[ Blue82 @ 23.02.2014. 09:13 ] @
trenutno koristim adsl koji je modemom povezan sa racunarom. razmisljam o uvodjenju wifi-a ali nemam iskustva sa njim, osim loseg u firmi. naime mi koji imamo internet putem kabla nemamo nikakave probleme a kolege koje su na isti povezane putem wifi-a stalno imaju pucanja, moraju gasiti racunare i sl jer im se s vremena na vreme gubi konekcijam. kako se wifi ponasa u kucnim uslovima? postoje li takvi problemi ili tamo samo nesto nije dobro podeseno? i na kraju sta je stabilnije wifi ili kablovski net. imam samo jedan racunar i nikad necu kupovati 5 tako da bi mi wifi koristio eventualno za mobilni sto mi i nije nesto preterano bitno pa se zato i neckam.
[ kunc @ 23.02.2014. 09:49 ] @
Citat:
Blue82: trenutno koristim adsl koji je modemom povezan sa racunarom. razmisljam o uvodjenju wifi-a ali nemam iskustva sa njim, osim loseg u firmi. naime mi koji imamo internet putem kabla nemamo nikakave probleme a kolege koje su na isti povezane putem wifi-a stalno imaju pucanja, moraju gasiti racunare i sl jer im se s vremena na vreme gubi konekcijam. kako se wifi ponasa u kucnim uslovima? postoje li takvi problemi ili tamo samo nesto nije dobro podeseno? i na kraju sta je stabilnije wifi ili kablovski net. imam samo jedan racunar i nikad necu kupovati 5 tako da bi mi wifi koristio eventualno za mobilni sto mi i nije nesto preterano bitno pa se zato i neckam.


ADSL net definitivno je najbolji ( samo ne znam kako nemas ruter sa modemom+AP) koji bi ti bacao singnal po kuci da ne kupuje poseban Access point.
Wi-fi sa dobrim ruterom (Airlive, Cisco, Dlink, Mirkotik ) ne smije da pravi probleme, ukoliko ne valja glavni dovod interneta.

Koliki protok imas !? Izmjeri brzinu neta da vidimo ..

U ovom slucaju trebas da kupis neki AP (access point) koji bi ti bacao signal po kuci. Time bi rijesio problem
[ Blue82 @ 23.02.2014. 10:04 ] @
Nemam ruter, vec spliter+modem.
Protok mi nije nesto preveliki, i nije mi ni bitan. Brzina je 5.1 Mbps (neki stari paket, ali namerno necu da prelazim na novije posto me onda uslovljavaju da potpisem ugovor na godinu/dve, a vise volim slobodu da odem cim se pokvare, jer ugovori su takvi, da oni mogu da rade sta hoce a ti moras da placas pretplatu, sto je opste poznato u Srbistanu, samo jedna strana ima obaveze, a i planiram preseljenje).
Ono sto me u sustini zanimalo je samo to da li Wi-Fi pravi probleme kakve sam video u firmi i na starim i na najnovijim laptop-ovima, ili to nesto ne funkcionise kod nas.
Pa mozda u buducem periodu prednem na njega, vise informativno.
[ kunc @ 23.02.2014. 10:54 ] @
rekao sam ti vec, ja imam kuci dva AP ( access pointa) Linksys e1500 sa ddwr-tom i Linksys WAG120N (ADSL2+ Modem Router)
i nikada nisam imao problema. U vecini slucajeva imam problem kada nestane neta usljed radova, onda logicno nemam pristup internetu
na wi-fi.

Kako stoji stanje u Bosni, od 15 eura imas protok od 10 Mbps/512 kbps sto je solidno za kucne potrebe.
[ Blue82 @ 23.02.2014. 11:06 ] @
Meni brzina ne igra neku ulogu. Dovoljno mi je da normalno otvara strane, da mogu pogledati online film/youtube, a to sto jednom godisnje skinem novu verziju nekog programa potpuno mi je nebitno za koliko ce to odraditi, jer to je ipak jednom godisnje. Ali stabilnost, to mi je vec bitno. Ok ako je to to, hvala.
[ zemun88 @ 24.02.2014. 01:15 ] @
Naravno kablovski. Kakav bre ADSL, kakav WIFI. Oba su krš. Kablovski net je keva. Ide optika, pa kablovski, pa adsl pa wifi. Wifi je poseban krš jer zavisi od vremenskih uslova, pa da li se prekinula neka druga bazna ako je u čvorištu,... Adsl zavisi od linka, udaljenosti centrale, da li je nova centrala, od kućnih instalacija,... I to je veliko sr...
[ krgo @ 24.02.2014. 08:03 ] @
Prvo ti nama reci da li hoćeš da na postojeći ADSL postaviš kućnu bežičnu mrežu ili planiraš da pređeš kod nekog WiFi provajdera. U prvom slučaju će ti biti dovoljan neki jeftin bežični ruter gde ćeš imati i kabl za računar i WiFi za telefon. U drugom slučaju moraš pojuriti provajdera koji će ti objasniti postupak i eventualno iznajmiti opremu. Prva varijanta je mnogo bolja jer je veza do provajdera sigurnija a na malom rastojanju po kući WIFi ne bi trebalo a ima problema.
[ Blue82 @ 24.02.2014. 18:29 ] @
Imam ADSL a kada se preselim uzecu isto ADSL ili SBB (dakle kablovski Internet), pa me je zanimalo da li je nadogradnja WI-FI dobra ideja ili losa, s obzirom na cinjenicu da u firmi vidim, da svi koji su na WI-FIu imaju prekide u radu, cak i oni koji se nalaze u prostoriji gde su one antene. Inace sam signal je jak posto pokriva 3 sprata kancelarija ali na svakom spratu i cak u prostoriji gde je WI-Fi baza (da je tako nazovem) svi moraju za vreme radnog vremena bar 2-3 puta da se zezaju zbog prekida signala. nekad pomogne resetovanje racunara/lap topa, nekad desni klik na ikonu kod sata pa Throubleshoot problem resi problem, a nekad nece ni to nego se resetuje ruter pa sve ovo prethodno receno ponovo.

Zbog toga se neckam da li se drzati zice ili koristiti Wi-Fi.
[ valjan @ 25.02.2014. 15:57 ] @
To na poslu je očigledno jako loše podešeno, mi imamo jedan ruter i četiri AP-a i to tako radi bez ikakvih problema mesecima, I niko ne mora ništa da resetuje da bi se konektovao. Imali smo i mi u startu iste takve probleme dok nisam naučio neke osnovne stvari kako radi WiFi i kako se pravilno postavlja WiFi mreža, morao sam i ja redovno da resetujem AP-ove jednom-dvaput dnevno a sad skoro da ni ne znam gde su...

Ono što je osnovna greška je da se na AP-ovima postavi signal na najjače ("za sve pare"), a svaki AP ima ograničen broj istovremenih sesija, i onda ono što se desi je da se svi nakače na jedan i ne puštaju ga iako imaju i bližih AP-ova, upravo zbog toga što im je signal na tom prvom na zadovoljavajućem nivou, pa onda on padne jer je dostigao svoj limit, pa svi pređu na drugi, pa obore i njega i tako u krug. Rešenje je da se ograniči snaga emitovanja i postave AP-ovi na takve lokacije da uvek svaki od njih pokrije dovoljan broj korisnika i da ne bude preopterećen.

Druga česta je greška je pogrešan odabir kanala, jer prema važećim WiFi standardima mora postojati razmak od bar 5 kanala kako se ne bi međusobno "klali", pa treba dobro ispitati na kojim sve kanalima emituju komšije, a onda i na koje kanale postaviti svoje uređaje kako bi sve to funkcionisalo bez problema. Ja sam recimo kod kuće pre neki dan imao situaciju da me je neko od komšija poklopio sa nekim izuzetno jakim ruterom koji je upravo nabavio, emitovao je na potpuno istom kanalu, i nije bilo šanse da mi se tablet nakači na mrežu, i jedino brzo & efikasno rešenje je bilo da ja pobegnem na neki drugi kanal, što dalje od njegovog.

Treća greška je naravno pogrešan odabir lokacije za AP-ove, jer se talasi ne prostiru jednako kroz različite materije, ali to sve zavisi od lokacije do lokacije i tu često mora i empirijski da se dolazi do rezultata.
[ Aleksandar Đokić @ 25.02.2014. 17:18 ] @
Valjan, slazem se 1000%.

Citat:
da se ograniči snaga emitovanja i postave AP-ovi na takve lokacije da uvek svaki od njih pokrije dovoljan broj korisnika


Cisco npr kaze da preklapanje celije treba biti 30%. Sto je jos veci problem ljudi obicno dodaju AP-ove ako ne radi kako treba, i onda zaguse sami sebe (ako vec nisu).

Citat:
mora postojati razmak od bar 5 kanala kako se ne bi međusobno "klali"


Ako vec ne moze, susedni AP-ovi je bolje da budu na istom kanalu (da se "cuju" kako bi csma/ca radio) nego na susednim kanalima.
[ Mile-Lile @ 25.02.2014. 19:58 ] @
evo i par slika


[ krgo @ 26.02.2014. 09:42 ] @
Ma kabl je bez dileme najbolja varijanta, ja imam SBB desetak godina unazad i nikad nisam imao problema. Mnogo bolji od komšijskog ADSL-a a o WiFi ne treba ni razmišljati.
[ valjan @ 26.02.2014. 19:37 ] @
@krgo - mešaš babe i žabe. Imam i ja SBB kod kuće, ali imam i desetak uređaja koji podržavaju WiFi, i bezveze je razvlačiti UTP kabel do tableta ili telefona, gubi se smisao tih uređaja na taj način...
[ gilopile @ 26.02.2014. 19:47 ] @
Citat:
krgo:
Ma kabl je bez dileme najbolja varijanta, ja imam SBB desetak godina unazad i nikad nisam imao problema. Mnogo bolji od komšijskog ADSL-a a o WiFi ne treba ni razmišljati.


Potpuno te razumem. Ali zasto je to tako? Iz prostog razloga zato sto vecina WiFi provajdera jako lose radi svoj posao i ne ulaze se u opremu koja je svakim danom sve modernija i bolja, vec koriste zastarelu tehnologiju na 2.4Ghz...a i sami klijenti su nemarni, jer kvalitet prijema ovisi i o njihovoj opremi.

Nailazio sam na svasta...Od kantena do svakakvih krpljenih kablova bez RPSMA dzeka...i naravno da ne moze izvuci one brzine i kvalitet koji je provajder obezbetio.

Trenutno imam AirGrid M5 i u svako doba dana i pio svakom (ne) vremenu izvlacim uvek max 16/2mbps. klasican ADSL ne moze da pridje ovoj tehnologiji, kvalitetu i brzini...Naravno i sam provajder je vrlo kvalitetan...

[ krgo @ 26.02.2014. 20:26 ] @
@valjan, nerazumemo se. SBB do kuće, bežični ruter za po kući. Jedan desktop, tri laptopa i četiri android telefona, kod mene radi bez greške...
Ne radim u SBB-u i ne plaćaju me za reklamiranje, samo smatram da je za kućnu varijantu najbolje dovesti kabl do kuće a po kući i blližoj okolini posle birati po želji i mogućnostima.

[Ovu poruku je menjao krgo dana 27.02.2014. u 09:03 GMT+1]