[ canibal86 @ 08.02.2013. 16:24 ] @
Pozdrav svima imam pttnet adsl i potrebno mi je ogranicenje protoka na dugom kompu ima opciju qos al dosta me zbunjuje pa ako neko zna kako da npr ogranicim na 1mbps drugi komp
[ Aleksandar Đokić @ 08.02.2013. 23:49 ] @
Tim QoS-om mozes samo dati prioritet.
[ canibal86 @ 09.02.2013. 11:32 ] @
Hvala puno
[ mica1709 @ 25.03.2013. 20:33 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Tim QoS-om mozes samo dati prioritet.

Možeš li malo da objasniš kako može da se da prioritet?
[ Mile-Lile @ 26.03.2013. 09:54 ] @
^Teško da može "malo da objasni" i "ukratko"...
QoS koji je integrisan u većini kućnih (SOHO) rutera koji naši provajderi nude u ponudi - NE SLUŽI NIČEMU! Zamišljeno je da takvi QoS-ovi obeležavaju određene visokoprioritetne pakete sa zastavicama visokog prioriteta i prosleđuju ih ISP-ovima a ovi pakete sa visokim prioritetom „bez odlaganja“ da dostavljaju na tražene destinacije. Ali nije svakom ista stvar prioritetna a i svi možemo da stavimo da nam je sav saobraćaj prioritetan... QoS se radi na WAN portu i mora se znati kolika je propusna moć linka da bi uopšte i radio. Zato se upisuje 80% kod ADSL-a jer nije zagarantovan protok. Ovde to nije slučaj, nemaš gde da upišeš tako da zbog toga tvrdim da ne radi... Ti si verovatno hteo da ti Aleksandar popuni ova polja za QoS? Napiši listu prioriteta aplikacija, statičke IP adrese kompova u mreži i ja ću ti popuniti ali videćeš da ti ničemu neće služiti.

U osnovi QoS-a (za razliku od best-effort delivery - tj. grunimo svi pa kom obojci a kom opanci) je da na osnovu ograničenog linka koji ima korisnik (npr. 6/1 mbps), pruži maksimum kvaliteta. Paketi servisa kao što su (DNS, NTP, ICMP, SSH, TELNET) neće „čekati“ u redu i prvi će se prosleđivati i mogu povući do 100% linka, zatim STUN, SIP, RDP, RTP, RTSP, H323 su drugi u redu i mogu povući 80% linka, zatim IMAP, POP3, NNTP, HTML, HTTP su treći na listi... i tako sve do „smeća(bulk)“ iliti P2P-a... QoS fukcioniše u osnovi tako što ima redosled u prosleđivanju podataka na osnovu „klasa“. DD-WRT ima 5, Mikrotik 8, Tomato ima 10 klasa. Prioritizacija malih TCP paketa, ograničavanje broja konekcija i još mnogo toga je potrebno da QoS funkcioniše.
QoS u gornjem postu na slici iznad, nema te mogućnosti, tako da kad uključite jedan torrent može vam uništiti čitav link i cela priča pada u vodu... Džabe što ćete dati prioritet Skypeu u odnosu na P2P (koji inače ne postoji u listi aplikacija na gornjoj slici ali pretspotavimo da sve što nije visokog prioriteta je standard), kada ćete zbog velikog broja konekcija imati packet lost (paketi sa zahtevima za ostvarivanje TCP i UDP konekcija se smeštaju u deo memorije koji se zove buffers dok CPU ne odluči šta će sa njima, pa kada se buffers napuni dolazi do „dropovanja“ tj. odbacivanja novodolazećih paketa dok se memorija ne isprazni).

Ovo pišem zbog mnogih koji postavljaju slična pitanja i koji će pročitati ovu temu?

TP-Link bolji modeli, DDWRT premium, Mikrotik imaju banwidth limit. tj. ograničavanje dl/ul za određenu IP.

QoS je bolji od bandwidth limitinga ali to shvatite tek kad probate...

DDWRT, Mikrotik, Tomato imaju odličan QoS.