[ dzeri72 @ 08.12.2009. 18:35 ] @
Pozdrav, svima.
Pre neki dan iz auto ukrali su mi LGKE970. prijavio sam kod nas u T-Mobil-u i policiji.
Kod provajdera dao sam i IMEI telefona i seriski broj, a oni su mi rekli ako lopov bude ukljucio telefen da ce signalizairati i pomoci mi da pronadzem telefon, ali od toga nisto.

Pa molio bih nekoga ako uopste postoji takvo nesto na sta mislim, naime dali postoji neki servis na internetu koi trazi da ja dam IMEI mog telefona i on da registrira bilo koji nacin da je on ukljuce i na kom mjestu je.

Puno vam hvala.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 08.12.2009. 18:55 ] @
Privatni servis te vrste je dostupan jedino za iPhone, u okviru MobileMe paketa. Čitao sam priču lika koji je zaboravio iPhone u restoranu, a kad se malo kasnije vratio, već ga je neko pokupio. Onda je uključio to praćenje i locirao telefon, a onda sa slao poruke na svoj broj kako je pronašao telefon, kako moli da mu nalazač telefona vrati isti, da bi na kraju sa kolegom ganjao kradljivca. Ali ovaj MobileMe servis se oslanja na broj telefona+GPS.

To što policija radi je u saradnji sa operaterom, na osnovu triangulacije pomoću baznih stanica i sistem nije baš precizan, ali se možda koristi u kombinaciji sa nekim drugim metodama (listing poziva i poruka, rad na terenu i sl.).

Iskreno, ne bih očekivao da će ni policija, ni operater pratiti tvoj telefon, ali ukoliko uhapse nekoga i pronađu telefon, proveriće mu IMEI i onda će te pozvati.
[ miki069 @ 09.12.2009. 18:43 ] @
Na T-Mobile ne računaj, jer i da hoće, ne mogu ti pomoći.
Policija pronalazi telefon 99,99% koristeći IMEI i listing koji dobije od provajdera o tome ko je zvao novog "vlasnika" i koga je on zvao.
Nema veze da li je novi "vlasnik" lopov ili neka poštena osoba koja ga je kupila od lopova.
Kad spoje sve informacije o ljudima koje često zove i onima koji zovu njega (pogotovo ako ga neko pozove sa fiksnog broja) pozovu novog "vlasnika" i kažu mu da donese telefon u stanicu MUP-a i "vlasnik" ostaje bez telefona koji tebi vraćaju.
Ne funkcioniše ako je telefon "otišao" u inostranstvo.

Da li će policija ovo odraditi, bar kod nas u Srbiji, zavisi isključivo kako si prijavio krađu.

Primer:

"ostavio sam otključan auto i otišao do trafike po cigare i kad se vratih posle 2 minuta nema telefona sa sedišta..." - neće ni pokušati da traže telefon ili
" ostavio sam zaključan auto i kad sam se vratio on obijen i nema telefona..." - naći će ga 99.99%

Traži vezu u MUP-u ako si "loše" prijavio slučaj - da ti promene prijavu, jer od nje zavisi da li uopšte kreću da ga traže.
Ako krenu nalaze ga.

Ako su ti stvarno obili auto ili si "dobro" prijavio slučaj, ne sekiraj se, za 10-15 dana ga dobijaš 99.99%.
Verovatnoca da je prešao granicu ili da ga krčme u delove je 0.01%.

[Ovu poruku je menjao miki069 dana 09.12.2009. u 19:55 GMT+1]
[ aleksv @ 17.04.2010. 18:52 ] @
Jos jedna vazna stvar u cijeloj prici je da lopov moze mob da prikaci na komp i da mu promijeni IMEI i onda ga sigurno neces naci.