[ pisac @ 31.12.2009. 15:52 ] @
KDE startujem uvek iz konzole (tako mi odgovara). Sa druge konzole i drugog usera mogu da startujem i drugu KDE sesiju sa xinit /usr/bin/startkde -- :1. Sa treće konzole treću sesiju (:2 umesto :1), i tako dalje....

Problem je u tome što po onome što sam našao na Internetu, druga X sesija treba da se nalazi na <ctrl><alt><f8>, treća na <ctrl><alt><f9>, i tako dalje... Prva je naravno na <ctrl><alt><f7>. Međutim, kod mene (slackware12.2) nije tako. Prva jeste na ...<f7>, ali druga je čak na ...<f11>. Pri tome kada startujem treću, mogu odmah radim u njoj, ali ukoliko izađem iz nje sa <ctrl><alt><f...>, ne mogu posle da je nadjem jer nije ni na jednom od <f1>...<f12>. Pretpostavljam da bi bila na ...<f15> kada bi postojao

Nego, gde je problem kod mene? Gde se to reguliše?
[ niceness @ 01.01.2010. 16:57 ] @
Reci mu na kom terminalu da startuje X.
Npr.:
    xinit /usr/bin/startkde -- :1 vt8
[ pisac @ 06.01.2010. 02:25 ] @
Odlično, radi ko sat. Utvrdio sam da mogu da startujem X(KDE) i preko samog vt iz koga pozivam xinit, tako da mogu i da uštedim neki vt (a meni konzola nikada dosta, jer u 5 zadnjih puštam razne logove i druge tekuće informacije o sistemu).

Nego, planiram da napravim skriptu koja će automatski da startuje KDE preko samog vt-a iz koga se i pozove, a pri tome će da vodi računa i tome koliko sesija je već aktivno, odnosno o parametru -- :0 (:1, :2, itd...).

Tj, ako sam ulogovan na vt4, i otkucam ime skripte, a na kompjuteru je već aktivna jedna KDE sesija na nekom drugom vt-u, onda skripta lepo odradi: xinit startkde -- :1 vt4. Ako se posle ulogujem na vt2 i otkucam ime skripte, skripta lepo odradi xinit startkde -- :2 vt2.

Ima li neko ideju, ovako iz glave na brzinu, kao to da se odradi?[Ovu poruku je menjao pisac dana 06.01.2010. u 14:15 GMT+1]
[ niceness @ 07.01.2010. 16:51 ] @
Code:
#!/bin/sh

TTY="`tty`"
TTY="${TTY#/dev/tty}"

echo "$TTY" | grep -q '^[0-9]*$' || exit 128

X_DISPLAY="`exec ps -e -o args | sed -n '/X[ ]/{s/.* :\([0-9]*\) .*/\1/;p}' | sort`"
set "$X_DISPLAY"
eval X_DISPLAY_LAST=\$$#
STARTKDE="/usr/bin/startkde"

xinit "$STARTKDE" -- :"$((X_DISPLAY_LAST+1))" vt"$TTY"

Bilo mi dosadno pa sam nesto nakucao na brzaka.
Malo je hackish...probaj, mozda i radi :D

Citat:
tako da mogu i da uštedim neki vt (a meni konzola nikada dosta, jer u 5 zadnjih puštam razne logove i druge tekuće informacije o sistemu).

Jesi li probao da koristih za to gnu screen ili mozda neki wm za terminal kao sto su dvtm ili vwm .
[ pisac @ 07.01.2013. 01:07 ] @
Ono nije radilo, ali nisam se previše ni bavio time jer mi tada nije bilo toliko važno. Ovih dana mi je zatrebalo nešto slično, i napravio sam ovo:

tty=`ps | grep ps | awk '{print $2}' | awk 'BEGIN {FS="tty"}{print $2}'` && [ $tty ] && xinit startkde -- :$tty vt$tty


Ovo radi lepo. Stavio sam ga u .profile određenih naloga, tako da se automatski podiže KDE u istoj konzoli u kojoj se taj nalog ulogovao.

Ako neko ima još neku varijantu (bolju, bržu, kraću, lepšu... ), dobrodošao je sa idejom.

[ niceness @ 07.01.2013. 09:46 ] @
Jedno mozes malo skratiti prvi deo:
tty=`ps h -o tty $$ | sed -n '/tty/{s/tty//;p}'`
Naravno, umesto sed moze awk ili nesto drugo.
[ pisac @ 08.01.2013. 00:40 ] @
Heh, mnogo mi se sviđa ono:
ps h -o tty $$
umesto
ps | grep ps | awk '{print $2}'

Nisam znao da to tako može.

U sed se ništa ne razumem, ali vidim da lepo može da odmeni awk. Sviđa mi se predlog

Nego, da li nekako mogu da izbegnem onu poruku koja mi iskoči na desktopu: "KDE seems to be already running on this display."? Pojavljuje se na početku sesije, što ne predstavlja problem, ali se javlja i kada god se pokuša štampa iz tako otvorenog KDE naloga (tj. ne može da štampa). Nisam mnogo proučavao zašto se to dešava jer trenutno i nije mnogo bitno, ali rekoh možda neko već zna rešenje...
[ niceness @ 08.01.2013. 19:17 ] @
Evo sad sam probao pokrenuti jos jedan kde pod drugim korisnikom sa xinit startkde -- :1 vt7 (inace ne pokrecem iz vt-a, korisim kdm) i dobio sam istu poruku.
izlgeda iz nekog razloga se setuje promenjiva okruzenju SHELL=/usr/bin/startkde (trebalo bi biti /bin/bash ili neki drugi shell).
Nisam bas gledao zasto i kako se to desi... radi kako treba ako se pokrene sa startx umesto xinit.
Stavi startkde u $HOME/.xinitrc ili neki drugi fajl (pogledaj man startx i dokumentaciju distribucije, svaka ima malo drugacije x startup skripte)
[ pisac @ 04.02.2013. 16:28 ] @
Zaboravih da napišem da sam ono sa štampom rešio tako što sam umesto "xinit startkde" stavio "startx".
Sve radi perfektno i nema više dosadnih poruka.

Pozdrav.