[ Qler01 @ 17.01.2012. 15:16 ] @
Pozdrav svima da li ima ikoga na forumu koji poznaje iole programiranje u Siemens Step 7 programu koji je voljan da podeli iskustvo na ovoj temi?
[ acavplana @ 23.05.2012. 22:05 ] @
Sta vas konkretno interesuje u vezi sa programiranjem u Step 7 programu?
Ja nemam nekog ogromnog iskustva sa tim programom ali radim u njemu i poznajem ga solidno.Moze se brzo nauciti bar osnove oko programiranja u takozvanim letvicastim (ladder) dijagramima,a vremenom se savlada i svaki komplikovaniji primer.Za pocetak treba predznanja oko otvorenih,zatvorenih kontakata tj shvatanje relejne logike,i treba znati kako funkcionisu osnovni sklopovi u digitalnim sistemima tj I,AND,NAND itd e to je DOVOLJNO za pocetak,bar da se shvati nacin,funkcija ledder dijagrama.

Primer1:

Network 1:

-------] [---------------( )
i0.0 q0.0
prekidac svetlo

Objasnjenje:

Otvoren kontakt i0.0 (prekidac) je u otvorenom stanju i izlaz q0.0 (svetlo) "nije ukljucen" tj nije aktivan i sijalica ne svetli
dovodjenjem signala na konektor i0.0 tj zatvaranjem kontakta "prekidac" uspunjava se uslov da izlaz q0.0 dobije signal tj sijalica zasvetli.Dakle najprostije receno,sijalica ce svetleti samo dok je prekidac pritisnut!

Primer2:

Network 2:

------]/[-------------( )
i0.0 q0.0
prekidac svetlo

Objasnjenje:

Sve je isto kao kod premera 1 samo sto ce "sijalica" UVEK svetleti sve dok "prekidac" nije aktivan!Dakle obrnuto nego kod primera 1.

Ovo je nesto najosnovnije moguce,ali posto ne znam koliko vi poznajete Step 7 dao sam najosnovniji primer.

Ovo je vrlo zanimljiva oblast programiranja,pa bih zamolio svakoga ko iole poznaje Step 7 programiranje da se pridruzi ovoj temi i svojim poznavanjem ucini ovu temu razumljivijom za sto siri krug ljudi.

Ne treba kriti svoje znanje samo za sebe.

Pozdrav svima!