[ nemavisecilemile @ 31.01.2010. 17:37 ] @
Mislim da sam u naslovu bio prilicno jasan,dakle sta je bolje-skuplje-cenjenije ime-sajta.com ili imesajta.net,vamo crtica i .com,tamo bez crtice i .net.
Jednostavno kad bi hteo da kupis domen da li bi kupio prvi ili drugi,com ili net i zasto?
Hvala svima koji ce pomoci i meni i drugima koji ce ovo citati , pre ili posle mene.
[ Dusan Filiferovic @ 31.01.2010. 17:44 ] @
Ja sam vise za imesajta.nesto, lakse se pamti.
[ Stefan Jocic @ 31.01.2010. 18:05 ] @
Ako ti je slobodan nekidomen.nesto onda sam više za tu opciju, ali ako nije slobodan onda ne smeta ni neki-domen.nesto . Inače u nekim slučajevima je mnogo logičnije imati neki-domen.nesto . Što se tiče odabira TLD-a, sve zavisi od tipa sajta.
[ mulaz @ 31.01.2010. 18:41 ] @
Citat:
Stefan Jocic:Inače u nekim slučajevima je mnogo logičnije imati neki-domen.nesto .


misliš na "experts-exchange.com" ? :)
[ srpsko gradjevinarstvo @ 31.01.2010. 19:00 ] @
ja sam bez crtice gde god se može..
[ nemavisecilemile @ 03.02.2010. 16:13 ] @
Hvala svima ,ali pitanje je veoma konkretno, dakle primera radi hocu da napravim sajt boje neba - tj sajt o bojama koje se pojavljuju na nebu,zasto ,kako,i koje i kad se pojavljuju i koji spektri i prelivi itd(lupam),i sad treba da zakupim domen tj,ime buduceg sajta , naravno da cu da trazim i bio bih zadovoljan samo sa bojeneba.com,tu se svi slazemo, jer za SEO i za sve ostalo je to idealno.Medjutim bojeneba.com,je vec neko registrovao, i meni ostaje da razmislim da li cu da zakupim bojeneba.net ili boje-neba.com iako su svi ostali TDL slobodni,jer imam nadu da ce sajt uskoro imati 10000 posetilaca dnevno i da mogu da ga kao takvog prodam(sajt plus domen),a i ako ne prodam sajt prodacu samo domen(rezervna varijanta).Zbog svega ovog a i zbog mog misljenja da po pravilu(difoltu) je nesto cenjenije-skuplje(kad se prodaje) - pretpostavljam da to znaju iskusni preprodavci domena,ja opet pitam, da li to pravilo zna neko sa sigurnoscu!?Napomena:treba imati u vidu da se uglavnom prodaju .com domeni i da u svetu koliko sam procitao u top temi ima vise.de domena od .net domena!
[ Union.rs @ 04.02.2010. 13:48 ] @
Mislim da bi najbolje bilo da kupiš domen boje.com ;) Onda bi po mom misljenju stvarno imao pravo da budeš zadovoljan. ;)

Povlaka smeta jedino zato što komplikuje adresu zbog čega ju je teže zapamtiti a i kad hoćeš da je izdiktiraš nekom preko telefona nikad ne znaš da li ce dobro razumeti (to je pogotovo problem ako ti je email npr. [email protected]).

Sigurno je da Google lokalne domene (.rs) tretira drugačije od internacionalnih (.com, .net, .org) - i jedno i drugo ima prednosti i mane. U svakom slučaju ako je slobodan .com domen treba njega odabrati jer je toliko ustaljen. Ima i drugih faktora koji utiču na kvalitet domena - npr. njegova starost, istorija. Što je bolji sadržaj i veća posećenost to će mu više rasti rejting i ma koji domen da imaš bićeš ispred konkurenta koji ima .com domen sa lošom prezentacijom.
[ websurfer @ 05.02.2010. 13:00 ] @
Ja bih u tom slucaju registrovao i ime-sajta.com i imesajta.net

Citat:
Union.rs
Povlaka smeta jedino zato što komplikuje adresu zbog čega ju je teže zapamtiti a i kad hoćeš da je izdiktiraš nekom preko telefona nikad ne znaš da li ce dobro razumeti (to je pogotovo problem ako ti je email npr. [email protected]).
 

Ne verujem da ce 10000 ljudi dnevno da obavestava telefonom o imenu svog sajta tako da ta crtica ne smeta previse - neka posetioci dolaze sa pretrazivaca:

Citat:
nemavisecilemile:
jer imam nadu da ce sajt uskoro imati 10000 posetilaca dnevno
[ Stranger2 @ 06.02.2010. 17:49 ] @
Ja licno tesko pamtim nazive domena sa crticom. dakle ako je naziv domena iz vise reci nekako mi je logicno da se pise spojeno.

A sto se tice razlike izmedju .COM ili .NET mislim da se .COM definitivno lakse pamti. Ali i .NET se lako pamti ako se slaze sa imenom domena. A opet citava ta problematika oko pamcenja ima svrhe kod sajtova koji planiraju imati jako veliki broj posetilaca. Za ostale sajtove mislim da je ok uzeti i .INFO koji je skoro dzabe a 100 puta je lase izabrati dobro ime.