[ m.petrovic @ 29.01.2011. 12:49 ] @
Pozdrav svima,

Pre 2 dana dobio sam od firme MacBook Pro sa Mac OSX 1.5.8 (upgradeovace ga sledece nedelje na 1.6.x). Prilikom prvog pokretanja napravio sam account sa administratorskim privilegijama, medjutim, nakon toga sam morao da laptop pridruzim korporativnom AD-u. Povezivanje je proteklo uspesno i nakon restarta sam se bez problema ulogovao sa mojim mreznim (AD) nalogom i dodelio mu administratorske privilegije.

Problem nastaje kada nisam povezan ethernet-om na korporativnu mrezu: prilikom logina ne mogu nikako da se ulogujem sa korporativnim accountom (koji sam "sredjivao"... tu su sertifikati za pristup raznim resursim preko net-a, podesen pristup exchange i sharepoint resursima itd.). Jedina prikazana login opcija je inicijalni account koji sam kreirao; ne mogu da unesem user/pass nikako, vec samo da odaberem postojeceg user-a, unesem njegov pass i ulogujem se tako.

Da li neko ima ideju kako da se ulogujem sa svojim (postojecim) korporativnim accountom kada nisam povezan na korporativnu mrezu?
Na prethodnom Win7 laptopu je ovako nesto radilo bez problema... nakon prvog kreiranja lokalnog accounta na osnovu privilegija sa domena, mogao sam da se logujem sa istim accountom bez obzira da li sam bio direktno povezan u lokalu ili ne.

Sada kada se ulogujem sa onim inicijalnim accountom, taj korporativni se uopste i ne prikaze u System Preferences\Accounts ali njegovi resursi su i dalje tu na disku...


Hvala svima!
[ madamov @ 30.01.2011. 12:58 ] @
Neka ti administrator sredi kako treba podatak o vrsti home foldera, tj. tvoj account treba da bude tzv. mobile account kod kojeg se sinhronizuju lokalni i network home folder.

U suštini:

- treba na laptopu kreirati mobilini account (s obzirom da nema Mac OS X Servera u mreži, onda to mora lokalno da se uradi a ne u Directoryju i serverskim manamentom klijenata)

- podesiti ispravnu lokaciju network home foldera i da li su svi atributi Active Directory-ja dobro mapirani ka Open Directory atributima

- dobro istestirati kako ide sinhornizacija između network i lokalnog home foldera

Ukoliko to nije jedini Mac u tom okruženju i ako ih ima više od par komada, uopšte ne bi bilo loše da se firma otvori i za Mac OS X Server koji će da binduju na Active Directory, tako da autentkikacija i securitu idu preko Active Directoryja, da se i dalje normalno koriste Exchange i ostali MS speicifični servisi, a da se home folderu i ostale Mac specifične stvari prepuste Mac OS X Serveru.