[ dr0id @ 19.12.2014. 21:59 ] @
Kako ovo izvesti, gde provesti 3 meseca van EU a da nije ni Srbija ni ostale balkanske banane? Da to bude neka turisticko-avanturisticko-radna varijanta?
Ovde http://sh.wikipedia.org/wiki/Paso%C5%A1_Srbije ima spisak zemalja u koje se moze bez vize a ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area je spisak zemalja u Sengenu i sudeci po tome u Evropi i oko nje nema nista (mozda Kipar ili Monako, za one dubljeg dzepa) ili ta lista nije potpuna?
[ dr0id @ 21.12.2014. 17:23 ] @
Niko ne zna, nema savet? Ima nesto informacija i ovde http://www.mfa.gov.rs/sr/index...nformacije-o-drzavama?lang=lat ali se podaci malo razlikuju od onih na wikipedia.
[ pctel @ 21.12.2014. 22:38 ] @
Ako ne dobijes odgovor, verovatno je da ti ne valja pitanje. Ovako na brzinu vidi se da pitanje nije jasno definisano:
- da li pod 3 meseca podrazumevas <90, 90, ili >90 dana, posto se propisi o boravku odnose na dane a ne mesece
- da li ti je bitno da to bude jedno mesto za celu duzinu boravka, ili mozes da prihvatis i boravak u vise drzava u tolikom ukupnom trajanju
- koji su ti kriterijumi (jeftina karta, popularna likacija, jeftin zivot, poboljna klima...?)
[ dr0id @ 21.12.2014. 23:19 ] @
Hm, pa 3 meseca ne mogu biti < 90 i > 92 dana, ali da, mislio sam na tih 90 dana (za Sengen, Kipar, Izrael, Tursku, veci deo Juzne Amerike, itd.). Nije neophodno da bude jedno mesto ali da se ne menja lokacija svake nedelje, nisam u bekstvu od zakona. :)
Klima i interesantne lokacije su prioritet kao i umereni troskovi, mislim da karte nisu skupe u i oko Evrope.
[ Dexic @ 22.12.2014. 00:16 ] @
Engleska? Lici mi na foru "da budem van Schengena 3 meseca da mogu opet", znaci moze i UK i Irska (valjda?) :)

Sve van Schengen+Balkan ti je skupa karta. A ti mozes u neke africke zemlje ostati 3 meseca ukupno vrlo lako :) Plus na Kubi cini mi se oko mesec dana, a ne da je jeftino :D
[ pctel @ 22.12.2014. 01:47 ] @
Ako sam razumeo, covek ne b da se cima oko vize, tako da engleska otpada.
Norveska pretpostavljam otpada zbog cena, a i klima nije bas naj prijatnija ako bi tih 90 dana trebalo da padnu u zimskom periodu. Meni bi neka kombinacija Ukrajina-Rusija-Mongolija svakako bila opcija, mada su mi i plaze Turske, Crne Gore i Albanije vise nego prihvatljive u letnjem periodu.
[ Dexic @ 22.12.2014. 11:17 ] @
Kad vec ide do Mongolije, moze i do Japana i Koreja da produzi, blizu su. A Japan nije skup kako se misli, barem ako ne juri "centar" Tokia.

Ali sto se jeftinoce tice, i prijatnosti klime, ja bi radije skoknuo do Malte ili Egipta (ili Libije, do sve tri ima letova iz BG, a sigurno i iz EU), i odatle isao po Africi. Klime tih zemalja su mi licno mnogo prijatnije nego CG, AL, TR tokom leta, a i zime.
E sad sto u vecini tih zemalja je sansa da ce "ostati 90 vekova" ogromna :D je drugo ;) Ali za dosta zemalja tamo nam ne reba viza ili je dobijamo na granici.
[ pctel @ 22.12.2014. 12:26 ] @
Citat:
Kad vec ide do Mongolije, moze i do Japana i Koreja da produzi, blizu su. A Japan nije skup kako se misli, barem ako ne juri "centar" Tokia.

Htedoh i ja isto da kazem, ali se predomislih zboh velicine prethodne 3 zemlje gde se potrosi 3 meseca dok se vidi sve sto je zanimljivo, u svakom slucaju nisam protiv.
Sto se Afrike leti tice, ne znam bas, tamo tek u oktobru pocinje da bude prijatno Mada moram da priznam da nisam ni bio tamo, nego mi je albanija krajnja podnosljiva tacka a grcka je vec neizdrziva leti, pa mi nije na pamet palo da idem jos juznije, a i prijatelji koji su bili kazu da je temperatura i vlaznost da poludis. Ove godine sam poveo 3 meseca u Igalu i cak ni tamo ne mozes videti nikog na ulici od 12 do 16h, svi se zavuku u klimatizovane sobe i ne izlaze ako ih neka velika muka ne natera Nego, to nije toliko bitno, bitno je da je nocu prohladno i da mozes kao covek da spavas bez upotrebe klime, a da se ne prevrces po krevetu i preznojavas. Ako izuzmemo plazu, klima u Rusiji, Ukrajini i Mongoliji je svakako prijatnija tokom letnjih meseci.
[ Dexic @ 22.12.2014. 17:17 ] @
Africke zemlje imaju i "zimi" odlicnu klimu, sa nase tacke gledista. Tj. veliki deo njih.
[ dr0id @ 23.12.2014. 21:34 ] @
U Tunis se moze na 90 dana, u Egipat na 30 (uz vizu na granici), za JAR mora viza i ne znam sta jos ima zanimljivo u Africi osim za safari? Malta je u Sengenu pa ne moze da se kombinuje, a za UK i Irsku treba viza i tamo bih mogao da idem samo u prolece-leto kad nema kise.
U Mongoliju stvarno ne bih :) osim na neki izlet u Gobi, a za Japan, J. Koreju i Singapur znam ali je to daleko i ne bas jeftino.
[ Dexic @ 23.12.2014. 23:05 ] @
Pa ne znam sta ocekujes onda... i da ti ne treba viza ni za gde u svetu, ja ne vidim gde bi fizicki mogao otici osim u vec preporucene zemlje :)
[ dr0id @ 23.12.2014. 23:31 ] @
Ocekujem predloge i iskustva - gde ici (koje zemlje, gradove), kako resiti smestaj (pretpostavljam da za 3 meseca moze da se nadje stan ali za 30 dana tesko), iskustva nekoga ko je tako ziveo ili jos zivi i tako to. Vec ste bili korisni sa predlozima (Afrika, Egipat, pa sam na osnovu toga saznao za Tunis), juce sam saznao da su Kanarska ostrva isto u Sengenu pa nazalost nema kombinovanja, sigurno ima jos korisnih informacija.