelna ocitavanja putem GPRS-a ili PLC-a (Power Line Communication).
Brojila su uglavnom opremljena i M-Bus portom preko koga je moguce do brojila dovuci podatke sa vodomera ili gasomera, koji se dalje preko komunikacionog modula brojila salju ka sistemu daljinskog ocitavanja.
[ R A V E N @ 10.04.2016. 11:36 ] @
U redu.

Trebalo bi i televiziju plaćati proporcionalno vremenu koje se gleda. Npr. neke emisije bi bile skuplje, neke jeftinije, neke besplatne možda.