[ alexandarv @ 26.11.2012. 19:46 ] @
Pozdrav,
imam nedoumice kako da pokrijem sprat zgrade (hodnik duzine oko 100 metara - vise stanova) iz jedne tacke bez ijednog kabla. Malo sam procesljao internet da se informisem i koliko sam video treba mi wifi ruter i vise klienata da ih postavljam na rubu dometa predhodnog uredjaja??? Uredjaji treba da rade u WDS modu? VIidm da je tp-link najjeftiniji i da se cene vrte oko 25e. Nalazio sam neke teme na netu ali od pre par godina i modeli nisu aktuelni pa bih molio da mi neko navede sta bi on kupio i montirao... npr. Kupi kao pocetni taj i taj uredjaj, zatim nadovezi toliko uredjaja taj i taj model... Da prvo rascistim sa hardverom i cenama pa da posle vidim kako da to povezem i da radi. Hvala
[ Aleksandar Đokić @ 26.11.2012. 20:03 ] @
100m nije neka razdaljina, mozda ti moze zavrsiti i jedan mikrotik u centru, dok dva sigurno, zavisi kroz koliko zida treba signal da prodje, kakvi su klijenti itd.
[ alexandarv @ 26.11.2012. 20:13 ] @
Koji mikrotik (model)?
[ pajaja @ 26.11.2012. 21:02 ] @
Nisam bas najbolje razumeo sta tacno planiras? Ta jedna tacka se odnosi samo za dovlacenje kabla obzirom da pominjes WDS ili uopste? Gde ce da ti stoje klijenti tj da li mozes da ih izbacis na hodnik? Da li si preterao (dodao jednu nulu viska) ili je stvarno u pitanju zgrada sa hodnikom duzine 100 metara? Ako jeste stvarno 100 metara razmisli opet o kablovima.
[ alexandarv @ 26.11.2012. 21:19 ] @
Zgrada ima godnik u p slovo (cirilicno), da tako kazem, ukupne duzine blizu 100 metara. Lan kabal iz rutera u prizemlju dolazi u prvoj sobi u redu. Poslednja soba u nizu je svega par metara od polazne tacke (slovo p cirilicno). Mozda je potrebno da iz pocetne tacke krenu dva reda "repetitora"...

Da uprostim, kako da resim prvo jedan deo hodnika duzine oko 40 metara sa otprilike 20-ak prostorija. Vredi li to sa repetitorima (da tako kazem)?
[ KrkaCiC @ 26.11.2012. 23:27 ] @
Jel to za neki privatni studentski dom
Mislim da za priblizno 25e neces to resiti. U stanu od 100 kvm sam imao na jednom kraju jedan bolji ruter,i na drugom kraju stana se jedva hvatao signal,preneo sam komp pored vrata zbog boljeg prijema
Ako je stvarno veliko tako kao sto objasnjavas mislim da to neces uraditi lako,bolje kablovi
PS nadam se da neces tako da prodajes "internet",kaznjivo je
[ RiciSambora @ 27.11.2012. 16:57 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
100m nije neka razdaljina, mozda ti moze zavrsiti i jedan mikrotik u centru, dok dva sigurno, zavisi kroz koliko zida treba signal da prodje, kakvi su klijenti itd.


Jel' ti ovo govoris iz iskustva ili napamet?! Ja ti garantujem, znajuci nase zgrade, da sa jednim (u nekoj "standardnoj konfiguraciji" - omnica 5-8db) kvalitetno nece pokriti ni 25% povrsine.

Niko ne spominje antene, koje su ovdje najvaznije - ovo drasticno dize cijenu citavog poduhvata, ali i kvalitet veze.
Za pokretaca teme, ukoliko je to imalo ozbiljnije i opsluzuje veci broj korisnika, bjezi od WDS-a.

Ovo su samo neke vazne napomene, za ostalo se ne usudim napamet davati nikakve konkretne preporuke.
[ Aleksandar Đokić @ 27.11.2012. 22:57 ] @
Gledao sam u pasulj. Kada sam pisao poruku autor nije naveo o kakvoj konfiguraciji terena se radi, pa je tako dobio i prigodan odgovor.

Jednim uredjajem mozes sigurno pokriti jednu "liniju" hodnika u koliko predajnik stavis negde na pocetku sa usmerenom antenom prema kraju.

Citat:
bjezi od WDS-a


Za ovo se slazem.