[ hak1 @ 10.01.2013. 09:32 ] @
Interesuje me kako od 3D cad modela napraviti 3D model.
nabavio sam nekoliko 3D cad modela, ali su samo iscrtane linije, ne vidi se 3d model. da li u nekom programu mogu da spojim poligone i da napravim od toga 3D modele.
Evo fajl:
[ enigma78 @ 10.01.2013. 19:17 ] @
Poštovani kolega meni pitanje uopšte nije jasno...

Svaki 3D CAD Model je 3D Model, ne znam šta tu nije jasno... ili možda želiš od 2D AutoCAD modela, koji je u dwg formatu, da dobiješ 3D Model?

Hajd malo objasni, sigurno će neko moći da ti pomogne!


Lijep pozdrav!
[ BosniaCNC @ 10.01.2013. 20:55 ] @
Druže HAK1 ova šala ti je SUPER !
Pozdrav!
[ hak1 @ 10.01.2013. 23:07 ] @
Pozdrav obojici.
Ima okacen fajl, skinite i otvorite u nekom 3d programu, i vidjeti ce te samo linije nema poligona.
ne razumijem ni ja , ali mi je potrebno da napravim poligone, i da napravim kompletan 3D model od toga. da znam kako sigurno ne bih postavljao pitanje,
nemam trenutno vremena da sve toizmodelujem .
pozzzzzz................
[ ventura @ 10.01.2013. 23:26 ] @
To je zbog toga što ovaj fajl jeste 3D crtež sačinjen od mnoštva linija. Ako hoćeš da dobiješ konkretan objekat, odnosno poligone kao što ti kažeš, ovaj fajl ili pretvori sa nekim softverom u "solid" objekat ili ga nacrtaj ponovo koristeći ovaj 3D wire kao vodilju.
[ BosniaCNC @ 12.01.2013. 10:38 ] @
HAK1 to se zove MREŽA KONAČNIH ELEMENATA!!! Tri tačke u prostoru medjusobno povezane daju nekakvu geometrijsku sliku a veliki broj takvih slika (trouglovi ili trokuti) formiraju 3D model kao prostorno definisan.
Taj fajl koji si zakačio ne mislim skidati niti se baviti njime već se ti njime pozabavi jer iz toga možeš nešto naučiti što je očigledna nepoznanica za tebe - čovek se uči dok je živ pa i ti primeni tu krilaticu.
Pozdrav!
[ hak1 @ 12.01.2013. 15:42 ] @

Citat:
ventura:
To je zbog toga što ovaj fajl jeste 3D crtež sačinjen od mnoštva linija. Ako hoćeš da dobiješ konkretan objekat, odnosno poligone kao što ti kažeš, ovaj fajl ili pretvori sa nekim softverom u "solid" objekat ili ga nacrtaj ponovo koristeći ovaj 3D wire kao vodilju.

na kraju sam izmodelovao nanovo, jer i kada sam uspio sastaviti poligone, nije bilo upotrebljivo za CNC masinu, jer je bilo dosta gresaka.
Pozdrav
[ cnc-project @ 15.01.2013. 09:32 ] @
"na kraju sam izmodelovao nanovo, jer i kada sam uspio sastaviti poligone, nije bilo upotrebljivo za CNC masinu, jer je bilo dosta gresaka.
Pozdrav"

onda je "izmodelovao nanovo"ma krasno..., može li da se dogovorimo da mi tako lako proračunaš neke nelinearne analize , her vidim barataš ili se barem snalaziš kao "mačak"
[ hak1 @ 15.01.2013. 09:42 ] @
Ne razumijem tvoj odgovor, pretpostavljam da izrazavaz svoje nezadovoljstvo sa samim sobom. jer tolika frustracija osobe , jedino mozi biti nezadovoljstvo promasenim zivotom.
Zato budalo jedna, mani se mojih postova, i hvataj se tvoje skalamerije, i otpada po radionici.
Jer zbog sveznajucih kretena kao sto si ti, koji ne umiji ni kompletnu recenicu pravilno da napisu, vecina foruma, umjesto konstruktivnih razgovora, o tekucim temama, dobija nepovezane odgovore polupismenih pijanaca i ludaka, kao sto je i cnc-project.
[ MOHOK7 @ 15.01.2013. 11:39 ] @
Evo otvorio sam datoteku u tri programa RAPIDFORM INVENTOR I 3D Studio MAX i sva tri programa pokazuju da je:
ovo sto si okacio je 3D crtez a ne 3D model hoce reci ciste nurbs linije.
Pitanje je pogresno postavljeno pa je ispala zbunjoza trebao si pitati:
Kako iz 3D crteza da odradim 3D model (kao solid ili kao surface)
Ne znam u kom programu je uradjen 3D crtez ali u svakom slucaju si uletio u corsokak, 3d stvari se uobicajeno rade kao prave 3D stvari dakle solid ili surface a ne kao linije. Ovakve "uratke" sam vidjao pre mnogo godina kad je autodesk poceo sa Auto CAD-om da brlja po 3D.
Ne vidim u cemu je ovo uradjeno pa pretpostavljem da je nekakav program koji ima tu vrstu 3D
Nema ti druge nego da se dohvatis nekakvog valjanog programa koji moze da odradi pravi 3D dakle surface ili solide pa u njemu sve iz pocetka bilo bi jednostavnije ako bi mogao postojece linije da koristis kao podlogu "blueprint"
Tu imas masu programa: solidworks solid edge CATIA INVENTOR proE itd itd itd

Daj reci u cemu je ovo odradjeno pa cemo vise znati po svoj prilici ne koristis odgovarajuci software.
Pozdrav i postovanje s ove strane Alpa
MOHOK