[ Uber @ 27.05.2015. 17:51 ] @
Kako protice struja kroz provodnik? Sta je struja?
[ sjaker @ 27.05.2015. 18:36 ] @
Struja predstavlja naelektrisanje elektrona. Pošto metali imaju slobodne elektrone, onda metali su sposobni da prenose struju. Elektroni su nosioci elektriciteta. Elektroni se kreću kroz provodnik i tako prenose struju. Od negativnog ka pozitivnom polu. Dok u tečnostima nosioci elektriciteta su joni.
Eto tako bih ja to objasnio. :)
[ Uber @ 27.05.2015. 19:08 ] @
Citat:
sjaker: Struja predstavlja naelektrisanje elektrona. Pošto metali imaju slobodne elektrone, onda metali su sposobni da prenose struju. Elektroni su nosioci elektriciteta. Elektroni se kreću kroz provodnik i tako prenose struju. Od negativnog ka pozitivnom polu. Dok u tečnostima nosioci elektriciteta su joni.
Eto tako bih ja to objasnio. :)


Fino ti ovo objasni.

Znaci struja je naelektrisanje elektrona. Odakle dolazi struja,kako se elektron naelektrise?

Sad,kako se elektroni krecu kroz provodnik???

Sta je pozitivan pol ovdje?
[ sjaker @ 27.05.2015. 19:37 ] @
Elektron je deo atoma. Elektron je po "pravilu" uvek negativno naelektrisan. Pricam po onome kako se secam :) postoje svaki metal sastavljen od atoma , a ti atomi imaju slobodne elektrone u prvom koncentricnom krugu, jedni atomi sa drugima grade kovalentnu vezu i jedan po jedan elektron napusta atom i putuje dalje, dolazi do sudaranja i kretanja elektrona. Ako ne postoji kretanje elektrona to onda predstavlja potencijalnu energiju. Jednostavno se krecu :)
tako nekako.
Pozitivan pol predstavlja manjak elektrona. I kako sve u prirodi tezi da uspostavi ravnotezu, kroz metal se krecu elektroni ne bi li uspostavili tu ravnotezu, medjutim neuspeva im jer se na negativnom polu uvek stvara visak elektrona i tako oni putuju sve dokle ne isprazne bateriju :)
[ Uber @ 27.05.2015. 20:31 ] @
Citat:
sjaker: Elektron je deo atoma. Elektron je po "pravilu" uvek negativno naelektrisan. Pricam po onome kako se secam :) postoje svaki metal sastavljen od atoma , a ti atomi imaju slobodne elektrone u prvom koncentricnom krugu, jedni atomi sa drugima grade kovalentnu vezu i jedan po jedan elektron napusta atom i putuje dalje, dolazi do sudaranja i kretanja elektrona. Ako ne postoji kretanje elektrona to onda predstavlja potencijalnu energiju. Jednostavno se krecu :)
tako nekako.
Pozitivan pol predstavlja manjak elektrona. I kako sve u prirodi tezi da uspostavi ravnotezu, kroz metal se krecu elektroni ne bi li uspostavili tu ravnotezu, medjutim neuspeva im jer se na negativnom polu uvek stvara visak elektrona i tako oni putuju sve dokle ne isprazne bateriju :)


(Y). Nista bez mikroskopa izgleda.
[ Shadowed @ 27.05.2015. 23:02 ] @
Citat:
sjaker:
Struja predstavlja naelektrisanje elektrona. Pošto metali imaju slobodne elektrone, onda metali su sposobni da prenose struju. Elektroni su nosioci elektriciteta. Elektroni se kreću kroz provodnik i tako prenose struju. Od negativnog ka pozitivnom polu. Dok u tečnostima nosioci elektriciteta su joni.
Eto tako bih ja to objasnio. :)

Netacno. Struja nije naelektrisanje elektrona. Naelektrisanje elektrona je osobina elektrona. I sam si rekao da je elektron uvek naelektrisan negativno. To bi znacilo da uvek postoji struja.

Struja je kretanje naelektrisanja.
Citat:
Elektroni se kreću kroz provodnik i tako prenose struju.

Struja se ne prenosi. To kretanje elektrona JE elektricna struja (kao sto je vodena struja kretanje vode).

@Uber, mikroskop ti tu nista ne vredi.
[ Uber @ 28.05.2015. 06:49 ] @
Citat:

@Uber, mikroskop ti tu nista ne vredi.


Vidim. Sve je to znah sto rece Sjaker,ali rekao bih da nisam to objasnjenje trazio. Ali tesko je to sad objasniti.
[ zagor_te_nej @ 24.06.2015. 23:33 ] @
struja je usmereno kretanje elektrona,protice od kraja provodnika sa vecim ka onom sa manjim naponom.
wiki rules
https://sr.wikipedia.org/sr/%D...%D1%82%D1%80%D1%83%D1%98%D0%B0
[ Shadowed @ 25.06.2015. 08:52 ] @
Ne moraju biti elektroni, moze bilo koja naelektrisana cestica. Recimo, u vodi u kojoj je rastvorena kuhinjska so se krecu joni.
Takodje, ne mora biti unutar provodnika. Snop elektrona u vakuumu je takodje el. struja.
U toj situaciji sa provodnikom, nije od kraja sa vecim ka kraju sa manjim naponom nego el. potencijalom. Napon je razlika tih potencijala.

Inace, ne znam zasto se po vecini definicija provlaci to "usmereno" kretanje. Svako kretanje je usmereno. Brizna kretanja je vektorska velicina sto znaci da ima pored intenziteta pravac i smer.

Wiki does rule.
[ mrIronMan @ 25.06.2015. 09:08 ] @
Konvencionalni smer struje( dogovoreni) je da ona ide od tacke sa visim potenijalom ka tacki sa nizim, medjuti fizicki smer el struje za provodnike ciji su nosioci elektroni je od tacke sa nizim potencijalom ka tacki sa visim p.
Sto se kretanja elektrona u meltalnim provodnicima tice to postoji jednino prividno kretanje tj. elektron koji se nalazi u provodnoj zoni dobije kineticku energiju od el polja i pocineje da se usmereno krece u toku kretanja udari u drugi atom tj u jedan njegov elektron i izbaci ga iz valentne u provodnu zonu, ali sad elektron koji se ranije kretao ostaje zarobljen u atomu tj njegovoj valentnoj zoni. prica se dalje ponavlja tako sto ovaj elektron koji se sad nalazi u provodnoj zoni pocinje da se krece pod dejstvom el polja i opet udara u atom.....
[ Uber @ 17.08.2015. 12:53 ] @
U redu ... !

Medjutim,postoji mnogo netacnih definicija,pogotovo u prosvjeti ... !
[ vladd @ 23.08.2015. 20:05 ] @
Nesto je tacno, nesto je netacno, odnosno prilagodjeno nekom programu ucenja, a neke stvari su konvencije.

U principu je struja kretanje naelektrisanih cestica, bilo da su elektroni, joni, pozitroni...
[ Uber @ 04.09.2015. 21:24 ] @
Ne vrjedi korigovati taj sistem ... !
Potreban je novi u tim skolama,novi ... !
[ djoka_l @ 05.09.2015. 00:22 ] @
Mislim da nisi u situaciji da proceniš da li nešto treba menjati.

Mnoge stvari su ti pobrkane. Ajde da probam da ti objasnim neke od ovih stvari koje si pitao.

Prvo da počnem sa jednim citatom od Nilsa Bora.
"It is wrong to think that the task of physics is to find out how Nature is. Physics concerns what we say about Nature.
Read more at http://www.brainyquote.com/quo...90838.html#yWB76KZhDMcL3VuJ.99 "

Pogrešno je misliti da je zadatak fizike da otkrije ŠTA je priroda. Fizika sa brine samo o tome šta se može reći o prirodi.

Dakle, električno naelektrisanje je fizička osobina materije (materijalnih čestica) da u prisustvu električnog polja "osete" dejstvo sile.
To je ono što fizika MOŽE da kaže o naelektrisanju.
Znamo da postoji 4 vrste interakcija koje generišu silu između čestica i to elektromagnetna (koja deluje na naelektrisane čestice), gravitaciona, jaka nuklearna i slaba nuklearna.

U prisustvu električnog polja, na naelektrisane čestice deluje sila. Ukoliko te čestice počnu da se kreću zbog dejstava sile (odnosno dobiju komponentu brzine u pravcu električnog polja pod uticajem te sile), takvo kretanje zovemo električna struja. Struja je promena količine naelektrisanja u jedinici vremena. Ako uzmemo deo prostora u kojem postoji električno polje i postavimo neku zamišljenu površinu i merimo fluks vektora brzine naelektrisanih čestica kroz tu površinu, tada će (ukoliko postoji struja) taj fluks biti različit od nule.
Možemo ovo da posmatramo kao analogiju sa dinamikom fluida. Ako zamislimo čašu vode i neku ravan unutar čaše, kroz tu ravan će prolaziti molekuli vode na obe strane, ali ukupan efekat je 0, odnosno onliko molekula koji prođu u jednom pravcu, proći će i u drugom pravcu. Sa druge strane, ako zamislimo cev i neku ravan po poprečnom preseku cevi i ako u cevi teče voda, tada će više molekula proći u jednom pravcu nego u drugom, te imamo neki fliks (protok).

Dakle, električna struja je proticanje naelektrisanja. Koje su to čestice, nije bitno u opštem slučaju - da li su to slobodni ili vezani nosioci naelektrisanja, elementarne čestice ili joni ili dielektrički pomeraj.