[ Borg Collective @ 25.11.2010. 22:18 ] @
Pozdrav,

imam sljedeci slucaj. Posjedovao sam sajt koji je imao relativno mnogo sadrzaja (radi se o sajtu sa slicicama, avatarima i slicno). Oko 30 000 slicica (sto znaci i stranica) + za svaku stranicu su bile vezane bar jos 4 strane sto znaci dakle oko 200 000 stranica.Naravno to nisu bile staticke stranice, sistem se vrtio na php-u + mysql.

Da ne duzim pricu, jedan lik je izgleda napravio skript (sto i nije mnogo tesko) da grebuje moje sadrzaje i sacuva ih kao static stranice.
Pisao sam hosting provajderu (u rusiji :( ) o problemu i oni su trazili dokaz. Poslao sam im jedan folder projecta u kojem su php fajlovi (jer sam mislio da je to pokradeno od mene, FTP hack ili nesto) da ih uporede sa fajlovima na serveru.

Medjutim oni su mi odgovorili da je taj sajt zapravo mnostvo staticnih stranica. Posto ja vise ne posjedujem taj sajt ali naravno jos imam svoje kodove, ne mogu da im dokazem da je to moj sajt. Takodje sam naglasio da ne posjedujem copyright za avatare, vec je sajt (dizajn, html, css, javascript) zapravo moj.

Iskreno, nemam nista od toga ako im dokazem i njemu suspenduju nalog. Zamislite kako je skupiti 30k slicica krenuvsi od nule, a da neko tu dodje i pokrade kompletan sajt :S
Sad zapravo i ne zelim vise da im dokazujem nista niti da covjeku suspenduju nalog, ali eto, cisto da se zna da i to moze da se desi :) a da ne mozete nista da ucinite.

ps. nadam se da je tema na pravom mjestu
[ Joker @ 26.11.2010. 07:57 ] @
A zamisli kako je nacrtati tih 30.000 sličica ? ti si ih samo "poskidao" i na svoj sajt postavio sličice koje krše zakon o autorskim pravima a nije u redu sto je neko uzeo od tebe sajt. Naravno da nije ni jedno ni drugo nije u redu, ali buniti se da bi zastitio autorska prava a ti si ih isto prekršio.
[ Borg Collective @ 26.11.2010. 10:36 ] @
Pozdrav,

zapravo sam se trudio da na sajtu imam samo slicice na koje ne postoje autorska prava. Tj. trudio sam se da ih skinem sa sajtova na kojima fino pise "Sadrzaji su besplatni, nisu vlasnistvo sajta i mogu se slobodno koristiti". Takodje je na sajtu bila i mogucnost dodavanja slicica od strane posjetilaca.
I pored toga, ja se za avatare ne bunim, kako su bili slobodni na drugim sajtovima tako su i na mom. Ali HTML, CSS, JS (cak ni komentari iz mojih jquery plugins-a nisu pobrisani, stoje na srpskom :D )
[ Joker @ 26.11.2010. 12:01 ] @
Dozvolu za korištenje može da ti da samo autor tog dela i niko drugi. Ukoliko taj što ti je uzeo kompletan sajt to zipuje i okaci na svoj sajt sa komentarom "Sadrzaji su besplatni, nisu vlasnistvo sajta i mogu se slobodno koristiti" i ja ga skinem onda sam ja to legalno dobio ?
[ Borg Collective @ 26.11.2010. 12:20 ] @
Naravno to je jasno.
Kako jedna slicica na kojoj nista ne pise moze da bude necije vlasnistvo? To su obicne slicice, svi ih koristimo, po forumima i slicno :S . Uglavnom moj sadrzaj je u potpunosti bio legalan.
Shvatam sta zelis da kazes i u pravu si, ali radi se o slicicama ne o objavljivanju tudjeg (ukradenog) software, recimo. Ili visoko kvalitetnih fotografija koje ljudi prodaju.
[ Milos Dedijer @ 26.11.2010. 13:27 ] @
Jabucica koja oznacava apple nema nikakav text, ne? Pa bi bila kradja da je koristis, da? :)
[ Joker @ 26.11.2010. 13:40 ] @
Ne znam da li znaš šta je po zakonu autorsko delo ? U zakonu o autorskim i srodnim pravima između ostalog piše:

Autorsko delo je originalna duhovna tvorevina autora, izražena u određenoj formi, bez obzira na njegovu umetničku, naučnu ili drugu vrednost, njegovu namenu, veličinu, sadržinu i način ispoljavanja, kao i dopuštenost javnog saopštavanja njegove sadržine.

Što po tome znači da tvoja fotografija napravljena mobilnim telefonom je autorsko delo, crtez na papiru, nije bitna vrednost, tako da ne postoji slika koja nije autorsko delo, jedino što može da bude navedeno da se autorsko delo koristi u privatne ,komercijalne itd. svrhe.