[ gmatanic @ 21.08.2013. 13:46 ] @
Nekidan sam dobio na uvid specifikacije računa za međugradske mreže koje mi firma korisit od ISP-a.
Između ostalog na dvije lokacije od ukupno njih dvadesetak ima i stavka dodatni paket MAC adresa i pozamašna svota :)
Tražio sam na internetu čemu služe i zašto se koriste te dodatne MAC adrese ali nisam uspio naći objašnjenje.

Može li mi netko objasniti o čemu se radi.

HVALA!!
[ Aleksandar Olujic @ 22.08.2013. 08:46 ] @
Prvo sto mi pada na pamet je da ISP naplacuje po broju klijenata iza datog linka. Razlikuje klijente po MAC adresama i samo njih pusta u tu mrezu koja predstavlja neku vrstu ethernet bridge-a pa funkcionise na layer 2. Ali mozda sam potpuno promasio temu :)
[ zeenmc @ 22.08.2013. 22:59 ] @
Ali gde bi to naplacivao, i preko koje tehnologije ? u MPLS postoji nesto sto se zove L2 VPN tipa, jedan broadcast domen u 2 filijaje, jedna se nalazi u Beogradu, a druga u Londonu, nebitno, tu mozda dolazi prica oko MAC adresa, ali nisam ni ja upoznat, ovo samo nagadjam, da nekazem, lupam :P :)
[ gmatanic @ 23.08.2013. 08:21 ] @
Zanimiljivo mi je što te dvije lokacije ne odskaču od ostalih i imaju potpuno isu namjenu (backup link kada padne glavni "vod").
Sve lokacije se spajaju u jednu centralnu putem posebnog VLAN-a i to je to
[ niceness @ 23.08.2013. 11:34 ] @
Ip adresa sa koje pišeš pripada firmi koja je 100% u vlasništu rep. hrvatske (da ne pišem sad koja je, ko hoće nek pogleda sa whois).
Jel o toj firmi ovde govorimo?

Pitam zato što ako ne postoji tehnički razlog za tu stavku na računu, možda je bolje ne kopati po tome previše :D

Usluga o kojoj pričamo je verovatno ova ovde od hrvaskog telekoma.
Koji opremu imate sa vaše strane na tim lokacijama? Pretpostavljam rutere, tj. lokacije nisu u jednom velikom broadcast domenu već je svaka iza svog rutera?
[ B3R1 @ 23.08.2013. 12:45 ] @
Tesko je reci o cemu se radi, ali meni cela prica lici na VPLS (multipoint-to-multipoint Ethernet line, MEF: E-LINE). Bez obzira koja tehnologija se koristi za signalizaciju izmedju PE rutera (MPLS, L2TPv3 itd.), princip je isti: mreza PE rutera se u osnodu na korisnike ponasa kao veliki learning bridge, u kome svaki interfejs PE rutera ka mrezama korisnika "pamti" source MAC adrese paketa koji mu pristizu. Korisnik iznajmljuje VPLS uslugu od provajdera i na portove PE rutera moze da prikljuci sopstveni ruter ili switch. U ovom prvom slucaju na svakoj lokaciji PE ruter ce primiti samo po jednu MAC adresu i to su najbolji korsnici. :-) U drugom slucaju moze se lako dogoditi da korisnik na VPLS prikljuci ogroman broadcast domain, pa ce port PE rutera biti poplavljen MAC adresama, a to opterecuje memoriju PE rutera. Zamisli, recimo, da na PE ruter koji opsluzujje 1000 korisnika svako prikacis celu korporacijsku mrezu sa po 5000 racunara - takav ruter bi vrlo brzo morao dobio 5 miliona MAC adresa. Da bi se obezbedili od takvih "genijalaca" provajderi limitiraju broj MAC adresa po PE portu i/ili po svakom definisanom VPLS-u, zavisno od implementacije. Recimo, u mojoj bivsoj firmi je to bilo negde oko 100 MAC adresa po portu koliko se secam. A ovde se provajder lepo setio pa je uveo S, M, L i XL "pakete" MAC adresa i to lepo naplacuje.

Taj problem se ne javlja kod point-to-point Ethernet linkova (pseudowires / E-LINEs), jer tu MAC learning nije potreban. I naravno, kao ni kada se na krajeve VPLS-a sa korisnicke strane prikljuce ruteri.

[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 23.08.2013. u 13:57 GMT+1]
[ gmatanic @ 23.08.2013. 14:42 ] @
Citat:
niceness:
Ip adresa sa koje pišeš pripada firmi koja je 100% u vlasništu rep. hrvatske (da ne pišem sad koja je, ko hoće nek pogleda sa whois).
Jel o toj firmi ovde govorimo?

Pitam zato što ako ne postoji tehnički razlog za tu stavku na računu, možda je bolje ne kopati po tome previše :D

Usluga o kojoj pričamo je verovatno ova ovde od hrvaskog telekoma.
Koji opremu imate sa vaše strane na tim lokacijama? Pretpostavljam rutere, tj. lokacije nisu u jednom velikom broadcast domenu već je svaka iza svog rutera?Hm! Da, ne kopam po tome da bih saznao što se naplaćuje ili ne, to me ni najmanje ne zanima.
"Kopam" po tome jer me zanima čemu to služi i koje su prednosti dodatnog paketa MAC adresa i pokušavam dokučiti
zašto baš na tim lokacijama.
Ali...
Kada sam pročitao odgovor B3R1 skužim da ja te lokacije ni ne vidim na mreži, odnosno nemam pristupa toj opremi pa ni ne znam što
se nalazi tu, ali logički zaključujem da su te lokacije na takav način zakačene na mrežu jer "fizički" nisu spojene sa ostatkom mreže

Zahvaljujem na pomoći.
[ niceness @ 23.08.2013. 15:47 ] @
To sam napisao više u nekoj polu-šali.
Ali, zar nisi te tehničke informacije mogao saznati od nekoga unutar firme?
Meni je bilo malo čudno što uopšte takvo pitanje postavljaš na forum.

B3R1 je stvarno lepo objasnio problematiku, zato sam i pitao da li ima ruter (ili switch) na tim lokacijama.
[ gmatanic @ 23.08.2013. 16:07 ] @
Naravno da imam koga pitati ali duga je to priča.
Nisam dugo u tom poslu pa me zanima sve i svašta, učim pa onda ispitujem na sve strane a ponekad se osjećam dosadnim
pa posegnem za drugim izvorom informacija.
I naravno opsežna dokumentacija mreže postoji ali se od izrade dokumentacije do danas puno toga mjenjalo na mreži i puno toga dešavalo
pa a dokumentacija se nije osvježavala i onda se zna naletiti na ovakvu "enigmu".
[ Aleksandar Olujic @ 23.08.2013. 16:56 ] @

Beri care, kupi nam cigare :)