[ tordajav @ 01.09.2013. 19:08 ] @
Pozdrav svima,

već duže vreme imam problem sa mojim DVD-ROM-om, 90% diskova prijavljuje da su prazni a pomoću njega su i rezani.
U najvećem broju slučajeva mi pomogne Power ISO v4.7 Portable koga već kao naviku koristim da mi pročita sadržaje sa narezanih DVD i CD-ova; on uvek prvo detektuje "Session" rezanja, "Session 1", "Session 2"... pa onda kad obeležim koju hoću on onda pročita sadržaj, ali da bih pustio, uvek prvo moram da kopiram sa diska u kompjuter.

Ima li neko ideju u čemu je stvar; jeste on star, ali zašto Power ISO pročita uvek, a Windows AutoPlay uvek kaže da je disk prazan??

Hvala unapred,
Vlada
[ KrkaCiC @ 01.09.2013. 19:21 ] @
Pozdrav. Mozes pokusati da mu malo ocistis socivo,ako ni to ne pomogne,bez uvrede,baci ga u djubre i kupi drugi. Optika sad ima smesnu cenu,a mislim da je i kvalitet i dugotrajnost srazmerna.
Ja imao neki lite on dvd rw,sa kojim nisam narezao ni 10-tak diskova,i posle isteka garancije ja resim da bacim neke slike na disk kad ono medjutim I zavrsio je na reciklazi

Ali zato jos uvek imam Teac 540e,nikad izneverio,i sad radi kao prvog dana. Ne znam da li se zbog velike cene tada,u njegovo vreme, drugacije radilo ali eto Teac je ziv punih 11 godina

Da ne ispadne da zamaram,ali stvarno se resi tog uredjaja,da te ne zezne zesce. Npr narezes neke bitne stvari i posle 4 meseca ne mozes nikako procitati sadrzaj a to ti je bio back up
[ valerijan @ 01.09.2013. 19:29 ] @
Imao sam sličan problem kao tordajav, samo što sam za spašavanje/kopiranje tih "praznih" diskova koristio Bad Copy . Rešenje je bio novi Dvd Rom...
[ tordajav @ 02.09.2013. 10:57 ] @
Hvala na odgovorima :)
Pokušao sam i sa nekim diskom za čišćenje lasera, što ima dve male četkice a na njih se stavi po kap neke tečnosti (možda je nešto približno alkoholu), ali nikakva drastična promena posle toga.
Trenutno nisam pri parama za novi DVD-Rom, poslužiće ovakav kakav je, a i češće koristim USB.
Dobro je dok još uvek Power ISO čita svaki disk...

Hvala vam.
[ SlobaBgd @ 02.09.2013. 11:04 ] @
Ako PowerISO vidi sav sadržaj na disku, onda je i disk u redu, a i DVD drajv. Problem je u načinu rezanja (sesije). Dakle, ne menjaj DVD drajv nego navike pri rezanju: ne reži disk iz nekoliko tura, može doći do problema. Kažem "može doći", jer ja do sada nisam imao takvih problema sa multisession rezanjem, ali kao što vidiš, dešava se.
Kako DVD drajv vidi diskove koji s narezani "u jednom cugu"?
[ tordajav @ 02.09.2013. 11:20 ] @
Citat:
SlobaBgd: Ako PowerISO vidi sav sadržaj na disku, onda je i disk u redu, a i DVD drajv. Problem je u načinu rezanja (sesije). Dakle, ne menjaj DVD drajv nego navike pri rezanju: ne reži disk iz nekoliko tura, može doći do problema. Kažem "može doći", jer ja do sada nisam imao takvih problema sa multisession rezanjem, ali kao što vidiš, dešava se.
Kako DVD drajv vidi diskove koji s narezani "u jednom cugu"?


Da, to mi je i čudno!
Kada ubacim DVD, treba mu 10 puta da pokuša da ga zavrti i do kraja prijavi da je prazan, a kada zadam Power ISO programu da automatski učita difolt CD/DVD drajv, on ga savršeno lepo zavrti i prepona prvo tu "sesiju".
Godinama koristim poslednju verziju Nero 6, jer mi ništa specijalno ne treba. A moguće da je do nekih njegovih sitnijih podešavanja.
Koristio sam multisesijsko narezivanje, ali to znam da isključim na korak ili dva u Neru pre samog rezanja.

Izgleda da je do navika :)
Probaću sa nečim drugim.

Hvala na ideji. Eto šta je moć navike :)
[ calexx @ 02.09.2013. 12:47 ] @
Zar nije to podešavanje odmah u prvom ili drugom meniju kada kreneš sa novim rezanjem? Odavno ne koristim taj program, naročito verziju 6 pa se ne sećam tačno.
[ tordajav @ 02.09.2013. 13:46 ] @
Citat:
calexx: Zar nije to podešavanje odmah u prvom ili drugom meniju kada kreneš sa novim rezanjem? Odavno ne koristim taj program, naročito verziju 6 pa se ne sećam tačno.


...pa ja uvek koristim kraći meni, idem na zvezdicu, pa "Make Data DVD" i pred sam kraj gde treba da kliknem "Burn" postoji da se štiklira "Allow files to be added later (multisession disc), a druga varijanta je sa većim izborom podešavanja, ići preko "Nero Burning ROM"-a, preko koje sam slabije išao, gde je moguće da je to na samom početku.

Mislim da ću probati neki još jednostavniji softver za rezanje...
Hvala :)
[ valerijan @ 02.09.2013. 13:51 ] @
Citat:
tordajav:...godinama koristim poslednju verziju Nero 6, jer mi ništa specijalno ne treba. A moguće da je do nekih njegovih sitnijih podešavanja.
Koristio sam multisesijsko narezivanje, ali to znam da isključim na korak ili dva u Neru pre samog rezanja...


Koristim istu verziju Nera.
Imao sam manje/više identičan problem.
Takođe je bio prilično rabljen Rom.

Sa istim Nerom (i podešavanjima) su svi diskovi radili normalno nakon promene DVD Rom-a. I multisession...

Možeš da pozajmiš DVD Rom kao neki oblik testa.
[ calexx @ 02.09.2013. 14:32 ] @
Citat:
tordajav: Mislim da ću probati neki još jednostavniji softver za rezanje...
Pa dobro, onda ćeš da imaš još veće šanse da se pojave problemi. ;) Nero u onom obliku koji nazivaš komplikovanijim se lakše koristi, sve se odradi na par klikova dok to kako radiš verovatno traži više prolaza kroz menije. Mada bi i tu trebalo da se nađe gde se isključuje multisessions. Ipak, ni slučajno nemam nameru da se vraćam na Nera pa ne mogu da probam.
[ valerijan @ 02.09.2013. 14:46 ] @
Čim se pokrene Nero Burning Rom, pojavi se ovo:...a ovo je poslednji prozor u Nero Express-u:Citat:
tordajav:...pa ja uvek koristim kraći meni, idem na zvezdicu, pa "Make Data DVD" i pred sam kraj gde treba da kliknem "Burn" postoji da se štiklira "Allow files to be added later (multisession disc)...


To "Make Data DVD" sa zvezdicom je Nero Start Smart, a tu je Multisession On/Off kao na primeru za Nero Express...

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 02.09.2013. u 16:32 GMT+1]
[ tordajav @ 02.09.2013. 16:06 ] @
Malopre sam krenuo da narežem jedan disk i za promenu krenuo sa Nero Burning Rom-om, i u ovom prvom koraku na slici, meni je izgleda sve vreme stajalo "Continue Multisession Disc".
Prvom prilikom kada nakupim neki materijal za rezanje, napraviću ovu promenu u startu.
Doup...

Hvala valerijan
[ valerijan @ 02.09.2013. 22:20 ] @
:)

mislim da Nero tu opciju "Continue Multisession Disc" dozvoljava samo ako si pre toga na disk već narezao neki određeni broj fajlova (session 01) sa opcijom "Start Multisession Disc". tj. nemoguće je tako započeti disk, jer prijavi ---The disc is empty---

dodatak 1:

Ako si disk već popunjavao/započeo "Start Multisession disc" opcijom, program bi ti ponudio da izabereš koji Session želiš da nastaviš...

dodatak 2:

Multisession disk koji je "nastao" na istom DVD Romu, koji pokušava da ga pročita ne bi (logično) smeo da pravi toliko problema (tako često).
...bilo bi prihvatljivo da se taj problem pojavljuje prilikom čitanja nekim drugim Dvd Rom-om. Naravno: što više session-a na jednom disku više mogućnosti za peripetije (u oba slučaja)...

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 02.09.2013. u 23:46 GMT+1]