[ SilentP @ 04.10.2007. 13:17 ] @
Interesuje me ko odgovara za ilegalan softver koji se u nekom preduzecu nalazi na racunarima (tu podrazumevam i mp3, divx i sve ostalo sto je srodno). Recimo da se zaposlim u nekom preduzecu kao sysadmin u kome imaju (recimo) 30 racunara sa nelicenciranim windowsom, office itd. Ko bi odgovarao ako upadne inspekcija i zateknu takvo stanje? Da li ja kao sysadmin ili neko drugi?
Takodje bi mi znacio i neki link ka korisnom tekstu jer danas-sutra ako se zaposlim hocu da znam sta me ceka i da ne puknem zatvor ili bolesnu kaznu za neku bednu platu koju bi imao kao systemadmin.
[ igorsa @ 04.10.2007. 13:24 ] @
Pa ti lepo trazi od nadleznih da ti obezbede licenciran software, ako
ne pristanu, rizik pada na njih.
[ pctel @ 04.10.2007. 13:30 ] @
Kazne za preduzeca su ~200.000 dinara a za odgovorno lice u preduzecu ~20.000 dinara tako da sve i da na tebe padne odgovornost nije neka katastrofa.
[ jablan @ 04.10.2007. 13:40 ] @
Svejedno, on nije odgovorno lice u preduzeću (osim ako nije eksplicitno potpisao da jeste).
[ SilentP @ 04.10.2007. 15:08 ] @
Citat:
pctel
Kazne za preduzeca su ~200.000 dinara a za odgovorno lice u preduzecu ~20.000 dinara tako da sve i da na tebe padne odgovornost nije neka katastrofa.

20.000 bez obzira na koliko je računara instaliran ilegalni sofrver ili PO računaru 20.000 ?
Btw, ni 20k nije mala para, što bi dao nekome ako mogu da se obezbedim pa da sam miran...


Citat:
Igor Šalindrija: Pa ti lepo trazi od nadleznih da ti obezbede licenciran software, ako
ne pristanu, rizik pada na njih.


Da, ali to je onda moja reč protiv njihove, oni mogu da kažu da nemaju pojma o čemu se radi i da sam JA odgovoran za to... a pošto je to moj "reon" tu bi ja bio odgovoran...

Citat:
jablan: Svejedno, on nije odgovorno lice u preduzeću (osim ako nije eksplicitno potpisao da jeste).

A gde bi to trebalo da pise ko je odgovorno lice u preduzecu za te stvari ? I da li postoji u zakonu nešto tipa saučesnika, pošto bi ja onda svesno instalirao ilegalan softver i učestvovao u tome?
[ igorsa @ 04.10.2007. 15:30 ] @
Ne mozes ti nikako biti kriv, samo pravno lice, tj firma, tj direktor
firme, ti si samo zaposlen, radis u toj firmi kao sysadmin.
[ Marko_L @ 04.10.2007. 19:26 ] @
Za takve stvari služi ugovor o radu. Tamo se lepo definiše za šta si ti odgovoran i miran si. Ako u njemu stoji da si ti odgovoran za legalnost instaliranog softvera i drugog materijala, onda sve ide na tvoju grbaču. Ako ne stoji, onda odgovara menadžer tog lokala, ili vlasnik firme, ili neko treće odgovorno lice, zavisno od toga kako su se oni dogovorili među sobom, u svakom slučaju, ti si miran.
[ pctel @ 05.10.2007. 08:52 ] @
Citat:
20.000 bez obzira na koliko je računara instaliran ilegalni sofrver ili PO računaru 20.000 ?

Kazna se ne zaracunava po kolicini, vec za ucinjeni prestup - isto kao sto ti saobracajac brzu voznju ne naplacuje po metru predjenog puta nedozvoljenom brzinom :-)
E, sad, tu ima neki opseg kazni od - do, pa ptezavajuce i olaksavajuce okolnosti i tako to, ali u principu se za prvi put obicno uzima kazna bliza minimalnoj.
Citat:
Btw, ni 20k nije mala para, što bi dao nekome ako mogu da se obezbedim pa da sam miran...

Da, ako mozes. A ako ne mozes, onda nije ni tako velika, narocito sto je sama kazna nesto tima "mozda-eventualno-slucajno", a u slucaju da je bude, opet si naj verovatnije ti nisi taj koga ce da proglase odgovornim. Evo ja recimo znam firmu koju BSA zove ima jedno godinu dana. Jave se tako svakog meseca, zaprete kaznama, ovi kukaju kako nemaju para, na kraju se dogovore da legalizuju dva-tri racunara a za ostalo da se cuju sledeceg meseca, oni tako urade i eto, malo po malo, vec su vise od pola legalizovali...

Desi se naravno da drzava napravi akciju, krene i pokaznjava 1.000 firmi za 3 dana, ali to se desava jednom u 5 godina. Da li ti tamo uopste potpisujes neke papire tipa zahteve za nabavku, specifikacije opreme koje treba nabaviti, planove razvoje IT sektora ili tako nesto? Ako to ne radis, onda sigurno nisi odgovorno lice. Ako radis onda mozda - zasto ti nisi napisao u specifikaciji komponenata racunara koji se nabavlja da mu je potreban i softver, to je bio tvoj posao a ne posao generalnog direktora?
[ tosa @ 05.10.2007. 13:52 ] @
Ne znam detelje u našem zakonu ali na zapadu (i istoku) normalna praksa je da firma obavesti zaposlene
šta smeju da instaliraju i odakle i da se u potpunosti ogradi od odgovornosti na nivou pojedinca.
Lako je to kontrolisati kada imaš jednobrojan broj računara u firmi, čim je broj veći to postaje problem.
[ BluesRocker @ 05.10.2007. 14:10 ] @
Kako zaposleni da instalira nešto ako nema privilegije? Ne vidim potrebu da mu se dozvoli da instalira bilo šta na svoju ruku.
[ Ivan Dimkovic @ 05.10.2007. 14:13 ] @
Ako imas firmu sa trocifrenim brojem ljudi, jako tesko ces ih spreciti da "nesto instaliraju na svoju ruku" - pogotovu ako su u pitanju inzenjeri / developeri :)
[ SilentP @ 05.10.2007. 16:59 ] @
Citat:
pctel: Da li ti tamo uopste potpisujes neke papire tipa zahteve za nabavku, specifikacije opreme koje treba nabaviti, planove razvoje IT sektora ili tako nesto? Ako to ne radis, onda sigurno nisi odgovorno lice. Ako radis onda mozda - zasto ti nisi napisao u specifikaciji komponenata racunara koji se nabavlja da mu je potreban i softver, to je bio tvoj posao a ne posao generalnog direktora?


Pazi, ja jos ne radim, tj, mozda pocnem uskro da radim pa zato pitam da znam sta sve moze da me ceka i kad odem da pricam sa ljudima... cisto da znam kako da se ogradim od toga.
Znaci koliko sam skapirao, trebam da u ugovoru o radu navedem stavku da ja NE odgovaram za legalnost instaliranog softvera na racunarima i za ostali sadrzaj na racunarima koji moze biti ilegalnog porekla.
Ako neko bas ima iskustva u ovim stvarima neka slobodno kaze svoje misljenje, sto vise strana cujem to lakse cu doneti neki ispravan zakljucak.
U svakom sluacaju moram priznati da ste mi malo otvorili oci posto uopste nisam u pravnim vodama i moram vam zahvaliti na komentarima.

[ igorsa @ 05.10.2007. 17:09 ] @
Decko, nemoj uopste da se opterecujes time. Radi svoj posao i ne
brini. Nisam cuo da je neki administrator na*ebao zbog ilegalnog
softvera u firmi u kojoj je radio. Da se to desi, izbio bi skandal.
[ srki @ 05.10.2007. 18:55 ] @
Citat:
tosa: Ne znam detelje u našem zakonu ali na zapadu (i istoku) normalna praksa je da firma obavesti zaposlene
šta smeju da instaliraju i odakle i da se u potpunosti ogradi od odgovornosti na nivou pojedinca.
Lako je to kontrolisati kada imaš jednobrojan broj računara u firmi, čim je broj veći to postaje problem.


Hteo bih da potvrdim ovo. Radio sam u kompaniji koja ima vise od 800 zaposlenih i puno developera su na mreznom disku stavili svoje foldere sa muzikom i filmovima da budu shared. Administratori su to tolerisali (i koristili) jer je kompaniji bilo dovoljno da se ogradi time sto je stavila announcement da ne sme da se snimaju ilegalni mp3-jevi.
[ Milos Dedijer @ 05.10.2007. 21:28 ] @
Cekaj, kazne su iste ako ti nadje machinu sa par mp3 fajlova ilegalnih i ako ti machina nema licenciran windows? I daj zar stvarno jure *.mp3 po kompu? :|
[ Beltrammi @ 02.11.2007. 14:57 ] @
Dobro pitanje. Sto se tice Linuxa stvar je jasna, medjutim kod Windowsa vec moze biti dileme. Mi u firmi imamo dual boot, znaci svaki XP je orginalan, ali svi se loguju preko Active Directorija i za instalaciju svakog softvera treba pitati administratora. Nisam primetio da ima ilegalnog tj da kazem nekupljenog softvera. Po nekoj logici diske bi trebao za sve da odgovara, ali on mozda moze da optuzi da ga nadlezno tehnicko lice nije obavestilo o tome. Ne znam, a koliko vidim niko nesto nije siguran.