[ mmix @ 06.04.2015. 09:39 ] @
Ok, cale rade poveci remont na kuci i sada imamo pristup da maltene uradimo sta hocemo u vidu kanalica, kabliranja i slicnog pre nego sto se sve izmalterise i prekreci. Pri tome imajuci u vidu da ce sledeca ovakva akcija biti u dalekoj buducnosti.

Mene interesuju preporuke sta staviti da se kuca future-proofuje u smislu nadolazecih telekomunikacionih tehnologija. Ideja nam je da imamo centralni "hub", tj mali ormancic blizu spoljnog zida odakle ce zvezdasto biti razvucena raznorazna kablaza po kuci, i da taj orman sluzi kao svojevrsan switch-board odakle ce se prespajati na centralne dolazece linije spolja. U principu imamo tri sobe da pokrijemo i imamo prilicno slobodu trenutno jer ce se kabliranje zavrsavati u modularnim panelima.

Ono sto planiramo da stavimo od ormanceta do svake sobe je
1. UTP 5e kabl to svake sobe i do centralne lokacije (gde bi isao WiFi AP) i jedan 4-portni gigabit switch u ormancic
2. Telefonske parice
3. Koaksijalni kabl, nesto u rangu Teletronik RG6 (75Ohm)

E sad, pitanje je: da li je ovo sve ok i da li razvlaciti optiku? I ako da, sta staviti?

PS: Stavio sam ovde u Ent Networking jer je vise vezano za kabliranje nego za Win/linux mreze per se.
[ rajco @ 06.04.2015. 10:33 ] @
Skoro sam imao slične radove u stanu, a pre par godina i u kući pa sam uradio sledeće:

-STP kablovi ispred ulaznih vrata, terase, nekih prozora za IP video nadzor
-STP kabl za terasu(kontrola tende)
-STP kablovi u dozne gde su prekidači za svetlo, kao i tasteri za roletne
-UTP kabl ako želiš neki od senzora za vlagu i temperaturu (meni su kupatilu već ventilatori za senzorima)
-Koaksijalni kablovi u svaku sobu x2

Kablovi su kategorije 6 u stanu, dok sam kući radio 7. Pošto sam se razmišljao oko optike, odustao sam od toga trenutno, ali sam u kući ostavio prazna gibljiva creva na par mesta gde bih mogao naknadno da provučem njih, dok u stanu to nisam radio. Svi kablovi idu u rek, dok se na kraju utičnica modularni paneli. U spavaćoj sobi je na zidu, a u spuštenom plafonu takođe ostavljen napon, dva UTP, koaksijalni za projektor(grupa sa sedam modula), na drugoj strani je ostavljen napon za platno sa motorom. U dnevnoj sobi iza televizora je takođe sedam modula koji su povezani velikom kanalicom u zidu sa ostalim modularnim koji se nalaze ispod televizora, a iza police, tako da se ni jedan kabl ne vidi u stanu. U kući imam još nekih kablova koji služe za motor satelitske antene, 5.1 sistem, par custom stvari i to bi trebalo da je to.
Ono što nisam radio je telefonski kabl, pošto trenutno koristim VOIP, smatram da će potreba za njima dodatno padati, a ako slučajno nešto iskoči mogu da iskoristim neki od UTP kablova iako sam veliki protivnik toga :).
[ nkrgovic @ 06.04.2015. 10:46 ] @
Ja sad sredjujem stan, tj. planiram kupovinu stana u izgradnji pa mi investitor razvlaci kablove po zelji. Ono sto sam odradio je:

- Cat 6A u svim sobama. Centralna lokacija mi garantuje najveci cable run do 30m, sto je definitivno future proof. :) Nije velika razlika u ceni kabla za jedan stan.
- Svi kablovi OBAVEZNO u buzir creva, tako mozes da ih izvuces i zamenis za X godina, bez da pravis krupne izmene
- U svakoj sobi po 2-3 uticnice, svaka sa dva mesta. Nikad ne znas kako ces za par godina napraviti raspored.
- Ne treba ti telefonski kabl, mrezni radi posao bez problema :). Napravis kabl sa RJ45 na jednom i RJ11 na drugom kraju, vezes dve srednje zice i miran si. Manje komplikacije.
- Obavezno bar po jedna uticnica blizu plafona po spratu za wireless. I ona dupla, za svaki slucaj (ako nesto prestane da radi imas backup uticnicu koju aktiviras za 3 min. bez da popravljas)
- Potencijalno tako staviti da ima smisla tu postaviti i kameru za videonadzor - da moze da gleda u ulazna vrata. :)
[ Machiavelli... @ 01.07.2015. 22:28 ] @
Ja sam bas skorije uzeo stan ali sam malo rovario da bi postavio kablove :-)

Stavio sam iza TV na zidu modularni (2 x HDMI, koaksijalni zenski, 2 x USB, RJ45 i audio stereo zenski) i ispod TV dole. Probusio sam rupu pri podu sa terase gde imam NANO5 wireless bridge sa drugim stanom (SBB modem --> mikrotik router --> NANO5 <----> NANO5 --> mikrotik bridge). Ukopao sam Stereo kablove za ozvucenje (mali je stan tako da ce TV da bude na istom mestu uvek).

Obavezno rasporedi uticnice za struju gde god moze, to uvek zafali. Planiram kameru za video nadzor ulaznih vrata ali - recimo nemam uticnicu za struju (to je sledece). Nov je stan tako da dok ga nisam sredio mogao sam da rovarim do mile volje. Ne znam da li je potrebna optika i da li ce biti bar narednim 5-10 god.