[ Petarrrrrr @ 18.12.2012. 09:27 ] @
Pozdrav ljudi,

trenutno sam na trecoj godini FON-a, dakle imam neko najosnovnije znanje iz Jave, i zeleo bih da ga negde prosirim. Naravno, znam za popularnu programersku filozofiju "nauci se sam", ali pored studiranja ja radim i posao koji mi oduzima 30ak sati nedeljno, tako da bi mi vise znacilo da imam neko jako usmerenje, kako ne bih proveo previse vremena lutajuci.

S obzirom na to, zelim da upisem neki kurs ili skolu. Pretrazio sam forum, ali najnovija tema koju sam nasao na tu temu je bila iz 2008. godine. Gugl pretraga mi je medju zanimljivim pogocima vratila par zanimljivih pogodaka, ali nisam uspeo da nađem nikakve spolje informacije o tim školama. Zanimaju me bilo kakvi predlozi i nformacije o tome gde mogu kvalitetno prosiriti svoje znanje o Javi.

Hvala!

[Ovu poruku je menjao Petarrrrrr dana 18.12.2012. u 14:11 GMT+1]
[ Java Beograd @ 18.12.2012. 09:41 ] @
'Teo si mene da proučiš ?
[ nemnesic @ 18.12.2012. 13:09 ] @
jel ovo pokusaj reklamiranja ili starno pitanje?
[ Petarrrrrr @ 18.12.2012. 13:12 ] @
Citat:
nemnesic: jel ovo pokusaj reklamiranja ili starno pitanje?


Izmenio sam post tako da u njemu nema pominjanja imena nikakvih kurseva i škola. Dakle, ne, nije pokušaj reklamiranja.
[ nemnesic @ 18.12.2012. 13:47 ] @
Ja iskreno verujem da ne postoji skola koja bi te naucla da programiras ako sam ne pocnes da ucis.
Skola ja mozda tu da ti objasni nesto kada nije jasno ali veruj mi ako ti nije potreban neki sertifikat ili diploma nemoj da trosis pare na skole i kurseve.

Velike poznate skole vec nude free online casove. Evo MIT: http://ocw.mit.edu/courses/ele...ming-in-java-january-iap-2010/

[ Java Beograd @ 18.12.2012. 14:00 ] @
Za sada dobro je da naučiš osnove programskog jezika. Metaforički rečeno, Javui ne možeš da naučiš, pa da kažeš "znam". Jer, toliko je različitih primena, od server side web razvoja, preko Androida, do desetina i desetina neverovatno različitih primena. Na primer, Oracle aplikacije, SAP aplikacije i slično.

Eventualno, nije loše, na primer izabrati jednu oblast, gde se developeri najviše traže (web, na primer) i tražiti kurseve iz te oblasti.

Dobro je da utrošiš vreme i na OO dizajn, jer kakva god da je primena, OO dizajn je krucijalan za dobru aplikaciju.

Kao i nemnesic i ja mislim da je "škola programiranja" relikt iz vremena kad se programiranje učilo iz knjige. Danas više ne.
[ Petarrrrrr @ 18.12.2012. 14:41 ] @
Hvala na odgovorima.

Citat:

Kao i nemnesic i ja mislim da je "škola programiranja" relikt iz vremena kad se programiranje učilo iz knjige. Danas više ne.


Ovu recenicu bih istakao kao moj glavni problem. Ok, ne uci se iz knjige, odakle se onda uci? Ja vrlo zelim da pocnem, a ne znam odakle. Dakle, da gradim na ovoj mizernoj osnovi koju imam. Saveti su dobrodosli.
[ Java Beograd @ 18.12.2012. 14:49 ] @
Citat:
Petarrrrrr: Ok, ne uci se iz knjige, odakle se onda uci? Ja vrlo zelim da pocnem, a ne znam odakle.

http://www.lmgtfy.com/?q=learning+java+free+tutorials
[ hyle @ 19.12.2012. 09:58 ] @
Izmisli neki projekat i izguraj ga do kraja kako god znaš i umeš. Sigurno imaš neku oblast koja te zanima pa probaj da napraviš softver koji bi bio koristan, bez obzira da li se radi o web, desktop ili android aplikaciji. Naprostiji projekti su ujedno i najbolji za početak, npr. adresar sa konktaktima, evidencija knjiga, to do lista... Najbolje je da izabereš neki problem koji ti je poznat da se ne izgubiš u osmišljavanju zahteva jer ti je sada akcenat na tome da naučiš tehnički deo.

Kada budeš imaš konkretan problem onda će ti bili mnogo lakše da nađeš pomoć jer ćeš znati tačno kakva pomoć ti treba.
[ sara2013 @ 21.04.2014. 13:22 ] @
I ja bih želela da naučim javu. Počela sam sa knjigom, tj teorijom, i počela sam u NetBeansu. da li ima bolji izbor programa. milim da se nisam baš usrecila sa ovom. a dosta sam cula o samom Eclipse, Oraclovoj Javi itd... Koju odabrati?
[ anon323100 @ 13.05.2014. 11:08 ] @
Pozdrav,
Postoje različiti materijali, tjutoriali itd. Međutim, ovo tek nakon što stekneš bazično znanje, potrebno je to neko sistematsko obrazovanje. Ja se sećam, učio sam C# samostalno , radio neku aplikaciju (desktop). Na kraju se ispostavilo da nisam birao najbolje rešenje za kontrolu podataka- izvesna klasa DataSet ako se dobro sećam. Java mi je prva ljubav, osnovno sam pokupio na ITA - smer java development, dalje sam užasno puno sam naučio, komuniciram sa ljudima koje sam upoznao u školi i stalno učim. Ovo je bio moj neki put. Ti možeš sam ali izgubljeno vreme lutanja niko ne može da ti vrati. A da treba i sam da radiš to pitanje se ne postavlja.
[ alfa-pro @ 13.05.2014. 12:39 ] @
Ja kad sam pocinjao sa javom doduse imao sam predhodnog iskustva 5 god u PHP-u i pomalo radio C++.
Kupio sam knjigu http://www.amazon.com/Ivor-Hor...ning-Java-Guides/dp/0764568744 doduse prevedenu na nas jezik.
Iskreno receno pomogla mi je dosta ali opet 90% je teorija sto je meni i odgovaralo. Sto se sertifikacije tice to je bacanje para, ja sam pre bacio parena IT akademiju za web
i na stotine razgovora gde sam bio niko me nikada nije ni pitao za sertfikat, eno ga u fijoci i nesluzi nicemu. Dok sam zavrsavao taj kurs od godinu dana iskreno da ti kazem vise sam naucio na forumima nego kod njih.
Oni mogu da te nauce neke najosnovinije stvari ali od tebe da naprave programera koji razmislja kao programer to je tesko. Srecno
[ Stijak @ 27.05.2014. 14:12 ] @
http://www.youtube.com/watch?v...W8&list=PL84A56BC7F4A1F852 - Meni ovo najjači početnički kurs svih vremena - prvih par lekcija je u nekom pseudo jeziku Karel the robot, kasnije Java. Naravno - pored youtube lekcija - ima na sajtu i ostala literatura, domaće zadaće i slično...

Poslije toga imas jos raznih stanfordovih kurseva po youtube-u i slično, pa Coursera, edx.org i slični sajtovi....

Meni su posebno zanimljivi ovakvi početnički kursevi i kursevi o algoritmima sa vrhunskih unverziteta - jer zanimljivi predavači razviju nešto još bitnije za budućeg programera - ljubav prema programiranju...


Eclipse se najviše koristi za Javu - pa najbolje to koristiti - iako zna ponekad da digne pritisak... Doduše - ništa do sad drugo (osim NetBeans) nisam ni probao, mada sam čuo da ljudi hvale IntelliJ IDEA.

Poenta je - svako sada može naučiti programiranje od nule samo ako hoće i u vrlo kratkom roku početi tražiti početnički posao.
[ AMD guy @ 27.05.2014. 14:46 ] @
Odgledao sam ovaj stanford kurs nekoliko puta, odlican je :)