[ Dadoaprile @ 20.05.2012. 01:48 ] @
Zdravo svima. Molim za savet ako neko nešto zna o ovome... Dobila sam mail od osobe sa kontakt liste (prijateljica), u njemu samo neki link na oglas za posao od kuće uz mogućnost da se zarade milioni, samo se registruješ i čekaš pare:-). Izađem ja iz toga (ne registrujem se) i pitam je šta mi je to slala, kaže nije mi slala mailove u skorije vreme. Skenirala sam posle toga komp, ne prijavljuje viruse ni malware, deluje sve normalno. Posle dve, tri nedelje počinje sledeće, kad god isključujem kompjuter, kaže da Windows instalira 1 update. Svaki put. Koristim XP. Možda ove dve stvari nemaju nikakave veze jedna sa drugom, ne znam. Kako da rešim ovo za update? Hvala na odgovorima!
[ agasoft @ 20.05.2012. 07:50 ] @
Stvar je malo obrnuta.
Očiglednije je da prijateljica ima virus koji je provalio lozinku email naloga ili šalje poruke iz programa za poštu.
Windows update je normalna stvar i preporučljiva je ako je sistem legalan ili dobro sređen.
Ako želiš da to isključi opcija automatic update se nalazi u control panel.
[ calexx @ 20.05.2012. 08:45 ] @
Ne mora ni da je prijateljica pod virusom, možda je zaražen neko treći ko ima vas obe u adresaru a onda virus šalje sa jedne adrese na drugu. To se lako proveri u zaglavlju tog mejla, koliko god da je potpisana prijateljica, uglavnom može da se nađe pravi autor. Koliko sam samo ja puta dobio mejl sam od sebe što opet ne mora da znači da je neko zaražen nego ima raznih. ;)
[ agasoft @ 20.05.2012. 09:05 ] @
Dobijao sam i ja mail sam od sebe, ali nisu bili potpisani mojim imenom i prezimenom, samo adresom.
A još nikada nisam dobio potpisan mail od nekog meni poznatog a da nismo kasnije ustanovili da je pošiljalac zaražen. Nekad su te poruke običan spam a nekad i nisu.
A poruke koje sam dobijao kao od sebe, nepotpisane uvek su spam za rast nekih delova. :)
[ Dadoaprile @ 20.05.2012. 09:23 ] @
Hvala vam na odgovorima. Dakle, ne mora da znači da mi je prenela neki virus tim mejlom? Ona je zaražena a ne ja?:-) Ovo za update, kapiram da je normalno, i dešavalo mi se s vremena na veme da kad isključim kompjuter instalira nekad 2, 3, nekad više. Ali ovo mi je čudno jer bukvalno svaki put kaže da ima da instalira 1. To traje oko minut i ugasi se.
[ agasoft @ 20.05.2012. 12:02 ] @
Automatic update na windows xp je sklon sopstvenom oštećenju.
Kada se to dogodi, onda on malo zaboravi koji je update instaliran, i obično tako vrti jedan isti u krug a nekad se dešava da po malo i usporava računar prilikom uključivanja.
Ne znam da li ti piše koji je to update, ako je to jedan isti i zaista valjan sa Microsoft-a, ili ne može iz nekog trećeg razloga da se instalira, ili se windows update sam od sebe pokvario pa treba da se popravi.
Jedan od najlakših načina je da ga isključiš pa ponovo uključiš, to može da ga popravi ali ne mora.
Ako se ne popravi, potrebno je njegovo resetovanje na početak, brisanje njegove kompletne baze podataka koja se samooštetila.
[ Dadoaprile @ 20.05.2012. 14:08 ] @
Hvala ti mnogo na odgovoru. Uplašila sam se od onog maila
[ agasoft @ 20.05.2012. 16:21 ] @
Nema na čemu.
Ti si otvorila samo običnu poruku sa tekstom, nikakav prilog iz nje. Tako da su minimalne šanse da se bilo šta dogodilo.
[ Dadoaprile @ 21.05.2012. 00:16 ] @
Zapravo, kliknula sam na link iz poruke koji me odveo na neku stranu o velikoj zaradi. To sam samo letimično pročitala i otišla odatle.
[ Shadowed @ 21.05.2012. 01:01 ] @
Ma, samo opusteno
VIdi samo taj update da li je stalno jedan te isti ako pise koji je, za ostalo uzivaj
[ Dadoaprile @ 22.05.2012. 01:25 ] @
Kako da proverim koji je update u pitanju? Gde to i kako moze da se vidi? Hvala.
[ agasoft @ 22.05.2012. 07:57 ] @
Ja ne koristim xp već dosta i već ga zaboravljam. :)
Ali ako to ne piše samo od sebe prilikom isključivanja, tipa installing update taj i taj onda je najbolje rešenje da podesiš update na ručno, manual, pa će se umesto instalacije prilikom gašenja pojaviti dijalog koji će te pitati o tome i tu ćeš moći da vidiš koji je.
Sledeći put kad te opet pita da instalira update, uporedi da li je isti.