[ Slobodan Miskovic @ 15.10.2003. 18:55 ] @
Mozda zvuci glupo ali posto sam stvarno duduk sto se tice ovih stvari a voleo bih da znam zamolio bih nekoga ko ima zivaca i vremena da mi objasni sta je to KERNEL kao i sve u vezi toga .
Unapred hvala!
[ drdrksa @ 15.10.2003. 20:33 ] @
Najjednostavnije i najkrace : Kernel je baza (jezgro) svakog OS-a.
[ Slobodan Miskovic @ 16.10.2003. 00:59 ] @
OK , da li to znaci da je to jedan file ili skup file-ova?
[ tOwk @ 16.10.2003. 01:55 ] @
Citat:
STELLANOVA:
OK , da li to znaci da je to jedan file ili skup file-ova?

Kakve veze fajlovi imaju sa bilo čim? Lako je napraviti i zamisliti operativni sistem gde fajlovi i ne postoje. Uopšte, fajlovi su nepotrebno nasleđe Unix operativnih sistema, a u modernom računarstvu ih sve ređe viđamo u modernim, mrežnim okruženjima, a sve češće viđamo podatke ili „resurse“ (npr. HTTP protokol je zasnovan na razmeni poruka koje se prepoznaju prema „adresama resursa“).

Kernel, ili jezgro operativnog sistema je funkcionalna osnova operativnog sistema, neka vrsta temelja. U zavisnosti od namene mu se i pobliže određuju karakteristike, ali recimo da je zajedničko za sva jezgra da apstrahuju hardver bar u nekoj meri.

Ipak, ako izbacimo krajnje slučajeve kao što je egzokernel, onda možemo ustanoviti i opis koji je malo precizniji, a za početnika dovoljan: jezgro obezbeđuje upravljanje procesorskim vremenom i njegovom raspodelom, memorijom i njegovom raspodelom, i ostalim resursima sistema i njihovom raspodelom.

Ono što tebe muči, da li je to jedan ili više fajlova, je potpuno nebitno. Jezgro, da bi radilo, mora biti učitano u memoriju. Da li će ga boot loader učitati iz jednog ili više fajlova je nebitno, pošto može da bude i jedno i drugo. Bitno je da je on u memoriji, i da može da obavlja gorenavedene poslove.

A kad zaglavi sistem, tu je krivo upravo jezgro.
[ Slobodan Miskovic @ 16.10.2003. 02:27 ] @
Ok, hvala towche na odgovoru.
[ Mitrović Srđan @ 16.10.2003. 11:23 ] @
Pa ovako kernel cini skup funkcija koje cine srz Operativnog sistema. Dakle on je srz OS.

On sadrzi funkcije najnizeg nivoa koji upravljaju nacinom funkcionisanja racunara, nacinom prenosenja fajlova podele procese itd.....Sam user nema dodira sa kernelom vec tu posreduje Shell i X. Kernel sluzi da prevede komande u hardverske instrukcije.

On je u stvari program kao i svaki drugi, ali radi u senci. Da bi to shvatili pokazacu vam primer.... Hocete da pokrenete program za citanje mailova sada sledi niz instrukcija. ...prvo program se mora indetifikovati dok se fajl u kom se nalazi program mora pronaci na hard disku.U sistemskoj memoriji se mora napraviti prostor za taj program, a zatim se program iscitava sa hard diska i ucitava u memoriju. Zatim se mora isplanirati procesorsko vreme za stvarno pokretanje programa. I na kraju ulaz i izlaz se moraju usmeravati i upravljati...

Zadatak kernela je da upravlja ovim funkcijama i kontrolise sve...

------8<------ isecak iz tutoriala koji radim za totalne n00bz sto se tice linuxa ------>8------
sve sto sam dosad naucio o Linuxu i sl.Wau mozda ce se neko smejati ali jbg znam kako je bilo meni na pocetku dok se nisam snasao....uzmes knjigu pa ucis
lol