[ CoyoteKG @ 30.04.2015. 14:38 ] @
Instalirah VirtualBox, na jednom virtualnom računaru onako radi igranja instalirao Windows Server 2008 R2, na njemu digao AD, DNS i DHCP.
Drugi računar, neki "klijent" sa Windows 7.

Moj pravi računar "host" ima 2 mrežne kartice i jednu integrisanu wi-fi.

Mučim se sada oko podešavanja mrežnih adaptera.
Na obe mašine sam stavio Bridge mod i kao vezu mrežnu karticu koja mi se trenutno koristi na Hostu, i povezan je na Mikrotik.

Tako lepo pokupim adrese od Mikrotika.

Želeo bih da mi Server pokupi adresu Mikrotika (neka fiksna 192.168.1.10), i da dalje svojim DHCPom deli adrese iz podmreže (192.168.3.0/24).

Šta god sam pokušao sa tim "klijent" računarom, nikako nisam pokupi adresu koju bi trebao DHCP sa Win Servera 2008 da podeli.

Kako da nateram klijenta da pokupi adresu od servera, a ne od mikrotika?
Mogu li da iskoristim nekako tu drugu mrežnu karticu koja mi nije aktivna, da sa jednom karticom server prima adresu od Mikrotika, a sa drugom "deli" adrese klijentima?
[ ŽIKI @ 30.04.2015. 21:23 ] @
Ako ti je guest u bridged modu, onda će uvek kupiti adresu sa hosta.
Više o network adapterima na networking modes

Možda će ti ovo koristiti
https://blogs.oracle.com/fatbl...ualbox_vms_with_multiple_vnics
[ CoyoteKG @ 02.05.2015. 01:45 ] @
Hvala, pokušao sam ali ne uspeh...

ako je u bridged modu kupi od tog mreznog adaptera koji je bridged, a taj adapter je vezan za Mikrotik ruter koji posedujem, tako da je DHCP Mikrotik.
Postoji posebna opcija za host, a tada kupi iste podatke koji je host, odnosno moj racunar.

osim ako ne shvatih pogresno.

U principu, jedini tutorial koji sam nasao na netu jeste da pored tih virtualnih masina, treba da instaliram i jednu koja ce predstavljati ruter, a na taj ruter da dodam dva network adaptera, na jedan da vezem WAN, a na drugi koji je LAN dodam tu neku mrezu u kojoj su mi server i klijent.

Mogao sam da nadjem Mikrotikov OS i da napravim takvu VM, ali se dosetih da od ovog mog vec postojeceg odvojim dve podmreze na njemu. 192.168.1.0/24 koja mi je ova kućna koju koristim i bridzovao sam na prva 4 porta i wifi, i druga podmreza 192.168.2.0/24 koja mi je na portu 5, i tu sam iskljucio DHCP :). A taj port 5 fizicki vezao kablom za drugu mreznu karticu koju imam u racunaru, a toj mreznoj dodelio staticku adresu. I na tu mreznu karticu bridzovao virtualne masine.
Tako da mi Win server 2008 radi DHCP posao, i sve masine imaju internet :)

Jedino sto sam virtualbox zamenio sa Hyper-V koji mi se za sada prilično sviđa