[ Zeromicin @ 20.11.2008. 21:25 ] @
Postovani,

Trenutno u osnovnoj skoli u kojoj radim postoji ucionica sa 15 racunara (PII, PIII) pod WinXP + Proliant Server (Slackware 8) + Racunar za nastavnika (PIV) pod WinXP.
Svi racunari su umrezeni uz pomoc dva switch-a pa preko switcha u administraciji i ADSL modema na internet.

Postojeci racunari bi bili preseljeni u kabinet tehnike.

Postoji sansa do dobijemo odredena sredstva za opremanje kabineta informatike pa mi je potrebno vase misljenje o hardweru za ucionicu.
Uglavnom, planiram da zbog odredjenih problema koje donosi win os na racunarima koristim Linux os.

Zbog lakseg odrzavanja os-a na racunarima planiram da koristim nesto poput LTSP (http://www.ltsp.org).
Serverski racunar bi koristio kao mail i web server i naravno Linux Terminal Server.

Interesuje me da le je neko od vas imao iskustva sa LTSP?

Kakvi racunari su potrebni (dovoljni) za Thin Client-e?
Pogledao sam na http://www.disklessworkstations.com/ sta nude u inostranstvu, ali ne verujem da se nesto takvo moze pronaci kod nas. Sta bi ste vi uzeli kao alternativu?

Koju mreznu opremu za povezivanje racunara preporucujete?
Kablovi ili wireless?
Koji switchevi? Ili ruter?

Sta uzeti za server?

Naravno, kriterijum za odabir hardvera je sto bolji kvalitet opreme za sto manju cenu.

Imam vremena do kraja meseca da zavrsim i posaljem projekat, a posto se je u pitanju moja ucionica, ne zelim da pogresim u odabiru hardwera, jer cu ja narednih godina da odrzavam sve te racunare.

Pozdrav.
[ nkrgovic @ 20.11.2008. 21:52 ] @
Nisam koristio LTSP, ali generalno, za tako nesto:

- Za tanke klijente uzmi bilo sta. Sto jevtinije, to bolje, samo da radi. Uzmi nesto iole kvalitetno i lako za odrzavanje, a performanse zaboravi - ne moze biti presporo. Mozda neki Via Eden, C3, Intel Atom...
- Uzmi dobre switcheve, bar neki linksys ili nesto slicno, ako nemas pare za 3Com i Cisco... Imaces, na tome, veliki protok na mrezi. Zaboravi wireless.
- Za takav server parica nikad dosta. Rama sto vise, bar nekoliko diskova u RAID-u (moze softverskom), plus dosta procesora.
- Ruter ti ne treba, na internetu ti je jedan racunar - server.
[ Goran Rakić @ 20.11.2008. 22:57 ] @
Potraži knjižicu Linux Thin Client Networks Design and Deployment.

Memorija je pod GNU/Linuksom deljena tako da ako svi povuku isti program, većina se ne kopira u memoriji pa bi 2-4GB trebalo biti dovoljno. 1 Quad CPU će takođe biti dovoljan. Može i manje, ali onda moraju da se prave kompromisi. Razmisli o ideji da kupite odmah jedan takav jači računar za server i jedan slabiji koji bi tu imao neku drugu funkciju, a bio podešen da uskoči kao zamena ako se prvom nešto dogodi.

Lepe thinclient stanice imaju u COMINGu u Beogradu, ali će ti poslužiti i svaki "otpisani" PC. LTSP je odlično resenje, pogledaj i kako je to zapakovano u Edubuntu distribuciji (http://edubuntu.org).

Nevezano za pitanje iz teme, ali od zanimljivih ideja, možeš pokrenuti Wikipediju u lokalu, a noću kada veza nije opterećena raditi preuzimanje baze članaka. Šta još od softvera ti se čini interesantnim?
[ Zeromicin @ 21.11.2008. 08:25 ] @
Za softver se snalazim, to mi nije problem.

Na serveru koji trenutno koristim imam web i mail server, tako da ucenici imaju lokalne mail naloge,web server za vezbanje, webbased program za testiranje i ocenjivanje, naravno i wikipedija je tu.


Citat:
LTSP je odlično resenje, pogledaj i kako je to zapakovano u Edubuntu distribuciji (http://edubuntu.org).


Probao sam edubuntu, koji u postojecoj mrezi radi ocajno. Trenutno koristimo DLinkove switcheve koji imaju veoma slab protok.

Znaci po vama klucna je mrezna oprema i server.

Jedino sto mi nije bas najasnije, a to je gde se skladiste korisnicki podaci (datoteke, dokumenta, etc)? Na ThinClient hdd ili na serverskom hdd?

Hvala za sada. Potrazicu po netu neke konfiguracije za racunare i mreznu opremu pa cu se javiti za vase misljenje.


Pozdrav.
[ Goran Rakić @ 21.11.2008. 13:56 ] @
Mreža je čak i bitnija od servera. U thinclient postavci, otprilike klijent samo pokazuje sličice koje mu server šalje, protok potreban za te sličice je zahtevan, CPU/memorija minimalna. Sav posao odrađuje server.

Za podatke je uobičajeno da ceo $HOME stoji na serveru (radi mobilnosti korisnika, da mogu pristupiti svom profilu sa bilo kog klijenta), ali možeš praviti razne varijacije.

Ako ti je mreža baš ograničena, a imaš jake klijente, možeš napraviti mešano rešenje, gde neke programe vučeš sa servera (remote X), a neke izvršavaš na lokalnom klijentu. Pri tome podaci mogu biti na serveru ili klijentu, nije bitno. Međutim to onda nije thinclient, i imaš instalaciju i održavanje sistema na svakom klijentu.
[ Zeromicin @ 21.11.2008. 15:24 ] @
Citat:
Goran Rakić: Mreža je čak i bitnija od servera. U thinclient postavci, otprilike klijent samo pokazuje sličice koje mu server šalje, protok potreban za te sličice je zahtevan, CPU/memorija minimalna. Sav posao odrađuje server.


Najzahtevniji programi koje se koriste u nastavi su Inkscape i GIMP. Kako bi se ponasao server kada bi 15 klijenata odjednom ukljucilo i pocelo da koriste programe?

Citat:
Za podatke je uobičajeno da ceo $HOME stoji na serveru (radi mobilnosti korisnika, da mogu pristupiti svom profilu sa bilo kog klijenta), ali možeš praviti razne varijacije.


Citat:
Ako ti je mreža baš ograničena, a imaš jake klijente, možeš napraviti mešano rešenje, gde neke programe vučeš sa servera (remote X), a neke izvršavaš na lokalnom klijentu. Pri tome podaci mogu biti na serveru ili klijentu, nije bitno. Međutim to onda nije thinclient, i imaš instalaciju i održavanje sistema na svakom klijentu.


Mislite da je 1 Quad sa 4GB ram dovoljan za server?
[ Goran Rakić @ 21.11.2008. 18:01 ] @
Mislim da jeste, čak bi trebalo da može i manje od toga, ali najbolje da sam testiraš. Na jednom računaru otvori 5 naloga i pokreni gimp/inkscape jednom, dva puta, i tako redom, pa proveri i skaliraj na potrebni broj.