[ _nik0l4 @ 25.12.2012. 20:41 ] @
Pozdrav svima, želim da počnem da učim Asemmbler, C++ već znam i nakon što to dovršim imam u planu izgradnju operativnog sistema koji bi trebao da radi putem C++-a i Asemmbler-a.

Možete li mi dati neke tutorijale za početak, ako može srpski, ali i ne mora ako ne može, jer se i sa engleskim odlično snalazim.

I da, koji je odbar IDE za učenje i vežbanje Asemmbler-a?
[ kkedacic @ 19.01.2013. 12:05 ] @
Probaj s ovim:
Code:
http://flatassembler.net/


Windows verzija dolazi s dosta dobrim PDF-om i puno primjera.

Ja sam osobno kao pocetnik najvise naucio iz ove knjige "Assembly Language Step By Step, for Linux!", knjiga je odlicno napisana i za Linux je, prije je vecina Windows ASM tutoriala bila pisana za DOS i bilo je tesko naci nesto modernije za Windows.
Za Windows postoje i jako dobri tutorijali za MASM, MASM je dobar za pocetak jer se poziva na Windows libove i moguce je odma i vrlo lako raditi graficke programe u njemu; samo sto nema fealing pravog ASM nego je u biti koristenje API-ja kroz ASM.
Tadasnji dobar tutorijal za MASM:
Code:
http://www.woodmann.com/RCE-CD-SITES/Iczelion/index.html


Nisam bas dugo dirao ASM pa ako sam ime knjige pogresno naveo (tj. ako sam ih pomjesao jer ih ima par s slicnim imenima), javi pa cu pronaci tocne nazive.

Kasnije uzmes nesto sto opisuje arhitekturu na kojoj radis, za X86 su najbolji Intelovi manuali, iako su zesci overkill, bolje na netu naci tabelu sistemskih callova i opis najcesce koristenih instrukcija.

Za IDE ne znam, mislim da je najbolje txt editor i terminal, tu na linuxu ima odlicnoh toolova. Meni je jos bilo zanimljivo napisati jednostavne programe u C pa ih pokrenuti u debugeru/dissasemblat i gledati kako se C kod prevodi u ASM.

Eh zaboravih na ovo:
Code:
http://www.youtube.com/watch?v=K0g-twyhmQ4

i inace na siteu:
Code:
http://www.securitytube.net/

Ima dosta videa s low-level tematikom.

[Ovu poruku je menjao kkedacic dana 19.01.2013. u 13:17 GMT+1]