[ djuzoran @ 14.03.2012. 10:55 ] @
Pozdrav,

da li u zemlji Srbiji, smem da prodam software koji sam legalno kupio (nebitno da li sam ga kupio u Srbiji ili van).

Npr.
Kupim windows legalno i kasnije ga prodam za iste ili manje pare?

ili npr. kupim neki antivirus za licencom za godinu dana - pa isti prodam kod nas?

Da li mi treba neki dokaz da sam ga kupio da bih mogao da ga prodam?

Da li mora da bude u originalnom pakovanju, neotpakovan ili ne mora?[ djoka_l @ 14.03.2012. 11:16 ] @
Ovo zavisi od softvera.

Recimo, pogledaj EULA za Windows 7 i videćeš da je dozvoljeno da se JEDNOM proda softver (ako si ti vlasnik licence) i to tako što se prodaju svi materijali (upuitstva, serijski brojevi, instalacioni mediumi itd) i da se softver ukloni sa tvog računara (ako prodaješ samo softver, a ne softver i računar).

Neki drugi softver možda ne može da se proda. U najvećem broju slučajeva, kupovinom softverskih licenci dobijaš neprenosivo pravo da koristiš softver, tj. to je ugovorno pravo da samo ti koristiš softver za koji si platio licencu.

Dodatak: u EULA takođe piše da ako prodaš Win 7 moraš i da dokažeš da si ga kupio, tj. potrebno je uz ostale materijale kupcu dati i originalni račun ili neki drugi papir koji dokazuje da si ti prvi kupac.
[ djuzoran @ 14.03.2012. 11:27 ] @
Ajde da se rukovodim onome sto je na ebay-u. Valjda oni znaju sta rade.

Npr tamo ima:
http://www.ebay.co.uk/sch/Software-/18793/i.html

raznih kompanija
Kaspersky
Norton
Panda
Mcafee

da se vezem za konkretan primer

http://www.ebay.co.uk/itm/Kasp...are_SR&hash=item58902be9df

prodaje se za 9 funti a na

http://usa.kaspersky.com/store/kaspersky-store

slicno kosta mnogo vise...

Koliko vidim ebay to ne sklanja sa aukcija, pa mi deluje kao da je sve po PSu.

ili ovo:
http://www.microsoftstore.com/...e/en_US/pd/productID.236555100
199$

http://www.ebay.co.uk/itm/micr...are_SR&hash=item231adcd09a

za 77 funti
[ SaleB81 @ 22.09.2012. 22:55 ] @
Prvo i osnovno softver koji je dosao uz racunar ili neki hardver ne moze da se proda nezavisno od racunara ili hardvera uz koji je dosao. Drugo softver koji je prosvercovan u nasu zemlju, tj onaj za koji nije placena carina i porez se ne moze legalno prodati kod nas u zemlji. Predhodni vlasnik je u sustini duzan da poseduje sve elemente softverskog paketa, kao sto su recimo, kutija, uputstvo za rukovanje, disk, omot, .. racun koji garantuje da ga je on kupio i obrazlaze od koga ga je kupio, garanciju da taj softver nije instaliran, ostao instaliran tj ako je bio instaliran da je pre prodaje deinstaliran i onda mozda moze da pomisli da ga legalno proda. To sve opet, niposto ne znaci da onaj koji ga je kupio moze da dokaze da je legalan vlasnik, jer recimo pravno lice ne moze da kupi softver od fizickog itd itd

Ili krace receno, koliko je meni poznato, jedini softver koji nije kupljen u Srbiji, a moze da dokaze legalnost je oem koji je dosao uz racunar, a da je taj racunar pri tom legalno ocarinjen i pdvovan pri uvozu. Ostali, daleko od toga da nisu legalni, samo je malo problem to dokazati
[ nkrgovic @ 23.09.2012. 06:47 ] @
Citat:
SaleB81
Ili krace receno, koliko je meni poznato, jedini softver koji nije kupljen u Srbiji, a moze da dokaze legalnost je oem koji je dosao uz racunar, a da je taj racunar pri tom legalno ocarinjen i pdvovan pri uvozu. Ostali, daleko od toga da nisu legalni, samo je malo problem to dokazati

Odakle ti ovaj BS?

Ja sam svojevremeno odbijao da platim nase cene, neko mi je skokno do US, kupio tamo (legalno u radnji, sa racunom, u kutiji) softver, spakovao, poslao postom. Stiglo, angazovan spediter, placena carina. Imali smo sve papire i sve uredno.

Zasto bi to bio problem?
[ S A J A @ 23.09.2012. 12:52 ] @
Ako si softver kupio u inostranstvu (nebitno dal fizički ili preko weba) a zatim uvezao u Srbiju (nebitno dal fizički ili download) i tom prilikom platio uvozne dažbine (carinu i pdv) onda je takav softver legalan.
[ Dexic @ 23.09.2012. 14:56 ] @
Ako je firma kupila treba i porez po dobitku za autorska prava da se plati? Jer je divan nas zakon o autorskim pravima bilo koji softver stavio u autorska prava ;)
[ S A J A @ 24.09.2012. 11:31 ] @
Citat:
Dexic: Ako je firma kupila treba i porez po dobitku za autorska prava da se plati? Jer je divan nas zakon o autorskim pravima bilo koji softver stavio u autorska prava ;)


Da, to sam zaboravio. Kod uvoza softvera se plaća i taj porez na autorska prava. On zavisi od toga da li naša država ima međunarodni ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezovanja sa tom zemljom. Mislim da u najboljem slučaju može biti 5% a u najgorem 20%.
[ Dexic @ 24.09.2012. 15:26 ] @
To je malo diskutabilno "koliko moze biti".
Jer su ti procenti od BRUTO vrednosti, znaci ako nema ugovora (sto dodje maltene sav softver, posto ga je vecina iz USA, sa kojima nemamo ugovor), onda se dodaje 25% na vrednost softvera.

E sad ne znam da li PDV i carina idu preko toga ili samo na neto :)