[ salvaric @ 21.04.2014. 17:47 ] @
Pozdrav društvo,

interesuje me dal je legalno objaviti na nekom svom sajtu softver koji je izrađen u Turbo Delphi-ju (koji je free), koji ima komercijalnu svrhu, koristi samo mdb fajl kao dodatak, tipa da je obezbeđen nekim vidom registracije prilikom njegovog korišćenja, kao i demo varijantu sa ograničenjima, i dal je potrebno negde se registrovati kao samostalni tvorac ili šta li već, i dal je potrebno registrovati neku firmu kako bih se mogao distribuirati te softvere i pravnim licima.

Nemam iskustva sa tim, pa bih molio nekoga da mi malo pojasni proceduru naplate i legalizovanja sopstvenog softvera, i naravno ako je sve izvodljivo šta sve ide uz izvršnu datoteku kao prilog prilikom isporuke istog, dal treba neka univerzalna licenca da bi korisnik imao pokriće u slučaju neke kontrole ili ugovor o korišćenju il o prodaji...?
[ shablagoo @ 21.04.2014. 23:01 ] @
Može.
Turbo Explorer Edition can be used for developing software for both personal and commercial use. Za ozbiljan razvoj aplikacija savetujem da zaboraviš Turbo Explorer. Ja bih na tvom mestu kupio Delphi Pro verziju. Otvoriš sajt, upload-uješ osakaćenu demo verziju, gradiš saobraćaj. Izabereš payment processor koji ti vrši procesuiranje naplate i dostavljanje pune verzije. Neki od njih su shareit.com, fastspring.com, 2co.com itd. Ne treba ti firma ako zarađuješ do nekog iznosa godišnje, ne znam koliki je, oko miliona. Ja bih na tvom mestu ipak otvorio agenciju sa šifrom 6201. I to je to. Mnogo rada, mnogo strpljenja.
[ salvaric @ 22.04.2014. 07:25 ] @
Hvala drugar,

ja se više amaterski i honorarno bavim time, tako da ozbiljne projekte u skorije vreme nisam planirao izrađivati.
Programi koje planiram da plasiram su manje/više jednostavniji i nezahtevaju neke dopune i stalna održavanja, a trebalo bi da budu korisni u nekoj vrsti poslovanja.

Ranije sam izradio neki program i kompajlirao ga u Delphi 7 (krekovan), pa sam ga UPX kompresovao, i prodao ga nekoj firmi na, na crno naravno, oni ga i dalje koriste na svojim računarima, pa me interesuje dal će njima praviti problem neka kontrola i kako to obezbediti, razmišljaoo sam da ga prekompajliram i preuredim sa Turbo Delphijem, za šta će mi trebati malo više vremena al ako je to jedino rešenje morat ću, i kakav dopis ide uz program tipa licenca il šta li već ako tako odradim, pošto je trenutni program "go", nema setup fajl niti prateći dopis o uslovima korišćenja.
[ dogriz @ 22.04.2014. 09:29 ] @
Rešenje za tvoju dilemu: http://www.lazarus.freepascal.org/
Citat:
Can I create commercial products with this?

Yes. The code for the Free Pascal compiler is licensed under the GPL. This means that it is open source, free, whatever name you want to stick to it. You can modify the code if you wish but you MUST distribute those changes or make them available to others if they wish to use it.

The FCL (Free Pascal Component Libraries) and the LCL (which will eventually become part of the FCL) are licensed under a modified LGPL. In a nut shell this means that you can write your own proprietary software that just links to these libraries. You can sell your application without the need to supply or make available your code. However, as with the compiler if you make modifications to the FCL or LCL you must make those changes available to the general public and the world.
[ salvaric @ 22.04.2014. 10:28 ] @
Teško, radio sam sa access bazom i ado komponentama, tako da preko lazarusa bih trebao sve menjati iz temelja.
[ savkic @ 23.04.2014. 00:43 ] @
> Ranije sam izradio neki program i kompajlirao ga u Delphi 7 (krekovan), pa sam ga UPX kompresovao, i prodao ga nekoj firmi na, na crno naravno, oni ga i dalje
> koriste na svojim računarima, pa me interesuje dal će njima praviti problem neka kontrola i kako to obezbediti, razmišljaoo sam da ga prekompajliram i
> preuredim sa Turbo Delphijem,

Kontrola neće od njih tražiti dokaz da je prg napravljen sa licenciranim Delphijem (a i to je nemoguće ustanoviti pregledom exea), oni eventualno mogu tražiti dokaz da su taj tvoj program regularno kupili (licenca ili faktura), ako to nemaš možeš nekako označiti program da je freeware i to bi trebalo da bude to što se tiče kontrole.
[ salvaric @ 23.04.2014. 07:28 ] @
Hvala Savkiću, to me interesovalo između ostalog.

Dodat ću mu negde u info da je slobodan za korišćenje i to je to.
[ popmilan76 @ 23.04.2014. 14:29 ] @
Zainteresovalo me ovo,jel to znaci da niko od njih ne moze ustanoviti u kom je programu napravljen taj program,ili ih to ne zanima...
[ shablagoo @ 23.04.2014. 19:16 ] @
Ne. Pregledom fajla mogu se naći digitalni zapisi koji govore koji je kompajler, da li se koristi ilegalno modifikovani kompajler itd. U razvijenim zemljama se korišćenje takvih stvari i ne uzima u obzir. Ovo, nažalost, nije razvijena zemlja.
[ savkic @ 24.04.2014. 00:41 ] @
> Zainteresovalo me ovo,jel to znaci da niko od njih ne moze ustanoviti u kom je programu napravljen taj program,ili ih to ne zanima...

Ima programa koji ce analiziranje exe otkriti u kom kompajleru je urađen, ali nema načina da kaže da li je taj kompajler legalan ili ne.
[ salvaric @ 24.04.2014. 10:50 ] @
Po tome, amaterski programeri mogu izrađivati neki svoj softwer u poslednjim verzijama, krekovanim, Delphi il šta li već koriste, i kačiti ga javno na net i prodavati kao svoje vlasništvo bez da odgovaraju ikome za kršenje prava istih. u prevodu bih to značilo da svak može uzeti oko milion dinara godišnje bez da ikom izašta odgovara, koliko sam ja shvatio prethodne komentare.
[ captPicard @ 24.04.2014. 12:23 ] @
Pa može, ako poduzeća pristaju plaćati u kešu bez računa. Puno toga se može, samo je pitanje da li se smije
[ dusans @ 24.04.2014. 15:43 ] @
Zašto bi bilo ko pravdao tamo nekim inspekcijama softver koji je
razvijen in-house ili koji je izrađen po porudžbini i plaćen, šta ima BSA da traži tu?
Mogu da provere legalnost softvera svojih "klijenata" i doviđenja.

[ viktor96 @ 25.05.2014. 14:25 ] @
ako neko moze nek mi se javi treba mi pomoc u dELPHI 7 PROGRAMU?
[ captPicard @ 25.05.2014. 21:18 ] @
Pa bilo bi dobro da si otvorio svoju temu a ne uletio u tuđu kao padobranac sa pitanjem koje nema veze sa vezom, i da si opisao šta ti točno treba, šta misliš da če ti ovako netko poslati mail i zamoliti te da mu objasniš šta ti treba pomoći?
[ viktor96 @ 28.05.2014. 12:43 ] @
>