[ pajser92 @ 05.08.2015. 00:17 ] @
Pozdrav dobri ljudi,
treba mi vaša pomoć oko ove kućne postavke koju nisam siguran kako da podesim.

Situacija je ovakva: imam Telekom-ov modem za ADSL, dva STB-a (Set-Top-Boxa) za IPTV i tri računara. Pored toga, posedujem i ruter koji mi je ostao iz vremena dok još nisam imao ADSL. Trenutno su samo jedan računar i STB-ovi povezani na modem, a ostali uređaji (uključujući i Android telefone) se kače bežično. Problem je taj što mi se modem nalazi u gotovo samom uglu kuće, pa je pokrivenost dosta slaba i često se gubi signal unutar same kuće.
Plan je sledeći: od rutera sam mislio napraviti Access Point i smestiti ga u drugi deo kuće radi bolje pokrivenosti bežične mreže, i još na njega ethernet kablom povezati drugi PC i drugi STB. Kako se to može postići? (ako je to uopšte moguće naravno)

Ovo su modeli uređaja:

Modem: Huawei HG532e
Router: TP-Link TL-WR340G
Set-Top-Box: Amino A139-E

(modem i dva STB-a su Telekom-ovi standardni)

Ovako bi to trebalo da izgleda šematski:

- Strelice idu od izlaza ka ulazu (O -> I)
- Plave predstavljaju ethernet, a crvene telefonski kabl
- Crna isprekidana linija razdvaja dve prostorije (koje su inače na potpuno drugim krajevima kuće).
Napomena: Ethernet kabl od modema do rutera prolazi kroz bužir kroz koji ne može proći više nijedan kabl (tako da to nije opcija)

1. Desno: Modem dobija net sa telefonske utičnice, a šalje ga prvom kompu, prvom STB-u i ruteru,

2. Levo: Ruter dobija net od modema, a šalje ga na drugi komp i drugi STB.

3. I modem i ruter treba da imaju uključen WLAN zbog bolje bežične pokrivenosti (verovatno razlog zbog čega i radim ovo sve). Treći računar je moj laptop i s njim bih nastavio da se kačim preko WiFi-ja, ali na taj novi AP, s obzirom da bi bio mnogo bliži od modema.


Kako ispovezivati i podesiti ovo? Glavni problem je ruter i namestiti taj drugi STB da radi. Kao što znate, na Telekom-ovom modemu LAN1 i LAN4 su predviđeni za internet, a LAN2 i LAN3 za STB (IPTV). Međutim kako to podesiti na tom ruteru što je povezan na modem? Uspevao sam ranije da napravim Access Point od rutera, ali mi nije pošlo za rukom da na njega priključim IPTV, pa sam hteo da vidim na koji način bi se to moglo uraditi, i da li se to uopšte može namestiti na taj način?


Svaka pomoć je dobrodošla.
Unapred hvala i živi bili,

pajser92

[Ovu poruku je menjao pajser92 dana 05.08.2015. u 02:52 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao pajser92 dana 05.08.2015. u 02:59 GMT+1]
[ bachi @ 05.08.2015. 12:23 ] @
Ako ne grešim, treba ti još dva uređaja... Jedan je AP koji će biti kablom prikačen na LAN2 ili LAN2 (za stb) i koji će biti bridge, dakle, bez uključenog NATA, dale, imaće poseban SSID u odnosu na ovaj za net i raditi na različitom kanalu od ovoga za net, a drugi će biti AP Client (povezan lan kablom na STB) koji će se kačiti na ovaj AP poseban za IpTV i na kome isto tako neće niti uključen nat, već da to sve bude kao bridge.

[ tuxserbia @ 05.08.2015. 16:56 ] @
Ja bih baš ostavio sve kao na slici, LAN kabl od Huawei modema (port 4) do TL-WR340G (port 1-4, ne WAN)

Prvo se kompjuter poveže sa TL-WR340G, ugasi DHCP, podesi statička adresa, ako je Huawei 192.168.0.1, stavi se recimo 192.168.0.100, ubaci adresa Huawei kao Gateway, eventualno podesi DNS. Restartuje se jednom, a onda se podesi WiFi, na isti način kao i na Huawei modemu, isto ime, postavke, samo druga frekvencija. Dobar izbor su kanali 1, 6 i 11, 12 jer se ne preklapaju. Znači, ako je Huawei na kanalu 1, TP-Link je na kanalu 11. Na taj način je ceo prostor pokriven jednom mrežom. Eventualno može da se igra sa jačinom prenosa, da bi se klijenti lakše prebacivali sa jednog na drugi u prostoru slabe pokrivenosti.

Onda se poveže kablom do Huawei modema, pa se isprobaju postavke. Surfovanje na na tom levo PC-ju, a onda i STB, na bilo koji preostali LAN port (1-4).

Za STB može da se proveri da li će funkcionisati tako što se ubode u neki LAN port od Huawei modema predviđen za PC.

Krajnje rešenje bi bilo da se postojeći kabl koji prolazi kroz bužir prepravi da sa obe strane ima po dva priključka RJ-45, jer za 100Mb su dovoljne četiri parice. To može bilo koji električar da uradi, 10 minuta posla. Onda jedna polovina ide ka TP-Link-u, a druga prema STB levo.

Da dodam uputstvo i neke sličke

http://setuprouter.com/router/tp-link/tl-wr340g/manual-731.pdf

http://setuprouter.com/router/tp-link/tl-wr340g/screenshots.htm


[ pajser92 @ 06.08.2015. 00:32 ] @
Hvala na odgovorima, pročitao sam ih još davno, ali nisam hteo da odgovaram dok ne pokušam da uradim navedene stvari da bih Vam mogao dati konkretne odgovore.
Inače, još uvek sam poprilično nov u rutiranju (što se i da zaključiti), tako da ako i pitam/kažem nešto glupo, unapred se izvinjavam.


@bachi: Pokušaću da iskuburim nešto sa ovim uređajima koje trenutno imam, pa ako baš nikako ne bude moglo da se podesi zdaću se u neku dodatnu kupovinu :)


@tuxserbia: Pratio sam korake, nešto slično sam već bio pravio i ranije: disable-ovao sam DHCP, iz Huawei-ja LAN4 ide u TP-Link LAN1; Namestio sam SSID, šifru i sve vezano za WLAN da je isto kao i na Huawei-ju (sem kanala, koji je na Huawei-ju 11, a na TP-Linku 1). Međutim nisam dodavao novu statičku adresu i radi mi bez nje (oko toga ću imati pitanje kasnije, pošto mi se desio sledeći error).
Wireless radi i preko portova LAN2-LAN4 ima interneta normalno, međutim kad upalim STB dobijam sledeću poruku: "The requested URL could not be retreived. Press "Home" to retry. If the problem persists, cycle power to restart".

Nakon ovoga sam probao niz kombinacija povezivanja kako bih video da li će mi istu poruku izbaciti i ako iz Huawei-ja LAN4 priključim direktno na STB. Naravno, izbacilo je istu poruku od gore.
Potom sam probao da vidim šta će se desiti ako na Huawei-ju vratim u LAN2, a u TP-Link priključim na LAN1, i onda iz nekog od portova prosledim u STB.
Tu mi se desilo par čudnih stvari: prvo je bilo i slike i konekcije jedno minut, pa onda nakon toga nije bilo ni jednog ni drugog, pa je nakon restartovanja modema i rutera bilo samo interneta, a ne i IPTV-a (iz drugog porta?!) da bi posle par minuta ponovo ostao bez ičega. IPTV mi izbacuje "Error during videoSetSink", a na povezanim računarima mi stoje uzvičnici i kad se povežem bežično i preko etherneta.

Ugl. ovo je rezultat isprobavanja:


Nisam samo u potpunosti shvatio ovo kod podešavanja statičke adrese: imam sa strane "Static Routing" i tu mogu da se dodaju nove statičke rute. Znači koliko sam shvatio, ovako nekako treba da unesem podatke [1] (IP adresa Huawei-ja mi je 192.168.1.1). Ja sam pre toga bio promenio IP adresu TP-Linka na 192.168.1.100 kako bi mi se razlikovala od one od Huawei-ja, [2]. Sad zato kad pokušam da potvrdim ovo izbacuje mi sledeću grešku [3].Kako sam trebao podesiti IP adresu TP-Linka? Mislim, na osnovu slike je vrlo očigledno da mi ne mogu biti ista IP Adresa i "Destination IP Address" nove statičke rute, ali ima li neke veze onda kako IP adresa na slici [2] treba da izgleda, ili je ona proizvoljna sve dokle god se razlikuje od Destination IP adrese?

Takođe, kod "eventualno podesi DNS" dela: Koja je svrha DNS-a i koju prednost bi mi to donelo u odnosu na trenutna podešavanja?


Unapred hvala,

pajser92
[ tuxserbia @ 06.08.2015. 03:44 ] @
Prva slika je potpuno pogrešna, to je statičko rutiranje, jbm li ga kako na srpski da ga nazovem, statička adresa tog TP-Linka se podešava na slici 2, i tako baš i treba. DHCP je dole u Advanced, tamo se ide na Disable, pa ispod ima nekoliko opcionih stavki, za Gateway, tu se upiše adresa Huawei, i dole DNS, preporučljivo oni od provajdera, ali može i GoogleDNS, oni 8.8.8.8.8 i 8.8.4.4 ili OpenDNS, ima ih na netu. Ne bi bilo loše da se proveri FHCP na Huawei modemu, da se ograniči recimo na 192.168.1.10-192.168.1.50, da se ne bi statička adresa od TP-Linka.sukobljavala sa nekim.

Za STB stvrno nemam pojma, mora da se proveri direktno kablom u Huawei, pa da se vidi da li radi ili ne. Možda je on loš??? Eventualno, sad mi pade na pamet, ako povezan preko Huawei radi, a preko TP-Link ne, da se u TP-Link proveri stavka UPnp, pa da se omogući ili ne. Sad lupam gluposti, niti Huawei niti STB nisam ni video, a ne podešavao.
Možda neko ko ima iskustva sa konkretnim modelom može nešto više da kaže.

EDIT za statičku adresu TP-Linka. Ne mora, uopšte da se podešava, jer ionako glumi samo malo bolji switch, ali je pogodno ako treba da se direktno na njemu nešto promeni, bez sttičke adrese on posle svakog nestanka struje može da završi na bilo kojoj, pa mora da se istražuje. Ja kući konkretno imam modem na 1, dva rutera na 2 i 3, DHCP 50-70, a serveri od 110 nagore. Pa bez lutanja upišem u browser i gotovo. Važno je da je korisniku logično, čas se promeni mapiranje...
[ tuxserbia @ 06.08.2015. 06:26 ] @
Da ne menjam opet poruku, pomisliće ljudi ko zna šta brljam :-)))

Sad sam tek video onaj grafik, znači STB radi bez problema. Što se tiče interneta i WiFi u prostoriji levo, opisao sam već. Sad za STB

Ono što je Bachi predložio jeste moguće, ali brate komplikovano za postaviti, održavati, plaćati, pa posle plaćati i struju za dva ekstra AP-a. Malo pobliže informacije o prostorijama levo i desno. Koliko su udaljene, kakav je zid između, kabliranje po zidovima i razvodnim kutijama? Pitam zato što je najlakše rešenje ono što sam već predložio, razdelnik za kabl, prilikom izlaska iz zida u prostoriju levo se stave dva nazidna RJ-45 utikača, to isto se uradi i blizu Huawei i to je to. Druga, po meni i bolja solucija je kabliranje kroz zid, a ako se koristi kanalica od struje, bolje da se stavi oklopljeni zidni kabl i to je bez premca. Čisto i profesionalno. Treća solucija bi mogla da bude i najbolja, da se sprovede lan kabl od telefonskog priključka skroz desno u desnoj prostoriji, do isprekidane linije u istoj prostoriji. Tu se koristi samo srednja parica, za telefonski priključak. Ja sam to radio, i šljaka za desetku. Posle toga se preseli Huawei blizu isprekidane linije, pa on pokriva obe prostorije, a TP-link se iskoristi da se bridguje STB levo sa modemom. Ovo što ti pričam, mislim da možeš i sam da izvedeš, samo ti treba ona najlonska sonda, dužina do 10m, a ako ne, svaki električar, koji se ne seća Tita bi trebalo da zna da odradi.

PS Pitanje za nekog ko možda zna. Ovi STB-ovi što se valjaju po Srbiji, da nije možda to fazon multicast streaming, viđao sam nešto slično po studenjacima na zapadu, mislim da Francuzi to rade ekstra? Mislim da je videolan baš nešto povezan oko toga??? Samo lupam, možda nema blage veze, nikad nisam video te STB.
[ Mile-Lile @ 06.08.2015. 10:22 ] @
Mislim da Telekomov IPTV koristi VLAN Tagging... Tako da treba imati u vidu da VLAN ID treba da prođe do tog STB-a...
[ bachi @ 06.08.2015. 12:10 ] @
Ne znam, znam da kao admin na tom uređaju možeš da odrediš koji port pripada čemu, dakle, fizički port 1 i 4 je za Net, 2 i 3 za IPTV i sve što možeš da menjaš jeste da na primer port 1, 2 i 3 budu za net, a 4 za IpTV.

Nisam video mogućnost da svi budu za net, a onda da se pravi vlan tag.

Zato mislim da je ono moje rešenje, na žalost, jedino moguće.
[ pajser92 @ 06.08.2015. 13:01 ] @
@tuxserbia: U pravu si, ja sam pomešao izraze "Static Address" i "Static Routing". Ono što me povuklo ka tome jeste što ovde ima da se unese "Default Gateway", a na slici [2] nema (pošto sam to zaključio iz toga kad si napisao da se "ubaci adresa Huawei kao Gateway).

Ovo sa razdelnikom za kabl se čini kao nešto što bih mogao da uradim. Znači ako sam dobro shvatio, može se postići da iz jednog UTP kabla dobijem dve potpuno nezavisne ethernet utičnice na dva njegova kraja? Ako je tako, to bi mi bilo odlično rešenje.

Ono što sam skroz zaboravio pomenuti je sledeće: ja u obe te prostorije imam telefonsku utičnicu. Štaviše, do pre koji mesec Huawei je stajao na mestu gde sad stoji TP-Link. Evo da ispravim sliku:

Da li je moguće da ja imam dva modema u dve sobe na dve različite telefonske utičnice (od istog broja telefona naravno)?

@Mile-Lile: Pretpostavljam da je onda to ono što razlikuje signale iz portova 2 i 3 u odnosu na 1 i 4. Da li je moguće ručno odraditi to tagovanje unutar podešavanja rutera, konkretno da match-uje ono sa Telekom-ovim, kao i da se to uradi za neki konkretan port? (npr. LAN2 ili LAN3 na ruteru)
[ tuxserbia @ 06.08.2015. 17:15 ] @
Dva modema može, ali ne istovremeno. A što ne pogledaš kako su spojene te dve tel. utičnice, pretpostavljam da u jednu ulazi spolja, a da je druga nastavljena od prve. Ako ima kanalice, možeš tu da prođeš sa uzidnim mrežnim kablom, pa na obe utičnice staviš one modularne utikače, pa izgleda "k'o iz prodavnice". Ja kao nešto potenciram kabliranje, ali stvarno se u praksi mnogo bolje pokazalo, osnovicu uradiš kablovima, a na isturenim tačkama postaviš AP(ove) i vozi Miško.
[ pajser92 @ 06.08.2015. 18:23 ] @
@tuxserbia: Oba telefonska priključka idu od krova, ne ide jedna iz druge.
[ tuxserbia @ 06.08.2015. 22:37 ] @
Pazi ovako, ima hiljadu načina da se premosti taj isprekidani zid. Najbrže i najbezbolnije je bušilicom u uglu izbušiti rupu, prođe se kablom, ili još bolje odmah dva komada, jedan za TP-LINK, drugi za STB, posle zamalterišeš oko kablova i gotovo. Druga, malo bolja je da se kroz taj jedan bužir na sredini prođe jednim kablom, a da se sa obe strane naprave razdelnici. To funkcioniše 1:1, kroz taj jedan kabl se postavlja PoE, pa se stavi LAN 100Mb i dve telefonske linije, ili četiri telefonske, šljaka to samo tako. Treća, još bolja i lepša solucija je da, ako postoje kanalice u zidovima, sondom prođe kroz neki šteker sa desne strane prema štekeru sa leve, bilo koji, nevažno da li se prolazi i/ili kroz razvodnu kutiju, onda se postavi oklopljeni kabl, a umesto postojećih utičnica se stave one modularne, sa dva-tri polja, jedno ili još bolje odmah dva za LAN i jedna obična šuko utičnica. Kasnije ću da pogledam po nekim online prodavnicama da li ih ima tamo, pa da ti postavim slike. Naravno, ako možeš da prođeš sondom prvo.

EDIT Ovako nešto sam mislio, sigurno ima da se nađe i od drugih proizvođača

http://www.netiks.rs/nosac-za-montazu-3m-okvira-u-boji-po-izboru
http://www.netiks.rs/suko-uticnica-sa-uzemljenjem-2m
http://www.netiks.rs/ulozak-sa-1-slotom-za-rj45-rj12-module-1m
http://www.netiks.rs/blanko-modul-1m
http://www.netiks.rs/okvir-3m-bele-boje

http://www.elektrooprema.rs/elektro-materijal/modularni-program/

Kako se montira
http://www.mojaradionica.com/Mrezna_uticnica.htm

Sve ove su ugradne/uzidne, ali isto to ima i nazidno, pa može i da se iskombinuje neka kutija u uglu, da se kablovi potpuno sakriju.[Ovu poruku je menjao tuxserbia dana 07.08.2015. u 00:12 GMT+1]
[ pajser92 @ 06.08.2015. 23:38 ] @
Fora je što ta isprekidana linija nije samo jedan zid. Da citiram sebe od pre par post-ova:
Citat:
- Crna isprekidana linija razdvaja dve prostorije (koje su inače na potpuno drugim krajevima kuće).

Znači bukvalno ova desna soba mi se nalazi na spratu na jugozapadnoj strani, a ova levo se nalazi u prizemlju na istočnoj strani. Tako da bi moralo da se buši mnogo više od samo jednog zida, a i ko zna kuda bi ih onda sprovodili. Ako nije nužda ne bih radije ni bušilice ni sonde, pošto već imam bužir koji vodi direktno od utičnice jedne sobe do utičnice druge sobe i nema potrebe da dodatno komplikujem stvari, pogotovo jer ko zna koliko dugo će mi ta postavka biti aktuelna.

Najviše mi je pažnju privukla ta varijanta sa razdelnikom, pa oko toga imam još par pitanja:

1. Znači ako sam dobro razumeo ovo:
Citat:
...razdelnik za kabl, prilikom izlaska iz zida u prostoriju levo se stave dva nazidna RJ-45 utikača, to isto se uradi i blizu Huawei...

moguće je napraviti razdelnike na oba kraja jednog UTP kabla i njegova oba kraja će biti podeljena na dva međusobno nezavisna signala?

2. Imam iskustva sa krimpovanjem; da li ću znati ja to sam da uradim, ili će mi biti potrebna pomoć nekog stručnijeg lica?

3. Postoje li neki minusi u toj varijanti, tipa slabije performanse, dolazak do smetnji među paricama, ili nešto slično?
[ tuxserbia @ 07.08.2015. 01:18 ] @
E, ako si ok sa krimpericama, onda samo navali !!!

https://en.wikipedia.org/wiki/Fast_Ethernet#100BASE-TX

Ovde je lepo objašnjeno, ako nisi na ti sa engleskim, da prevedem ceo pasus. Ukratko, za 100TX treba dve parice, odn. četiri žice. Za aktivnu konekciju se uzimaju pozicije 1,2,3 i 6, odnosno narandžasti i zeleni par. Postoje standardi 568A i 568B, ali maltene svi rade po B, tako da uzimamo taj. Ovde imaš lepo objašnjeno o modularnom konektoru, iliti kako ga svi zovu, mada pogrešno RJ-45.

https://en.wikipedia.org/wiki/Modular_connector#Applications

A evo i kako se praktično povezuje, sa sve sličkama:

http://www.diyourself.ru/techn...n-ethernet-splitter-do-it.html

http://www.instructables.com/i...r-own-Ethernet-%22splitter%22/

Bitno je da prema uređajima dođe kabl samo sa 1,2,3 i 6 pinom terminisan, povezan, a u sredini jedna polovina kabla je ok, dok druga polovina provodi po plavim i braon paricama. Znam da mnogo komplikovano deluje, ali je stvarno prosto i jednostavno. Ovaj ovde gore je stavljao i utičnice, i kutije, muško žensko, ali može to da se uradi i direktno na samo jednom kablu, sa četiri konektora. Ako kabl kojim slučajem prolazi paralelno sa strujom, ili si plašiš interference, možeš da uzmeš i oklopljene

https://en.wikipedia.org/wiki/Foiled_twisted_pair#Cable_shielding

A evo i e-bay

http://www.ebay.com/itm/x10-lo...1260510568?hash=item3cd4570568

mesec dana čekanja, ali čitavih 6,50 $$$$

Napominjem, za tvoj slučaj je potpuno ok, jer su sva tri uređaja 100Mb. Gigabitni traži sve četiri parice.

Ako ima problema, tu smo...
[ pajser92 @ 07.08.2015. 02:18 ] @
@tuxserbia: Fenomenalno. Hvala puno za sav ovaj materijal i izdvojeno vreme!

Pogledao sam sve linkove na brzinu i tek ću detaljno da ih proučim, a do tada samo još dva pitanja da i definitivno potvrdim:
1. Trebaće mi 2 ova splitera koja ću namestiti na dva kraja UTP kabla, i onda će mi u svakoj od soba izlaziti dva ethernet priključka na koji ću samo respektivno priključiti ruter i STB na sledeći način:


2. Pretpostavljam da je onda moguće napraviti i da 2 muška konektora izlaze iz jednog UTP kabla? Teoretski, kad bi se skinulo par centimetara izolazije, mogao bih da napravim da to izgleda ovako nekako (šemu ću tek naći):

To bi mi to bilo zgodno za ovu stranu koja ide do Huawei-ja, jer onda kabl može da se razdvaja na dva muška priključka pred sam modem. Jedino što bi ti kraći delovi ostali bez izolacije, ali to se da lako zaštititi.

[Ovu poruku je menjao pajser92 dana 07.08.2015. u 09:12 GMT+1]
[ tuxserbia @ 07.08.2015. 02:22 ] @
Pa da, to sam ti baš i napomenuo. On je stavljao muške, ženske, ovo, ono nazidne kutije. A ja ti kažem, jedan kabl i četiri konektora i zdravo đaci. Možeš i ti da kupuješ sve ono, ali...
[ pajser92 @ 07.08.2015. 08:35 ] @
Da da, vidim sad. Ne ide kabl paralelno sa strujom, kroz taj bužir prolazi još telefonski kabl do te utičnice koju sam kasnije pomenuo, al' mislim da on ne bi trebao biti problem. Brinulo me jedino da li može doći do smetnji između samih parica jedne i druge ethernet veze.

Važi, otići ću onda do ćaleta na posao da pozajmim klešta za krimpovanje, pa ću se s tim igrati.

Javim kako sve bude prošlo. Veliko hvala još jednom!
[ pajser92 @ 08.08.2015. 18:34 ] @
Da javim da sam napravio ovo čudo.
Pošto sumnjam da ću raditi sa gigabitnim brzinama u bliskijoj budućnosti, odlučio sam da razvedem jedan kabl na dva priključka:Desno, u sobi gde mi je Huawei, sam napravio dva muška konektora koji se razdvajaju pred sam modem, a u sobi levo sam stavio ženske konektore (utičnice). Hteo sam da parice budu razvezane što kraće i da postavka bude što jednostavnija.

Žice su povezane na sledeći način (T-568B):
(Gleda se redom 1,2,3,4... kad je na žabici ono što klikne ispod)

Priključak 1:
1: Narandžasto-bela
2: Narandžasta
3: Zeleno-bela
4: -
5: -
6: Zelena
7: -
8: -

Priključak 2:
Ovde mi je plava glumila narandžastu, a smeđa zelenu
1: Plavo-bela
2: Plava
3: Smeđe-bela
4: -
5: -
6: Smeđa
7: -
8: -

- Pošto sam ih povezivao straight, na oba kraja mi je išla ista, B šema.
- Naglašavam da je ovo moguće samo zato jer se radi o uređajima čije brzine nisu gigabitne. Gigabitna konekcija koristi svih 8 žica iz kabla, dok je konekcija sa 4 žice ograničena na 100 mbps, a pošto je brzina mog protoka 10 mbps, nemam o čemu da brinem.
- Napisali su mi i na tomshardware da ako već STB port ima neke veze sa VLAN Tagging-om, da onda provajder koristi specijalan firmware i da mi u tom slučaju nema druge nego da provučem oba kabla, tj. nije moguće onako kako sam ja prvobitno zamislio (da će samo podešavanja u ruteru biti dovoljna).

(Ovo sve sam izvukao za nekog ko dođe posle i bude imao isti problem).

Tako da mi sada konačan setup izgleda ovako:Posle višečasovnog testiranja nisam naišao ni na kakve smetnje i greške; sve radi apsolutno i bez ikakvih problema!
Testirao sam preko računara koji je priključen kablom na ruter brzinu interneta na speedtest.net. Gledao sam brzine interneta kad je STB isključen i kad radi: kad nije radio, brzina je išla u intervalu oko 9.7 - 10.1 mbps, a kad je bio uključen onda je bio oko 9.3 - 9.6 mbps (pretpostavljam da je to izazvano resursima koje IPTV povlači, a ne smetnjama).


Veliko hvala svima na izdvojenom vremenu i strpljenju, pogotovo @tuxserbia na konkretnim odgovorima i odličnom materijalu

[Ovu poruku je menjao pajser92 dana 08.08.2015. u 19:46 GMT+1]
[ tuxserbia @ 08.08.2015. 22:15 ] @
To, majstore. A za ilustracije, stvarno nemam reči, 5+


PS
Citat:
... a pošto je brzina mog protoka 10 mbps, nemam o čemu da brinem.


ovo bez brige će da traje, brat bratu, nedelju-dve. Pa kad ti padne na pamet da ubaciš deljenu muziku, pa posle što ne bi mogao i da dignem neki serverčić, filmovi, torrenti, uPnP, .... eto tebe za mesec dana da "kukaš" kako ti je malo 100Mbit-a :-)

Šalim se, uzdravlje da koristiš.
[ pajser92 @ 09.08.2015. 01:15 ] @
Onda je dobra stvar da bar što se toga tiče nemam (zasad) neke velike apetite. Bitno mi je da računari međusobno mogu razmenjivati fajlove i to mi je manje više to. Neke perverznije i eksperimente tog tipa ću ostaviti za kad se, dao Bog, odselim u neko svoje mesto.

A što se tiče
Citat:
A za ilustracije, stvarno nemam reči, 5+

Paint i (očigledno) višak slobodnog vremena.

Hvala i uzdravlje.
[ tuxserbia @ 22.09.2015. 03:41 ] @
Čisto da dodam i ovako nešto, princip potpuno isti, ali lepo, profesionalno odrađeno. Na Amazonu se nađe za 6 evrića, pa kome se ne krimpuje, stvarno mislim da vredi.