[ npnetwork @ 14.11.2007. 11:10 ] @
Hi
Imam jednu inovaciju vezanu za tetra pak ambalazu i to za onu koja se koristi za sokove. To bi bio sastavni deo tetra pak pakovanja.
E sad, kako ja da im ponudim to a da mi je ne uzmu, da li da pravim neki ugovor sa njima pre nego im ponudim?
Ovde kod nas u Srbiji moze svako da te zezne kad god pozeli a mi moramo da se stitimo

pozdrav.

P.S. Ima li neko uopste iskustava sto se tice inovacija, da je nudio nesto nekome i kako je prosao?
[ Skandy @ 14.11.2007. 12:46 ] @
Mozda bi prvo trebao da svoje resenje zastitis kao autorsko delo. Na ovom sajtu mozes doci do potrebnih informacija o tom postupku: www.autorskaagencija.com
Mozes se informisati , da li tvoj projekat moze biti zasticen kao autorko delo. Svakako mozes dobiti valjan savet, sta da cinis. Oni naravno uzimaju novac za to, ali ne radi se o velikim sumama, kao kod zastite patenata.
Ako ti nije problem, javi sta si uradio ili kako si se snasao.
Pozdrav.
[ npnetwork @ 14.11.2007. 15:15 ] @
pogledao sam njihovu prezentaciju. Mislim da cu ih ovih dana kontaktirati...
[ Skandy @ 14.11.2007. 15:43 ] @
Ok, ako nije problem, javi kako stoje stvari sa njima. Posto uskoro planiram nesto slicno da odradim, pa me zanima, sta se od njih moze ocikivati.
[ ventura @ 14.11.2007. 16:04 ] @
Skandy, ako nekom ne možeš da daš tačnu informaciju, onda bolje nemoj da mu daš nikakvu nego pogrešnu.

Registracijom autorskog dela on dokazuje samo da je autor tog dela, a to mu ne pruža nikakvu zaštitu niti prava nad tim delom. Znači ako on to zaštiti kao autorsko delo, a tetrapaku se svidi šta je napravio, oni lepo to iskoriste, i nisu mu dužni apsolutno ništa platiti osim da ga priznaju kao autora tog dela.

Za takve stvari služi patent, i on kod nas uopšte nije skup, i ne treba da čeka godinama dok se patent kompletno ne registruje, već može odmah nakon prijave patenta (patent pending) da krene u razgovore.
[ Skandy @ 14.11.2007. 16:56 ] @
Citat:
ventura: Registracijom autorskog dela on dokazuje samo da je autor tog dela, a to mu ne pruža nikakvu zaštitu niti prava nad tim delom. Znači ako on to zaštiti kao autorsko delo, a tetrapaku se svidi šta je napravio, oni lepo to iskoriste, i nisu mu dužni apsolutno ništa platiti osim da ga priznaju kao autora tog dela.


Ti tvrdis da ne postoji naknada za koriscenje autorkog dela??? Da to nije dovoljno za tuzbu, ako mu ne uplate ugovorenu sumu? Pa ne znam zbog cega bi onda neko uopste bavio registracijom autorkog dela, ako to nije dokaz njegove intelektualne svojine.

A za registraciju patenata, tacno je da ne mora da se ceka da ti ga odobre, da bi se racunalo da je tvoj, ali se ceka minimum godinu dana da ti bude odobren. I kazes " kod nas nije skupo".
A cena prava sitnica, oko 1000€ za fizicka lica, a za pravna mnogo vise. U ostalom opsirnije o tome mozes pogledati ovde:

http://www.yupat.sv.gov.yu/zas...guage=ser&zid=1&item=0
http://www.pcpress.co.yu/arhiv...t.asp?broj=64&tekstID=2925
http://www.emagazin.co.yu/clanak.asp?id=355

I kao sto Ventura rece: "ako nekom ne možeš da daš tačnu informaciju, onda bolje nemoj da mu daš nikakvu nego pogrešnu" , samo sto se to ovog puta moze odnositi na njega.
[ momsab @ 14.11.2007. 17:27 ] @
Citat:
Skandy: Ti tvrdis da ne postoji naknada za koriscenje autorkog dela??? Da to nije dovoljno za tuzbu, ako mu ne uplate ugovorenu sumu? Pa ne znam zbog cega bi onda neko uopste bavio registracijom autorkog dela, ako to nije dokaz njegove intelektualne svojine.
ako sam dobro razumeo venturu i ako sam dobro skapirao tu materiju, moze da ih tuzi ako ne navedu da je njegovo autorsko delo
kako bese ide: nema znak = izmedju autorskog i imovinskog prava

vec smo raspravljali o ovakvim pravima, dosta korisnog je receno

sad se setih: moralno pravo je da ime(na) autora moraju da se navode, autorsko naknada za autorsko delo i traje do 50 godina posle smrti (poslednjeg) autora a imovinsko traje do 20 godina i moze se otqpljivati i tako to

[Ovu poruku je menjao momsab dana 14.11.2007. u 19:08 GMT+1]
[ srki @ 14.11.2007. 18:15 ] @
Ako je to neka dekoracija onda ti ne treba nikakav patent vec te zakon automatski stiti
http://en.wikipedia.org/wiki/Copyright

Ako je to inovacija u dizajnu onda moras da registrujes patent na dizajn i on ti traje krace nego obican patent
http://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_design_right


[Ovu poruku je menjao srki dana 16.11.2007. u 20:49 GMT+1]
[ npnetwork @ 14.11.2007. 20:50 ] @
Nije dekoracija nego bas inovacija i mislim da je to jedini nedostatak
koji ima tetra pak. Mislim da je najbolje da se registruje kao patent,
mada ne znam da li moze jer tetra pak je vec registrovan a ovo bi bila
samo njegova bolja verzija...
[ ventura @ 15.11.2007. 00:52 ] @
Citat:
Skandy: Ti tvrdis da ne postoji naknada za koriscenje autorkog dela??? Da to nije dovoljno za tuzbu, ako mu ne uplate ugovorenu sumu? Pa ne znam zbog cega bi onda neko uopste bavio registracijom autorkog dela, ako to nije dokaz njegove intelektualne svojine.


Da je tako misliš da bi svi bili ludi pa prijavljivali patente? Pa da autorsko delo nosi prava na eksploataciju, niko živ ne bi patentirao stvari, svi bi samo štitili autorska dela, i u tom slučaju patentni zavod ne bi ni postojao. A pošto postoji, tvoja teorija odmah pada u vodu.

Citat:
Skandy:
A za registraciju patenata, tacno je da ne mora da se ceka da ti ga odobre, da bi se racunalo da je tvoj, ali se ceka minimum godinu dana da ti bude odobren. I kazes " kod nas nije skupo".
A cena prava sitnica, oko 1000€ za fizicka lica, a za pravna mnogo vise. U ostalom opsirnije o tome mozes pogledati ovde:


Ja stvarno ne znam u šta si ti gledao, ali da sabereš ceo cenovnik patentnog zavoda ne možeš doći do cifre od 1000 evra... A takođe ne znam gde si video da se razlikuju fizička i pravna lica...

Malo bolje pogledaj takse i naknade patentnog zavoda:
http://www.yupat.sv.gov.yu/zas...guage=ser&zid=1&item=4
http://www.yupat.sv.gov.yu/zas...guage=ser&zid=1&item=3
[ srki @ 16.11.2007. 19:58 ] @
Citat:
ventura: Ja stvarno ne znam u šta si ti gledao, ali da sabereš ceo cenovnik patentnog zavoda ne možeš doći do cifre od 1000 evra...

Sama registracija nije skupa ali patentni advokat sigurno jeste. Moguce je sam sve to odraditi ali to uglavnom nije pametna odluka, nije lako napisati dobar patent, pregovarati sa patentnim zavodom i sl. Inace i registracija moze da postane skupa ako zelis da tvoj patent vazi i u drugim zemljama.

Postoji nadoknada za autorsko delo bez registracije patenta ali samo u slucaju da to nije neki izum ili inovacija. Ako si autor nekog filma, fotografije, programa, slike, pesme i sl. onda ti zakon automatski stiti tvoja autorska prava i drugi nemaju pravo to da koriste ako im ti ne dozvolis.

[Ovu poruku je menjao srki dana 18.11.2007. u 07:53 GMT+1]
[ ventura @ 17.11.2007. 19:17 ] @
srki, normlano je da je advokat svugde najskuplja stavka, ali ovde je bila reč o ciframa koje naplaćuje patentni zavod... Ispadne te manje od 100 evra da registruješ 10 patenata, znači 10 evra po patentu... A patentni advokat u Srbiji sigurno ne košta 1000 evra...
[ srki @ 18.11.2007. 07:10 ] @
Ventura, patentni zahtev nije isto sto i patent. Patentni zahtev je "claim" i svaki patent ih ima nekoliko, recimo dvadesetak mada moze i vise...Uglavnom uz glavni patent imas i mali patent ali recimo da uzmemo najjeftiniju varijantu da hoces samo domaci patent sa manje od 10 claims i bez malog patenta onda te za 20 godina to kosta oko 2500 evra. Ako uz to imas mali patent (a obicno imas) i ako hoces da ti vazi u inostrantsvu i ako unajmis advokata onda ne verujem da mozes da prodjes jeftinije od 5000 evra po patentu! Ti si izgleda zaboravio da pogledas kolika je godisnja taksa za odrzavanje patenta i ostale troskove iz linkova koje si dao.
[ ventura @ 18.11.2007. 07:43 ] @
Kod nas je kompletna registracija patenta oko 50 evra, ne znam odakle si izvukao cifru od 2500 evra?
[ srki @ 18.11.2007. 08:02 ] @
Registracija je toliko ali dzabe ti registracija ako ne placas godisnje odrzavanje a cene imas u linku koji si ostavio (Tar. broj 84). Ta cena se stalno povecava tako da za dvadesetu godinu moras da platis 25500 dinara, za ostale manje ali kada se sve to sabere onda ispadne dosta veca suma nego sto je sama registracija. Ako mislis da ti patent vredi (a uglavnom mislis jer je to razlog registracije) onda ces placati i godisnje odrzavanje.