[ dragancce @ 25.04.2011. 13:36 ] @
S obzirom da sam pocetnik i da sam gps kupio pre par dana a s obzirom na posao putovacu dosta po Srbiji pa bih vas zamolio da mi kazete koje mape i softveri su najdetaljniji, imam na uredjaju neke mape i sada recimo ukucam grad recimo leskovac on nadje ulicu ali nema brojeva a znam da je rec o bas velikoj dugackoj ulici. Naravno kad ukucam beograd ili Nis ima i brojeva. Da li mozete da mi preporucite koje mape su po vama najdetaljnije i da li uopste ima nekih mapa nasih gde ima takvih detalja.
Unapred zahvalan
[ srdjan_m @ 25.04.2011. 15:46 ] @
Pitanje je koji softver koristi tvoj navigacioni uredjaj. Najdetaljnije su Contrast mape (za IGO 8.x).
[ dragancce @ 25.04.2011. 15:58 ] @
Mislim da je iGO na njemu cini mi se da to pise kad ga upalim.
[ bakara @ 25.04.2011. 19:09 ] @
NAjbolje mape su garminove a najbolji softver je verovatno iGO...
[ dragancce @ 26.04.2011. 08:50 ] @
A kako da znam koji softver moze da ide na gps znam da je na njemu Win CE 5.0.
[ bakara @ 26.04.2011. 18:32 ] @
Trebalo bi da moze i jedan i drugi.
[ pisac @ 22.05.2011. 21:44 ] @
Najbolji softver je IGO8.3 a najbolja mapa Srbije (na osnovu mog iskustva) je upravo za njega: Serbia_83_Contrast_2011.03_110422.fbl
[ bakara @ 29.05.2011. 09:17 ] @
Po kojem kriterijumu je bolja ta kontrastova mapa, ja jos nisam video neku mapu za iGo koja je bolja od Garminove?
[ pisac @ 29.05.2011. 12:10 ] @
Po kriterijumu da ima ucrtane neke puteve u nekim selendrama, a Garmin nema te puteve već ima ucrtano stanje od pre 20 ili više godina.

I to je tako svim selendrama u koje sam svraćao.
[ ventura @ 29.05.2011. 12:16 ] @
Citat:
pisac: Po kriterijumu da ima ucrtane neke puteve u nekim selendrama, a Garmin nema te puteve već ima ucrtano stanje od pre 20 ili više godina.

I to je tako svim selendrama u koje sam svraćao.

Ne samo da Garmin ima mape po raznoraznim selendrama već ima ucrtanu i masu šumskih puteva... Ja se često vozikam ATV-om po kojekakvim zabitima na kome imam Garmina (Vista HCx), i još se nije desilo da primetim da je neki makadam neucrtan, a kamoli asfaltni put...

[ pisac @ 29.05.2011. 16:00 ] @
Da, Fruška Gora i druge turističke "zabiti"?

Imaš ucrtane i pešačke staze recimo na kalemegdanu, pa možeš čak i da voziš po njima. To Contrast nema, to je tačno. Mada je pitanje koliko to treba onima koji voze automobil.

Koju mapu imaš, SCGroute2.3?

Međutim, odi u neku varošicu pa probaj da nađeš perifernu (asfaltnu) ulicu u toj varoši napravljenu u zadnjih petnaestak godina... nema čitavih kvadratnih kilometara, ili ima ucrtan jedan jedini makadamski put koji je inače u realnom životu asfaltiran još pre 20 godina, a posle njega izgrađena cela putna mreža.

Bar tamo gde ja zalazim, contrast ima mnogo više puteva.
[ ventura @ 29.05.2011. 19:15 ] @
Citat:
pisac: Da, Fruška Gora i druge turističke "zabiti"?

Imaš ucrtane i pešačke staze recimo na kalemegdanu, pa možeš čak i da voziš po njima. To Contrast nema, to je tačno. Mada je pitanje koliko to treba onima koji voze automobil.

Pa ne baš... Nekoliko puta sam ATV-om išao od Beograda do Kopaonika, kompletno offroad, i kao jedinu navigaciju sam koristio Garminove mape, tj. ucrtane šumske puteve... Ruta kojom idem je:
Beograd - Avala - Kosmaj - Bukulja - Rudnik - Gledićska - Željin - Kopaonik

I tu postoji ali bukvalno svaki šumski put ucrtan... A osim Avale i Kopaonika, ne bih baš rekao da su ostale planine nešto popularne turističke destinacije...

Citat:
pisac:
Međutim, odi u neku varošicu pa probaj da nađeš perifernu (asfaltnu) ulicu u toj varoši napravljenu u zadnjih petnaestak godina... nema čitavih kvadratnih kilometara, ili ima ucrtan jedan jedini makadamski put koji je inače u realnom životu asfaltiran još pre 20 godina, a posle njega izgrađena cela putna mreža.

Ajde daj mi primer neke varošice gde si to primetio... Imam na računaru instaliran MapSource i mogu odmah da pogledam i stavim screenshot, i odmah da uporedimo Garmin vs Contrast
[ ventura @ 29.05.2011. 19:39 ] @
Evo iskopao sam recimo neko random selo u centralnoj Srbiji, pa uporedi koja mapa ima više detalja i više ucrtanih puteva.[ bakara @ 29.05.2011. 19:44 ] @
Citat:
pisac: Po kriterijumu da ima ucrtane neke puteve u nekim selendrama, a Garmin nema te puteve već ima ucrtano stanje od pre 20 ili više godina.

I to je tako svim selendrama u koje sam svraćao.

Smesno je to sto si rekao...ili pricas napamet ili stvarno pojma nemas...

Na garminovim mapama ne da ima svaka selendra vec ima i zemljanih utabanih stazica i sve sto se moze nazvati bilo kakvim putem ili stazom pa makar ona isla i kroz necije imanje...a da ne pricamo da ima i morskih puteva i sl...cak postoji vecina zgrada i kuca...a i da ne pominjem kucne brojeve za koje iGo nema ni pola adresa.

Garmin je mnogo ozbiljnija stvar od iGo.
[ ventura @ 29.05.2011. 19:51 ] @
Ne moramo ni da idemo toliko daleko, evo primer iz prigradskog naselja Beograda:[ LakiKG @ 29.05.2011. 22:21 ] @
Vi se ubiste od rasprave koje su mape bolje, a covek lepo rece da ima WinCE.
@Dragancce
Znaci mozes da biras izmedju mapa Contrast, Navteq, Topmap, TeleAtlas... a Srbiju je Contrastova mapa najbolja
Vidi na netu kako se ubacuju drugi programi u tvojoj navigaciji. Ako to provalis bez problema mozes da pored Igo-a ubacis i Mireo (jednostavan ali mi se nesto i ne svidja) i Garmin. Tako ces sam moci da uporedis i mape i softver i da vidis sta ti najvise odgovara.
Mada po selima nema bolje navigacije od seoske prodavnice, objasne ti i kakvu ogradu ima covek.

Ako slucajno imas Prestigio javi se na PP

Malo Offtopic
Prosle nedelje se po Kragujevcu vozikao Navteq auto, onako mileo uz desnu ivicu. Ko zna, mozda i oni uskoro naprave neku mapu da vredi.
[ ventura @ 29.05.2011. 22:46 ] @
Citat:
LakiKG: Vi se ubiste od rasprave koje su mape bolje, a covek lepo rece da ima WinCE.

Može i Garmin mape da koristi najnormalnije, softver koji treba da instalira je:
Garmin Mobile XT

Link: http://www8.garmin.com/mobile/mobilext/
[ pisac @ 30.05.2011. 00:16 ] @
Garmin mobile XT je užas od sofvera. Ne bi bilo toliko loš, da nije jezivo spoooooor.

Citat:
bakara:Na garminovim mapama ne da ima svaka selendra vec ima i zemljanih utabanih stazica i sve sto se moze nazvati bilo kakvim putem ili stazom pa makar ona isla i kroz necije imanje...

Upravo zato ga i ne koristim za navigaciju kroz Beograd, jer me vodi nekakvim uličicama i sokacima kroz koje često uopšte i ne može da se prođe ili treba ići traktorom.

Eto, mene Garmin redovno kada dolazim autoputem iz Niša za Beograd, navodi da skrenem odmah desno na prvom skretanju posle nizbrdice (tamo negde prema GSP-u), i naravno da me navodi na put koji uopšte ne postoji kao put već kao neka zemljana pešačka staza.

Ja ipak vozim auto sa prosečnim klirensom, i širine skoro 2 metra, pa teško prolazim pešačkim stazama .

Citat:
bakara: cak postoji vecina zgrada i kuca...a i da ne pominjem kucne brojeve za koje iGo nema ni pola adresa.
To je tačno. Često kada ne nađem traženi broj na Contrastu, upalim Garmin i nađem broj, i zapamtim u kom delu ulice je. A onda opet pređem na IGO da me efikasno dovede do te ulice

Citat:
ventura: Ajde daj mi primer neke varošice gde si to primetio... Imam na računaru instaliran MapSource i mogu odmah da pogledam i stavim screenshot, i odmah da uporedimo Garmin vs Contrast


Mnogo toga oko SP (Smederevske Palanke). Evo, recimo, ulica Žike Ćosića u Azanji.
[ bakara @ 30.05.2011. 22:02 ] @
Citat:
pisac: Garmin mobile XT je užas od sofvera. Ne bi bilo toliko loš, da nije jezivo spoooooor.

ja sam jos na pocetku rekao da je iGo sw bolji ali mape su bolje garminove...a ne znam sta je to sporo kod garmina, brze se podize, brze pravi rute, brze preracunava...?

Citat:
pisac: Eto, mene Garmin redovno kada dolazim autoputem iz Niša za Beograd, navodi da skrenem odmah desno na prvom skretanju posle nizbrdice (tamo negde prema GSP-u), i naravno da me navodi na put koji uopšte ne postoji kao put već kao neka zemljana pešačka staza.

Moguce, verujem...ni jedna ta mapa nije savrsena zato ima na svakoj upozorenje na pocetku, ali garmin je ipak najbolji.

Citat:
pisac:To je tačno. Često kada ne nađem traženi broj na Contrastu, upalim Garmin i nađem broj, i zapamtim u kom delu ulice je. A onda opet pređem na IGO da me efikasno dovede do te ulice

I sta iz ovoga da zakljucimo, ipak ti je garmin neophodan...ti taj iGo koristis da se vozis samo po glavnom putu...uh kako je to lepo i sve savrseno...ali vidis sta je napisao postavljac teme:

Citat:
a s obzirom na posao putovacu dosta po Srbiji pa bih vas zamolio da mi kazete koje mape i softveri su najdetaljniji, imam na uredjaju neke mape i sada recimo ukucam grad recimo leskovac on nadje ulicu ali nema brojeva a znam da je rec o bas velikoj dugackoj ulici.


Znaci nekome kome navigacija treba za posao iGo jednostavno ne radi posao, zamisli da koristis navigaciju svaki dan da se zavlacis po nekim periferijama pa pokusaj da nadjes neku ulicicu i cik da vidim da li je bitna ili ne svaka staza, pogledaj sa Venturine slike ono prigradsko naselje gde se sve ulice isto zovu znas kad ce tu da iGo bude upotrebljiv...nikad!


[ bakara @ 30.05.2011. 23:03 ] @
Citat:
pisac
Mnogo toga oko SP (Smederevske Palanke). Evo, recimo, ulica Žike Ćosića u Azanji.

E da...evo azanje iz garmina:

[ pisac @ 30.05.2011. 23:29 ] @
To sigurno nije SCGroute2.3, koja je to mapa?

Danas sam sasvim slučajno otkrio da i CNEurope2012.10, i AdriaRoute 3.00 imaju baš taj detalj koji sam naveo da nedostaje na SCGroute2.3. Mada ipak nemaju razne detalje nekih susednih mesta kojih ima na Contrastovoj mapi.

Što se mene tiče meni je bolja Contrastova mapa, zbog toga što me ne vodi nepostojećim putevima, i zbog toga što ima više detalja po nekim selendrama u koje ja svraćam. Možda će nekome drugome biti bolja SCGroute zbog toga što ima ucrtane pešačke stazice i offroad puteve, i neće mu smetati što ga relativno često navodi da vozi kola baš po tim vukojebinama, ali to je već stvar ličnog afiniteta. Meni SCGroute koristi kada treba da nađem kućne brojeve u Beogradu, ali kućni brojevi su ipak manje važni.

A garmin mobile XT je na mom PDA toliko spor da sliku osvežava jednom u skoro dve sekunde pa ne stiže da me prati dok krivudam uličicama u gradu (a to radim dosta brzo), već se gubi i počne da preračunava ili prikazuje sliku od prethodnog skretanja a ja već došao i prošao sledeću raskrsnicu. IGO8 radi glatko i bez većih problema, mada i on (tokom moje slalom vožnje po gradu) često zna da mi kaže da skrenem u drugu desno u trenutku kada sam ja već destak metara prošao tu "prvu" ulicu.
[ bakara @ 31.05.2011. 21:31 ] @
Citat:
pisac: To sigurno nije SCGroute2.3, koja je to mapa?

Danas sam sasvim slučajno otkrio da i CNEurope2012.10, i AdriaRoute 3.00 imaju baš taj detalj koji sam naveo da nedostaje na SCGroute2.3.

Eto sam si sebi dao odgovor, adria route.

Citat:
pisac: Što se mene tiče meni je bolja Contrastova mapa, zbog toga što me ne vodi nepostojećim putevima, i zbog toga što ima više detalja po nekim selendrama u koje ja svraćam. Možda će nekome drugome biti bolja SCGroute zbog toga što ima ucrtane pešačke stazice i offroad puteve, i neće mu smetati što ga relativno često navodi da vozi kola baš po tim vukojebinama, ali to je već stvar ličnog afiniteta.

Kako to mislis da te vodi po nepostojecim putevima, ako si pravilno podesio sve kako treba ja jos nisam video da je garmin napravio pogresnu rutu, a za iGo se to desava ali zato su ugradili opciju alternativne rute pa biras sam.

Garmin je i dobar u tome sto razlikuje prioritet puta tako da se ne moze desiti da te vozi paralelno pored auto puta cak ni kad je taj put kraci, vozice te uvek kuda je i logicno da te vozi osim ako ti ne podesis drugacije (recimo stavis najkracim putem).

Citat:
Meni SCGroute koristi kada treba da nađem kućne brojeve u Beogradu, ali kućni brojevi su ipak manje važni.

Ajde sad ozbiljno...za sta ti koristis navigaciju?

Meni treba za posao, postavljacu teme takodje treba za posao...a posao me navodi na tacno odredjenu adresu / broj (cak i to nekada nije dovoljno jer je ulaz sa druge strane zgrade)...ne vidim kako ce mi biti dovoljno da me dovede na neki bulevar, a tek negde gde ima gomila ulicica sa istim nazivom...to mi ne vrsi posao i gubim vreme.

Ja bre garminu zameram sta ne mogu da unesem broj + slovo (recimo 8a) a kamo li da nema jos broja u celoj ulici pa to mogu i sa obicnom kartom.


[ pisac @ 01.06.2011. 00:11 ] @
AdriaRoute (3.00 koju ja imam) je loša, jer navodi jednosmernim ulicama u pogrešnom smeru, i pravi skretanja tamo gde je zabranjeno.

SCGroute2.3 je bolja, ali od početka imaju neki problem sa zumiranjem mape, ta mapa izgleda drugačije nego druge "normalne" mape, i mnogo se sporije iscrtava na Garminu (prikazuje previše detalja, ne zumira se sama kako treba, i slično). Primer: kada vozite autoputem sa normalnom mapom, kako prilazite skretanju na autoputu, tako se pogled zumira i počinju da se iscrtavaju okolne ulice pored autoputa. To kod SCGroute ne radi, tamo se uvek vide okolne ulice dok vozite autoputem. Previše nepotrebnih detalja, odvlači pažnju i otežava pregled, i usporava iscrtavanje.

Citat:
bakara: Kako to mislis da te vodi po nepostojecim putevima, ako si pravilno podesio sve kako treba ja jos nisam video da je garmin napravio pogresnu rutu, a za iGo se to desava ali zato su ugradili opciju alternativne rute pa biras sam.


Kroz grad uvek vozim najkraćim putem, jer ni Contrast ni SCGroute ne uzimaju u obzir gužve u glavnim ulicama, pa "najbržim" putem u stvari stignem najsporije . E, kad uključim taj najkraći put, onda SCGroute počne da me navodi pešačkim stazama i preko nekih njiva, a to mi Contrast ne radi.

Citat:
bakara: Ja bre garminu zameram sta ne mogu da unesem broj + slovo (recimo 8a) a kamo li da nema jos broja u celoj ulici pa to mogu i sa obicnom kartom.


Možeš, kako ne možeš. SCGroute ima unesene sve brojeve sa slovom, kao POI tačke. Uđi u izbor za POI, i unesi ime ulice sa brojem i slovom, i dobićeš tačnu poziciju te adrese. Kod naprednijih softvera (npr. Garmin Mobile XT) je to u POI grupi "građevinski objekti" -> "zgrada", pa možeš sve te brojeve i da izlistaš.
[ samo_da_pitam @ 02.06.2011. 11:35 ] @
GPS koristim iskljucivo na mobilnim telefonima (Symbian i Android).
Mape za Ndrive se update-uju na mesecnom nivou (uglavnom). Imao sam prilike da vidim kako to izgleda kod nekoga ko je platio ceo program i mape su novije i detaljnije. Na zalost nisam uspeo ni za sebe da uzmem sa tog telefona neku noviju od ovih koje kruze internetom. Inace, mapa (CT mapa) koja je u tom placenom Ndrive-u bila sveze updateovana je bila detaljnija nego Contrastova mapa na planplus.rs
Kada sam video kako to lepo i fino radi, kada se ima updatovana mapa, resio sam da i ja razmislim o legalnoj kupovini Ndrive-a. Ipak to sada i nije toliko skupo kao nekada.

P.S. Za sebe sam izveo zakljucak, pored Ndrive-a sam zauvek rekao zbogom Garminu. Za moje potrebe GPS-a, lakoca koriscenja Ndrive-a prevazilazi sve eventualne prednosti Garmina.
[ bakara @ 02.06.2011. 21:26 ] @
Citat:
pisac: SCGroute2.3 je bolja, ali od početka imaju neki problem sa zumiranjem mape, ta mapa izgleda drugačije nego druge "normalne" mape, i mnogo se sporije iscrtava na Garminu (prikazuje previše detalja, ne zumira se sama kako treba, i slično). Primer: kada vozite autoputem sa normalnom mapom, kako prilazite skretanju na autoputu, tako se pogled zumira i počinju da se iscrtavaju okolne ulice pored autoputa. To kod SCGroute ne radi, tamo se uvek vide okolne ulice dok vozite autoputem. Previše nepotrebnih detalja, odvlači pažnju i otežava pregled, i usporava iscrtavanje.

Iskreno, nisam probao scg 2.3, koristio sam 2.0, a posle prepiske sa tobom sam ubacio 2.4NT i ona ima ihahaj detalja...mislim da detaljnije ne moze (cak pise koje gorivo toce na kojoj pumpi)

Sto se tice samog rutiranja garmin je tu tata za sve i ja jos nisam video navigaciju koja iscrta logicniju rutu. Detalje na mapi podesavas sam ili iz programa ili iz map source, rekao bih da si ti nabudzio detalje na maksimum pa ti zato koci.

Citat:
pisac: Kroz grad uvek vozim najkraćim putem, jer ni Contrast ni SCGroute ne uzimaju u obzir gužve u glavnim ulicama, pa "najbržim" putem u stvari stignem najsporije . E, kad uključim taj najkraći put, onda SCGroute počne da me navodi pešačkim stazama i preko nekih njiva, a to mi Contrast ne radi..

garmin iscrtava stvarno najbrzu rutu, a ako hoces najkracu onda je tu bukvalno najkraca i nema sta da se bunis...ali evo kako ja koristim garmin da izbegnem guzvu...

Ukljucis on izabere rutu, kad vidis guzvu jednostavno skrenes kuda ti mislis da treba a prepustis garminu da nadje novu rutu...do sad je uvek bilo najbolje tako, jednostavno ne zelim stalno da slusam navigaciju, vozim po nekad i na svoju ruku a on neka racuna.

Citat:

Nisam znao...ovo je neprocenjivo!

Citat:
samo_da_pitam: Inace, mapa (CT mapa) koja je u tom placenom Ndrive-u bila sveze updateovana je bila detaljnija nego Contrastova mapa na planplus.rs
Kada sam video kako to lepo i fino radi, kada se ima updatovana mapa, resio sam da i ja razmislim o legalnoj kupovini Ndrive-a. Ipak to sada i nije toliko skupo kao nekada.

P.S. Za sebe sam izveo zakljucak, pored Ndrive-a sam zauvek rekao zbogom Garminu. Za moje potrebe GPS-a, lakoca koriscenja Ndrive-a prevazilazi sve eventualne prednosti Garmina.

Ndrive i Igo imaju iste mape, sa razlikom sto ndrive zna da napravi bas glupe rute, inace ndrive moze biti odlicna navigacija samo to da srede.
@pisac
ndrive bi ti se svideo on uvek pravi neke najkrace moguce rute pa makar one isle i kroz parking
[ Zarko Silic @ 11.06.2011. 13:29 ] @
Samo jedno pitanje:

da li je neko od vas, posebno od vas koji zagovarate superiornost Garmina pokusao da napravi jedan ovako uporedan test GPS sistema?

[ Predrag Supurovic @ 13.06.2011. 09:34 ] @
Ja jesam. Ima i Igo i Garmin i cesto ih drzim istovremeno ukljucene. Obe navigacije su dobre. iGO je lepsi a Garmin za nijansu bolje navodi.
[ Zarko Silic @ 14.06.2011. 22:45 ] @
Evo ovako,

paralelno sam testirao ta 2 siatema prosle godine na relaciji NS-Hamburg (oko 1900 km) sa oko desetak medjuodredista.

Vozac je savrseno poznavao put (vise od 100 puta je isao i poznaje sve detalje). Bolje od bilo koje navigacije.

Oba uredjaja su, uslovno receno podjednako podesena. Optimalna (jednostavna) metoda. (Na Igo8 sistemu su odabrane mape koje granicne prelaze normalno sastavljaju)

Rezultati su sledeci:

Igo je pogresio 12 puta (vucene su crtice)
Garmin 35 puta od cega su 3 fatalne greske gde je bez ikakvog razloga zeleo da skrene sa autoputa, ili sa glavnog puta koji je inace i jednostavniji i kraci od onog na koga je zeleo preci (TMC iskljucen kod obe navigacije).

Paralelno sa njima, na nemackim putevima je ukljucena i treca navigacija, TomTom koja nije napravila ni jednu gresku na glavnim saobracajnicama i samo 2 beznacajne na sporednim.


Najverovarnije ste vi (Supurovic i Ventura) u pravu kada su u pitanju puteljci kroz sumu (to nisam testirao); ocigledno da Igo8 nije za to predvidjen, ali u gradovima se Igo8 (bar u poslednje 2 godine) bolje snalazi.

Mislim da je Bakara svoje zapazanje vezao za neko predjasnje vreme kada je Garmin stvarno bio u prednosti, ali se Igo8 u poslednje 2 godine neverovatno razvio. Mape bolje i brze funkcionisu; manje gresi, daje preglednije podatke na displeju (narocito Riks skin), lakse i jednostavnije se dolazi do novih mapa (i autorizovanih i piratskih). Recju, bez obzira sta statistike o prodaji govore, mada nisam bas siguran da su tacne, Igo8 ima prednos koja je iz dana u dan sve veca.[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 14.06.2011. u 23:58 GMT+1]
[ samo_da_pitam @ 15.06.2011. 00:40 ] @
Nisam imao prilike da licno koristim Igo ali ono sto sam video, razumeo sam da koristi identicne mape kao i Ndrive.
Godinama je Garmin bio pojam za navigacije, i imam utisak da je puk'o poput Nokije. Posle Garmina, lakoca upotrebe Ndrive me fascinira. Koliko sam primetio Igo bi trebalo da je samo jos bolji i od Ndrive-a.
Poredio sam skoro na kratko u inostranstvu Ndrive i Nokijine Ovi maps, i iako Ovi maps imaju jedinu prednost postojanje 'satelit view' (kao na google maps) sve ostalo je u korist Ndrive-a.
Sa opcijom koju ima, da pretrazuje POI online, i pri tome koristi google bazu, je fenomenalan.

Da nije sve idealno govori i npr. to da iako je Lomina ulica u Beogradu vec duze jednosmerna, Ndrive nema nikakav problem da te navodi kroz takvu jednosmernu ulicu u suprotnom smeru :) i to sa najazurnijim mapama.
Garmina zbog glomaznosti i prestanka podrske za Symbian, cuvam do kraja leta, a nakon toga...

Meni je npr. paradoksalno da neobavesteni ljudi i dalje placaju serviserima 15 € da im se 'ubaci' Garmin u telefone a za skoro dupli iznos mogu da kupe neku legalnu navigaciju i imaju stalno azurirane mape. To naravno govorim o online kupovini, posto sam skoro video Ndrive (sowtware) u domacoj vodecoj kompjuterskoj prodavnici i cenu pored od preko 7 hiljada! Postojale su dve verzije sowtware-a sa razlicitim mapama ukljucenim ali je sve jedno preskupo u odnosu na istu kupovinu samo online.
[ pisac @ 15.06.2011. 00:55 ] @
Citat:
zarsilic: Igo je pogresio 12 puta (vucene su crtice)
Garmin 35 puta od cega su 3 fatalne greske gde je bez ikakvog razloga zeleo da skrene sa autoputa, ili sa glavnog puta koji je inace i jednostavniji i kraci od onog na koga je zeleo preci (TMC iskljucen kod obe navigacije).


Da bi "test" bio relevantan potrebno je i reći koje su mape bile aktivne na oba uređaja (i to po državama), i na kojim specifičnim mestima (i državama) su greške pravljene odnosno da li su greške mogle imati veze sa prelaskom granice ili prepravkama na putnoj mreži, itd...

A za one "fatalne" greške na Garminu, možda bi bilo korisno i reći koji je model Garmina bio u pitanju i da li je imao u sebi aktivne različite mape koje se preklapaju upravo u toj državi u kojoj je pravio greške.
[ Predrag Supurovic @ 15.06.2011. 07:34 ] @
Citat:
zarsilic
Najverovarnije ste vi (Supurovic i Ventura) u pravu kada su u pitanju puteljci kroz sumu (to nisam testirao); ocigledno da Igo8 nije za to predvidjen, ali u gradovima se Igo8 (bar u poslednje 2 godine) bolje snalazi.


Ne razumem cemu ovakav maliciozan komentar. Na puteljcima kroz sumu tesko da ce ijedan GPS koji ne prikazuje topo o sat karte da ti pomogne. Doduse, Garmin zna i dosta takvih puteljaka.

Ja sam GPS uredjaje koristio na nacin kako ga koristi svaki prosecan imalac takvih uredjaja u Srbiji i - naravno - u Srbiji, sa kartama koje su napravljene za Srbiju.

Garmin ima najvecu prednost u tome sto, ako negde primetis gresku, mozes da je posaljes InfoTeam-u i ona ce biti ispravljena u sledecoj verziji karte koju svi korsinici dobijaju bespaltno. Sa drugim proizvodjacima to ne moze.
[ Zarko Silic @ 15.06.2011. 10:37 ] @
Nema mesta malicioznosti. To sam napisao sa dobrom namerom jer sam pretpostavio da su komentari bazirani na takvoj vrsti puta: ti kao biciklista po sumama i bespucima, Ventura kao vozac onog sklopotala na 4 tocka sto ni na sta ne lici .

@Pisac

napisao sam da smo se trudili da izjednacimo uslove za obe navigacije: on na svom Garminu koji koristi duze vreme (naravno, redovno azuriranim i placenim 400 eura, model ne znam, ali nije toliko bitan ako su mape azurirane) i ja sa svojim Igom, najobicnije kinesko dj. od recimo 250 eura (obzirom da je napakovan sa WiFi kamerom,FM-om, Bt-om i jos raznim nepotrebnim glupostima).

Napominjem da se obojica poprilicno razumemo u ovu oblast i da su mape sastavljene "po propisu" ne bilo kako i bilo koja sa bilo kojom. Ovo kazem zbog sastavljanja na granicnim prelazima jer to savrseno moze da se uklopi.

Greske koje su pravile navigacije nisu bile na granicnim prelazima vec uglavnom na regionalnim i gradskim putevima. Svi su oni navodili na istu medjuodredisnu tacku, ali su to razlicito odredjivali. Da ponovim, kao sto sam napisao u svom prethodnom postu, vozac je savrseno poznavao put, bolje od svake navigacije, sasvim sam siguran u to. Kao sto svako od nas poznaje svoje mesto stanovanja sa blizom okolinom.

Jos da dodam da me je jedna od Garminovih mapa (nevezano za ovaj test NS-HA) redovno navodila u Dunav prilikom prelaska klisanskog mosta u Novom Sadu, mada puta uopste nije bilo, ili ga ja nisam nikada tamo video.


@Supurovic

karte je moguce ispravljati i u iGo reziji, ali ne preko navigacionog uredjaja vec je za tako nesto potrebno pristupiti NETu. Na zalost, ne azurira se bas sve kako bi to zeleli, a dodatne probleme pravi i mesanje cirilicnog i latinicnog pisma. Sve u svemu, ove navigacije su korisna pomagala s tim sto se mora napomenuti da su od idelnog navodjenja jos uvek daleko.


Sto se Srbije tice i Contrastovih karti, one su posebna prica. Imam utisak da ce uskoro biti zaboravljene ako ne preduzmu nesto radikalno. NQ im je za petama.
[ bakara @ 15.06.2011. 22:54 ] @
Citat:
zarsilic
Mislim da je Bakara svoje zapazanje vezao za neko predjasnje vreme kada je Garmin stvarno bio u prednosti, ali se Igo8 u poslednje 2 godine neverovatno razvio. Mape bolje i brze funkcionisu; manje gresi, daje preglednije podatke na displeju (narocito Riks skin), lakse i jednostavnije se dolazi do novih mapa (i autorizovanih i piratskih). Recju, bez obzira sta statistike o prodaji govore, mada nisam bas siguran da su tacne, Igo8 ima prednos koja je iz dana u dan sve veca.


Ne, Bakara je koristoi najnovije verzije mapa i za iGo i za Garmin (objasnio sam koje ranije)...i kao sto rekoh iGo zavrsava posao, ali za nekoga kome navigacija sluzi za posao sme da se pouzda samo u garminove mape pa makar bile ruzne i sto puta.
A ranije sam i napomenuo da nije problem da te bilo koja navigacija odvede od grada do grada (ma to moze i mapa na papiru), problem je kad stignes u taj grad da nadjes tacnu adresu.

Evo pre neki dan sa prijateljem bas trazimo bulevar arsenija carnojevica 54 (agencija kontiki), garmin nalazi odmah...iGo nema broj (besmisleno, ulica je ogromna) i nudi ako se secam broj 52 koji se u stvari nalazi u drugom bloku zgrada (veze s vezom nema), garmin nas dovodi na tacnu lokaciju, zatim trazimo menjacnicu posto je nema u blizini...u garminu imate i vecinu menjacnica, zakljucak izvedite sami.

[ bakara @ 15.06.2011. 22:59 ] @
Citat:
samo_da_pitam
Godinama je Garmin bio pojam za navigacije, i imam utisak da je puk'o poput Nokije. Posle Garmina, lakoca upotrebe Ndrive me fascinira. Koliko sam primetio Igo bi trebalo da je samo jos bolji i od Ndrive-a.

Za bilo koju ozbiljnu namenu se koristi garmin, ja jos nisam video iGo sa plovnim putevima i stazama van grada.

Ndrive nije los ali treba da dorade logiku kojom se prave rute.
[ Predrag Supurovic @ 16.06.2011. 07:30 ] @
Eto bas prekjuče, na prilazu Užicu od Zlatibora, iGo napravio dve kardinalne greške: uputio na jednosmerne ulice u pogrešnom smeru... To su ulice koje su takve decenijama unazad i nikad im se status nije ni menjao.
[ sesticlj @ 16.06.2011. 12:25 ] @
Ko imalo razmišlja dok vozi dobre su i jedna i druga i treća karta, ali da se jedna od njih ističe kao najbolja to se nemože reći jer sve imaju puno grešaka. Opet napominjem to je zenemarljivo za onoga ko razmišlja dok vozi, a ne za one koje voze slijepo po navigaciji. Skupljaj te greške i šaljite ih redovno i samim tim ćemo imati dobru kartografiju.

Možda je bolje pitanje koji navigacijski softw je bolji, Garminov, Mireo ili neki iz iGO grupe? Velike su razlike u rutiranju, načinu navodjenja i sl.

[ bakara @ 16.06.2011. 23:10 ] @
Evo danas opet situacija, treba da odem na adresu Milosev kladenac 14b, garmin me je odveo na adresu iz prve...probajte iGo ja nisam ni pokusavao!
[ Zarko Silic @ 28.06.2011. 21:06 ] @
Ajde probaj sa Garminom da odes u ulicu Novosadsku 1 u Beceju.
[ bakara @ 30.06.2011. 14:16 ] @
Citat:
zarsilic: Ajde probaj sa Garminom da odes u ulicu Novosadsku 1 u Beceju.

Jel to bivsa ulica Mose pijade?
Tu koliko vidim ima dosta promenjenih naziva...?
Ja sam ovih dana dosta putovao i koristio sam iGo gde god je mogao da zavrsi posao i mogu reci da je dosta pregledan kada treba da se negde skrene, ali opet...kako u njemu nisam mogao da nadjem najblizu benz. pumpu, ikeu i praktiker vise sam koristio garmin.
[ dragancce @ 30.06.2011. 14:24 ] @
Evo rekoh da kazem po nesto koristim od pocetka iGO mape i obisao sam pola srbije poprilicno kad se ogovori o malo vecim mestima do mesta me vodi eventualno do ulice doduse ne pouzdam se mnogo u ulicu kad pricamo o broju ulice to uglavnom kad se radi o manjim mestima, zaboravite. Za Beograd ili Nis ima i brojevi ulica to nije sporno. Ja sam u Negotinu imao problem, vodio me ladno kroz slepu ulicu zaglavio me. Tako da u principu, mene iGO vodi do mesta i eventualno glavne ulice ali brojeve zaboravite.
Doduse ne bih znao ni kako treba sada instalirati drugi neki softver i kako se ubacuju druge mape da isprobam
[ bakara @ 30.06.2011. 14:37 ] @
Citat:
dragancce:Tako da u principu, mene iGO vodi do mesta i eventualno glavne ulice ali brojeve zaboravite.

O tome i pricam...i gore navedena Novosadska u Beceju nema brojeve...dok u garminu Mose Pijade ima sve brojeve.
[ Zarko Silic @ 02.07.2011. 22:38 ] @
Citat:
bakara: O tome i pricam...i gore navedena Novosadska u Beceju nema brojeve...dok u garminu Mose Pijade ima sve brojeve.


A da li u Garminu uopste postoji Novosadska ulica u Beceju? .

Igo je ima vec 2 godine.

Mozemo tako diskotovati u nedogled sta koji ima a sta nema. Cinjenice koje govore o porastu popularnosti u poslednjih par godina nesumnjivo su na strani Igoa.

Na monogim (svim) forumima moze se pronaci (izracunati) statistika koriscenja jednog odnosno drugog sistema za navodjenje kod osoba koji u svojim masinama poseduju oba.

Garmin "cuvaju" kao rezervu a IGO koriste i to u 95% slucajeva.

Od 10 osoba, vozaca putnickih vozila (ne ofrodera) koji su probali Igo, a do sada koristili Garmin samo jedna (eventualno dve) ostaju pri starom sistemu, a i to je pitanje dokle.

Kamiondzije (selidbari) definitivno prelaze, ili na Primo (IGO) ili na TomTom.
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 02.07.2011. u 23:52 GMT+1]
[ bakara @ 02.07.2011. 23:56 ] @
Citat:
zarsilic: A da li u Garminu uopste postoji Novosadska ulica u Beceju? .

Igo je ima vec 2 godine.

Mozemo tako diskotovati u nedogled sta koji ima a sta nema. Cinjenice koje govore o porastu popularnosti u poslednjih par godina nesumnjivo su na strani Igoa.

Ne postoji naravno...nisu promenili naziv ulici i ti si to uspeo da iskopas, bez da pomenes da igo nema brojeve za istu ;)

A to sta je popularnije je je za diskusiju....garminove navigacije kostaju od 200e, igo kosta od 50e...
Igo se lako instalira i nelegalna verzija, garmin je dosta komplikovan za nelegalne radnje.
Igo postoji za svaku platformu, a garmin je tek izbacio sw za iphone i razvija za android...

Kakav zakljucak o popularnosti posle ovoga da izvedemo?

Citat:
zarsilic
Kamiondzije (selidbari) definitivno prelaze, ili na Primo (IGO) ili na TomTom.

Da vidim taksistu koji ce da bude srecan sa igo...?
[ Zarko Silic @ 04.07.2011. 21:52 ] @
Citat:
bakara: A to sta je popularnije je je za diskusiju....garminove navigacije kostaju od 200e, igo kosta od 50e...
Igo se lako instalira i nelegalna verzija, garmin je dosta komplikovan za nelegalne radnje.
Igo postoji za svaku platformu, a garmin je tek izbacio sw za iphone i razvija za android...


Nije za diskusiju. Savrseno je jasno, a odgovor si sam dao pa cu ja samo ponoviti:

Citat:
garminove navigacije kostaju od 200e, igo kosta od 50e...
Igo se lako instalira i nelegalna verzija, garmin je dosta komplikovan za nelegalne radnje.
Igo postoji za svaku platformu, a garmin je tek izbacio sw za iphone i razvija za android...

Sa takvom politikom 100% srljaju u propast.

U svakom slucaju je lakse pronaci kucni broj ako si vec u ulici nego traziti ulicu u nekom gradu;
Ili ces mozda vikati kroz prozor prolaznicima da pitas gde je ta i ta ulica? . Pa cemu onda sluzi navigacija?

Inace, nisam ni ja bas zadovoljan sa Contrastom. Nadam se da ce ih ovo sto im je NQ za petama, potaci da nesto preduzmu.


P.S. Koji Txisti? Ne sastoji se GPS svet samo od Srbije?

Voleo bih da vidim koji to Garmin moze da pridje Igo/CEDA u Ceskoj, ili Igo/Monolitu u Sloveniji.


[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 04.07.2011. u 23:02 GMT+1]
[ bakara @ 06.07.2011. 21:37 ] @
Citat:
zarsilic:
Ili ces mozda vikati kroz prozor prolaznicima da pitas gde je ta i ta ulica?

Imas bas cudan zakljucak...ko ce da vice kroz prozor kola?

Korisnik garmina sigurno nece jer ima i adresu i broj....ne razumem sta bi trebao da pita?
Citat:
U svakom slucaju je lakse pronaci kucni broj ako si vec u ulici nego traziti ulicu u nekom gradu

Na koju mislis?

Biraj Saveza boraca ili Zivka gavrilovica...gde je lakse naci broj?U ovoj temi ima bar dovoljno primera gde iGo nema sta da trazi, ne razumem u kojem segmentima je Igo bolji, ako ti nije tesko da mi nabrojis?
Sta to iGo moze a garmin ne moze....ja sam naveo dovljno primera sta garmin moze a iGo ne.
[ Zarko Silic @ 07.07.2011. 00:50 ] @
Pa cekaj sad,

da li ti svoje zapazanje u superiornosti Garmina baziras na kartama Srbije, ili imas uvid i u ostale Evropske zemlje?

Ja Garmina nemam kod sebe niti me zanima. Dok sam ga koristio toliko je gluposti pravio sa navodjenjem da sam ga odavno izbacio iz upotrebe. Sumskim putevima ne idem niti ne zanimaju, niti vecinu vozaca tako nesto zanima.

Osim toga, sve ovo sto pricas nije sukob na relaciji Garmin Igo vec je rec o mapama u Garminu i mapama za Igo, sto nikako nije isto. Koliko ce koja karta biti precizna zavisi iskljucivo od proizvodjaca karti, a ne od samog uredjaja, ali kako ce ceo sistem funcionisati to zavisi od samog sistema.

Ja sam rekao, i stojim iza toga da je Igo u velikom usponu za razliku od Garmina, a jedan od razloga je i onaj koji sam spomenuo u prethodnom postu citirajuci tvoje reci. I to je tacno tako.

Licno poznajem vise desetina osoba koji su sa Garmina presli na Igo i ni jednu koja je to ucinila obrnuto. Zakljucak sam bazirao, izmedju ostalog i citajuci forume, kako nase tako i strane na kojima se jasno moze zakljuciti kakav je trend, sto sam takodje naveo u svom prethodnom postu.

E sad, ne znam koliko osoba koji koriste navigaciju zanima Savez boraca, ili Zivka Gavrilovica, ali ocigledno ne mnogo.

Igo je sistem u velikom usponu ako se posmatra period od poslednje 2 godine. Ne zanam sta je tome razlog, da li CE platforma ili nesto drugo, ali vidim da je tako.

Ovo je trenutna lista najpopularnijih navi uredjaja u EUPre samo 2 godine skoro redovno je medju njih 10 bar 9 bilo Garmina. Cesto i svih 10.
[ Predrag Supurovic @ 07.07.2011. 09:15 ] @
Citat:
zarsilic: Pa cekaj sad,

da li ti svoje zapazanje u superiornosti Garmina baziras na kartama Srbije, ili imas uvid i u ostale Evropske zemlje?Pa zamisli, ova tema se odnosi na karte Srbije. :)

Evo neki dan, krenem za Kosjeric i iGO me non/stop upucuje naopako. Umesto glavnim (magistralnim) putem on hoce sporednim i to vrlo nezgodnim. Cak i kada sam odsao na magistralni put on i dalje insistira da sidjem sa njega i vratim se na sporedni... U Pozezi me upucuje na sporednu jednomernu ulicu (naravno u kontra smeru) iako sam na magistralnom putu...

Preglednost pame je nikakva. nema mogucnost da podesim razmeru mape shodno mojim potrebama nego ima samo tri unapred odredjene razmere od kojih nijedna nije dovoljno velika da covek moze da se orjentise u prostoru. Raskrsnicu vidim tek kad sam prakticno usao u nju...

Za to vreme Garmin radi ko sat, cak i onaj nastariji i odavno zastareo.


[ pisac @ 07.07.2011. 11:50 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Preglednost pame je nikakva. nema mogucnost da podesim razmeru mape shodno mojim potrebama nego...


Ne znam o čemu pričaš, preglednost mape je na IGO8 mnogo bolja nego na Garminu, i to je neopisivo. Bolje je i skrolovanje i zumiranje, i pregled u toku vožnje koji može da se menja i po visini/nagibu, daljini, uglu, itd... I osvežavanje ekrana u toku navigacije, i sve.

Što se tiče mapa, više grešaka sam nalazio na Garminovim mapama, uključujući i takve prekide na putu koji su verovatni uzrok takvog ponašanja koje si pomenuo, ali ako nekome trebaju kućni brojevi onda neka koristi SCGroute i to je to.
[ Predrag Supurovic @ 07.07.2011. 17:23 ] @
Kako se toga nisam setio, da su za to sto lose radi igo mapa krive greske u garmin mapama.... :)
[ bakara @ 07.07.2011. 22:30 ] @
Citat:
zarsilic: Pa cekaj sad,

da li ti svoje zapazanje u superiornosti Garmina baziras na kartama Srbije, ili imas uvid i u ostale Evropske zemlje?

Koju zemlju hoces...?
Evo mapa Parisa, pa proceni da li ima dovoljno detalja...a ovo je inace ona "obicna" mapa evrope a ne zaboravi da garmin ima i detaljnije lokalne mape.

[ bakara @ 07.07.2011. 22:44 ] @
Citat:
zarsilic:
Ja Garmina nemam kod sebe niti me zanima. Dok sam ga koristio toliko je gluposti pravio sa navodjenjem da sam ga odavno izbacio iz upotrebe. Sumskim putevima ne idem niti ne zanimaju, niti vecinu vozaca tako nesto zanima.

Osim toga, sve ovo sto pricas nije sukob na relaciji Garmin Igo vec je rec o mapama u Garminu i mapama za Igo, sto nikako nije isto. Koliko ce koja karta biti precizna zavisi iskljucivo od proizvodjaca karti, a ne od samog uredjaja, ali kako ce ceo sistem funcionisati to zavisi od samog sistema.

Garmin ni pod razno nece da te novodi sumskim putem ukoliko to ne stoji u postavkama, ovo je obicna glupost!

A ako je rec o kartama garmin ima svoje karte i ja nevideh preciznije i detaljnije karte od njhovih...iGo karte mogu da posluze ali u poredjenju sa garminom su smesne.

Citat:
zarsilic

E sad, ne znam koliko osoba koji koriste navigaciju zanima Savez boraca, ili Zivka Gavrilovica, ali ocigledno ne mnogo.

To je bio primer na tvoju tvrdnju da je dovoljno naci ulicu...ja i dalje tvrdim da nije, cemu navigacija ako te ne vodi na adresu?
Ti si zadovoljan time?

Ja poslom idem nekoliko puta nedeljno na razne adrese...ja trazim tacnu adresu i broj telefona onog kod koga idem, a primere tih adresa sam navodio ranije u temi, i pitao kako mi iGo moze tu zavrsiti posao, odgovor nisam dobio?
A ja niti sam vozac kamiona za selidbe niti taksista...njima je sigurno sasvim dovoljno da im kazu ulicu...

Ni na ovo pitanje nisam dobio odgovor?
Citat:

U ovoj temi ima bar dovoljno primera gde iGo nema sta da trazi, ne razumem u kojem segmentima je Igo bolji, ako ti nije tesko da mi nabrojis?
Sta to iGo moze a garmin ne moze....ja sam naveo dovljno primera sta garmin moze a iGo ne.


[ dragancce @ 08.07.2011. 07:11 ] @
Nisam jos probao garmin, doduse ne znam ni da li na ovom mom gps-u(Blueberry 2go351) moze da ide garmin, da ponovim ja mnogo vozim po juznoj i istocnoj srbiji, vodi mene Igo nadje mi mesto ali definitivno ulice mozes da zaboravis, znaci kad bi neko iz iskustva reko recimo hoce da ide za kladovo i da ima mapa na kojima moze da se upise ulica ili ide recimo za negotin a da nadje broj tacan.
[ konislav @ 09.07.2011. 16:51 ] @
Ja imam Garmin nuvi 2360 izgleda mi sasvim zadovoljavajuce. Ja sam ga kupio za (pretezno) koriscenje u Bugarskoj. Ima ovde firma koja izradjuje karte za Bugarsku i redovno ih odrzava, takodje pruza uslugu traffic trends koja ponekad dobro dodje ( ne radi u svim gradovima, ali reano i nema potrebe u malim mestima). Nisam testirao uredjaj u Makedoniji ili Srbiji. Koristim Ndrive na telefonu, takodje i google maps. Primetio sam da GPS na mobilnom, u Makedoniji (Skopju, Kumanovu i Stipu- tu sam testirao) pravi gresku kod pozicioniranja na mapi. U Bugarskoj je preciznost mapa mnogo bolja, tacnije moje pozicioniranje na mapi. Ja sam mobilni koristio kod trazenja ulica u toku hodanja(setnja) ne u toku voznje. pretpostavljam da ce pri voznji gresiti jos vise. Kad se vratim sa odmora napisaci kakav je traffic assistence u vecim turistickim gradovima u jeku letnjih guzvi.

Razlika izmedju Garmin nuvi 2460 koji je najbolji na listi i ovaj uredjaj koji ja imam je samo u velicini displeja. Druge karakteristike su identicne. Ima jos jedna mala razlika, na zvanicnoj strani Garmin-a je 259US$ , a kad ga kupujes u Evropi je 259 eura.

[Ovu poruku je menjao konislav dana 09.07.2011. u 20:12 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 09.07.2011. 21:11 ] @
Danas, putujem od Užica do Priboja.

iGo me uputio da idem preko Mokre Gore.... bože sačuvaj...

Srećom pa znam kud treba da idem.
[ bakara @ 10.07.2011. 11:18 ] @
Citat:
dragancce:ja mnogo vozim po juznoj i istocnoj srbiji, vodi mene Igo nadje mi mesto ali definitivno ulice mozes da zaboravis, znaci kad bi neko iz iskustva reko recimo hoce da ide za kladovo i da ima mapa na kojima moze da se upise ulica ili ide recimo za negotin a da nadje broj tacan.


Igo u Kladovu u opste nema ulice...a u Negotinu nema brojeve.

GarminKladovo:Garmin Negotin:[ dragancce @ 21.07.2011. 14:13 ] @
Ubacio sam mapu garminovu da isprobam i iz momenta vracam contrast, tacno je ima i ulica u Boljevcu ali je sve vreme potpuno besmisleno gresio terao me da skrecem tamo de nema skretanja terao me da predjem preko pesacke zone itd.
naravno ostavljam mogusnost da sam naso losu mapu.
[ brale77 @ 24.08.2011. 16:59 ] @
Da li neko odavde koristio Mireo softver? Kako se pokazao i kakav je u odnosu na iGo?

Razmišljam da li da kupim Prestigio RoadScout 4150, ili WateQ X850. Uz prvi se isporučuje i Mireo sa mapama Balkanskog regiona, a uz drugi mi prodavac nudi da mi besplatno instalira iGo.
[ mitkesopot @ 11.06.2012. 14:38 ] @
Garmin je definitivno ozbiljnija firma, barem zasad.
Imaju update mapa 5-6 puta godišnje, a igo jednom ili nijednom.
Mada postoje dve stvari koje me nerviraju kod garmina:

1. Obustavio je dalji razvoj aplikacije za symbian, što meni lično treba, stali su na 5.0.5 a ta verzija je nekompatibilna sa novijim symbian telefonima,
2. Za neke delove Srbije Adriaroute je detaljnija od Scgroute što je nebulozno jer je Adriaroute prvenstveno rađena za Hrvatsku.

Isti detalj:Ima i igo svojih prednosti, a to je vožnja po putevima, brže i bolje se snalazi, manje brljavi, kod garmina mi se dešavalo da kad su dve ulice blizu, recimo manje od 30 metara, mogućnost pogrešnog skretanja je 40-60%.

Tako da ja ostajem pri oba, igo koristim na duže relacije (međugradske što bi rekli), a garmin kad mi treba tačna adresa (s tim što moram 25 na sat da vozim kad sam u centru Bgd jer ako tu promašim skretanje ima da kružim i po nekoliko km).
[ bakara @ 11.06.2012. 16:38 ] @
Citat:
mitkesopot
Tako da ja ostajem pri oba, igo koristim na duže relacije (međugradske što bi rekli), a garmin kad mi treba tačna adresa (s tim što moram 25 na sat da vozim kad sam u centru Bgd jer ako tu promašim skretanje ima da kružim i po nekoliko km).

Nijedna navigacija nije idealna, ali garmin mape su ipak mnogo bolje.

Evo zadnjih jedno 8 meseci koristim iskljucivo iGo (posto garmin nemam vise) i bukvalno se ne secam situacije da je mogao da nadje tacnu adresu osim ako to nije neka velika i dobro poznata ulica, u svakom drugom slucaju nadje samo ulicu, sto je meni gotovo neupotrebljivo jer postoje citava naselja sa jednom ulicom.

Sta raditi kada ne mozete naci adresu koristeci iGo, a garmin nemate...ako imate android telefon upalite google maps, tamo sve ima ko na garminu

Google maps ce da pregazi sve navigacije...

[ ventura @ 11.06.2012. 17:23 ] @
Pošto je City Navigator Europe NT 2012 dosta dobro pokrio Srbiju (štaviše i verzija 2011 je dosta dobro pokrila), SCG Route je u suštini izgubio svoj smisao, jer Garmin navigacije već dolaze preloaded sa CN Europe, sa sve besplatnim updateovima...

Konkretno primer Sopota na SCG Route, Adria Route i City Navigator Europe:
[ boyan3001 @ 11.06.2012. 18:23 ] @
Slazem se za Google, samo da dozvole skidanje mapa ili bar neko da ponudi flat rate internet preko moblinog... sto se nece dogoditi, za naseg zivota verovatno :D

Ja imam Garmin Mobile XT na Symbian Nokii i nisam odusevljen nesto posebno. Na prvom mestu samim softwareom, tacnije njegovim interfejsom. Izuzetno je nezgrapan i mada bogat mogucnostima, ne bas mnogo pristupacan. Druga stvar, sa samim rutiranjem isto nemam neko ekstra dobro iskustvo. Vise puta me je vodio bez razloga ne bas logicnim i brzim putevima, uprkos setovanjima. Moj zakljucak je da na mapama putevi nize kategorije nisu bas toliko detaljno razvrstani, te sam par puta bio u situaciji da me je ubedjivao da treba da idem preko lokalnog seoskog puta (koji je fizicki kraca ruta), umesto preko obliznjeg magistralnog (koji je u boljem stanju i brzi).
Ne kazem da iGO bolji, samo kazem da nisam video neke velike prednosti Garmina, bar u Mobile XT obliku.
[ bakara @ 11.06.2012. 20:02 ] @
Citat:
boyan3001: Slazem se za Google, samo da dozvole skidanje mapa ili bar neko da ponudi flat rate internet preko moblinog... sto se nece dogoditi, za naseg zivota verovatno

Imas na google maps pre-cashing opciju gde ceo region koji zelis iskesira u memoriju i to radi odlicno.
Net ti treba prakticno samo da bi uradio search, za same mape je nepotreban, mada kazu da ima hack neki za to...

Citat:
boyan3001: Vise puta me je vodio bez razloga ne bas logicnim i brzim putevima, uprkos setovanjima. Moj zakljucak je da na mapama putevi nize kategorije nisu bas toliko detaljno razvrstani, te sam par puta bio u situaciji da me je ubedjivao da treba da idem preko lokalnog seoskog puta (koji je fizicki kraca ruta), umesto preko obliznjeg magistralnog (koji je u boljem stanju i brzi).

Nikada na garminu nemoj da postavis da te vodi najkracom putanjom, onda radi bas to sto opisujes.
iGo i nema nista od tih staza i puteva tako da on i ne moze da ti nudi takvu rutu
[ boyan3001 @ 13.06.2012. 00:41 ] @
Mozda Google Maps ima za neki drugu platformu opciju predkesiranja, ali za Symbian nema. Drzao sam ga dugo i nista mi nije koristio, pa sam ga obrisao. Sad sam evo ponovo instalirao, da za svaki slucaj proverim da u nekoj novijoj verziji nema tu opciju, ali jok. Cak je prilicno skromnih mogucnosti. Drugo, opet, ako ja ne mogu da odredim jedan region i kazem da skine sve mape za njega (mislim u svim nivoima), nego moram da rucno prelazim deo po deo da bi ga on sakupio u kes, to mi opet ne resava nista realno.

Garmin mi je setovan na brzu rutu, ne kratku. I ne radi se o tom problemu sa vodjenjem preko nekih ne asflatiranih puteva. Nego, evo dva primera:
Prva situacija je bila iz centra Beograda do Kovina. Vodio me je iz Panceva dole niz Dunav na Banatski Brestovac, sto je asfaltiran put, ali potpuno marginalan izmedju lokalnih sela, umesto preko Bavanista, sto je cak i fizicki kraci put. Isprobao sam obe rute, Garmin nije bio nikako u pravu. Posebno ne sto je taj put u bitno losijem stanju.
Druga, vrlo silicna situacija je bila Beograd - Valjevo, gde me je Garmin vodio preko Obrenovca i Uba u Valjevo, umesto ocekivane Ibarske magistrale. Ta ruta jeste kraca, ali nesto nebitno kraca, oko 5km, na ukupnu duzinu od 90km. Opet sam testirao i jednu i drugu varijatnu i opet je Garmin pogresio i pored standardne guzve na Ibarskoj koja je morala da spusti prosecnu brzinu ispod neke normalne.
Moj jedini zakljucak za obe situacije je da su mu putevi u istoj klasi. Ekstra smara u celoj prici to sto je mnogo nezgrapno naterati ga da rutu pravi koristeci odredjene tacke, kao sto je Google to jednostavno resio.

Tako ja navigaciju koristim u kombinovanom modu sa sopstvenom procenom i pamecu.
[ bakara @ 13.06.2012. 11:04 ] @
Citat:
boyan3001: Mozda Google Maps ima za neki drugu platformu opciju predkesiranja, ali za Symbian nema. Drzao sam ga dugo i nista mi nije koristio, pa sam ga obrisao. Sad sam evo ponovo instalirao, da za svaki slucaj proverim da u nekoj novijoj verziji nema tu opciju, ali jok. Cak je prilicno skromnih mogucnosti. Drugo, opet, ako ja ne mogu da odredim jedan region i kazem da skine sve mape za njega (mislim u svim nivoima), nego moram da rucno prelazim deo po deo da bi ga on sakupio u kes, to mi opet ne resava nista realno.

Moguce da se razlikuju verzije, a pre-cashed se radi tako sto zadrzis prst na mestu koje hoces da iskesiras, i iz padajuceg menija odaberes pre-cashed i on ce ceo region da skine, mozes naravno kesirati vise regiona.
[ genesys @ 13.06.2012. 13:32 ] @

Precaching postoji samo na androidu, a i onda se mora ukljuciti u Labs-u. BTW, nije nesto, ti "tile" zavisi koliko je zumirana mapa - desi se da kaa si na licu mesta i nemas net i pokusas da zumiras dobijes grubu mapu, kao kada previse zumiras neki BMP
[ boyan3001 @ 13.06.2012. 13:43 ] @
Oces reci, ne ucitava vise nivoa?

Sad sam instalirao opet, da probam da mi to nije promaklo. Nema Symbian definitivno. I opet uninstalirao =)

Inace, za Symbian je Nokia Maps dojaja skroz, sa jedinom manom da ni posle X godina nece da se smiluju da ubace mape Srbije... iako navodno koriste Navteq mape, a isti je kao sto znate vec izdao mape, ima vise od godinu dana. Nije nesto prebogat opcijama, ali izuzetno lako i dobro radi i ima jednostavan, intuitivan interfejs. Ja ne bih ni trazio alternativu da nemam problem sa postojanjem mapa.
[ vladanumicevic @ 02.08.2012. 22:07 ] @
imao sam priliku da koristim Garmin navigaciju i onda kasnije blaupunkt navigaciju ( i sad SKY DRIVE )sa iGO mapama i garmin je bio fenomenalan do nisam uzeo Sky drive( koristi iGO mape.
zasto iGo a ne garmin?
1.uredjaji nisu precenjeni sto se tice cene (a rade bolje i od skupljih uredjaja)
2.interfejs je laksi za koriscenje nego kod garmina(oni koji koriste garmin znaju da kad unose zeljenu adresu moraju da unesu drzavu,grad ,adresu,broj ulice kod iGO samo adreesu i broj ulice)
3.preciznije mape sto se tice puteva,POI nekoristim tako da mi je skroz nebitan taj detalj.opet iGO ni tu nezaostaje.
4.mogucnost podesavanja prikaza navigacijskod displeja
5.moj uporedni test- garmin pre najavi promenu pravca ali vise brljavi a to sto pre najavi ulicu i nije neki plus....
Ima sad jos par sitnica gde iGO prednjaci ali su zanemarljive
E sad citajuci postove video sam komentar tipa "non stop me je isljucivao sa autoputa" za iGO uredjaj...naravno da jeste kad nisu parametri dobro podeseni.
Elem ono sto mne interesuje ustvari a to je dali neko ima najnoviju mapu za tj noviju od Serbia_83_Contrast_2011.03_110422.fbl ???
[ Rusi @ 04.08.2012. 16:01 ] @
Instalirao sam iGO primo za Samsung SII. Interesuje me koje mape da trazim za isntalaciju? Da li su to mape namenjene i za ostale uradjaje ili su iskljucivo radjene za IGO?
Takodje me zanima da li za nasu drzavu radjeni 3D objekti i gde mogu da ih skinem? Zamolio bi za neki link gde bi mogao da nadjem sve ovo sto mi treba.
[ kinder400 @ 01.09.2012. 17:50 ] @
pomagajte ljudi instalirao sam u telefonu igo my way i ubacio mapu 2012 al problem je sto nema moje ulice ili kad mu postavim rutu gde da me odvede dodjem blizu tog odredista a ne tacno sto sam mu zadao sta da radim il dajte mi neki link sta da skinem hvala unapred
[ bakara @ 01.09.2012. 23:50 ] @
To je ono o cemu ja stalno zvocam da je iGo losa navigacija, mape su lose i nisu dovoljno detaljne.

Mozes samo da se pomiris sa tim da ce iGo uvek da te dovede "tu negde" pa se raspitas kako dalje, ili da se po malo oslonis na Google maps ako imas mogucnost da koristis data konekciju za pretragu.
[ kinder400 @ 04.09.2012. 22:22 ] @
problem je kad na igo namesti start i cilj uopste me ne dovede gde treba nego blizu tog mesta zasto ne znam pomoccccccccccc
[ bakara @ 04.09.2012. 22:27 ] @
Daj neki konkretniji primer i mapu koju koristis?
[ kinder400 @ 04.09.2012. 22:40 ] @
primer stavio sam da me odvede do kuce direkt on me doveo do centra a do kuce imam jos 500 metara a mapu koristim Serbia_R3_NQ_2012.Q1_120522.fbl i plus nevidi moju ulicu a ostale vidi
[ bakara @ 04.09.2012. 23:01 ] @
To je navtq mapa, probaj contrastovu.
[ kinder400 @ 04.09.2012. 23:09 ] @
probao sam da ubacim i ovu mapu Serbia8.3Contrast_2010.10_101213.fbl i opet isto e da poseduje huawei g300 a navigacija je igo my way
[ bakara @ 04.09.2012. 23:13 ] @
Onda nema resenja, u ostalom znas da dodjes do kuce, tako da ti je to najmanji problem


[Ovu poruku je menjao bakara dana 05.09.2012. u 20:53 GMT+1]
[ kinder400 @ 04.09.2012. 23:14 ] @
hvala ti i izvini na gnjavazu
[ bane4444 @ 05.09.2012. 19:33 ] @
:))

Šta će čovek ako zaboravi kako da stigne do kuće.

Inače i mene nerviraju navigacije, npr kad sam testirao put do nekih poznatih lokacija koje često posećujem, dešava se da bira lošu rutu, pa nije upisan kruzni tok i te gluposti, ali nikad mi se nije desilo da me mnogo zezne ako idem u neki nepoznat grad jer uvek stignem na lokaciju koju sam zadao.
[ bakara @ 05.09.2012. 20:04 ] @
Citat:
bane4444: ...dešava se da bira lošu rutu, pa nije upisan kruzni tok i te gluposti, ali nikad mi se nije desilo da me mnogo zezne ako idem u neki nepoznat grad jer uvek stignem na lokaciju koju sam zadao.

Meni se to desilo pre mesec dana sa iGo my way, lepo me je doveo do mesta gde je trebalo, naravno nije imao ulicu i broj (na to sam vec navikao) ali sam ja zato dobio odstampane tacne koordinate i racunao kada tamo dodjem da ce me to precizno dovesti na odrediste....e cvrc!

iGo my way nema opcije da se unesu koordinate, ja sam bio zabezeknut, na kraju sam isao od kuce do kuce i pitao ljude.

Sledeca situacija je da me iGo vodi pravo kroz zeleznicku stanicu (pomislim OK verovatno stara mapa, desava se) i tu se ne zbunim nego skrenem odmah desno posto pravo ne moze i gledam da ce igo da izracuna novu rutu, i slusam, skreni desno, pa ponovo desno...i opet na zeleznicku stanicu, katastrofa! Skrecem levo, navigacija predlaze opet levo (al sad znam za foru pa ne slusam)...

Uglavnom skapirao sam da lose radi rekalkulaciju rute, znaci kada skrenete sa zadate putanje umesto da predlozi novi zaobilazeci put ispred vas, iGo ce uporno da pokusava da vas vrati na tu rutu.

Garmin to jednostavno ne radi tako, a ako koristite iGo imajte ovo gore na umu. Veliki je problem ako imate prepreku ispred (recimo zatvoren put) a kraj ni malo ne poznajte iGo vam nikako nece pomoci.
[ adzo_ @ 05.09.2012. 21:38 ] @
Ako pricamo o iGO za android postoji mogucnost da se unesu koordinate
Find -> pa desni donji ugao Coordin. -> otvara trenutne N i E koordinate koje se pojedinacno mogu prekucati
Kada se to uradi te koordinate se mogu dodati u favorite ili prikazati na mapi ili izabrati nova ruta do te tacke

Za rekalkulaciju rute se apsolutno slazem

Edit:
Zaboravih da napomenem da imam verziju iGO 8.4.3.1


[ bakara @ 06.09.2012. 11:29 ] @
Citat:
adzo_: Ako pricamo o iGO za android postoji mogucnost da se unesu koordinate
Find -> pa desni donji ugao Coordin. -> otvara trenutne N i E koordinate koje se pojedinacno mogu prekucati
Kada se to uradi te koordinate se mogu dodati u favorite ili prikazati na mapi ili izabrati nova ruta do te tacke

Ja tu opciju nemam ili ne umem da nadjem (verzija je 8.4.2, tvoja je novija), ali bez obzira koja je verzija unosenje kordinata je nesto sto je osnovno za bilo koju navigaciju.
[ adzo_ @ 06.09.2012. 11:54 ] @
Ispravio sam prethodnu poruku i dodao slicice
[ vladanumicevic @ 06.09.2012. 16:25 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
bane4444: ...dešava se da bira lošu rutu, pa nije upisan kruzni tok i te gluposti, ali nikad mi se nije desilo da me mnogo zezne ako idem u neki nepoznat grad jer uvek stignem na lokaciju koju sam zadao.

Meni se to desilo pre mesec dana sa iGo my way, lepo me je doveo do mesta gde je trebalo, naravno nije imao ulicu i broj (na to sam vec navikao) ali sam ja zato dobio odstampane tacne koordinate i racunao kada tamo dodjem da ce me to precizno dovesti na odrediste....e cvrc!

iGo my way nema opcije da se unesu koordinate, ja sam bio zabezeknut, na kraju sam isao od kuce do kuce i pitao ljude.

Sledeca situacija je da me iGo vodi pravo kroz zeleznicku stanicu (pomislim OK verovatno stara mapa, desava se) i tu se ne zbunim nego skrenem odmah desno posto pravo ne moze i gledam da ce igo da izracuna novu rutu, i slusam, skreni desno, pa ponovo desno...i opet na zeleznicku stanicu, katastrofa! Skrecem levo, navigacija predlaze opet levo (al sad znam za foru pa ne slusam)...

Uglavnom skapirao sam da lose radi rekalkulaciju rute, znaci kada skrenete sa zadate putanje umesto da predlozi novi zaobilazeci put ispred vas, iGo ce uporno da pokusava da vas vrati na tu rutu.

Garmin to jednostavno ne radi tako, a ako koristite iGo imajte ovo gore na umu. Veliki je problem ako imate prepreku ispred (recimo zatvoren put) a kraj ni malo ne poznajte iGo vam nikako nece pomoci.Slicno mi se dogodilo... ali ubacio sam neku novu mapu tako da je mozda do nje.Jer putevi koji su asfaltirani nisu bili na mapi a napravljeni su za vreme Tita ali zato seoski putevi se nalaze na mapi i iz nekok razloga imaju veci prioritet od asfaltiranih puteva.Ali obe mape na kraju me dovedu do zeljenog cilja tj ulice i broja.
[ bakara @ 06.09.2012. 20:00 ] @
Citat:
adzo_: Ispravio sam prethodnu poruku i dodao slicice

Dzaba, to nema kod mene.
[ martin72 @ 04.11.2012. 10:13 ] @
potrebnas mi je mapa srbije za igo8 iz 2008 godine sa starim nazivima ulica
[ docraska @ 06.02.2013. 14:22 ] @
Ono što Garmin izdvaja od IGO-a je MapSource, koji daje dosta mogućnosti. Često mi treba da napravim rutu od A do B ali da usput svraćam na raznorazna mesta. U tim slučajevima najpre kreiram rutu uMapSource, prebacim je u Garmin i nema omaške. Svakako glasam za Garmin.
[ Predrag Supurovic @ 06.02.2013. 14:50 ] @
Probaj Garmin BaseCamp. To je nova aplikacija koja je uz to i besplatna. MapSource je Garmin napustio.
[ Hackman @ 06.02.2013. 15:42 ] @
Izvinjavam se što se ovako ubacujem, da li garmin mape mogu da rade u
Navigon na Androidu, ja sam u ovome nov pa možda je pitanje glupo
[ Predrag Supurovic @ 06.02.2013. 15:59 ] @
Pa jes glupo :)
[ Hackman @ 06.02.2013. 16:14 ] @
Jel može neki link za Android 4 0 ako to radi na njemu, nikako link za
skidanje nemogu da nađem na gugl. UNAPRED HVALA.
[ bakara @ 06.02.2013. 16:27 ] @
Nema link zato sto to ne postoji.
Mada bi lepo bilo.
[ Hackman @ 08.02.2013. 02:54 ] @
Ok hvala, Malo sam se zagrejao za ove GPS mape da vidim šta je najbolje za
moju xperiu mini pro, ali koliko vidim nema previše izbora, svaka pomoć je
dobrodošla jer kao što rekoh nov sam u ovome, pa ne zamerite ako padne neko
glupo pitanje.
[ bakara @ 08.02.2013. 10:17 ] @
@Pedja

Mozda ti znas da li Garmin bar planira da izbaci aplikaciju za android?

Potpuno je neverovatno da ignorisu ovaj OS.
[ Predrag Supurovic @ 08.02.2013. 12:55 ] @
Android Market kaže potvrdno:

https://play.google.com/store/search?q=garmin&c=apps

Sam Garmin je objavio nekoliko aplikacija a ima i aplikacia nezavisnih izdavača ali su one ograničene samo na nezaključane mape

[ bakara @ 08.02.2013. 13:13 ] @
Na android marketu ima samo ova garminova navigacija, ali je ona namenjena iskljucivo korisnicima telstra mreze i kao takva neupotrebljiva:
https://play.google.com/store/...ient&feature=search_result

Ovo ostalo nisu navigacije.

btw, koje su to aplikacije nezvanicnih izdavaca za otkljucane mape?