[ Aleksandar1987 @ 05.04.2014. 09:54 ] @
Pozdrav svima!

Vec dugo po netu trazim kako da podesim Lload balancer na mikrotiku (racunar sa mikrotik OS-om). Imam desetak racunara u mrezi i hocu da sprecim max download kako bi ostali racunari prilikom download-a jednog mogli normalno da surfuju. Npr ako jedan racunar upali torrent i ako su svi racunari na mrezi da ne moze taj jedan da povuce ceo protok interneta. I ako je recimo trenutno na mrezi samo taj racunar, u tom slucaju moze da povuce ceo protok. Molio bih ako moze neko da mi objasni korak po korak posto ja ne znam bas dobro da baratam sa mikrotikom, za mene je to jos uvek novost. Za load balancer sam cuo od nekog poznanika, on kaze da se to tako zove... Ovo mi je jako bitno da podesim! Hvala puno unapred!
[ Aleksandar Đokić @ 06.04.2014. 00:20 ] @
Ne zove se tako. Da ti skratim muke, jedini nacin da to napravis kako treba je da markiras (mangle) "bitan" saobracaj tipa dns, dhcp, http.... i dignes mu prioritet u queue tree u odnosu na sav ostali saobracaj. To naravno nije najbolje resenje jer je problem markirati sve sto treba, ali je po meni najbolje resenje.

Drugi nacin je da se bakces sa markiranjem p2p-a - to je inace veliki problem, pa da onda taj saobracaj ogranicavas itd.

A i digni PCQ (http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_PCQ).
[ Aleksandar1987 @ 06.04.2014. 10:16 ] @
Ja sam malo tanak sa engleskim. Mozes li mi pomoci i na srpskom objasniti sta je ustvari PCQ i kako se namesta? Ako ce i PCQ da rastereti dobar deo bilo bi super.
[ Aleksandar Đokić @ 06.04.2014. 13:19 ] @
PCQ deli saobracaj u substream-ove (nemoguce je bez engleskog) prema nekom classifier-u (ne znam kako ovo da prevedem) npr. src ili dst adresi (vidis da je nemoguce :) ). Na taj nacin dobijas ono sto si hteo, da kada je jedan racunar on dobija ceo protok, a kada su vise dele medjusobno.

Kako se podesava moras iz manuela. Manglujes ceo saobracaj i u queue tree postavis taj mark i tip queue na pcq.
[ Aleksandar1987 @ 06.04.2014. 15:09 ] @
Aha, super. Jel mozes nekako postepeno da mi pomazes oko podesavanja? Stbarno se ne razumem bas najbolje. Podesavanja vrsim preko Winbox-a.
[ Aleksandar Đokić @ 07.04.2014. 01:52 ] @
Postepeno podesavanje imas na wiki.mikrotik.com.
[ X15 @ 07.04.2014. 07:56 ] @
ZZ ,,, tema je još uvek sveža, pričamo o Mtiku pa ću i ja postaviti jedno pitanje :) ,,, @Aleksandar Đokić je uvek dobre volje za brz odgovor
... Na Mtiku je podesen Hotspot, radi posao ,,, ali kad dodjem u situaciju da nešto promenim pa bilo to da su korisnička podešavanja ili npr. UserProfiles,,, Mtik neće ništa da primeni dok ga ne restartujem ili isključim pa uključim ...Kada se podigne os i kad krene sa radom Mtik onda i ide po podesavanjima koje sam postavio u Hotspotu ...

Nikako da ukapiram gde je propust i što Mtik ne kreće na nova podešavanja odmah po čuvanju istih nego se čeka restart := :)
[ Aleksandar Đokić @ 07.04.2014. 09:36 ] @
To ne bi smelo tako, ne znam zasto se to desava. Upgradeuj na poslednju verziju ROS.
[ X15 @ 07.04.2014. 12:50 ] @
Već jeste ,,, poslednja verzija je ubačena ...
Pokušavao sam uraditi hotspot iznova ali problem se vraća ....