[ eutrade2003 @ 31.03.2009. 00:50 ] @
Pozdrav svima,

Trenutno razmatram u kojoj bih zemlji mogao da otvorim firmu za online poslovanje, imam nekoliko opcija ali bih najvise voleo da to bude moja otadzbina Srbija. Znam sta se moze u Americi, sta se moze u Rusiji, sta se moze u offshore zonama, ali su mi domaca pravila online poslovanja totalna nepoznanica.

Evo sta je u pitanju. Razvijam kompleksni membership sajt u domenu internet i network marketinga, sa svojim edukativnim centrom, sistemom zarade i mesecnom isplatom clanovima. Ako bih otvorio firmu u Srbiji, postojalo bi nekoliko mogucnosti da organizujem online transakcije:

1. Da se sva transakcija obavlja preko domacih firmi i banaka. U tom slucaju bih imao manje opcija za online naplatu (uglavnom samo VISA i MASTERCARD), a morao bih da opterecujem clanove sklapanjem ugovora sa mojom firmom, kako bih pravdao izlaz novca iz firme/zemlje.

2. Da sklopim ugovor sa stranim payment procesorom koji bi imao ulogu samo 3rd party merchant account-a. Tada bih imao vise opcija za prijem novca (skoro sve kreditne i debitne kartice, e-check, itd.), ali bih opet morao da sklapam ugovore sa clanovima da bi ih ispacivao.

3. Da mi strana firma/banka obezbedjuje i naplatu i isplatu clanovima. Onda bi na racun firme u Srbiji stizala samo neto zarada. Ova opcija je najpozeljnija, ali ne znam da li bi mogla da se izvede sa pravne strane.

Dakle moje pitanje glasi: Da li je treca opcija izvodljiva sa firmom registrovanom u Srbiji?

Hvala na vremenu,
Sasa