[ edivandragan @ 27.09.2009. 06:49 ] @
izgleda da na ovom forumu nema ovakva teme a pošto videh na drugim mestima da ima (primer : http://1x.com/photos/nature/ ) evo otvaram i ovde nek' se kači lepa priroda ...

slike su direrektno (bez obrade) iz d40 sa kit objektivom ...
[ Djordjevlasotince @ 27.09.2009. 09:42 ] @
Meni ovo lici na makro ??? :S
[ Zoran Rodic @ 27.09.2009. 11:26 ] @
Lepo, lepo ....

Da prislonim ... jednu bez obrade :)PS

@edivandragan
Si siguran da 4 i 5 nisu obrađivane?
[ edivandragan @ 27.09.2009. 12:41 ] @
apsolutno siguran
njedna fotka nije obrađivana sve su direkt iz aparata ...
[ popacp @ 27.09.2009. 13:09 ] @
Postoje teme Close-up i Makro, koje su slične ovoj.

Prva slika nije loša. Nemoguće da nisi dirao kontrast na slikama, teško da ovako nešto izađe iz SLR-a. Eventualno si čačkao podešavanja u aparatu?

Jedna vrsta tikve (mislim da je uneta kod nas sa nekog drugog kontinenta, mada nisam siguran)
@400mm zbog želje da ubijem pozadinu :)

[ edivandragan @ 27.09.2009. 13:34 ] @
Citat:
popacp: Postoje teme Close-up i Makro, koje su slične ovoj.

da biće da su one moje fotke za close-up temu
Citat:
popacp
Prva slika nije loša. Nemoguće da nisi dirao kontrast na slikama, teško da ovako nešto izađe iz SLR-a. Eventualno si čačkao podešavanja u aparatu?

hvala
jeste iz slr-a
jesam čačkao sam podešavanja na aparatu
optimise image > custom > image sharpening/tone compensation i saturation su povećani
btw super ti je fotka ...
kao i zoranova ...
[ Horvat @ 27.09.2009. 14:40 ] @
svaka cast svoj trojici,super su fotke :)
@zoran to je list kojeg drveta? orasa?
[ Zoran Rodic @ 27.09.2009. 16:03 ] @
^ smokva

Sa jako ukusnim plodovima ... :)
[ Horvat @ 27.09.2009. 16:24 ] @
daa...vidim poznato mi deluje list,ali nisam mogao da se setim koje je drvo u pitanju :),hvala
[ popacp @ 27.09.2009. 21:59 ] @
Hvala :)

Dragane, ne bih sad da te davim, ali pri odabiru nekih opcija u aparatu ćeš izgubiti određene detalje na slici. Ukoliko slikaš sa niskim vrednsotima kontrasta, zasićenosti,... uvek možeš kasnije u programu dobiti kontrasniju sliku ili sliku sa jačim bojama, a obrnuto je uglavnom nemoguće. Dakle u startu imaš sužen nivo mogućnosti šta od dobijene fotke možeš da izvučeš kasnije.

Naravno, na tebi je da odlučiš da li hoćeš manje muke pri obradi ili veću kontrolu šta se dešava sa tvojom slikom.
[ edivandragan @ 28.09.2009. 08:25 ] @
Citat:
Horvat: svaka cast svoj trojici,super su fotke :)

hvala ...
Citat:
popacp: Hvala :)

Dragane, ne bih sad da te davim, ...

molim
ne daviš me - sviđaju mi se tvoji komentari jer su kostruktivna kritika a to najviše cenim ...
Citat:
popacp
... ali pri odabiru nekih opcija u aparatu ćeš izgubiti određene detalje na slici. Ukoliko slikaš sa niskim vrednsotima kontrasta, zasićenosti,... uvek možeš kasnije u programu dobiti kontrasniju sliku ili sliku sa jačim bojama, a obrnuto je uglavnom nemoguće. Dakle u startu imaš sužen nivo mogućnosti šta od dobijene fotke možeš da izvučeš kasnije.

Naravno, na tebi je da odlučiš da li hoćeš manje muke pri obradi ili veću kontrolu šta se dešava sa tvojom slikom.

lepo primećeno ali svako ima svoju viziju i ja svoju polako ostvarujem a to je - lepe prirodne fotke prirode sa lepim jarkim i svetlim bojama tamo gde treba a da nisu obrađene a sve to sa kit objektivom ...
zaista ne želim sebe da ograničavam u bilo kom pogledu ali ovde sam ostvario svoj cilj dok recimo za pejzaže i ostalo idu drugačija podešavanja ono kao uopštena i naravno već viđena ali i proverena a što je uostalom i meinstrim i opšte prihvaćeno ...

slike su direktno iz d40 sa kit objektivom ...
[ Horvat @ 28.09.2009. 10:02 ] @
puzavica i ovaj zadnji listic su xtra
[ edivandragan @ 01.10.2009. 12:18 ] @
hvala ...

[ beske @ 01.10.2009. 18:40 ] @
@ edivandragan

A sto za pocetak ne uzmes neku knjigu o fotografiji? Bice ti jasnije prednosti i mane tvog aparata, znaces sta mozes da napravis sa njim i uopste, nauciti da ga koristis onako kako treba. Ovo sto ti trenutno demonstriras je sve samo ne fotografsko umece. Vecina slika je van fokusa, mnogo pregorelih detalja, losa obrada, lose boje... zar nije bolje da prvo naucis neke osnovne fotografske tehnike, procitas ponesto o kompoziciji, kvalitetnom popunjavanju kadra, odabiru motiva, pravilu trecine (i krsenju istog ), zlatnom preseku, dijagonalama, trouglu, spirali... pa kroz vezbu gledas sta se desava i kakvi se rezultati mogu dobiti, recimo, privrtanjem i odvrtanjem blende, potruditi se i potraziti vise razlicitih uglova pri slikanju istog kadra, pokusati uciniti i time sliku zanimljivijom, eksperimentisati, malo se potruditi i oko toga kako na pravi nacin u nekom od programa za obradu fotografija korigovati boje, i sve eventualne nedostatke nastale u samom procesu nastajanja fotke, itd, itd... a ne ovako, aparat u sake i nasumicna rafalna paljba, pa sta bog da.


Pozz


EDIT:Typo

[Ovu poruku je menjao beske dana 01.10.2009. u 20:52 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 01.10.2009. 20:41 ] @
Slažem se sa Bešketom u primedbama, ali se ne slažem sa njihovom neselektivnošću i načinom saopštavanja. Ne treba svakoga ocenjivati sa visoke pozicije, jer to onda automatski znači kritiku koja može da obeshrabri nekoga ko ima potencijal za razvoj.

edivandragan, ovo je sasvim dobro za početak bavljenja fotografijom i vidi se da u tebi taj potencijal postoji. Predlažem da nastaviš u tom smeru i ako želiš, da uključiš i dodatne edukativne izvore koje je Beške pomenuo. Ali ako želiš da se zadržiš na amaterskom nivou, sve to i nije neophodno, fotografija može biti zadovoljstvo i tada.

[ beske @ 01.10.2009. 21:25 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: ...ali se ne slažem sa njihovom neselektivnošću i načinom saopštavanja. Ne treba svakoga ocenjivati sa visoke pozicije...


da li bi bio ljubazan da malo pojasnis u kom kontekstu ovde pominjes "neselektivnost" i "visoku poziciju"?

mozda ti mislis da je bolje coveku pisati kako su ove slike lepe, extra, vrh, ali... vidis i sam da nisu, sto je najgore veoma upada u oci sve sto im fali i to sam pobrojao u prethodnom postu, a na edivandraganu je da sam odluci da li mu je bitniji ovakav kvantitet ili on-sight korigovanje svojih gresaka na jedini pravi nacin (literatura u svim oblicima, i smisleno skljocanje) i kvalitet.

Pozz.

[Ovu poruku je menjao beske dana 01.10.2009. u 22:40 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 01.10.2009. 21:39 ] @
Mislim da treba imati mere i obzira kome se šta govori, a naročito kada su u pitanju novi članovi i početnici.

Ne treba se svačiji rad ocenjivati na isti način i sa iste pozicije a bez uzimanja u obzir toga ko je autor rada i koliko je njegovo iskustvo.

Ako se želi dati neka kritika ili predlog za poboljšavanje rada, što je naravno poželjno, to treba činiti sa merom i pažnjom, ponavljam, naročito kada su u pitanju novi članovi i početnici.

[ Zoran Rodic @ 01.10.2009. 21:40 ] @
Ma neka kvantiteta, :) ... on može samo da pomogne u stvaranju kvaliteta.

Ono što bih zamerio, jeste to podešavanje unutar aparata.
Nekako sam više za sve na Normal i pucanje u RAW, pa u CS .... gde ipak ima više klizača

Ovaj stil očigledno više ističe tamne delove, pa su ponekad baš intenzivno crni ... kao u slučaju pete fotografije i još nekoliko na vrhu strane
[ beske @ 01.10.2009. 21:53 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:  Ako se želi dati neka kritika ili predlog za poboljšavanje rada, što je naravno poželjno, to treba činiti sa merom i pažnjom, ponavljam, naročito kada su u pitanju novi članovi i početnici.


kako bi ti, a da bude sa merom i paznjom, kriticki ocenio celu poslednju seriju edivandragana?

fokusiraj se samo na ono sto fotografiju treba da cini dobrom

1. kompozicija

2. motiv

3. tehnika

4. fokus

5. obrada

bas me zivo zanima na sta ce to, "sa merom i paznjom" da lici, a i red je da kao moderator foruma uputis makar kratak kriticki osvrt na izlozene radove novog clana koji je za samo par dana okacio i obogatio forum sa preko 30 fotki.

Pozz
[ Nebojsa Milanovic @ 01.10.2009. 22:01 ] @
Rekao sam da su radovi dobri za nekoga ko je početnik, a sa uočljivim manama za nekoga ko je iskusan.

Što se tiče primedbi, složio sam se sa tvojim, ali se ne slažem sa načinom kako ih prezentuješ, a nije ti prvi put da tako nastupaš.

Apelujem samo na malo više mere i pažnje u tome da se ne bi stvarala pogrešna slika što o tebi lično, što o ES-u.
[ milas @ 01.10.2009. 22:12 ] @
Slazem se sa besketom, mada moram priznati da mi se neke fotke edivandragan-a BAS svidjaju. Ako ti treba literatura, javi mi na pp, jer sam ja upravo procitao jedno desetak knjiga i pogledao gomilu tutorijala o fotografiji. Mislim da ono sto beske hoce da kaze jeste da ti treba da pravis dosta fotki, ali da se nakon odredjenog broja vidi nekakav napredak, i da ne stavljas bas sve sto fotografises na forum, vec da to bude izbor BAS najboljih fotki po tvojoj oceni.

[ edivandragan @ 01.10.2009. 22:49 ] @
zahvalio bi se besketu na dobroj kritici
večinom je u pravu što se tiče tehničke strane
a nebojša je u pravu generalno
jedino što je kod besketa izostalo je malo pohvale mada i uopšte nije neophodna - nisam zato kačio fotke ovde već radi kritike i saznavanja koliko zapravo ne znam - odatle se počinje
a zoran je potpuno u pravu za redosled
ipak želeo sam upravo tako kako sam i uradio
što ne znači da ih neću poslušati za sve ostale stilove u fotografiji
šta ću uvek sam birao put kojim se ređe ide i s' obzirom na opremu i broj ispucanih fotki/vremena koliko se bavim fotografijom ja sam zadovoljan izgledom fotografija
svestan sam da su fotke daleko od tehnički dobrih ali i pored 8giga e knjiga i više od 50giga videa (koje nisam namerno pogledao) 'teo sam da vidim šta mogu i da li ću uspeti sam da nađem neku svoju priču i šta bi i kako trebalo da izgleda u slikanju prirode ...
hvala na komentarima vrlo su poučni ...
p.s.- hvala milas
uvažiću i tvoje mišljenje ...
[ Zoran Rodic @ 01.10.2009. 22:52 ] @
Citat:
milas: ... i da ne stavljas bas sve sto fotografises na forum, vec da to bude izbor BAS najboljih fotki po tvojoj oceni.


E pa vidiš, tu je problem …
Davno smo konstatovali da je lepota u oku posmatrača, pa su njemu njegove fotografije mnooooogo lepe i dobre ....kao i meni moje koje sam davno kačio, a sada bi ih obrisao vrlo rado .... setiće se neki mog perioda eksperimentisanja sa plaginovima :D .
Ja sam ipak za to da se kači skoro pa svašta, jer se iz loše kao i iz dobre fotografije može naučiti mnogo toga.
Ipak, mnogo toga naučio na ovom forumu .... na taj način.... barem mislim da jesam :/ .
Zato i navijam da se kači što više fotografija, i otvara što više pojedinačnih tema .... koje na kraju, ako se i ovako odvijaju, ipak imaju neku korist na konto boljeg razumevanje motiva za pokretanje teme pa i samih kritika koje slede.

Kako bilo, EdiVanDragan ima prepoznatljiv stil kako po motivima tako i po načinu obrade, pa se već lako prepoznaju njegovi radovi ... što je ipak za mene pozitivna osobina.
Oprema je tu, volja je tu ... talenta ima .... ostalo ... lako ćemo :)
[ milas @ 02.10.2009. 00:19 ] @
Zorane,

slazem se da je to jedna korisna stvar kod kacenja fotografija ovde, ali treba imati neku meru. Imam i ja tacno 350 fotografija zalazaka sunca i oko 400 fotografija raznoraznih cvetova, pa ako bih sad ovde ubacio 10% od toga, mislim da bi to malo previse "obogatilo" ovaj forum ;-). Smatram da je bolje postaviti fotografije razlicitih motiva i kompozicija pa tu traziti poboljsanja i komentare.
[ beske @ 02.10.2009. 06:30 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Što se tiče primedbi, složio sam se sa tvojim, ali se ne slažem sa načinom kako ih prezentuješ, a nije ti prvi put da tako nastupaš.

nema lepseg nacina za to, to sam vec rekao, i zamolio tebe da pokazes svojim primerom svima nama ostalima kako bi trebao da izgleda kriticki osvrt sa merom i paznjom u konkretnom slucaju, da ne bi i dalje bila "stvarana pogresna slika o..."

Citat:
Nebojsa Milanovic: Apelujem samo na malo više mere i pažnje u tome da se ne bi stvarala pogrešna slika što o tebi lično, što o ES-u.

takodje i ja apelujem da se i ti kao moderator foruma malo vise ukljucis u diskusije ovog tipa jer bi tako mogao mnogo vise doprineti stvaranju bolje slike o ESu i atmosfere na istom, kao i kvalitativnijem pomaku u dobrom pravcu, nego ovakvim piskaranjem.

ti si taj koji bi prvi trebao da skrene paznju novim (ali i uopste svim) clanovima na ono sta valja ili ne valja na njihovim fotografijama, da das pravi kriticki osvrt, demonstriras "meru i paznju" na delu pri ukazivanju na greske, pokazes eventualno neke smernice kako bi slike mogle biti bolje, i sto je najvaznije pokazes nekim svojim primerima da to moze i mora bolje sa tom opremom koju vecina od nas koristi, jer je skoro sve od toga vec proslo kroz tvoje ruke i tetstirano u svakojakim uslovima... ti, kao moderator foruma treba prvi i da pohvalis i da pokudis... a ponekad i pokazes.

Pozz
[ edivandragan @ 02.10.2009. 08:28 ] @
@beske
nisi u pravu što se tiče Nebojše
biće da si pre ti u krivu nego što je on
ponekad se od silnog mozganja šta sve i kako tehnički uraditi izgubi ona nit i smisao uopšte same fotke a svet je pun ljudi koji nemaju originalnost ali zati savršeno znaju da naprave "tehničku" fotku iliti "šablonsku" i već milijarditi put viđenu ...

Nebojša je sagledao fotke u celini dok beske čini mi se da od drveća ne vidi šumu (veću sliku - sliku u celini)
pokušao sam svojim postom da smirim stvar i nekako vas "pomirim" da ne bi ste nastavii svoje prepirke na ovoj temi ali očigledno bezuspešno ...
[ beske @ 02.10.2009. 09:34 ] @
Citat:
edivandragan: @beske
nisi u pravu što se tiče Nebojše
biće da si pre ti u krivu nego što je on

na osnovu cega si dosao do ovakvog zakljucka? konkretno, molim...

Citat:
edivandragan: Nebojša je sagledao fotke u celini dok beske čini mi se da od drveća ne vidi šumu (veću sliku - sliku u celini)...

Nebojsa nije fotograf, on je tehnicki orijentisan, i vrlo cesto ide linijom manjeg otpora, bez zelje za zameranjem, jer u nekoj ozbiljnijoj polemici sa nadasve sujetnim "fotografima" itekako zna da plane vatra, ali i da ispliva sve znanje i neznanje medju sagovornicima, sto mnogima moze biti itekakva kost u grlu. Ako se tebi to tako dopada, to je sasvim OK. I ako ti mislis da ja od drveca ne vidim sumu i to je OK. Ne znam samo na osnovu cega si dosao do zakljucka da je on slike sagledao u celini, ali i to mi je OK, ja to postujem kao tvoje misljenje i tvoj stav.

ali, evo, posto si i ti jos jedan u nizu onih koji znaju samo za "kako Nebojsa kaze", ja cu opet zamoliti Nebojsu da javno prokomentarise tvoje fotke (ovog puta ne sam iz poslednje serije) i to sve...

sta na njima valja, a sta ne, jasno i nedvosmisleno.

Pozz[ StORM48 @ 02.10.2009. 10:20 ] @
Razumem ja šta Beške hoće da kaže. On to iznosi na svoj način, ali taj njegov stil je ovde od mnogih napravio nešto.

Početnici su dobrodošli i svakako pozvani da svoj trud prezentuju. Međutim, rekao bih da nije baš zgodno kačiti fotke u salvama, što dovodi do reakcija poput Bešketovih. I da se ne lažemo - nije on rekao ništa što ne bi i drugi, samo što se drugi uzdržavaju, jer misle da je tako bolje.

A nije - od praznih postova se ništa ne može naučiti. Zato je bolje sagledati tematiku, videti šta ostali kače, okačiti par komada i sačekati komentare. Ali ne one komentare "odlično, fino, super...", nego one koji imaju nešto da kažu. I prekaljeni fotografi prave greške. Nekad slučajno, nekad namerno, ali - da bi se pravila kršila, moraju se prethodno poznavati.

Zato, fotografiji treba prići studioznije, izabrati jedan deo najboljih fotki koje imate, pa izbor suziti na par komada, pa od tih par komada izabrati jednu ili dve koje su kandidati za kačenje.

I onda, najbitniji deo - isprva se NE SME potencirati obrada. Jaka obrada je moćan alat i fotografi ga dosta koriste. Ali, u početku je zgodnije kačiti fotke sa minimalnom obradom, uz standardne zahvate tipa, WB, exposure (ako je neadekvatan) i eventualno dodavanje kontrasta.

Najgora varijanta je prepustiti aparatu da glumi Photoshop. Znači, čačkanje saturacije, kontrasta i ostalih poluupotrebljivih kerefeka unutar aparata može doneti samo gomilu vrlo neupotrebljivih i trajno zeznutih fotki, koje Bog otac više ne može da ispravi.

Dalje, dolazimo do još jednog problema - kompozicija se uči i to je teško ispraviti u postprocesu na svakoj fotki. Kropovanje će pomoći u nekim, ali ne i u svim slučajevima, a zbog toga je zgodno okačiti jedno-dve fotke i sačekati šta iskusniji imaju reći na to.

Ovako, imamo desetine fotki, razbacanih po raznim temama, zbog čega se gubi pojam o sposobnosti fotografa da neka pravila poštuje ili ih u pravom trenutku zaobiđe, ali i volja da se nešto više kaže. Znači, polako - bez buljuka fotki, kako bi se kritika mogla napisati koncizno.

Kad neko okači 3-4 fotke, meni treba čitava strana da nešto konkretno napišem, ako se vodim željom da tom nekome nešto korisno kažem. Ako se sve svodi na doživljaj lične satisfakcije umetnika, onda je najlakše doći i napisati - "fotke su ti super", na šta će dotični reagovati još žešćim salvama diskutabilno "uspešnih" radova, koji mu nikakav progres neće doneti.

Priču o šumi i nesposobnosti sagledavanja zbog isturenog drveta ne bih uplitao ovde. Mnogo veći umetnici od svih nas ovde nisu baš uvek uspešni u takvim vratolomijama, a tvrdoglavo držanje ideje "vi se ne razumete u ono što vam ja pokazujem" je pravi put do besomučnog trošenja zavesice.

Pozdrav
[ lancia88 @ 02.10.2009. 13:40 ] @
Pozdrav,

jel' ovo "priroda i sve sto nije macro" ili sam pogresio temu:

[ edivandragan @ 02.10.2009. 16:44 ] @
@beske
ti si u pravu što se tiče tehničke strane fotki (za koje sam i ja napisao da nisu baš dobre)

ali je generalno ocena mojih fotki upravo ono što je Nebojša napisao
zamolio si me da ti odgovorim i ovo je odgovor najbolje što znam ali i nešto kao lični stav iliti moje lično viđenje stvari pa sad ja tebe molim da se ne ljutiš (znam da nećeš ali eto da te ispoštujem) a mogo' bi i ti da postaviš par fotki na ovu temu pa da i njih ubacimo u diskusiju

drago mi je što mi je stavljeno do znanja koliko ne znam mada i ja već shvatam da moram malo ozbiljnije da se pozabavim fotografijom - i da ponovim da naspram truda koji sam uložio u moju tehničku edukaciju (a to je jako malo - većinom namerno) jesam prezadovoljan postignutim
nekako (nevezano za temu) stičem utisak da je danas u svetu fotografije izuzetno bitna obrada fotografije (dobar primer za to je uroš petrović)
@StORM48
lepo napisano ... šta čovek da doda na to sem da uvaži tvoje stavove
@lancia88
super fotka - ako ti misliš da je za ovde onda i pripada ovde ...
[ beske @ 02.10.2009. 17:50 ] @
Citat:
edivandragan: zamolio si me da ti odgovorim i ovo je odgovor najbolje što znam ali i nešto kao lični stav iliti moje lično viđenje stvari pa sad ja tebe molim da se ne ljutiš (znam da nećeš ali eto da te ispoštujem) a mogo' bi i ti da postaviš par fotki na ovu temu pa da i njih ubacimo u diskusiju...


naravno da se ne ljutim, pogotovo ne na tebe, nema nikakvog razloga za to... kritika upucena tebi je bila iz apsolutno naboljih namera, i drago mi je sto vidim da si to tako i shvatio.

sto se tice mojih fotki, samo na ovom forumu ih imas preko petsto, ali to naravno nije i nece biti razlog da ti ne izadjem u susret, i pomognem da tema zazivi.

posto vidim da si u ovoj temi uglavnom birao "cvetne" motive, prikljucicu ti se na isti nacin...

par horizontala...i jedna vertkalna...Pozz


[ edivandragan @ 02.10.2009. 18:29 ] @
sve su dobre a treća peta i šesta su po mom ukusu - pogotovu plamene a čiste boje na petoj
treća (ne znam kako je moguće tako nešto uopšte napraviti) je made by beske !
[ beske @ 02.10.2009. 19:13 ] @
Citat:
edivandragan: sve su dobre a treća peta i šesta su po mom ukusu - pogotovu plamene a čiste boje na petoj
treća (ne znam kako je moguće tako nešto uopšte napraviti) je made by beske !


to je upravo pokusaj da ti pokazem sve ono sto sam napisao u prvom postom, ali je na zalost (pogotovo od strane moderatora) shvaceno pogresno...

knjige, tutorijali, skljocanje...

ti umes da "manipulises" senkama, i to se na skoro svim tvojim slikama lepo vidi, sto jeste dobro...

poradi jos malo na igri planovima i perspektivom i slike ce ti dobiti potpuno drugu dimenziju...

o obradi ne bih trosio previse reci, mislim da ti je sad definitivno jasno sve... jednostavno, OBAVEZNO.

inace, kada je fotka dobra, dobra je i u boji, ali i u CB obradi.

bas recimo ta treca... mala promena formata u kvadratni, konverzija, i...Pozz

p.s. ...i, naravno, hvala na komentarima[ lancia88 @ 02.10.2009. 22:03 ] @
Pozdrav,

a da ne bude bas sve cvece....recimo:Pa ko voli ljuto a horizontalno i nadasve - prirodno :)
[ popacp @ 03.10.2009. 02:44 ] @
Beske, kod druge i treće slike je logičniji malo širi kadar. Prosto oko traži va vidi veći deo slike (npr. više mesta iznad skoro odsečenog pupoljka krina). Predposlednja je nekako zbrkana, nema na šta da se zadrži pogled posmatrača, a i pored igre sa prednjim planom, slika deluje ravno.

Lancia, ruža je baš zanimljiva fotka (pogotovu u odnosu na ovu papriku) :D

Normalno je komentarisati fotografije početnika različitim kriterijumima od fotografije onih koji su već u fotografskim vodama. Važno je prokomentarisati!
[ beske @ 03.10.2009. 07:41 ] @
@popacp,

da li si siguran da si dobro razumeo ovo?

Citat:
beske: to je upravo pokusaj da ti pokazem sve ono sto sam napisao u prvom postu

ti umes da "manipulises" senkama... poradi jos malo na igri planovima i perspektivom i slike ce ti dobiti potpuno drugu dimenziju...

Citat:
popacp: Beske, kod druge i treće slike je logičniji malo širi kadar

kako to mislis logicniji? logicniji kome? sa kog aspekta?

sta mislis da bi se tim sirim kadrom dobilo na navedenim primerima?

Citat:
popacp: Predposlednja je nekako zbrkana, nema na šta da se zadrži pogled posmatrača, a i pored igre sa prednjim planom, slika deluje ravno.

takodje bih pitao kome, ali bi mi mnogo vise znacilo da konkretnije objasnis znacenje termina "ravno" kada je ta slika upitanju?

dakle,

ako si vec napisao...

Citat:
popacp: Važno je prokomentarisati!

... sto u potpunosti podrzavam (mada ne praktikujem cesto, ali...) a da komentari ne bi bili u rangu onih #vrh, extra, dobra" od kojih se (uglavnom) svima dize kosa na glavi, onda ulozi jos samo malo truda i uvek objasni detaljnije svoja zapazanja, a pogotovo zamerke, da bi komentar imao bilo kakvu upotrebnu vrednost i kvalitet a ne svodjenje na recnik pukog animoziteta na licnoj osnovi, ili rekao bih samo ne znam tacno sta.


u svakom slucaju, hvala na komentarima, nadam se da ce ih ubuduce biti i cesce.


Pozz
[Ovu poruku je menjao beske dana 03.10.2009. u 09:15 GMT+1]
[ alexandar_cajic @ 03.10.2009. 10:54 ] @
Pozdrav
Moj skromno-amaterski doprinos temi...
ps. tek sad primećujem skakavca tj. zrikavca na prvoj fotografiji.
[ dzura @ 03.10.2009. 19:26 ] @
Nije me bilo na forumu duze vreme, ali vidim da je bilo veselo. Neki clanovi su zaista napredovali, pojavili se novi sa lepim radovima itd... Ali isto tako vidim da neki koji nisu mrdnuli ni zrno napred, pokusavaju da daju "strucne" komentare.
Nije mi jasno da se neko sa takvim (ne)znanjem uopste usudjuje da komentarise tudje slike. U ovom slucaju je to komentar na Besketove slike, pa mi je zato i zasmetalo, gledao sam malo ovih dana i druge teme i slicno se desava i tamo. Za nekog ko je svoj prvi aparat kupio pre samo godinu-dve, a svoj prvi SLR jos kasnije, vrlo hrabro, zaista. Taj poriv bi (donekle) razumeo da je ta ista osoba napravila neki strahovit napredak, upisala se na fakultet (primenjenu umetnost i sl.), mnogo naucila za kratko vreme, u tom slucaju bi to razumeo, prihvatio, pa mozda i podrzao. Mislim pre svega na Popacp, u njegovom slucaju to je zaista smesno, slike koje kaci ne da nisu bolje, u mnogo slucajeva su gore nego kad je pocinjao. Donekle je tehniku popravio, ali sve druge aspekte (one mnogo vaznije) nije, da se ne ponavljam, svi znamo koji su to aspekti.
Beske osim sto ima najvredniju opremu (to mi je mucno da govorim, ali je tako) ima iza sebe 30-tak godina skljocanja. Moje iskustvo je tu negde, ali retko se usudim da komentarisem njegove (uopste vidjenijih clanova) slike, osim da pohvalim (sto je postalo monotono)...
[ Slobodan Miskovic @ 03.10.2009. 20:15 ] @
Ajd da i ja nesto bachim :)


[att_img]
[ edivandragan @ 03.10.2009. 22:56 ] @
lepe fotke ...
[ Zoran Rodic @ 04.10.2009. 08:06 ] @
@edivandragan
Prva ti je stresena dibidus ... karakteriše je mesarsko kadriranje što dominira i drugom fotografijom, koja je usput spaljena na nekim delovima, sa potpunim odustvom biranja pozadine, tj. bokeha kao ključnog elementa u fotografisanju ovakvih motiva.

@džura
Nije te bilo duže vreme, …. i odmah volej pa u glavu.
Ova tema je uspela da okupi mnoge kojima su se shutter i tastatura jako zapekli u poslednje vreme, … evo ... beške, popac i mišković su sredili taj shutter … najzad :) a tebi radi izgleda samo tastatura. :)
[ edivandragan @ 04.10.2009. 17:26 ] @
@Zoran Rodic
...
evo još dve "mesarske" ...

[ Srđan Pavlović @ 04.10.2009. 17:49 ] @
^ Odlicna fotka, ova druga (extra, vrh).

- evo komentar, samo za dizanje kose na nekim usijanim glavama ;)

Salu na stranu - opet zaboravljate da je fotografija umetnost, i da je fotka
"dobra, extra ili vrh" onoliko koliko na nekoga ostavi utisak. Utisak je subjektivno
odredjen necijim sklopom licnosti, trenutnim stanjem svesti... itd - i opet,
svako ima pravo da ga izrazi, te od toga ne bi trebalo da se dize kosa nikome.
[ beske @ 04.10.2009. 18:13 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: ^ Odlicna fotka, ova druga (extra, vrh)...

Utisak je subjektivno
odredjen necijim sklopom licnosti, trenutnim stanjem svesti... itd - i opet,
svako ima pravo da ga izrazi, te od toga ne bi trebalo da se dize kosa nikome.


mozda jeste odredjen sklopom licnosti, trenutnim stanjem svesti, mozda i uticajem raznoraznih supstanci i agenasa u trenutku u kom se pise (recimo meni su najsimpaticniji "strucni" komentari koji izmile izmedju 2 i 4 po ponoci ) itd, itd... ali, budi siguran, da je pre i posle svega odredjen nivom opsteg poznavanja oblasti koji je kod onog ko za takvu vrstu umJetnosti kaze "vrh, super, extra" ravan nuli, i uglavnom je bas ono sto sam vec pomenuo... rekao bih samo ne znam tacno sta.

Pozz

p.s. neumesne komentare i nazivanje bilo kog sagovornika usijanom glavom radije ne bih komentarisao... to mnogo vise govori o onome KO, nego onome KOME se obraca na taj nacin.
[ Srđan Pavlović @ 04.10.2009. 18:28 ] @
Pazi, to sto neko prosto pohvali necije fotke smeta NEKOM DRUGOM, ne meni ;)

A ovo sa supstancama i agensima, i tvojoj proceni u kom vremenskom intervalu
neko treba da napise post da bi post bio OK, je samo prilog kolicini usijanja ;)

I da, u pravu si, to govori i o meni - govori da mi smeta kritikovanje nekoga samo
zato sto napise svoj svoj utisak o nekoj fotografiji... i nacin na koji se to radi, koji
je upravo "usijan", zao mi je sto nisam mogao naci adekvatniji termin, a vidim da
se iskrenost ovde ceni u kritikama, pa sam tako i postupio.
(kako u kritikama fotografija, tako i u kritikama onih koji kritike upucuju)
[ beske @ 04.10.2009. 18:46 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Pazi, to sto neko prosto pohvali necije fotke smeta TEBI, ne meni

meni ne smeta... nadasve mi je zabavno, ponekad me cak i nasmeje...

tako covek uvek sazna nesto novo, pogotovo o nivou znanja onih koji sliku koja nije ni za nekog ko je prvi put u zivotu video, a kamoli uzeo aparat u ruke, nazovu krajnje jednostavnim recnikom najpre prepoznatljivim iz emisija GRAND produkcije, jer imaju poriv da se ekponiraju uz one koji nesto pohvale znajuci zasto, ne bi li i oni postali deo necega, makar i tako (be)smislenim i za njih (bez)znacajnim komentarima, koji svakako ne bi znali kako da obrazloze ni sebi ni drugima.

lako je prepoznati ko ovde stvarno nesto zna, ko ne zna a voleo bi/trudi se da nesto sazna, i ko naravno nista ne zna a pravi se da BAS SVE zna.

komentar tipa extra, vrh, bi razuemo da potoji samo jos jedna recenica iza, koja bi razjasnila sta je na slici koja je obicni snap najgrdjeg moguceg oblika tehno masturbiranja shutterom nekome toliki vrh i toliko extra... samo to, nista drugo.

to je ono sto meni smeta.

a sve ostalo je samo stvar cistog folklora.

naravno, ti to nisi razumeo...

Pozz

p.s.

Citat:
Srđan Pavlović: I da, u pravu si, to govori i o meni - govori da mi smeta kritikovanje nekoga samo
zato sto napise svoj svoj utisak o nekoj fotografiji...

o tebi najbolje govori ono sta si i na koji nacin pre par dana javno pisao jednom od svojih kolega moderatora, bas u ovom delu foruma, pa se posle (takodje javno) izvinjavao, itd, itd... a moja reakcija po pitanju iznosenja utiska kada je neka tako "specificna fotografija" u pitanju, vise je teznja da se jedan takav komentar samo jos malo dodatno pojasni, ne bi li, makar malo, i mi neuki, usijanih glava, naucili jos ponesto u zivotu


EDIT:Typo

[Ovu poruku je menjao beske dana 04.10.2009. u 20:05 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 04.10.2009. 19:01 ] @
Citat:
obicni snap najgrdjeg moguceg oblika tehno masturbiranja shutterom nekome toliki vrh i toliko extra... samo to, nista drugo.


Ovo je vec "Crveno usijanje" ;) - motivises ljude sve u 16. To je usijanje o kome govorim,
a koje daje tvojim godinama iskustva neprimierenu pedagosku notu sto je prosto cudno za
toliko iskustva iza sebe. No dobro, iskustvo u fotografiji nema veze sa iskustvom u ljudskim odnosima.

Citat:
o tebi najbolje govori ono sto si pre par dana javno pisao jednom od svojih kolega moderatora, pa se posle (takodje javno) izvinjavao, itd, itd...


Hehe, u cemu je problem javno raspravljati?

Moje izvinjenje je bilo samo za to sto sam time napravio offtopic pa smo po
dogovoru premestili raspravu na PP, ali eto - da na kraju svog argumentovanja
nisi dao ovu dramaticnu notu pokusasvi nespretni atak na moju licnost - post
bi bio totalno nedovrsen ;)

Opet kazem - svako ima pravo da fotografiju prokomentarise kao dobru,
jer koliko god losa po fotografskim pravilima, moze ostaviti dobar utisak na
nekoga iz prostog razloga sto je utisak subjektivna kategorija.

Ali, kao sto ti meni rece:
Citat:
naravno, ti to nisi razumeo...[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 04.10.2009. u 20:11 GMT+1]
[ beske @ 04.10.2009. 19:16 ] @
Citat:
Srđan Pavlovićpet kazem - svako ima pravo da fotografiju prokomentarise kao dobru,
jer koliko god losa po fotografskim pravilima, moze ostaviti dobar utisak na
nekoga iz prostog razloga sto je utisak subjektivna kategorija.


opet kazem, slazem se...

a eto, da bi postao svetli primer neukima i usijanima (poput mene), koji bi zaista voleli nesto novo da nauce o pedagogiji (ali i o mozda nekim novim pravcima umJetnosti u fotografiji, nama starijima do sada nepoznatim) od vas mladjih, ja bih te zamolio da JAVNO objasnis sa kog god oces aspekta termine vrh i super upucenih konkretnoj fotki.

ziv nisam da cujem, pogotovo posle ovakvog sindikalisanja

Pozz

p.s. i prestani vise svaki cas da menjas poruke, ne mogu vise da pratim taj vas saljiv mladalacki duh...[ Srđan Pavlović @ 04.10.2009. 19:26 ] @
Nisam rekao da si neuk, naprotiv (niti to mislim), kao najveci nedostatak
ovog foruma (iz cisto dobrih namera), vidim odnos prema
ljudima koji postavljaju fotografije, o cemu sam sa storm-om
i pricao na PP (moze da potvrdi da se radi samo o tome),
a ne u obrazovanosti, iskustvu ili informisanosti, za to nisam
uputio ni jednu prozivku nikome od vas.

Ovo je samo dobronamerni savet - da oni ljudi koji puno znaju,
a koji ovde ucestvuju u diskusijama, ne treba ljude da obeshrabruju
komentarima slicinim onome koji sam kvotovao.

Sto se menjanja poruka tice - ja bar ne stavim ono "Typo",
kao menjas pravopis - a dodas jos 2 cela pasusa ;)
Nemojmo vredjati ineteligenciju citaoca foruma bez potrebe ;)

Poruke (po vremenu izmene mozes videti) menjam u nekom
vrlo kratkom vremenskom roku i to da bih dodao nesto sto sam
eventualno zaboravio posle prvog pisanja posta)

Citat:
EDIT:Typo

[Ovu poruku je menjao beske dana 04.10.2009. u 20:05 GMT+1]


Daleko od toga da sam mlad, a pozivanje na starost ucesnika u raspravi
(onako u PS, kao manje primetno) samo govori na osnovu cega kreiras
svoje misljenje o postovanju / ne-postovanju nekoga i o "sindromu istrosenosti
argumenata" ;)
[ Nebojsa Milanovic @ 04.10.2009. 20:12 ] @
STOP sa bilo kakvom vrstom flejma, komentarisanja komentarisanih komentara i sličnog. Previše je toga u poslednje vreme, nije mi jasno čemu sve to.

Ponavljam da je ovo je forum za slike i komentarisanje slika, a ne bilo za šta drugo. Sve drugo ću ubuduće da brišem iz korena, nevezano da li učestvuje neki moderator ili ne.
[ beske @ 04.10.2009. 20:28 ] @
@Srdjane,

da li ti zaista mislis da je za neku (uzasno) losu fotku dobro reci da je vrh, extra... jer time pedagoski utices na samopuzdanje i dajes pozitivan impuls, podsticaj nekome da... STA???

"samo tako nastavi, super je, nema problema, odlicno ide"???

ja sam jasno napisao...

A sto za pocetak ne uzmes neku knjigu o fotografiji? Bice ti jasnije prednosti i mane tvog aparata, znaces sta mozes da napravis sa njim i uopste, nauciti da ga koristis onako kako treba. Ovo sto ti trenutno demonstriras je sve samo ne fotografsko umece. Vecina slika je van fokusa, mnogo pregorelih detalja, losa obrada, lose boje... zar nije bolje da prvo naucis neke osnovne fotografske tehnike, procitas ponesto o kompoziciji, kvalitetnom popunjavanju kadra, odabiru motiva, pravilu trecine (i krsenju istog ), zlatnom preseku, dijagonalama, trouglu, spirali... pa kroz vezbu gledas sta se desava i kakvi se rezultati mogu dobiti, recimo, privrtanjem i odvrtanjem blende, potruditi se i potraziti vise razlicitih uglova pri slikanju istog kadra, pokusati uciniti i time sliku zanimljivijom, eksperimentisati, malo se potruditi i oko toga kako na pravi nacin u nekom od programa za obradu fotografija korigovati boje, i sve eventualne nedostatke nastale u samom procesu nastajanja fotke, itd, itd..

...a zatim to na "prozivku" samog autora dopunio jednom simbolicnom serijom slika, od kojih je svaka bila okacena samo u svrhu prikaza kako poneka od tih nabrojanih fotografskih tehnika izgleda primenjena u praksi, nista drugo.

znas li zasto?

samo zato sto je to bio nacin na koji sam ja (i mnogo dragih ljudi iz ove oblasti cije misljenje i rad veoma postujem danas) dosao do toga da mi slike izgledaju tako kako mi izgledaju danas (pri tome najmanje mislim na ove prikazane na forumu), i taj nacin je (bar za mene) JEDINI ispravan, pa ga kao takvog preporucujem svima... pre svega sebi, i dan danas... dobra knjiga, casopis... dobar tutorijal...

zato sto svima onima koji zele da napreduju u ovoj (ne bas zahvalnoj i lakoj) oblasti osim talenta (a i to sam istakao bas u slucaju edivandragana) treba jos mnogo pre svega pametno i smisleno ulozenog truda.

bez toga nema kvalitativnog pomaka, i moje licno misljenje je da je mnogo bolje ljudima skrenuti paznju da to sto rade, ne rade kako treba, makar i na grublji nacin, nego ih tapsati po ramenu i govoriti, "ma super si ti, samo tako napred..." i to bez ikakvog ozbiljnijeg obrazlozenja.

i... nije bitno da li zele da budu fotografi, nije bitno da li zele time da se bave u zivotu ili im je to samo hobi, pasija, zezanje... svako od nas ko drzi aparat voli kada vidi neku svoju sliku i shvati da je stvarno dobra, bas, bas dobra... i siguran sam da vrlo dobro znas sta pricam ;)


Pozz


p.s. nadam se da ovim mozemo staviti tacku na vecerasnju prepisku, jer mislim da posle svega ovoga jako malo mesta ostaje za dalje nerazumevanje.


[ popacp @ 04.10.2009. 21:34 ] @
Ja stvarno ne znam kako to sada ne smem da komentarišem slike svih članova, no dobro. Ajde recite mi šta je toliko posebno u ovoj slici??? Dijagonala cveća nasuprot pozadine, tople i hladne boje raspoređene u dva trougla, svetlo ili igra planova? I pored poštovanja pravila kompozicije, sve što ja na kraju vidim je gomila žućkastih boja bez jasne poruke mom glupom mozgu na šta da usredsredi pažnju.


Ja nisam, niti želim da budem fotograf „kad porastem“, a nikada mi nije jasno kako to da ovih 4-5 puta koliko sam slao fotografije uvek su bile izložene, pohvaljene ili nagrađene, a ovde na forumu im gotovo uvek nešto fali (ne govorim o pejzažima). Možete li da shvatite da ja slikam za svoju dušu, ono što se meni sviđa i da nemam nameru da pročitam tonu PDF dokumenata, niti završim grafički dizajn? Beske je ovde u pravu, svi vole da im slike budu lepe, ali je pitanje koliko mogu u to da ulože (vremena ili para).

Ako hoćete, pomognite ljudima ovde na forumu jer se tako najlakše uči, a manite se prepucavanja.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.10.2009. 21:44 ] @
Svako sme da prokomentariše svačije slike, u to nemojte imati dilemu.

Molim samo da izbegavate komentare na komentare, jer njima vrlo malo treba da budu neprimereni, a to nema nikakvog smisla i samo puni kantu za đubre.
[ Srđan Pavlović @ 04.10.2009. 22:25 ] @
Ljudi cesto ovde ostave komentar (pohvale neciju fotografiju)
i samo kazu "Odlicna fotka" ili "Super je" ili nesto slicno.

Citat:
Srdjane, da li ti zaista mislis da je za neku (uzasno) losu fotku dobro reci da je vrh, extra..


Ja samo mislim da ne treba skakati na ljude kojima se svidi
neka fotka i ostave kratak komentar, koliko god da je ona losa po
definicijama neke literature, ili po TVOM misljenju.

Ovo je pre svega umetnost, ona se obraca osecanjima, a ona se ipak
ne mere istim merilima kojima se mere otvor blende, povrsina senzora,
kolicina shuma... itd, da ne nabrajam - pa da mozemo reci dobro ili lose.

Dobro je onoliko koliko posmatrac oceni da je NJEMU dobro.

Da, slazem se i ja da zavrsimo vecerasnju prepisku, i nadam se da
je bar nesto dobro iz nje izaslo ;)
[ lancia88 @ 04.10.2009. 23:29 ] @
Pozdrav,

ma, ja sam stvarno mislio da se zezas sa tim komentarom za fotku na kojoj petnaestak minuta ne mogu da pronadjem fokus....
Definitivno niko nece nauciti iz takvih komentara ama bas nista. Lepo su se uskladile boje na slici ali nigde fokusa, ostrine itd. i to je verovatno zadnja fotka koja treba da dobije takav komentar jer su prethodne dosta bolje. To samo pomaze samozavaranju i autizmu koji neumitno vodi ka razocarenju pri prvom izlasku u "spoljni svet".

Sa druge strane, i za kritiku mora postojati nekakav osnov, kritika ima svoju tezinu u vise faktora, ali poznavanje materije od strane kriticara je prva stvar, pa onda redom sve do zanje, a to je nacin upucivanja kritike. Dzaba sto neko ume savrseno da tapse po ramenu i nudi nezno svoje rame za kukanje onda kad perfektno uspe da nekome objasni da to nije bas ono, kad nema dovoljno znanja da oceni neciji rad. Ti argumenti tipa - e meni se bas svidja, piju vodu samo kada su sami sebi svrha. Piju vodu i u slucaju da je fotka ispala takva, ali ne i za slucaj kad pokusas da napravis takvu fotku svesno i namerno. E tada je situacija drugacija i nista nece pomoci komentar tipa bas-mi-se-svidja. Tu se vec mora komentarisati i kadar i boje i fokus i ostrina i ideja, svetlo itd.

Evo neceg na cemu ponekad odmorim oci, iz nekog razloga me mami da je gledam povremeno, sto bi se reklo - bas mi se svidja a ne znam zasto:

[ Ivand @ 05.10.2009. 00:34 ] @
Mozda bi svi mogli da spustimo loptu i procitamo malo mozda ovo http://svetlakomora.com/2008/0...citanje-i-kritiku-fotografije/
[ beske @ 05.10.2009. 06:14 ] @
Citat:
popacp: Ja stvarno ne znam kako to sada ne smem da komentarišem slike svih članova, no dobro. Ajde recite mi šta je toliko posebno u ovoj slici??? Dijagonala cveća nasuprot pozadine, tople i hladne boje raspoređene u dva trougla, svetlo ili igra planova? I pored poštovanja pravila kompozicije, sve što ja na kraju vidim je gomila žućkastih boja bez jasne poruke mom glupom mozgu na šta da usredsredi pažnju.

za pocetak, ako bi da pises o necemu sto ne razumes, treba usredsrediti paznju na komentar autora vezan za ono sto ti je nejasno.

to sto ne razumes ono sto vidis, ne znaci valjda da ne razumes i ono sto procitas?

Citat:
beske: ...a zatim to na "prozivku" samog autora dopunio jednom simbolicnom serijom slika, od kojih je svaka bila okacena samo u svrhu prikaza kako poneka od tih nabrojanih fotografskih tehnika izgleda primenjena u praksi, nista drugo.

[ dzura @ 05.10.2009. 09:50 ] @
@Popacp
Nije problem da ti komentarises necije fotografije, problem je sto ti nista ne znas, a mislis da znas. Tvoji komentari su krajnje nestrucni, koristis neki jezik kao u komunisticka vremena, gde nesto kazes, a niko ne razume to sto si rekao, pa tako u narodu ispadnes pametan (za one koji isto kao i ti ne znaju o cemu govoris)... ako ti je cilj da na taj nacin ispadnes pametan, OK, samo je greh prema onima kojima si uputio te komentare, jer ako oni malo znaju, a misle da ti znas (a ne znas) pa ako im nesto pogresno kazes (a ovo sto sam do sad procitao je bilo upravo to) onda ljudi imaju problem.

Sto se kometara tice, ja sam ih ranije cesto pisao i uvek uz detaljno objasnjenje, bez vrh i super itd... Poslednji komentar koji sam dao bio je nekom liku iz Sarajeva, ne secam se tacno nicka, ali covek se nasao pogodjen mojim komentarom i (kao na dugme) poceo da mi objasnjava "sustinu" umetnosti, "slobodno vidjenje" itd... sto je naravno bilo krajnje smesno, jer onaj ko ne zna, a radi mu sujeta, trenutno pocne sa traktatima o umJetnosti... posto je bilo vec takvih slucajeva, od tad sam resio da vise ne pisem komentare.

Slike EdiVanDragana (BTW verovatno smo i slicnog godista, s obzirom na nick u kome se spominje Edi Van... ) su simpaticne, lepo ume da prepozna igru svetla i senki (sto je, uz kompoziciju, sustina fotografije), ali to su obicne fotografije, daleko od toga da su snapshot, ali nisu nista posebno. Isto tako ni Besketov ljiljan nije neko umetnicko delo, ali sto bi moralo da bude, jel mora SVAKA njegova fotografija da to bude?

Posto znam da se Lancia ne ljuti, evo dacu komentar na njegovu sliku. Lepa slika! Ja bi pokusao sa vise otvora blende i malo drugacijim DOF-om, mozda malo manje neostrine, ovako izgleda da je ona neostrina u pozadini zalepljena vestacki... Lepo je kad i pozadina u neostrini nesto govori, ne kazem da je ovakva fotka ruzna i losa, ali je takvu fotku najlakse postici (osim ako nemas compact) odvrnes otvor i udri...

[Ovu poruku je menjao dzura dana 05.10.2009. u 11:38 GMT+1]
[ lancia88 @ 05.10.2009. 10:45 ] @
Pozdrav,

ha, najzad komentari od kojih ucimo :)

Jeste, ova fotka je iz perioda eksperimentisanja sa blendom i DOF-om i to je sustinski imala za cilj. Nije mi se dopala ali kako sam vremenom listao taj folder sve vise sam se zadrzavao na njoj i mene licno je pocela da odmara kad je vidim...iz nekog razloga.

Nisam vise siguran da li je ona ili neka druga nastala mozda i pod uticajem jednog Tvog objasnjenja neke svoje fotke, sta si i kako namestio pre fotkanja, ali znam da je dosta toga izaslo iz mojih aparata bas pod uticajem tih tadasnjih komentara svoje slike koje si postavio iznad same slike.
[ edivandragan @ 05.10.2009. 12:40 ] @
@lancia88
lepa fotka i meni se sviđa ...
@beske


evo još jedna "mesarska" pa zatim "obicni snap najgrdjeg moguceg oblika tehno masturbiranja shutterom"

[ Zoran Rodic @ 05.10.2009. 13:02 ] @
Jedna od najvećih i na prvi pogled najuočljivijih razlika između dSLR-a i običnog digitalca jeste igranje sa dubinskom oštrinom i bokehom, što ti tako stručno anuliraš podešavanjima unutar aparata.


Što se tiče druge fotografije, izgleda da si kliknuo na pograšan fajl pri aploudu :)

[ popacp @ 05.10.2009. 13:50 ] @
Zar je teško da se vidi da sam komentarisao OVE fotografije, iako su mnoge druge Besketove fotke među najboljim sa ovog foruma. Da mu baš toliko nisu drage ne bi ih stavljao na forum dva puta. Uostalom, nebitno je više... ajde da ja ispadnem glup pa da nasavimo sa temom dokle je stigla.

Inače, evo još jednog „komunističkog“ komentara: Lancijina slika je meni zanimljiva jer ima neku priču iza sebe. Sterilna zemlja, pokošena biljka koja se ponovo rađa...
[ lancia88 @ 05.10.2009. 15:55 ] @
Pozdrav,

Citat:
popacp: .....Sterilna zemlja, pokošena biljka koja se ponovo rađa...


hmm, taman sam hteo poneki list da dodam u pricu, kad sam procitao ovo sto upravo opisuje veoma cest motiv za fotkanje kod mene. Taman tako, radjanje, i to u vidu ponovljenog ciklusa:

[ StORM48 @ 05.10.2009. 16:42 ] @
^O kakvom se tačno problemu radi kada je ISKRENO komentarisanje fotki u pitanju?

Nekome je krivo što sam ne ume da iznese kvalitetniju kritiku, pa onda krene sa praznim pričama o teranju početnika?
Nalazim da je vrlo bezobrazno uvijeno trućati o nečijim zaslugama po pitanju "teranja početnika".


Što je najgore, uvređeno tumačenje kritike nije prvi put donelo vatru u diskusije. Najbolje bi bilo svačiju fotku prokomentarisati sa "super", "mega", "giga", "ekstra"... možda bi čak još bolje bilo napraviti skriptu, koja će automatski da izruči buljuk takvih predefinisanih postova, ne bi li početnikov um zacementirao u ubeđenju da je dotakao sam zenit svojom najnovijom fotkom.

Ko želi da pokaže stečeno znanje i dobije kritiku - slobodan je da kači. To će moći da iskoristi za napredak u fotografiji, tako što će kritike sagledati i pokušati da greške izbegne ubuduće.

Međutim, izgleda da postoji neko mišljenje da je manji zločin naterati početnike da, vođeni "dobrim" kritikama nastave da produkuju poluupotrebljive ili neupotrebljive fotografije, samo zato što ih pogađa negativna kritika... izgleda da je kritika poprimila neki novi oblik ovih nedelja, sve mi se čini...

Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 05.10.2009. 17:04 ] @
Kada se upucuje negativna kritika, to treba da se radi pazljivo,
a ne djonom, nekima jednostavno za to fali malo osecaja.

Citat:
Nekome je krivo što sam ne ume da iznese kvalitetniju kritiku, pa onda krene sa praznim pričama o teranju početnika?

Ne radi se o ovome. Vec sam rekao da su i moje kritike dobronamerne - ali ajde, kako god.
[ Nebojsa Milanovic @ 05.10.2009. 17:55 ] @
Dobro, sada ste valjda svi sve rekli i zaista, ali zaista ću obrisati svaki sledeći post koji nije vezan isključivo za izložene slike.

Ako takvih postova bude bilo više, nakon brisanja tema ide pod lock.

[ ArtCool @ 14.10.2009. 20:15 ] @
Da tutnemo i poneku cvecku.

Ove su svojevremeno radjene sa Fuji s5500.
[ lancia88 @ 14.10.2009. 22:04 ] @
Pozdrav,

cvece?

Evo jos cveca:c,c,c....sad tek vidim da je u medjuvremenu i neka buba upala u cvet...strasno.
[ Zarko Silic @ 14.10.2009. 22:44 ] @
Citat:
lancia88

c,c,c....sad tek vidim da je u medjuvremenu i neka buba upala u cvet...strasno.


Nije neka vec zlatni skarabej, ili Cetonia aurata (u nekim krajevima zlatna mara).

Ima zanimljivu istoriju. Pogledajte na NETu. Fotografima je posebno inpirativna zbog svog neobicnog sjaja koji je gotovo nemoguce preneti na papir.
[ BiiigMuzzy @ 14.10.2009. 23:08 ] @
Ne radim cesto cvece (ne radim uopste ) al evo od ovog proleca nesto sa Kalisha...Pozdrav!
[ milas @ 14.10.2009. 23:27 ] @
@Kizo, tvoje fotografije super! Ostrina i boje su fenomenalne. Na drugoj i trecoj mi se svidja bokeh.

@lancia88: iako nisam ljubitelj buba, ova fotka je sjajna. Svidjaju mi se bubine boje.
[ BiiigMuzzy @ 14.10.2009. 23:47 ] @
Thnx Milas U pitanju je EF-S 55-250 IS.

Pozdrav!
[ milas @ 14.10.2009. 23:59 ] @
Nice ;-).
[ ArtCool @ 15.10.2009. 02:36 ] @
Kaktus na terasi na stolici u podne na +40.
Defalt iz aparata bez obrade sem resize
[Ovu poruku je menjao ArtCool dana 15.10.2009. u 03:56 GMT+1]
[ lancia88 @ 15.10.2009. 08:38 ] @
Pozdrav,

a evo i kaktusa, ne znam kako je drugima, ali meni kaktus uopste nije jednostavan zadatak za napraviti fotku koja je po mom ukusu dobra. Naravno da ima gomila raznoraznih kaktusa ali iz same fotke treba da se vidi zasto je slikan sam kaktus, ili bar zasto je fotka okacena:

[ ArtCool @ 15.10.2009. 18:46 ] @
Bojim se lancija88 da te ne razumem, kako mislis zasto je katus okacen?
Ti to na konto svoje, moje ili uopstene konotacije?
Kod tebe ja radio vise DOF, ja sam isao sa sirom blendom.
Pozz.

[Ovu poruku je menjao ArtCool dana 16.10.2009. u 00:19 GMT+1]
[ ArtCool @ 15.10.2009. 18:58 ] @
Ne znam koji je ovo cvetic, ali se zapatio sam na betonskom podu na terasi u nesto prostora izmedju fugi.Bez obrade samo resize.Sa malo ostrenja imamo 100% crop
[ StORM48 @ 15.10.2009. 19:06 ] @
Citat:
ArtCool: Kod tebe ja radio vise DOF, ja sam isao sa sirom blendom.

Šta za Tebe znači "šira blenda"?

Citat:
lancia88: a evo i kaktusa, ne znam kako je drugima, ali meni kaktus uopste nije jednostavan zadatak za napraviti fotku koja je po mom ukusu dobra.

Kaktusi su generalno teški za slikanje, zato što nije lako odabrati težište kadra i tačku fokusa. Ova Tvoja je odličan primer kako bi to trebalo da izgleda.

Nasuprot tome, uobičajen početnički pristup je tzv. "leteći", koji u kombinaciji sa tlom u pozadini pravi opštu konfuziju.

Podrav
[ ArtCool @ 15.10.2009. 19:11 ] @
Sira blenda - veci otvor.
Sve ostro, bez fokusnog izdvajanje bilo cega.Kod nekog polu makro slikanja kao kod lancijinog primera neki put mi nije jasno sta je na slici.Sem bodlji...
Meni je za kaktus (moj) bio cilj da predstavim geometriski raspored elementa biljke bez potrebe da fokusiram i izdvajam prvi-drugi plan.Nisam montirao pozadinu, uhvaceno u letu kako kazes.
Mada da sam studiski radio, pozadina bi verovatno bila crna.


[Ovu poruku je menjao ArtCool dana 15.10.2009. u 20:24 GMT+1]
[ StORM48 @ 15.10.2009. 19:29 ] @
Teško će biti da je tako kako si napisao.
A pošto si dva puta praktično napisao isto, rekao bih da nije u pitanju omaška.

"Šira blenda" zaista jeste ono što zovemo "veći otvor blende".

Ali, šira blenda znači plići, a ne dublji DOF, odnosno - baš izdvajanje jedne manje (pliće) partije snimka i "zanemarivanje" ostatka kadra odsustvom fokusa.

U to ime, preporučujem knjige Đulijana Belića - Škola fotografije ili Milana Fizija - Fotografija, u kojima su mnogi aspekti tehničkog dela fotografije pojašnjeni do krajnjih detalja. Vrlo korisno štivo.

Tvoja fotografija demonstrira izuzetno dubok DOF (skoro do beskonačnosti), dok je Lanciina ono što zovemo plitkim DOF-om, dobijenim od velikog otvora blende.

Pozdrav
[ ArtCool @ 15.10.2009. 19:37 ] @
Moja omaska, lapsus...Svo vreme razmisljam o delu foruma sa aparatima...Trenutno sam na D3s...

[Ovu poruku je menjao ArtCool dana 15.10.2009. u 20:55 GMT+1]
[ StORM48 @ 15.10.2009. 20:05 ] @
A je l'? E pa onda je OK. Pomislih da ne znaš razliku, a ono ustvari beše višestruki lapsus.

Pozdrav
[ beske @ 15.10.2009. 20:15 ] @
Citat:
StORM48: A je l'? E pa onda je OK. Pomislih da ne znaš razliku, a ono ustvari beše višestruki lapsus.


dobro de, pa to i polaznici foto sekcije znaju
nego... da se vratimo u temu

@lancia88

odlicna fotka, lep kadar, izdvajanje bitnog u prvi plan, kofuznost kadra izbegnuta lepo ukomponovanim DOFom... odlicno.

evo da pokusam da ti se pridruzim na slican nacin... dva kaktusa ALI u kvadratnom formatu


. . . . .


Pozz
[ ArtCool @ 15.10.2009. 20:44 ] @
Da se vratimo mom duuuuuuuuubokom DOF-u, skoro beskonacnom.
Jedna klasicna slika saksije (stokovski primer) koji se srece cesto u katalozima i casopisima.
Kada bi tako izdvajao planove ko Beske narod bi se poplasio, ocekivao bi da iz tog "siprazja" izlete neke nemani :)
[ StORM48 @ 15.10.2009. 20:56 ] @
Možda, ali s tom razlikom što bi Bešketova prošla inspektore, a Tvoja ne bi.

Pozdrav
[ ArtCool @ 15.10.2009. 21:04 ] @
Storm veruj mi da znam sta ide po IS,SS,DT... no dobro.
Moras da branis kolegu, znas ono C/N.
Zamera se sto je kaktus suvise konfuzan, onda moze i ovako.
Pomalo plasticno kako ja ne volim ali tako se kupuje.


S tim sto je onda iz starta trebalo raditi u light box-u a ne po terasi.Ovako se vidi krzavost od magic toola iz PS-a

Medjutim to u printu u casopisu dobro deluje...Mahom se radi velicina recimo cca 10*10 cm .

[Ovu poruku je menjao ArtCool dana 15.10.2009. u 22:29 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 15.10.2009. 22:49 ] @
magic tool nije alat za fotografiju o kakvoj se ovde diskutuje.


Jedan je vec pokusao da nam podvali raznoraznim montazama pa smo videli kako je prosao.
[ ArtCool @ 15.10.2009. 23:10 ] @
Ne znam na koga mislis, a ja sam isecanje izvrsio u kontekstu opaske na konfuziju na slici.Ljudi vise gledali sta ima oko saksije nego u njoj.
E nikako ugoditi.
Znam da je mahom ovde ustaljena paljevina na plitak Dof i kristalnu ostrinu, pa reko da promenim.
Jer od toliko plitkog Dofa tesko mi je da razaznam sta je na slici u globalu, a ne samo u micro pogledu.
Ja volim objekte a ne micro predstave, mada i to ima draz.
Mahom se micro predstavom izdvaja ili bolje receno iseca nepozeljna okolina, u vidu egzoticnih bokeha.
Bice u buducnosti i drugacijih primera, umetnickijih...
[ Zarko Silic @ 15.10.2009. 23:27 ] @
Nije rec o ugadjanju. O ovome se vec vise puta diskutovalo na ovom forumu.


Ako nesto ne valja, snima se ponovo, a ne montira u PSu.

Kompaktom sa 1m rastojanja ne mozes dobiti zadovoljavajuci DOF ma koju blendu odabrao.

Ne moraju objekti biti u mikroplanu, ali i tada DOF igra odlucujucu ulogu. Jako je bitno moci i znati ga kontrolisati.


I ne moraju fotke biti umetnicke i nagradjivane. Sasvim je dovoljno da one zauzmu zapazeno mesto u necijem porodicnom albumu. Vecina fotki za koje neko smatra da su umetnicke ne zasluzuju svoje mesto u takvom jednom okruzenju.
[ lancia88 @ 16.10.2009. 00:16 ] @
Pozdrav,

evo na sta sam mislio kad sam spomenuo da je kaktus u sustini tesko slikati osim ako cilj slikanja nije da se pokaze sta je to u saksiji:Ovo je jedan moj raniji pokusaj slikanja kaktusa, i u nekoj zadovoljavajucoj meri mi je uspelo tek posle nekog petog ili sestog pokusaja, iako sam vec digao ruke u tom momentu. Mislim da se na ovoj slici bas moze videti koliko je to tezak zadatak za nekoga ko nema iskustva sa slikanjem kaktusa. Apsolutno je tacno da se sve sto je lose uslikano treba ponoviti ako je to moguce, pa zato i imamo ekran sa uvelicavanjem pobogu. Ja se bez toga ne bih ni zanimao za fotografiju,d a budem iskren, film ne poznajem niti bih se snasao sa svojim znanjem u podrucju u kome ne mogu proveriti odmah sta sam uslikao (pa i to je opet relativno jer kad se podigne na 22 inca, ili cak 50, bude tu jos svega i svacega...).
[ ArtCool @ 16.10.2009. 00:43 ] @
Dobro de majku mu, pa da brisem svoj.
Ja sam hteo da pokazem lepo formiranu biljcicu, a vi tesko pa tesko..
Boze lancija mo' se strecam za badava.
Inace druga slika mi je lepsa od prve, "jestivije" su mi boje, PS-ovski toplije.
[ lancia88 @ 16.10.2009. 00:47 ] @
Pozdrav,

lepsa ili ne, svejedno je jer posle Besketove slike odmah shvatis sta je tesko zaista....dok nje nema, to je kao da nemas kontra-teg na drugom tasu, kao da mlatis rukom kroz vazdh i nikad ne saznas koliko si jak. Eto...
[ ArtCool @ 16.10.2009. 01:00 ] @
Dakle ja sam bio vodjen necim ovako;
http://www.istockphoto.com/stock-photo-3550050-potted-cactus.php
A ti lancija ovako:
http://www.istockphoto.com/stock-photo-67970-cactus.php

Dakle ja sam pobedio (konceptualno) sa 10 downloada vise, ura.
Salu na stranu, dopadaju mi se Besketove i tvoje kompozicije pa cu ih pametno iskorstiti za dalje.
Pozz.
[ alexandar_cajic @ 16.10.2009. 18:41 ] @
Auu bre.....manje priče - više rada...kako ne izludite od ovolikih komentara....dajte ljudi više fotki - manje reči...
[ ArtCool @ 16.10.2009. 22:27 ] @
Odlicno Cajicu prilozi sto god.
Ja to sa svojim drugom Lancijom interno.
Nema, proslo leto a ja imao promenu sistema i ide tanko sa fotkama.
[ beske @ 18.10.2009. 19:27 ] @
Skoro naleteh na jednu "bodljikavu" iz APS-C "paralele"...[ dzura @ 04.11.2009. 18:46 ] @
Kad smo kod plitkog DOF-a, evo iskopah jednu...i jos jednu...

[ beske @ 04.11.2009. 19:31 ] @

@Dzuro

ono sto uvek volim da vidim kada su tvoje slike u pitanju...sjajna demonstracija pazljivo odabrane tacke fokusa i pozadine u bokehu koja i ovog puta "prica svoju pricu".

prosto, a savrseno.

i, lep prikaz one stare... "svrha velikog otvora blende NIJE UVEK u tome da je odvrnes do kraja, dobijes potpuno mutnu pozadinu i time pokusas da fasciniras sve oko sebe, kao sto si sebe u neznanju"... treba znati ovako lepo ukomponovati intezitet bokeha sa objektom u prvom planu, sto je bas lepo uocljivo, posebno na drugoj tvojoj fotogtrafiji.

sjajno.

Pozz
[ beske @ 06.11.2009. 14:29 ] @
u jesenjim bojama...[ Zoran Rodic @ 09.11.2009. 10:01 ] @
Evo dva snapshota i ono što se moglo izvući iz ruke na sobnom svetlu.

Objektiv je Pentacon 50mm ƒ/1,8[ milas @ 10.11.2009. 12:10 ] @
@dzurini makroi su kao i obicno, fenomenalni :)!

@beske: zanimljive bundevice, ili sta je vec ;).

@lancia88: sa malim zakasnjenjem, ova tvoja fotka mi se bas svidela...ako se ne ljutis ;), ja bih je obradio na ovaj nacin:

[ Djordjevlasotince @ 10.11.2009. 17:10 ] @
Vlasinsko jezero.... Listam fotke, pa sam naisao na ovu...
[ dzura @ 12.11.2009. 14:07 ] @
Evo jedan zanimljiv prizor. Ucinilo mi se u trenutku kao povrsina neke (daleke) planete...[ milas @ 15.11.2009. 18:39 ] @
Pecurka
Zoomed in....Obe, Canon 500D + 50mm 1.8 II.

[Ovu poruku je menjao milas dana 16.11.2009. u 00:41 GMT+1]
[ ArtCool @ 16.11.2009. 00:04 ] @
@Dzura
Meni se ucinilo ko neka pokvarena plesan na paprici...
Jedna od gadnijih stvari u zadnje vreme...
[ dzura @ 16.11.2009. 16:17 ] @
@Artcool
nema sta da ti se cini, to jeste plesan, samo na paradajzu, bez obzira na to... homo sapiens ima tu mogucnost da povlaci paralele, da je nesto analogno necem drugom itd...
[ popacp @ 24.11.2009. 15:07 ] @
DobiJo sam 100tku polovnu.

Prva slika sa gore-pomenutim (u sobi). Vidi se i prašina na listu :D


A onda sam ga poneo na faks u pokušaju da nađem nešto zanimljivo usput, ali ništa... ( neće kanda ni biti do proleća :( )


[ StORM48 @ 24.11.2009. 19:49 ] @
Čestitam

Poslednja dobra. Mogla je i bolja da bude, ali dobro - rad sa stotkom zahteva privikavanje, pa ćeš vremenom uvežbati pravila.
Prve dve... vidi se da si silovao objektiv pokušavajući da nađeš makar šta za snimiti

Do proleća neće biti prirode, ali - ima i drugog, pa pusti mašti na volju.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 24.11.2009. u 21:25 GMT+1]
[ Djordjevlasotince @ 24.11.2009. 21:07 ] @
Evo i ja nesto da stavim :-)

[ popacp @ 25.11.2009. 00:37 ] @
Hvala za čestitke. Inače, bio si potpuno u pravu. Jako mi je teško da fokusiram i slikam sa ekspozivijom ispod 150. Verovatno ću se privići. Prilično je suvišno da kažem da je ovaj objektiv fenomenalan :) :) :)

Oduševilo me što pop-up blic može da dobaci bez pravljenja senke i kada sam skroz do motiva. Evo primer dole (najveće uvećanje, blic, rub farmerki).

Edit:
Tek sam sad slučajno primetio Zoranove ruže. Sjajno, posebno druga. Da sakupiš još ovakvih radova pa pravac stock (naravno, ako te ne mrzi da se baviš takvim motivima).
[ Zoran Rodic @ 25.11.2009. 07:43 ] @
Slabo da bi neko na stock-u pazario moju ružu, odavno ih više ne stavljaju na bombonjere :)

Čestitke na objektivu, prava stvar ... još se i pitam što ga do sada nisi imao.
[ popacp @ 25.11.2009. 20:08 ] @
Citat:
Slabo da bi neko na stock-u pazario moju ružu, odavno ih više ne stavljaju na bombonjere :)


Ih, pa nemoj da si toliki bukvalista. Kol’ko ja vidim, dobro ti ide stok tematika :) Što da ne :D
[ milas @ 27.03.2010. 17:00 ] @
A prolece stize...Canon EOS 500D + Canon EF 50mm f1.8, 1/640 f/4,5, ISO 100, 50mm, iz ruke.