[ Predrag Supurovic @ 22.11.2012. 19:27 ] @
Po svemu sudeći nije uspela misija da zadovolji sve potrebe za IM komunikacijom iako je de fakto najbolji protokol za tu namenu.

Uglavnom se sada koristi za neke specijalizovane servise kao što je GTalk ili za internu upotrebu.

Ne sećam se kada mi se u nekoj razmeni kontakt podataka uopšte pojavio Jabber kao opcija.

Ima li nade da će biti bolje?

[ bachi @ 22.11.2012. 20:07 ] @
Gtalk ima server federaciju sa ostalim jabber servisima, tako da su maltene svi jabber serveri međusobno povezani, a koji nije, mož' se poveže uz par koraka. Ono što je email, to je jabber što se IMa tiče.

Zašto nije zaživeo? Zato što pati kao i sva ostala opensource čuda, a to je da ništa uniformisano i sporo se razvija. A takođe mu fali video/audio chat, a da to nije googleova budževina. Takođe mu fali (agresivni) marketing, jer ko zna šta je jabber od ovih facebook internet korisnika? MSN ne bi bio ovoliko rasprostravljen da ga MS nije trpao po defaultu uz XP...

I na kraju, Facebook ima xmpp server, ali namerno ne vrše federaciju, msn isto bez federacije servera, kada bi to bilo i kada bi klijenti imali standardnu voice/video opciju u sebi, mogao bi da zaživi. Ovako - teško.
[ 3okc @ 23.11.2012. 08:32 ] @
Citat:
bachi: ...MSN ne bi bio ovoliko rasprostravljen da ga MS nije trpao po defaultu uz XP...

Toliko je se rasprostranilo da ga je ugasilo.
Citat:
Microsoft to close Messenger and consolidate IM service on Skype
Messenger will go offline in the first quarter of 2013 worldwide except in mainland China
By Juan Carlos Perez
November 6, 2012 02:55 PM ET


Microsoft will shut down Windows Live Messenger next year, compelling users to migrate to Skype, whose latest version can import users' Messenger contacts.
computerworld.com

[ bachi @ 23.11.2012. 08:41 ] @
Pa spaja ga sa Skype-om, što je i logično nakon što je MS kupio Skype.
[ Slobodan Milivojevic @ 23.11.2012. 10:43 ] @
Jabber se kao protokol koristi prilično, i ima razne primene, ali u svojoj izvornoj varijati, vrlo slabo. Ja svaki dan koristim Jabber (Gtalk), i to preko standardnih jabber klijenata (PSI).
[ gojnik @ 23.11.2012. 11:05 ] @
Mi koristimo jabber u firmi za internu komunikaciju i zadovoljava nam potrebe(tekst). Takodje je povezan sa ostalim eksternim jabber servisima, komunikacija sa gmail korisnicima radi.