[ Dream man @ 05.03.2009. 00:05 ] @
Potrebna mi je pomoć oko završnih priprema fajla za štampu.
Koji su koraci neophodni da bi ono što vidimo na ekranu bilo isto tako i na odštampanom primerku?
Da konkretizujem: Štampari su jako škrti na rečima (uglavnom) i nisu od pomoći kad je u pitanju priprema fajla, a da ne pričam o tome što ih ne interesuje da pregledaju fajl koji puštaju na štampu i uglavnom koriste nestandardne fraze i i izraze pa mi je teško da ih razumem šta im je zaista neophodno.
Par pitanja (problema):
1. Šta treba da se uradi sa fotografijama da ne bi došlo do ... opet ne znam kako oni to zovu (slika se duplira, prikazuje delove koji su ranije obrisani u Photo-Paintu, ne prikazuje transparency efekat....)
2. Delovi teksta se "razmazuju" (pretvoreno u curves)
3. Označavanje granica, mesta za sečenje i savijanje, postavljanje oznaka za CMYK
4. Koji koraci su potrebni za prebacivanje fajla u PDF, da bi se zadržala originalna forma (sadržaj) fajla
5. Da li posotji mogućnost preview-a, odnosno da li mogu da proverim da li mi se koja greška provukla.
6. Zašto mi nije dozvoljeno postavljanje guidelines-a

Sva navedena pitanja (problemi) se odnose za slučajeve kad se fajl konvertuje u PDF i nosi na film. Odnosno nisam sasvim siguran da li grešim pri pravljenju PDF fajla ili u samom radu.

Znam da tražim mnogo, ali se nadam da ću pomoć naći ovde jer je stvarno frustirajuće.
Takođe, ako postoje stvari na koje treba obratiti pažnju, a ja ih nisam naveo, molim Vas da i to pomenete.

Hvala.
[ skemamen @ 05.03.2009. 09:19 ] @
Ne znam bas koliko sam te razumeo ali ajd:

1. Transparency efekat u Corelu / Photo Paintu je izuzetno nezahvalna stvar i vrlo verovatno ce doci do nezeljenih efekata. Pripremaj sliku u Photoshopu.
2. Kada sredis tekst u Corelu, pretvori u "curves" (Ctrl + Q)i ne bi trebalo da imas problema, pretpostavljajuci da pripremu radis u Corelu.
3. Oznacavanje granica podrazumeva tanke linije (cajtne) koje ce biti van stampanog materijala i koje prikazuju stamparu putanju kojom ce seci materijal. Linije za secenje su prikazane kao pune, a linije za savijanje kao isprekidane linije. Te linije su napravljenje u "registration" boji, ili u sve cetiri boje (100% cyan, 100% magenta, 100% yellow i 100% black) ako nemas petu boju (spot, pantone boju i sl.).
Oznaku CMYK stavljas negde na dno pripreme, van stampanog dela pripreme. Ta oznaka sluzi stamparu da zna koji film je koja boja jer ce raditi 4 filma ili 4 CTP ploce pa mora znati koja je koja. Glupo bi bilo pustiti crveni ton na plavoj ploci... :)
4. Ako pripremu radis u Corelu, jedan od nacina je padajuci meni File / Publish to PDF, obavezno na "settings" i podesiti opcije...
5. Preview ce ti biti sam PDF, u njemu ces videti konacni ishod svega...
6. Mozes postaviti "guidelines" samo treba otici na padajuci meni "view" i obeleziti "guideliness".

Tekst koji stavljas mora biti iskljucivo iz crne boje (100% black) da te ne stampari psovali... Pitaj ukoliko ti jos nesto nije jasno ili okaci fajl koji imas, reci sve dimenzije i poadatke koje imas da bi stvar bila jasnija...
Pozdrav...!
[ Dream man @ 05.03.2009. 18:11 ] @
Hvala puno na brzom odgovoru, ali...
Ne želim da zvučim nezahvalno, ali malo mi je sve to pomoglo.
Kao što rekoh text je već pretvoren u krive pa opet brljavi "razmazuje" se. Doduše, jeste bele boje na crnoj podlozi, ali samo jedna linija texta mi je pravila problem, dok je ostalo bilo u redu.

Što se tiče oznake za CMYK, znam čemu služi ali mi njeno samo postavljanje mi pravi problem. Kako da je postavim?

I opet o slikama. Zaista ne razumem gde grešim. Greška se javlja kod fotografija kod kojih je pozadina obrisana (da li Eraser-om ili delete mask u Photo-Paint-u).

I najbitnije, u PDF-u sve izgleda savršeno. Primerak na digitalnoj je odličan, bez greške. Dok na filmu... druga priča. A da krivim štampara ne mogu, previše je ozbiljan za takve gluposti. I to me najviše nervira jer ni sad ne znam kako će krajnji proizvod biti, a za grešku nemam prostora jer je sledeći tiraž 100.000 +.

Još jednom puno hvala na odgovoru.
[ skemamen @ 05.03.2009. 20:30 ] @
Oznaku CMYK stavljas bilo gde van stampe. Nije mi bas najjasnije sta ti tu predstavlja problem. CMYK ili CYANMAGENTAYELLOWBLACK stavljas kao slova (pretvorena u krive) bilo gde u formatu filma a van stampanog dela. CYAN ce ti naravno biti u 100% cijanu, itd...

Sto se tice PhotoPainta nisam imao neka velika iskustva sa njim niti zelim da ih imam, Photoshop je pravi izbor i najmanji rizik.

Do greske sa slikama dolazi uglavnom prilikom ripovanja PDF-ova, sad sve zavisi sa kojim rip-om radi ta stamparija. Kod veceg tiraza najbolje je uzeti probni otisak i na njemu videti da li je sve u redu. Znaci, posle ripovanja OBAVEZNO uzeti PRINT ili PROOF i videti da li je sve u redu, pa tek onda pustiti u stampu...
[ Dream man @ 08.03.2009. 13:35 ] @
Da, hvala puno. Sad sam velikoj dilemi jer po svemu sudeći nema mi druge nego da batalim Corel i da pređem na Adobe koji mi je potpuno stran.
Voleo bih da čujem tvoj (ilo bilo čiji) konačan savet po pitanju softvera:

Koji softver za šta? Odnosno, čime se ti služiš i za kakvu vrstu štampe?
Da li kombinovanje Corela sa Adobe softverima rešava problem (npr. obrada fotografija u PS, a ostatak pripreme u Corelu)?
I da li postoji još nešto što bi morao da znam u vezi pripreme a da to nismo pomenuli?

Još jedno veliko hvala.
[ skemamen @ 08.03.2009. 17:57 ] @
Bas kao sto si rekao, kombinacija rasterskog programa za obradu slika (Photoshop) i vektorskog za slova (Corel, Illustrator) je dobitna kombinacija. Mada od verzije Adobovog paketa CS4, Photoshop podrzava vektorska slova. Ja ga jos uvek nemam pa ti ne mogu puno reci o tome. Za sada se drzim starog nacina rada, Corel i Photoshop, u kojima pravim apsolutno sve pripreme za stampu.

Stvari koje moras znati i na koje moras obratiti paznju su ti na slici. Naravno, postoji jos hiljadu stvari ali ovo su bitne osnove...

[ NICS @ 12.03.2009. 18:31 ] @
Posle slikovitog prikaza ima da odustane od dalje pripreme za stampu
[ skemamen @ 12.03.2009. 22:43 ] @
Ma sve on to i zna, ali neka stoji ovo kao neki pokazni primer...

P.S. Promasio sam cajtnu na skroz desnom flajeru sa leve strane - ali jasna je poenta valjda... :)
[ Dream man @ 24.03.2009. 22:03 ] @
Hvala na dosadašnjim odgovorima. Prihvatio sam Skermanov savet u vezi kombinacije Corela i Photoshopa mada mi to za sada samo stvara problem jer baš i nisam u toj meri upoznat sa obradom u Photoshopu i tu će mi trebati dosta vremena. Nego... --Treba mi siguran način za transparency efekat, jer se u Corelu nije nikako pokazao (bukvalno).
-U kom formatu je najbolje da snimam obrađene fotografije u Photoshopu koje ću kasnije koristiti u Corelu (molio bih za napomene-ako ih ima).

Možda sam malo pobegao od teme (nadam se da niko neće uzeti za zlo).
[ Dream man @ 24.03.2009. 22:04 ] @
skemamen izvini na oslovljavanju od malo pre.
[ skemamen @ 25.03.2009. 05:40 ] @
Ma ko bre "Skerman...?" :)

Sve sto napravis u Photoshopu sejvuj kao TIF, odnosno ako pravis novi dokument (stikliras dole transparent) i sve trpas u njega. Pozeljna rezolucija bi bila 300 pixela po incu... osim ako je neki veci format, onda moze i 200 da ne bi kocio komp. Ako pitas za transparenciju, u paleti sa lejerima ti se nalazi "opacity" koji ti omogucuje transparentnost slike... Tu transparentnost Corel naravno ne vidi, tako da sve spremi u Photoshopu i izrokaj slova u Corelu...

Valjda je to to...
[ dswalk @ 25.03.2009. 14:28 ] @
Iako je skemamen već sve objasnio, dodao bih da ovo što se tiče "dupliranja slika, pojavljivanja obrisanog (?!) i sl." možeš izbjeći tako što ćeš obavezno po završetku obrade slike zalijepiti sve slojeve u jedan. Takođe, ako želiš da vidiš kako će ti izgledati separisan fajl, traži od štampara driver osvjetljivača, instaliraj ga i uradi ps fajl, pa ćeš vidjeti svaku boju posebno. Mada nećeš možda baš sve vidjeti - malo će ti biti čudno kad sve rastaviš po bojama, za to treba malo iskustva ... Nije mi jasno kako se to mrlja tekst - ako je sitan tekst i još "bušen" (bijela na podlozi od više boja) može se desiti da boje malo "prošetaju", tu ti nema pomoći i nije do fonta, već do štampe.
[ NICS @ 04.04.2009. 15:02 ] @
Bela nije boja :) u grafickoj terminologiji a u molerskoj jeste. Pogodi zasto?
[ skemamen @ 04.04.2009. 16:14 ] @
Ma bitna je poenta, dswalk je to lepo rekao, sto bi se kazalo - onako prostim razumljivim jezikom...
Bela nije boja osim molerima, kao sto crna nije boja slikarima... Nama graficarima / dizajnerima / sve je pomuceno, uvek je prosao rok i sve sto se radi dva puta - radice se i treci put... :(
[ Skandy @ 04.04.2009. 16:38 ] @
Bela nije boja u konkretnom primeru, ali je itekako boja u grafickoj terminologiji (bar u skorije vreme). Jeste da je defincija bele: "odsustvo svih boja", ali se to odsustvo svih boja, u tecnom stanju, koristi u flexo, bakro (duboka), sito, tampon, digitalnoj i inkjet stampi.
Tako da, ako izuzmemo offset stampu, bela moze biti boja molerima i u svim ostalim tipovima stampe.
[ skemamen @ 04.04.2009. 16:47 ] @
E sad odosmo u off-topic i u detalje :)
[ Dream man @ 21.04.2009. 19:21 ] @
Opet ja
Je l može neko da postavi link za puštanje PS-a iz Corela?

Hvala
[ Dream man @ 21.04.2009. 20:45 ] @
Da pojasnim:
Nikako ne mogu da napravim PDF u Adobe Distiller-u 6 iz PS-a koji pravim u Corelu. Uvek dobijam greške u bojama (RGB) što je nemoguće jer je na celoj strani samo broj u boji C0,M0,Y0 i K100 ili C100,M100,Y100 i K100. Podešavanje za AD6 sam skinuo sa sajta rotografike.

Molim Vas za pomoć.....
[ skemamen @ 21.04.2009. 21:05 ] @
Ne mogu da krivim Corel da je napravio problem, mada treba videti i u njemu sva setovanja kada se stavi Ctrl + P, iako je ovde rec samo o jednom slovu koje je crne boje. Pitanje je kako mu je namesteno setovanje objekata (export all object as...) S druge strane, u Distilleru opet treba videti kakvo je to setovanje za PDF, mada ne mislim da je tu greska ali ne iskljucujem... U principu Distiller ne pravi PDF-ove od RGB formata, u 99% slucajeva pukne...
[ psybobo @ 08.03.2010. 12:53 ] @
poruka za skermana ili bat skemamena:
NESA BI BIO PONOSAN DA CITA TVOJE OBJASNJENJE OVOM DREAMERU


ZZZZZZZZZPOOOOOOOOOOO

KADA CES DA MI OBJASNIS PRELOM ?>STISKE?
[ skemamen @ 08.03.2010. 13:20 ] @
Citat:
psybobo: NESA BI BIO PONOSAN DA CITA TVOJE OBJASNJENJE OVOM DREAMERU


I treba...!

Citat:
psybobo: KADA CES DA MI OBJASNIS PRELOM ?>STISKE?


Nikad... :)