[ amitkic @ 04.09.2012. 17:36 ] @
Trenutno pravim jedan sajt na koji ce korisnici moci da postavljaju skripte (do 3mb), kao i tekstove na samom sajtu. Da li je dovoljno da ih upozorim na krsenja autorskih prava, i ukoliko neko prijavi povredu autorskih prava, da istu izbrisem sa sajta? Da li se ovime ogradjujem od bilo kakve odgovornosti?
[ Igor Gajic @ 05.09.2012. 08:50 ] @
Cuo si za Megaupload i the pirate bay ?
[ amitkic @ 05.09.2012. 20:42 ] @
cuo sam i za youtube
[ Igor Gajic @ 13.09.2012. 12:20 ] @
Youtube ima algoritam za pronalazenje video sadrzaja koji je copyrightovan i uklanjanja istog, vise detalja na: http://www.codinghorror.com/blog/2010/09/youtube-vs-fair-use.html

Ova dva sajta sam stavio kao primer gde ljudi kace linkove ka torrentima, NE SADRZAJ, i opet su na meti. Megauplad je isto tako brisao copyrightovan sadrzaj i zatvorise ga. Ako planiras nesto kao rapidserbia.com mozes ocekivati pre ili kasnije (zavisi od toga koliko si eksponiran) da te neko kontaktira i kaze "e ne moze to tako".
[ amitkic @ 13.09.2012. 16:09 ] @
OK, da objasnim malo bolje. Plan mi je da studenti mogu da postavljaju npr. starije rokove nekih ispita ili resene neke zadatke sve u vidu tekstualnog fajla (txt, doc, docx), ali i skripte ciji su oni autori ili im je npr. profesor dao za slobodno koristenje i deljenje. (nema exe, jpg itd.)
[ maksvel @ 23.10.2012. 13:37 ] @
Nije to tolikog obima, niti značaja da bi ti neko pravio ozbiljan problem, naročito ako ćeš i da uklanjaš.
MegaUpload je bio gigant, a i nisu brisali sadržaje kako treba, te su zato pali, daleko si ti od toga
[ Predrag Supurovic @ 23.10.2012. 23:10 ] @
Mislim da si po zakonu obavezan da sa sajta ukloniš sadržaj za koji imaš saznanja da krši autorska prava ili bilo koji drugi zakon. To znači da ako te neko obavesti da je nekim sadržajem prekršen zakon i ti taj sadržaj ukloniš, nećeš snositi posledice (neke verovatno možeš snositi, na primer ako autor traži nadoknadu za korišćenje negovog autorskog dela do trenutka uklanjanja).

Međutim, ako te neko obavesti o kršenju zakona na sajtu a ti se oglušiš, to je onda već sasvim druga stvar sa ozbiljnim posledicama.

Ovo se ne odnosi samo na tebe kao vlasnika sajta nego i na hosting servis koji to koristiš, koji ima iste obaveze kao i ti prema svemu što stoji na njegovim serverima.