[ Alex_bonny @ 31.08.2012. 07:42 ] @
Zdravo
Imam softverski RAID na serveru. Imam 2 diska, kreiram RAID 1 i sve ok. Ali kada pokusavam instalirati FreeNAS, ne vidi mi taj RAID (trebao bi da vidi jedan disk RAID 1) vec vidi 2 diska kao da nisu u RAID-u. OK FreeNAS ne podrzava moj softverski RAID kontroler, nema problema. Kontam da onda na FreeNAS-u uradim RAID1 sa ta dva diska. Pitanje, FreeNAS zelim da instaliram na jedan od ta dva diska. Recimo da odaberem prvi disk. Prodje instalacije FreeNAS-a. E sad, kada kreiram RAID1 na FreeNAS-u od ta 2 diska (a na jednom mi je instaliran FreeNAS!) kako ce se to ponasati? Kakva je razlika izmedju tog RAID-a i obicnog RAID-a koji bi uradio na server? Kljucno pitanje, ako mi padne jedan disk, drugi bi trebao da radi ALI INSTALACIJA FREENAS-A MI JE NA JEDNOM OD DISKOVA! Da li ce mi u slucaju pada jednog diska, SVE raditi, i FreeNAS i podaci? Ako ne, sta mi preporucujete? Instalacija FreeNAS-a na trecem disku ili USB nije mi izvodiva.
[ Miroslav Cvejić @ 31.08.2012. 08:24 ] @
FreeNAS instaliraj na USB flash ili CF->ATA karticju. Zato je i napravljen. Jednom se učita u RAM i samo ako nešto menjaš od podešavanja će upisivati tako da neće "trošiti" fleš. Tako da ne moraš da brineš gde je instaliran u slučaju otkazivanja hardova.
[ Alex_bonny @ 31.08.2012. 08:27 ] @
Kao sto sam rekao, USB mi ne odgovara.
[ Miroslav Strugarevic @ 31.08.2012. 08:51 ] @
Onda nabavi kao sto je Miroslav rekao Compact Flash to IDE ili SATA adapter, ubaci unutra CF karticu i instaliraj na nju FreeNAS.
[ Ned123 @ 31.08.2012. 08:52 ] @
Džaba vičeš (caps), ako instaliraš FreeNAS na jedan od dva diska koji su na softverskom (fake) RAID-u, taj disk ne možeš više upotrijebiti za softverski RAID.
Kolega prije fino reče, USB je rješenje za tebe.
[ Alex_bonny @ 31.08.2012. 09:10 ] @
OK onda cu ipak na USB. Pitanje, posto cu tada imat freenas na usb-u, i imat cu dva diska. Sta mi je pametnije, da ta dva diska stavim u RAID1 odmah u BIOS-u (na serveru je softverski RAID kontroler), ili da ostavim u nonRAID, a onda na freeNAS-u kreiram RAID1 za ta dva diska?
[ Miroslav Strugarevic @ 31.08.2012. 14:20 ] @
Zavisi koji je RAID kontroler u serveru.
[ Miroslav Strugarevic @ 31.08.2012. 14:22 ] @
p.s. USB flash drajvovi nisu pouzdani ali dobro.
[ Miroslav Cvejić @ 31.08.2012. 17:18 ] @
Dovoljno su pouzdani da se jednom sa njih učita OS i smesti u RAM. Valjda je predviđeno da se NAS ne resetuje svaki čas. Ja sam jedan FreeNAS pre 5 godina poterao na CF kartici do sada je možda 5 puta resetovan.

I da, moj glas za softRAID u samom FreeNASu. Ako ploča strada, samo premestiš USB/CF/SD i hardove u drugu mašinu i vozi.
[ Mister Big Time @ 20.01.2014. 09:22 ] @

Kao prvo, odgovor na temu - najbolje je instalirati FreeNAS tj. NAS4FREE na USB flash ili na SD karticu! Totalno je suludo trositi HDD za 100tinak MB! Meni tako radi vec godinu dana bez ikakvih problema.
A softverski RAID (onaj preko BIOS-a) izbegavati po svaku cenu! FreeNAS tj. NAS4FREE ima u sebi mogucnost za kreiranje pravog RAID-a (jeste i dalje softverski ali kud i kamo ozbiljniji nego onaj BIOSovski), u tome je i sustina pravljanja Storage NAS sistema, da ne kazem SAN ako se koristi iSCSI kao sto ja cinim.


Drugo, pitanje na ovu temu FreeNAS tj. NAS4FREE.

Da li se isplati uzeti diskove koji imaju podrsku za TLER / CCTL / ERC ili kako koji proizvodjac krsti error correction?

Razmisljam se o WD RED seriji tj. WESTERN DIGITAL 3TB 64MB SATA600 WD30EFRX (ili modela od 2 ili 1 TB).

Dizajnirani su da rade 24x7, ali me malo brine ovaj TLER i kako to radi u praksi.

Ima li neko iskustva sa ovakvim diskovima u sopstvenoj reziji putem FreeNAS tj. NAS4FREE ili slicnog sistema?


[ Ned123 @ 20.01.2014. 09:54 ] @
Možda se neko neće složiti ali TLER (ili bilo koja druga "skraćenica" sa istom najmjenom) nije previše koristan u slučaju softverskih RAID-ova, berem ni blizu koliko je skoro neophodan u slučaju pravog hardverskog RAID kontrolera.
Sa druge strane, ako je trošak približan ja bih lično uvijek uzeo disk sa TLER komandom prije onog koji je nema.

FREENAS RAID nije "pravi" RAID već je to jednostavno softverski RAID sa svim prednostima i manama.
[ Mister Big Time @ 20.01.2014. 12:07 ] @
Hvala Ned123 na brzom odgovoru.

Razlika u ceni (tj, ponudi) ovih diskova je skoro pa zanemarljiva. S obzirom da postoji mogucnost da danas/sutra nabavim i neki LSI MegaRAID kontroler, diskovi bi dosli do 'punog' izrazaja (4 kom, RAID5 npr.).

A za Nas4Free/FreeNAS sistem, oni potenciraju ZFS i kontrolu diskova kroz sam sistem (dakle softverski RAID). Ali naravno moze i da se taj posao prenese na PCIe RAID kontroler..


[ Mister Big Time @ 21.01.2014. 12:34 ] @


Zanimljiv clanak oko RAID-ovanja (SW vs HW)...

"Stop the Hate on Software RAID"
http://www.chriscowley.me.uk/b...top-the-hate-on-software-raid/


ZFS is as enterprise RAID as it gets, period. This is the same RAID used on $1million+ Oracle mainframes. The entire enterprise RISC commputing space is and always has been software RAID. There is absolutely zero concern about it being "good enough", it is, in fact, the best there is.

http://community.spiceworks.co...tup-hardware-raid-or-zfs-array

Samo sto za ZFS treba 1 GB RAM-a po svakom TB-u prostora...