[ Autobus @ 07.04.2012. 14:28 ] @
Imam nameru da nabavim kompaktni fotoaparat. Sto samo po sebi nije nista neobicno. Medjutim imam problem oko nekoliko detalja... Voleo bih da imam sve ove stvari u jednom aparatu. Pogledao sam karakteristike mnogih modela ali se uvek dogodi da jedna stvar nedostaje. To sto trazim bi trebalo da sadrzi sledece:

- Kompletna rucna podesavanja
- Napajanje standardnim 2x AA baterijama.
- Optika pikseli i senzor za fotografisanje pri slaboj osvetljenosti. ( ovo po danu koliko sam shvatio mogu dobiti i sa Canon Powershot A1100IS koga trenutno koristim ).

U sustini sam nalazio dosta toga. Recimo Nikonove P30 i P7100 Sve drugo imaju, cak i vise od ocekivanoga ali nikako da nadjem neki koji koristi normalne ( AA ) baterije. Svi mi nude neke baterije koje ne mogu da zamenim nege u planini ili na putovanju vec moram da dodjem do prvog utikaca i sacekam da se baterija napuni. Do sada bih jednostavno zamenio baterije i terao dalje. Imao sam one hibridne, enelop. Mogu da stoje u aparatu danima a da se ne isprazne. Neznam sta da radim dal da odustanem od tih baterija i kupimnekoliko ovih Litijum jonskih da imam u dzepu ako zatreba....

Inace od samog aparata ne ocekujem nista specijalno. Samo toliko da moze da napravi solidnu amatersku fotografiju. Znam tipa koji je sa Nekim Fujievim ( s6500 ) aparatom od 5mp osvajao nagrade po ReFoto casopisu. Kad sam to video shvatio sam da je sasvim pristojno imati i neki poluprofesionalni aparat da bi se covek lepo zabavljao u zivotu.

Dao bih oko 250 evra za ovako nesto ako moze da se nadje...
[ S A J A @ 08.04.2012. 10:21 ] @
Mislim da si sebi nametnuo nepotrebno stroge uslove, konkretno mislim na te baterije. Sad je trend da se koriste posebne baterije pošto one imaju izvesnih prednosti u odnosu na AA. Uvek možeš da kupiš rezervnu bateriju pa da imaš kad zatreba.

Imaš na dpreview.com sajtu mogućnost da izlistaš aparate po nekom uslovu, sad sam video da može i po tipu baterije, pa kreni po tom spisku i nađi šta ti je zanimljivo.

I uslovi "Optika pikseli i senzor za fotografisanje pri slaboj osvetljenosti" i "da bude do 250e" su u nekoj vrsti kolizije pa tu treba videti šta je najbolje izabrati. Mislim da za do 250e dobijaš pretežno "dnevni" aparat, dobre slike u noćnim uslovima sa nekim dešavanjima i dalje ostaje privilegija bogatijih sa bar 500e u džepu a ako noćeš stvarno dobre noćne slike onda i više.
[ Autobus @ 10.04.2012. 11:09 ] @
U čemu je prednost tih novih baterija?
[ bakara @ 10.04.2012. 14:07 ] @
Totalno je sulodo sto hoces da kupis aparat sa klasicnom baterijom pored velikog izbora litijumskih baterija, koje imaju kontrolu punjenja, jeftine su, mogu da se dopunjuju, i uvek znas sa koliko kapaciteta raspolazes.
[ MirosIav @ 13.04.2012. 08:38 ] @
@Autobus

Slažem se s tobom što se baterija tiče, ali proizvođačima se više isplati da proizvode i prodaju foto aparate ( i mobilne telefone i drugu prenosivu elektroniku ) sa nestandardnim baterijama, tako da je traženje dobrog aparata koji koristi AA baterije borba sa vetrenjačama.

Kao što i drugi rekoše, pomiri se da ćeš za svoju novu kameru morati da dokupiš i dodatnu litijum-jonsku bateriju ako se plašiš da ti ona koju dobiješ neće biti dovoljna. Li-ion baterije proizvođača tipa Triax su obično 10-15 evra, što i nije toliko strašno s obzirom da će ti ona verovatno trajati koliko i aparat i služiti dobro kao i originalna.

Što se samih modela tiče, ako su ti "senzor za fotografisanje pri slaboj osvetljenosti" i "kompletna rucna podesavanja" najbitniji, od kompakata preporučujem Canon S95 i Samsung EX1, čije su cene po Evropi nešto malo iznad 250 evra. Ako nemaš nikog ko može da ti donese aparat iz inostranstva, pogledaj po oglasima koliko su ovde kod onih koji donose...