[ Shomi Li Jones @ 24.04.2012. 19:47 ] @
Hoće moja devojka da kupi malo kvalitetniji foto aparat da košta do oko 300 eura, počela bi time da se zanima. Nije se bavila fotografijom ranije (a ni ja) pa ako neko ima neki predlog dobro bi nam došlo.
Takođe ako mi možete objasniti parametre od značaja za tako nešto da ne bi slepo gledali u specifikacije (šta znače koje brojke, u kojim se opsezima kreću u odnosu na kvalitet, itd.)
[ Igor Gajic @ 24.04.2012. 20:05 ] @
Pre nego sto krenete da kupujete fotaparat potrebno je izuciti osnove fotografije. Bez toga nema kvalitetnih fotki :)

Preporucio bi da nabavite sledece tutorijale:

Foundations of Photography: Composition
Foundations of Photography: Night and Low Light
Foundations of Photography: Black and White
Foundations of Photography: Lenses
Foundations of Photography: Exposure
Shooting and Processing High Dynamic Range Photographs (HDR)

Vreme koje potrosite na ove video tutorijale visestruko ce se kasnije isplatiti.

Takodje, imate 3 knjige na srpskom od Skot Kelbija, Digitalna fotografija koja na jednostavan nacin "prodaje fore" fotografima pocetnicima.

Bez obzira koji aparat kupite, glavno pravilo je: Najbolji aparat je onaj koji imas uz sebe.
[ MirosIav @ 25.04.2012. 08:25 ] @
Citat:
Shomi Li Jones: Hoće moja devojka da kupi malo kvalitetniji foto aparat da košta do oko 300 eura, počela bi time da se zanima. Nije se bavila fotografijom ranije (a ni ja) pa ako neko ima neki predlog dobro bi nam došlo.
Takođe ako mi možete objasniti parametre od značaja za tako nešto da ne bi slepo gledali u specifikacije (šta znače koje brojke, u kojim se opsezima kreću u odnosu na kvalitet, itd.)


Olympus E-PL1. Ima ga čak i u Srbiji ispod 300 evra ( sa 14-42 mm objektivom ). Nije savršen, ali za te pare nećeš naći bolji. Vrline i mane pogledaj u http://www.elitesecurity.org/t...or-pancake-malo-review-aparata . Ako imate još 50, uzmite E-PM1, koji je mnoge od njegovih nedostataka ispravio, a sad je 350 evra u Nemačkoj. A kad se naučite, ako imate veće ambicije, izbor vam je širok...

Što se parametara tiče, pregledaj knjige pomenute u http://www.elitesecurity.org/t444082-0#3032884 . Uglavnom, za što bolju fotografiju je potrebno uzeti aparat sa što većim senzorom i što većim otvorom blende objektiva.

Kad malo uđete u tematiku i suzite izbor, postavite konkretnija pitanja, pa ćemo vam objasniti i druge specifikacije.


[ Shomi Li Jones @ 25.04.2012. 15:19 ] @
Super ste, hvala!